Najlepšie recepty na zapekané cestoviny. Vyskúšajte rôzne kombinácie chutí & ingrediencií

Cestovinové jedlá sú na prípravu jednoduché a dajú sa upraviť s najrôznejšími surovinami, ktoré máte doma k dispozícii.

Skvele sa do zapekania hodí syr, údeniny, zelenina ale napríklad aj huby.

Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na zapečené cestoviny v niekoľkých variantoch.

Inšpirujte sa!

Syrové cestoviny so šunkou

Klasické zapekané cestoviny so syrom sú ideálnym pokrmom, pokiaľ nestíhate alebo nechcete stráviť hodiny pri sporáku.

Ingrediencie

  • 500g cestovín
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 200g syra (eidam, gouda, ementál,…)
  • 80-100g šunky
  • 1ks jarnej cibuľky
  • 25g parmezánu
  • Hrsť strúhanky
  • Soľ a mleté korenie

Postup

  • Najprv dajte variť cestoviny v osolenej vode. Uvarte ich al dente, tzn. na skus. Sceďte a nechajte odkvapkať.
  • Na panvici alebo v hrnci priveďte do varu smotanu, pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho rozpustiť. Vznikne vám tak syrová omáčka.
  • Šunku s cibuľkou nakrájajte nadrobno a potom pridajte do omáčky. Zamiešajte.
  • Nakoniec do omáčky pridajte uvarené cestoviny a dochuťte soľou a korením.
  • Preneste do zapekacej misy alebo pekáča a navrch posypte strúhankou so strúhaným parmezánom.
  • Pečte pri 200 ° C asi 15-20 minút.
  • Po upečení podávajte.
Kolienka zapekané v syre s dusenou šunkou.
Zdroj: spicysouthernkitchen.com

Zapečená brokolica s cestovinami

Tento recept jednoducho musíte vyskúšať. Zapečené cestoviny s brokolicou a mozzarellou sú jednoducho kolosálne.

Ingrediencie

  • 400g cestovín
  • 2ks vajíčok
  • 1ks brokolica
  • 200g strúhané mozzarelly
  • 180-200ml smotany na šľahanie
  • Maslo
  • Soľ a mleté korenie
  • Štipka muškátového orieška (mletého)

Postup

  • Najprv uvarte cestoviny v osolenej vode podľa návodu na obale.
  • Brokolicu nakrájajte na ružičky a dajte do vriacej osolenej vody asi na 5 minút.
  • Potom uvarenú brokolicu pokrájajte na menšie kúsky a premiešajte s uvarenými a odkvapkanými cestovinami.
  • Polovicu mozzarelly taktiež primiešajte do zmesi.
  • Primiešajte štipku muškátového orieška, osoľte a okoreňte.
  • Zapekaciu misu vymažte maslom a zmes do nej rovnomerne rozložte.
  • Vyšľahajte vajíčka, zmiešajte s druhou polovicou mozzarelly, so smotanou a nalejte na cestoviny v zapekacej mise.
  • Pečte pri 180 ° C dozlatista.
  • Po upečení ihneď podávajte.
Vrtuľky s brokolicou, smotanou a mozzarellou.
Zdroj: thekitchn.com

Brokolica je skutočne zdravou surovinou. Prinášame vám preto tieto skvelé recepty na zapečenú brokolicu v rôznych variantoch.

Šunkofleky s údeninou

Skúste tento tradičný recept na obľúbené zapečené cestoviny s údeným mäsom. Šunkofleky sú jednoduchým, ale pritom tak výborným pokrmom.

Ingrediencie

  • 250g cestovín
  • 200g údeného
  • 2 plátky masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2ks menšie cibule
  • 3ks vajec
  • 100ml mlieka
  • 30g parmezánu
  • Soľ a mleté korenie
  • Štipka rozmarínu

Postup

  • Najprv predhrejte rúru na 180°C.
  • Cestoviny uvarte podľa návodu na obale v osolenej vode.
  • Nadrobno nakrájanú cibuľu a údeninu opražte na olivovom oleji do zlatista.
  • Uvarené cestoviny premiešajte s orestovanou cibuľou a údeným mäsom.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte a posypte štipkou rozmarínu.
  • Rozmiešajte vajcia s mliekom.
  • Všetko riadne premiešajte aj s rozmiešaným vajíčkom a rozprestrite v zapekacej mise.
  • Dajte piecť do rúry cca na 20 minút dozlatista.
  • Medzitým nastrúhajte syr a posypte cestoviny a zapekajte ešte asi 10 minút.
  • Podávajte napríklad s kyslými uhorkami.
Zapečené šunkofleky s údeninou a syrom.
Zdroj: recipetineats.com

Zapečené penne s mletým mäsom

Inšpirujte sa týmto klasickým receptom na talianske cestoviny s mletým mäsom. Ideálna na nedeľný obed alebo výdatnú večeru.

Ingrediencie

  • 500g penne
  • 500g mletého mäsa
  • 2ks cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 200g tvrdého syra
  • 1 plechovka paradajok
  • Soľ a mleté korenie
  • Olivový olej

Postup

  • Podľa návodu na obale uvarte cestoviny v osolenej vode.
  • Na oleji orestujte cibuľu s prelisovaným cesnakom.
  • Potom pridajte mleté mäso a opekajte.
  • Pridajte pokrájané paradajky z konzervy aj so šťavou.
  • Potom podľa chuti osoľte, okoreňte a ešte chvíľku duste.
  • Premiešajte s uvarenými cestovinami, dajte do zapekacej misy alebo malého pekáča.
  • Pečte pri 200 °C asi 10 minút.
  • Nakoniec posypte nastrúhaným syrom a ešte chvíľu pečte do roztavenia.
  • Hotové zapečené cestoviny podávajte napríklad s nakladanými uhorkami alebo inou zeleninou.
Mleté mäso zapekané s cestovinami a strúhaným syrom.
Zdroj: foodnetwork.ca

Vyskúšajte aj naše recepty na omáčky s mletým mäsom . Ideálne k akejkoľvek prílohe.

Zapečené cestoviny s kuracím mäsom a zeleninou

Prinášame vám recept aj na výdatnejšie cestoviny so zeleninou a kuracím mäsom.

Ingrediencie

  • 400g špaget
  • 400g zeleninovej zmesi
  • 200-300g kuracieho mäsa (podľa chuti)
  • 100g tvrdého syra
  • 100g smotany
  • 1ks cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžica šťavy z citróna
  • 1 lyžica masla
  • Soľ a mleté korenie
  • Štipka muškátového orieška

Postup

  • Najprv uvarte špagety podľa návodu na obale av osolenej vode.
  • Na rozohriatom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nakrájané kuracie mäso.
  • Pridajte zeleninu a ešte 5 minút restujte.
  • Podľa chuti osoľte, okoreňte, dochuťte muškátovým orieškom a pokvapkajte citrónom.
  • Zapekaciu misu alebo pekáčik vymažte maslom.
  • Obsah panvice zmiešajte s uvarenými a odkvapkanými cestovinami.
  • Rozprestrite do zapekacej misy a zalejte smotanou. Zasypte strúhaným syrom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry.
  • Pečte pri 200 ° C cca 25 minút dozlatista.
  • Hotové cestoviny ihneď podávajte s akoukoľvek zeleninou, ktorú máte radi. Skvelým je napríklad hlávkový šalát alebo paradajky.
Smotanovo-syrové špagety zapečené s kuracím mäsom.
Zdroj: mantitlement.com

Zapekané hubové cestoviny

Inšpirujte sa týmto výborným receptom na zapečené cestoviny s hubami. Pochutí si celá rodina.

Ingrediencie

  • 250g cestovín
  • 200g húb
  • 1ks cibuľa
  • 2ks vajec
  • 100g tvrdého syra
  • 100ml smotany na šľahanie
  • 30g slaniny
  • 1ks vetvičky tymiánu
  • hŕstka petržlenu
  • 20g strúhaného parmezánu
  • rastlinný olej
  • maslo
  • soľ a mleté korenie

Postup

  • Podľa návodu na obale uvarte v osolenej vode cestoviny. Sceďte a prepláchnite studenou vodou.
  • Huby nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
  • Slaninu pokrájajte na prúžky a syr postrúhajte nahrubo.
  • Na panvici zohrejte olej a rozpustite kúsok masla.
  • Opekajte huby, osoľte, okoreňte a 10 minút duste.
  • Na inej panvici na troche oleja orestujte cibuľu so slaninou.
  • Zapekaciu misu vymažte maslom a rozprestrite do nej cestoviny zmiešané so slaninou a hubami. Zamiešajte tymián a hŕstku petržlenovej vňate.
  • Zalejte okorenenými a osolenými vajcami so smotanou a strúhaným syrom.
  • Nakoniec posypte nastrúhaným parmezánom a pečte pri 200 ° C cca 25 minút dozlatista.
  • Hotové cestoviny podávajte tak, ako ich máte radi.
Miska na zapekanie s cestovinami a hubami a petržlenovou vňaťou.
Zdroj: bubbapie.com

Špenátové cestoviny so šunkou

Vynikajúce zapečené cestoviny so špenátom a šunkou, ktoré musíte vyskúšať.

Ingrediencie

  • 500g cestovín
  • 1 balíček mrazeného alebo čerstvého špenátu
  • 200g šunky
  • 100g strúhaného syra
  • 250ml smotany na šľahanie
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a mleté korenie

Postup

  • Podľa návodu na obale uvarte cestoviny v osolenej vode. Potom sceďte a nechajte odkvapkať.
  • Medzitým uvarte špenát, ochuťte ho prelisovaným cesnakom, soľou a čiernym korením. Nakoniec vlejte smotanu a poduste.
  • Šunku nakrájajte nadrobno.
  • Cestoviny zmiešajte v zapekacej mise so šunkou a ochuteným špenátom.
  • Dajte zapiecť do rúry pri 180 ° C asi na 20 minút.
  • Po upečení ihneď podávajte.
Špenátové cestoviny so syrom zapečené v mise.
Zdroj: vegansandra.com

Máte radi špenát? Skvelá správa! Máme pre vás ďalšie recepty na cestoviny so špenátom , z ktorých si určite vyberiete!

Najrozšírenejšie a najobľúbenejšie druhy cestovín

Predstavíme si 7 najčastejšie pripravovaných druhov cestovín, ktoré by ste mali ochutnať. Existuje nespočetné množstvo druhov cestovín, o ktoré si svoj jedálniček môžete spestriť.

Penne sa najčastejšie pripravujú s hustou omáčkou so syrom a smotanou. Tieto trubičky sa odporúča servírovať al dente. Nesmú byť príliš rozvarené a namäkko. Výborné sú aj ako základ v cestovinovom šaláte.

Tortellini sú drobnejšie cestoviny, ktoré pripomínajú prstienky. Najčastejšie bývajú plnené syrom alebo mäsom. Ide o chutný druh, ktorý sa skvele hodí na každú príležitosť – obed, večeru alebo len tak ako desiata.

Špagety sú snáď najznámejším druhom cestovín u nás. Zabudnite na tie pofidérne špagety podávané v školských jedálňach. Dajú sa totiž pripraviť ako výborná delikatesa s kvalitnými paradajkovými omáčkami.

Ďalšou srdcovkou sú lasagne . Tieto obdĺžnikové cestoviny sú ideálne na zapekanie s mletým mäsom alebo napríklad špenátom a smotanou. Ideálnymi syrmi k lasagne cestovinám sú mozzeralla alebo napríklad riccota.

Gnocchi alebo po česku „gnoči“ sú malé zemiakové gule, ktoré sa dajú pripravovať na množstvo spôsobov. Môžete ich zapekať, servírovať v polievkach ale aj zaliate najrôznejšími omáčkami.

Fusilli alebo vretena pozná asi každý. Tie sa servírujú najmä s mäsovými omáčkami. Sú však vhodné aj do šalátov. Zohnať môžete aj ich farebné varianty. Napríklad zelené zo špenátu, červené z paradajok alebo fialové z červenej repy.

Farfalle alebo mašličky, motýliky sa u nás servírujú s paradajkovými omáčkami. Poznáme ich ale iste zo školských jedální, kde nám ich kuchárky podávali s makom, cukrom a maslom. Vhodné sú aj do šalátov.

Cestoviny si môžete pripraviť aj domáce. Prinášame vám recenzie a tipy na najlepšie strojčeky na cestoviny . Vyberte si s nami toho najlepšieho pomocníka do kuchyne!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.