Cestovinové jedlá sú na prípravu jednoduché a dajú sa upraviť s najrôznejšími surovinami, ktoré máte doma k dispozícii.
Skvele sa do zapekania hodí syr, údeniny, zelenina ale napríklad aj huby.
Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na zapečené cestoviny v niekoľkých variantoch.
Inšpirujte sa!
Syrové cestoviny so šunkou
Klasické zapekané cestoviny so syrom sú ideálnym pokrmom, pokiaľ nestíhate alebo nechcete stráviť hodiny pri sporáku.
Ingrediencie
- 500g cestovín
- 200ml smotany na šľahanie
- 200g syra (eidam, gouda, ementál,…)
- 80-100g šunky
- 1ks jarnej cibuľky
- 25g parmezánu
- Hrsť strúhanky
- Soľ a mleté korenie
Postup
- Najprv dajte variť cestoviny v osolenej vode. Uvarte ich al dente, tzn. na skus. Sceďte a nechajte odkvapkať.
- Na panvici alebo v hrnci priveďte do varu smotanu, pridajte nastrúhaný syr a nechajte ho rozpustiť. Vznikne vám tak syrová omáčka.
- Šunku s cibuľkou nakrájajte nadrobno a potom pridajte do omáčky. Zamiešajte.
- Nakoniec do omáčky pridajte uvarené cestoviny a dochuťte soľou a korením.
- Preneste do zapekacej misy alebo pekáča a navrch posypte strúhankou so strúhaným parmezánom.
- Pečte pri 200 ° C asi 15-20 minút.
- Po upečení podávajte.

Zapečená brokolica s cestovinami
Tento recept jednoducho musíte vyskúšať. Zapečené cestoviny s brokolicou a mozzarellou sú jednoducho kolosálne.
Ingrediencie
- 400g cestovín
- 2ks vajíčok
- 1ks brokolica
- 200g strúhané mozzarelly
- 180-200ml smotany na šľahanie
- Maslo
- Soľ a mleté korenie
- Štipka muškátového orieška (mletého)
Postup
- Najprv uvarte cestoviny v osolenej vode podľa návodu na obale.
- Brokolicu nakrájajte na ružičky a dajte do vriacej osolenej vody asi na 5 minút.
- Potom uvarenú brokolicu pokrájajte na menšie kúsky a premiešajte s uvarenými a odkvapkanými cestovinami.
- Polovicu mozzarelly taktiež primiešajte do zmesi.
- Primiešajte štipku muškátového orieška, osoľte a okoreňte.
- Zapekaciu misu vymažte maslom a zmes do nej rovnomerne rozložte.
- Vyšľahajte vajíčka, zmiešajte s druhou polovicou mozzarelly, so smotanou a nalejte na cestoviny v zapekacej mise.
- Pečte pri 180 ° C dozlatista.
- Po upečení ihneď podávajte.

Brokolica je skutočne zdravou surovinou. Prinášame vám preto tieto skvelé recepty na zapečenú brokolicu v rôznych variantoch.
Šunkofleky s údeninou
Skúste tento tradičný recept na obľúbené zapečené cestoviny s údeným mäsom. Šunkofleky sú jednoduchým, ale pritom tak výborným pokrmom.
Ingrediencie
- 250g cestovín
- 200g údeného
- 2 plátky masla
- 1 lyžica olivového oleja
- 2ks menšie cibule
- 3ks vajec
- 100ml mlieka
- 30g parmezánu
- Soľ a mleté korenie
- Štipka rozmarínu
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 180°C.
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale v osolenej vode.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu a údeninu opražte na olivovom oleji do zlatista.
- Uvarené cestoviny premiešajte s orestovanou cibuľou a údeným mäsom.
- Podľa chuti osoľte, okoreňte a posypte štipkou rozmarínu.
- Rozmiešajte vajcia s mliekom.
- Všetko riadne premiešajte aj s rozmiešaným vajíčkom a rozprestrite v zapekacej mise.
- Dajte piecť do rúry cca na 20 minút dozlatista.
- Medzitým nastrúhajte syr a posypte cestoviny a zapekajte ešte asi 10 minút.
- Podávajte napríklad s kyslými uhorkami.

Objavte podobné tipy
Zapečené penne s mletým mäsom
Inšpirujte sa týmto klasickým receptom na talianske cestoviny s mletým mäsom. Ideálna na nedeľný obed alebo výdatnú večeru.
Ingrediencie
- 500g penne
- 500g mletého mäsa
- 2ks cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- 200g tvrdého syra
- 1 plechovka paradajok
- Soľ a mleté korenie
- Olivový olej
Postup
- Podľa návodu na obale uvarte cestoviny v osolenej vode.
- Na oleji orestujte cibuľu s prelisovaným cesnakom.
- Potom pridajte mleté mäso a opekajte.
- Pridajte pokrájané paradajky z konzervy aj so šťavou.
- Potom podľa chuti osoľte, okoreňte a ešte chvíľku duste.
- Premiešajte s uvarenými cestovinami, dajte do zapekacej misy alebo malého pekáča.
- Pečte pri 200 °C asi 10 minút.
- Nakoniec posypte nastrúhaným syrom a ešte chvíľu pečte do roztavenia.
- Hotové zapečené cestoviny podávajte napríklad s nakladanými uhorkami alebo inou zeleninou.

Vyskúšajte aj naše recepty na omáčky s mletým mäsom . Ideálne k akejkoľvek prílohe.
Zapečené cestoviny s kuracím mäsom a zeleninou
Prinášame vám recept aj na výdatnejšie cestoviny so zeleninou a kuracím mäsom.
Ingrediencie
- 400g špaget
- 400g zeleninovej zmesi
- 200-300g kuracieho mäsa (podľa chuti)
- 100g tvrdého syra
- 100g smotany
- 1ks cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 1 lyžica masla
- Soľ a mleté korenie
- Štipka muškátového orieška
Postup
- Najprv uvarte špagety podľa návodu na obale av osolenej vode.
- Na rozohriatom oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nakrájané kuracie mäso.
- Pridajte zeleninu a ešte 5 minút restujte.
- Podľa chuti osoľte, okoreňte, dochuťte muškátovým orieškom a pokvapkajte citrónom.
- Zapekaciu misu alebo pekáčik vymažte maslom.
- Obsah panvice zmiešajte s uvarenými a odkvapkanými cestovinami.
- Rozprestrite do zapekacej misy a zalejte smotanou. Zasypte strúhaným syrom a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry.
- Pečte pri 200 ° C cca 25 minút dozlatista.
- Hotové cestoviny ihneď podávajte s akoukoľvek zeleninou, ktorú máte radi. Skvelým je napríklad hlávkový šalát alebo paradajky.

Zapekané hubové cestoviny
Inšpirujte sa týmto výborným receptom na zapečené cestoviny s hubami. Pochutí si celá rodina.
Ingrediencie
- 250g cestovín
- 200g húb
- 1ks cibuľa
- 2ks vajec
- 100g tvrdého syra
- 100ml smotany na šľahanie
- 30g slaniny
- 1ks vetvičky tymiánu
- hŕstka petržlenu
- 20g strúhaného parmezánu
- rastlinný olej
- maslo
- soľ a mleté korenie
Postup
- Podľa návodu na obale uvarte v osolenej vode cestoviny. Sceďte a prepláchnite studenou vodou.
- Huby nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- Slaninu pokrájajte na prúžky a syr postrúhajte nahrubo.
- Na panvici zohrejte olej a rozpustite kúsok masla.
- Opekajte huby, osoľte, okoreňte a 10 minút duste.
- Na inej panvici na troche oleja orestujte cibuľu so slaninou.
- Zapekaciu misu vymažte maslom a rozprestrite do nej cestoviny zmiešané so slaninou a hubami. Zamiešajte tymián a hŕstku petržlenovej vňate.
- Zalejte okorenenými a osolenými vajcami so smotanou a strúhaným syrom.
- Nakoniec posypte nastrúhaným parmezánom a pečte pri 200 ° C cca 25 minút dozlatista.
- Hotové cestoviny podávajte tak, ako ich máte radi.

Špenátové cestoviny so šunkou
Vynikajúce zapečené cestoviny so špenátom a šunkou, ktoré musíte vyskúšať.
Ingrediencie
- 500g cestovín
- 1 balíček mrazeného alebo čerstvého špenátu
- 200g šunky
- 100g strúhaného syra
- 250ml smotany na šľahanie
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a mleté korenie
Postup
- Podľa návodu na obale uvarte cestoviny v osolenej vode. Potom sceďte a nechajte odkvapkať.
- Medzitým uvarte špenát, ochuťte ho prelisovaným cesnakom, soľou a čiernym korením. Nakoniec vlejte smotanu a poduste.
- Šunku nakrájajte nadrobno.
- Cestoviny zmiešajte v zapekacej mise so šunkou a ochuteným špenátom.
- Dajte zapiecť do rúry pri 180 ° C asi na 20 minút.
- Po upečení ihneď podávajte.

Máte radi špenát? Skvelá správa! Máme pre vás ďalšie recepty na cestoviny so špenátom , z ktorých si určite vyberiete!
Najrozšírenejšie a najobľúbenejšie druhy cestovín
Predstavíme si 7 najčastejšie pripravovaných druhov cestovín, ktoré by ste mali ochutnať. Existuje nespočetné množstvo druhov cestovín, o ktoré si svoj jedálniček môžete spestriť.
Penne sa najčastejšie pripravujú s hustou omáčkou so syrom a smotanou. Tieto trubičky sa odporúča servírovať al dente. Nesmú byť príliš rozvarené a namäkko. Výborné sú aj ako základ v cestovinovom šaláte.
Tortellini sú drobnejšie cestoviny, ktoré pripomínajú prstienky. Najčastejšie bývajú plnené syrom alebo mäsom. Ide o chutný druh, ktorý sa skvele hodí na každú príležitosť – obed, večeru alebo len tak ako desiata.
Špagety sú snáď najznámejším druhom cestovín u nás. Zabudnite na tie pofidérne špagety podávané v školských jedálňach. Dajú sa totiž pripraviť ako výborná delikatesa s kvalitnými paradajkovými omáčkami.
Ďalšou srdcovkou sú lasagne . Tieto obdĺžnikové cestoviny sú ideálne na zapekanie s mletým mäsom alebo napríklad špenátom a smotanou. Ideálnymi syrmi k lasagne cestovinám sú mozzeralla alebo napríklad riccota.
Gnocchi alebo po česku „gnoči“ sú malé zemiakové gule, ktoré sa dajú pripravovať na množstvo spôsobov. Môžete ich zapekať, servírovať v polievkach ale aj zaliate najrôznejšími omáčkami.
Fusilli alebo vretena pozná asi každý. Tie sa servírujú najmä s mäsovými omáčkami. Sú však vhodné aj do šalátov. Zohnať môžete aj ich farebné varianty. Napríklad zelené zo špenátu, červené z paradajok alebo fialové z červenej repy.
Farfalle alebo mašličky, motýliky sa u nás servírujú s paradajkovými omáčkami. Poznáme ich ale iste zo školských jedální, kde nám ich kuchárky podávali s makom, cukrom a maslom. Vhodné sú aj do šalátov.
Cestoviny si môžete pripraviť aj domáce. Prinášame vám recenzie a tipy na najlepšie strojčeky na cestoviny . Vyberte si s nami toho najlepšieho pomocníka do kuchyne!