Lahodne recepty na krémové polievky s ružičkovým kelom! Nechajte sa uniesť na vlne jemných chutí

Niekto ju miluje, iný zase nenávidí.

S našimi receptami na polievku s ružičkovým kelom, zmení názor aj ten najzarytejších odporcov!

Ochutnajte naše úplne dokonale vyvážené polievky, ktoré vás presvedčia!

Polievka z ružičkového kelu a zemiakov

Domáca polievka s ružičkovým kelom je krémová, hustá, bohatá a super jednoduchá! Je chutná a plná živín, ktoré by vaše telo potrebuje.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg ružičkového kelu (orezané, očistené a nakrájané na polovicu)
  • 300 g zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na kocky)
  • 2 lyžice masla
  • 120 g nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané nahrubo)
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 120 g strúhaného syra čedar
  • 2 lyžičky provensálskeho korenia
  • korenie červenej papriky
  • 30 ml mlieka
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  • Rozohrejte maslo na stredne vysokú teplotu, pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a opekajte do mäkka a rozvoňania.
  • Pridajte nakrájaný ružičkový kel, nakrájané zemiaky, bylinky a restujte asi 3 minúty.
  • Orestovanú zeleninu zalejte kuracím vývarom, dochuťte soľou, čiernym korením a červenou paprikou, premiešajte, aby sa všetko spojilo a hrniec prikryte.
  • Znížte teplotu a varte, kým nie sú zemiaky a ružičkový kel mäkký (povedzme 10–15 minút).
  • Hrniec zložíme zo sporáka, pomocou ponorného mixéra polievku rozmixujeme na hladkú kašu.
  • Do horúcej polievky vmiešame mlieko, nastrúhaný syr a miešame do rozpustenia, ochutnáme a prípadne dochutíme soľou.

Aby ste si mohli uvariť krásne krémovú a chutnú polievku je potrebné mať kvalitné kuchynské vybavenie! A všetko začína pri sporáku! Pozrite sa na našu recenziu plynových varných dosiek a vylepšite si svoje kráľovstvo!

Miska plná lahodného krému zo kelu a krehkých zemiakov.
Zdroj: thedinnerbite.com

Polievka s ružičkovým kelom a čedarom

Perfektný spôsob, ako spotrebovať zvyšky ružičkového kelu a čedaru. Vyskúšajte túto polievku a spojte príjemné s užitočným!

Čo budeme potrebovať

  • troška olivového oleja
  • ½ cibuľa (nakrájaná)
  • 100g ružičkového kelu (nakrájaný na štvrtky)
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 300 ml horúceho kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 100 ml hustej smotany
  • 55g syra čedar (strúhaný)
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  • V hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a opekajte 3–4 minúty alebo do zmäknutia.
  • Nakrájaný ružičkový kel vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 2–3 minúty, potom dobre sceďte.
  • Pridajte kel do hrnca s cibuľou.
  • Pridajte cesnak a opekajte 1-2 minúty.
  • Pridajte vývar a smotanu a varte 3-4 minúty.
  • Vmiešajte syr, okoreňte, podľa chuti, solí a čerstvo mletým čiernym korením.

Ako sme povedali, tak sa určite aj stalo! Milujete ju! Pre ďalšiu inšpiráciu ako si kapustičku vychutnať, vyskúšajte tieto recepty, v ktorých hrá hlavnú rolu .

Mistička s kapustičkou, brokolicou a syrom.
Zdroj: damndelicious.net

Krémová vegánska polievka so kelom

Verte tomu alebo nie, na internete nenájdete takmer žiadne recepty na polievku s ružičkovým kelom. Skúste ten náš, neochutnáte lepší!

Čo budeme potrebovať

  • 680 g ružičkového kelu
  • olivový olej na pokvapkanie
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 veľké šalotky alebo 1 žltá cibuľa (nakrájaná)
  • 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g kešu orieškov (namočených)
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 1 lyžica vegánskeho masla
  • 1 hrsť špenátu

Postup

  • Nastavte rúru na 180 stupňov.
  • Umyte a odrežte stonky z kapustičiek.
  • Nakrájajte ich na polovice, alebo na štvrtiny.
  • Pokvapkajte ich olivovým olejom a potom bohato posypte soľou a korením.
  • Kapusty opekajte asi 20-30 minút, len kým nezmäknú a trochu nechytnú farbu.
  • Počas pečenia ich na panvici niekoľkokrát premiešajte.
  • V panvici na strednú teplotu pridajte vegánske maslo a nakrájanú šalotku.
  • Varte 3 minúty, kým nespriehľadní.
  • Pridajte cesnak a varte ďalšie 2 minúty.
  • Teraz pridajte víno a znížte teplotu. Redukujte po dobu 5-7 minút.
  • Pridajte namočené kešu, dijonskú horčicu, vývar, špenát a šalotku a opečený ružičkový kel do vysokovýkonného mixéra. Rozmixujte všetko do hladka.
  • Rozmixovanú polievku vráťte do hrnca. Podľa chuti upravte soľ a korenie.
  • Podávajte horúcu.
Lahodná krémová polievka bez živočíšnych prísad.
Zdroj: runningtothekitchen.com

Klobása, ružičkový kel v zemiakovej polievke

Opečte si pár toastov a odzátkujte fľašu Ribera del Duero, ktorú si môžete vychutnať spolu s touto zdravou polievkou s ružičkovým kelom.

Čo budeme potrebovať

  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 85 talianskej klobásy
  • 120 g nakrájanej cibule
  • 60 g nakrájanej mrkvy
  • 60 g zeleru nakrájaného na kocky
  • 2 lyžice jemne nasekaného cesnaku
  • 2 lyžičky papriky (najlepšie údené)
  • 340 g malých žltých zemiakov (nakrájaných na plátky)
  • 230 g ružičkového kelu (orezané a nakrájané na plátky)
  • 1 l kuracieho vývaru
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého korenia
  • 30 g nasekanej plochej petržlenovej vňate

Postup

  • Zahrejte 1 lyžicu oleja vo veľkom hrnci na strednú teplotu. Pridajte klobásu a varte za občasného miešania, kým nezhnedne, 4 až 6 minút.
  • Do hrnca pridajte zvyšné 2 lyžice oleja, cibuľu, mrkvu a zeler.
  • Varte za občasného miešania do zmäknutia asi 5 minút.
  • Pridajte cesnak a paprík, varte po dobu 30 sekúnd.
  • Pridajte zemiaky, ružičkový kel a vývar a všetko priveďte do varu na vysokú teplotu.
  • Akonáhle sa polievka začne variť znížte teplotu na miernu a za občasného miešania varte, kým zemiaky nezmäknú, 6 až 8 minút.
  • Vmiešajte klobásu, ocot, soľ a korenie.
  • Podávajte posypané petržlenovou vňaťou.
Najlepšia polievka so zemiakmi, kelom, špenátom a údeninou.
Zdroj: paleorunningmomma.com

Prečo jesť ružičkový kel?

Ružičkový kel v angličtine brussel sprouts získal svoje meno podľa hlavného mesta Belgicka, kde prvýkrát rástol v 16. storočí. Vyzerá trochu ako mini kapusta, ale nenechajte sa zmiasť malou veľkosťou. V každom súste sa skrýva veľa živín.

Ružičkový kel patrí do čeľade kapustovitých – príbuzná brokolica, karfiolu, golierovej zeleniny a kelu.

Keď ich pripravíte správnym spôsobom, má ružičkový kel jemnú, sladkú, takmer orechovú chuť. Ale je veľmi ľahké ju prevariť, čo môže viesť k horkej chuti, kašovitej štruktúre a silnému, sírnemu zápachu.

Z tohto dôvodu má ružičkový kel často zlú povesť.

Výhody pre zdravie
Ružičkový kel obsahuje množstvo prírodných látok na báze síry. Výskum ukazuje, že tieto zlúčeniny môžu pomôcť zabrániť poškodeniu vašej DNA, voľnými radikálmi.

Chrumkavá zelenina, ako je ružičkový kel, vám tiež môže pomôcť odvrátiť ďalšie zdravotné problémy, ako je vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, srdcové choroby a cukrovka.

Ružičkový kel má tiež karotenoidy, farebné pigmenty nájdené v rastlinách, ktoré sú dobré pre vaše oči.

Ako pripraviť ružičkový kel
Hľadajte jasne zelený ružičkový kel. Čierne škvrny alebo žlté listy sú známkami rozkladu. Akonáhle si ju prinesiete domov, ružičkový kel vydrží v chladničke týždeň až dva.

Pred varením ju dobre opláchnite, aby ste odstránili všetky nečistoty. Odrežte stopku (ktoré má tuhú štruktúru, aj keď je uvarená) a odstráňte všetky vonkajšie, zvädnuté listy.

Ružičkový kel môžete pokvapkať olivovým olejom a opiecť ho do zlatista, alebo ho napariť v hrnci s pár centimetrami vody.

Surový nastrúhaný ružičkový kel môžete pridať do polievok a šalátov.

Nevarte ju príliš dlho. To môže viesť ku kašovitej, horkej chuti, ktorú mnoho ľudí nenávidí, prevarenie tiež ničí mnoho živín v tejto zelenine.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.