Talianska kuchyňa nikdy neprestane prekvapovať svojou jednoduchosťou, ľahkosťou a lahodnosťou!
To isté platí o týchto receptoch na špagety carbonara, ktoré majú všetko z vyššie spomínaného.
Stačí vám pár základných ingrediencií a môžete uvariť úplne perfektný sobotný obed pre celú vašu rodinu.
Kto neochutná, nepochopí… tak šup, šup do kuchyne!
Špagety carbonara s pancettou
Naučte sa, ako pripraviť vynikajúce špagety s kvalitnou talianskou šunkou a domácimi vajcami. Tento cestovinový pokrm je obľúbenou talianskou pochúťkou, ktorú si vďaka nášmu receptu môžete vychutnať doma aj vy. Prečo ale zostávať pri jednom recepte s vajcami keď už existuje široká a rozmanitá škála?
Pripravte si rýchlu desiatu z týchto receptov na rýchlu desiatu z vajec a talianske cestoviny s krémovou vaječnou omáčkou si nechajte ako odmenu na večer po dlhom pracovnom dni!
Čo budeme potrebovať
- 100 g pancetty
- 50 g syra pecorino
- 50 g parmezánu
- 3 vajcia
- 350 g špaget
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- Soľ
- Mleté čierne korenie
Postup
- Dáme si variť veľký hrniec s vodou
- Pancettu si nakrájame na drobné kocky
- Oba syry si najemno postrúhame a zmiešame dohromady
- V strednej miske rozklepneme 3 vajcia a okoreníme ich trochou čerstvo namletého čierneho korenia
- Všetko odložíme bokom
- Do vriacej vody pridáme lyžičku soli
- Potom ihneď pridáme 350 g špaget
- Keď sa voda vráti do varu, hrniec zakryjeme a cestoviny varíme zakryté asi 10 minút, alebo pokiaľ nie sú ideálny skus
- Strúčiky cesnaku si čepeľou noža roztlačíme
- Zatiaľ čo sa špagety varia, na panvici si orestujeme pancettu s cesnakom
- Do veľkej panvice dáme 50 g masla, a akonáhle sa maslo rozpustí, pridáme pancettu a rozdrvený cesnak
- Za častého miešania necháme ingrediencie na strednú teplotu variť asi 5 minút, kým pancetta nezezlátne a nebude chrumkavá
- Chuť cesnaku sa už uvoľnila, takže ho môžeme vybrať a vyhodiť
- Teplotu pod pancettou udržujeme na nízky stupeň
- Keď sú cestoviny hotové, vyberieme ich z vody pomocou klieští na cestoviny a vložíme ich do panvice s pancettou
- Je v poriadku, že do panvice tiež kvapká trocha vody (to potrebujeme) a vodu z cestovín ešte nevylievame
- Väčšinu syra zmiešame s vajcami a malú hrsť si necháme na záverečné posypanie
- Zložíme panvicu so špagetami a pancettou z platne
- Teraz rýchlo do panvice vlejeme vajcia a syr
- Pomocou klieští špagety premiešame s vaječnou zmesou, ktorá tak zhustne a všetko obalí
- Pridáme znova trochu vody z cestovín, aby cestoviny zostali šťavnaté a nie vysušené
- V prípade potreby dochutíme trochou soli
- Ihneď podávame s trochou zvyšného syra a drveným čiernym korením

Tekvicové špagety s vajcom a slaninou
Stačí jediné slovo a pri pomyslení na tú smotanovú dobrotu vám musí okamžite tiecť sliny. Tento pokrm so špagetami z tekvice je rovnako bohatý na chuť ako jeho tradičný recept na špagety carbonara. Najlepšie na tom všetkom je, že tento variant je bohatý na chuť, s nízkym obsahom sacharidov!
Čo budeme potrebovať
- 2 stredné špagetové tekvice
- 250 g mrazeného hrášku
- 4 plátky slaniny (nakrájané na kocky)
- 2 vajcia
- 200 g strúhaného parmezánu
- 5 strúčikov nasekaného cesnaku
- Štipka soli
- Štipka čierneho korenia
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Tekvica si pozdĺžne rozrežeme a odstránime semienka
- Vnútorné časti potrieme zľahka olejom, osolíme a okoreníme
- Tekvica umiestnime na plech alebo do veľkej zapekacej misy
- Vložíme ju do predhriatej rúry a pečieme ju, kým úplne nezmäkne
- Približne jej budeme piecť 30-45 minút, podľa výkonnosti rúry
- Keď je tekvica upečená pomocou vidličky, si naškriabeme tekvicové špagety
- Jednotlivé vlákna by mali ísť jednoducho od seba oddeľovať, pokiaľ to nejde, vráťte tekvicu späť do rúry a pečte ďalších 10-15 minút
- Zatiaľ čo sa tekvica opeká, v panvici si na strednú teplotu osmažíme kúsky slaniny, kým nie je chrumkavá
- Slaninu potom z panvice vyberieme a dáme ju bokom
- Prebytočný tuk z panvice z časti (necháme si niečo málo na vyprážanie špaget) odstránime pomocou kuchynskej utierky
- Vedľa v miske si prešľaháme vajcia s parmezánom
- Teplotu pod panvicou stiahneme na minimum a pridáme do nej tekvicové špagety a hrášok
- Vhodíme cesnak
- Varíme asi minútu, aby sa cesnak rozvoňal
- Do panvice začneme za stáleho miešania prilievať vaječnú zmes s parmezánom
- Neustále miešame, aby sa tekvica v zmesi rovnomerne obalila
- Miešajte približne 8-10 minút, kým nevznikne hustá krémová omáčka
- V panvici nám vždy zostane trochu tekutiny z tekvice, tú môžeme sčasti odstrániť zvýšením teploty, ale pozor, aby sme to neprehnali a špagety nevysušili
- Špagety by mali vždy zostať pekne krémové
- Nakoniec vypneme teplotu na sporáku a vmiešame soľ, korenie, slaninu a hrášok
- Ochutnáme a dochutíme podľa našich preferencií
- Tekvicové špagety carbonara ihneď podávame
Tekvica sa v posledných rokoch stala hitom a surovinou číslo jedna v slovenských kuchyniach! jej obľúbenosť každým rokom stúpa, čo svedčí aj o množstve receptov, v ktorých sa objavuje. Pripojte sa do tohto davového šialenstva a pripravte z nej napríklad krémovú tekvicovú polievku v chladných zimných dňoch alebo rýchlovku v podobe tekvicovej nátierky s domácim pečivom, rovnako tak si môžete pochutnať na sladkých receptoch z tekvice .

Vegetariánske špagety carbonara s cuketou
Tieto vyletnené cestoviny obsahujú cuketu, aromatický syr Parmigiano Reggiano a korenie. Je to skvelá vegetariánska, zdravá rýchlovka!
Čo budeme potrebovať
- 150 g špagety
- Vajcia
- 60 g cukety
- 2 lyžice parmezánu
- Lyžička extra panenského olivového oleja
- Soľ
- Korenie
Postup
- Cuketu nakrájame na malé kocky
- Na panvici si rozohrejeme olej
- Pridáme kocky cukety a restujeme na vysokú teplotu
- Po uvarení dochutíme soľou a korením
- Cestoviny si uvaríme vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou
- Medzitým si pripravíme základ na carbonara
- Zmiešame žĺtky so syrom, korením a soľou
- Z cestovín si odoberieme hrnček vody
- Uvarené cestoviny scedíme
- Odobranú vodu pridáme do zmesi žĺtkov a syra
- Pridáme cestoviny a cuketu a premiešame
- Podľa potreby môžeme pridať aj viac cestovinovej vody, pokiaľ sa nám omáčka zdá príliš suchá a nie krémová
- Ihneď podávame
S cuketami sa dá vytvoriť všeličo, trebárs aj lahodný múčnik! Neveríte? Skúste svojej rodine upiecť sladký dezert z cukety podľa našich receptov a uvidíte, že rozdiel nikto nespozná!

Špagety carbonara s kačicou
V tomto recepte hlavnú úlohu hrajú vajcia, kačacie mäso, syr, biela hľuzovka a špagety… čo sa dá s týmito ingredienciami robiť? Neobvyklá, luxusná a slávnostná variácia na tradičný taliansky cestovinový pokrm.
Čo budeme potrebovať
- 300 g kačacích pŕs s kožou
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- 4 žĺtky
- 250 g špaget
- Strúhaný syr pecorino (alebo parmezán)
- Biela hľuzovka (nepovinné)
Postup
- Kožu kačacích pŕs narežeme mriežkovým vzorom
- Dôkladne osolíme a okoreníme
- Korenie do mäsa vpracujeme rukami
- Rozpálime si nepriľnavú panvicu na vysokú teplotu
- Keď je horúca, vložíme na nej kačacie prsia kožou dole.
- Panvicu zakryjeme pokrievkou
- Mäso varíme asi 8 minút, kým nie je koža chrumkavá a dozlatista opečená
- Potom pokrievku zložíme a prsia otočíme
- Pokračujeme vo varení ďalších 5 minút z druhej strany
- Kačicu z panvice vyberieme a dáme jej bokom
- Odoberieme si lyžicu alebo dve kačacieho tuku
- Cestoviny si uvaríme vo vriacej osolenej vode
- Odoberieme si naberačku cestovinovej vody a cestoviny scedíme
- V mise si rozšľaháme žĺtky a kačacie prsia nakrájame na kocky
- Veľkú panvicu si zahrejeme na strednú teplotu
- Vhodíme do nej špagety, žĺtky a kačacie prsia, v prípade potreby pridáme niekoľko lyžíc vriacej vody, aby sa všetko premiešalo
- Keď sú žĺtky pokryté hodvábnou a hladkou žltou smotanovou omáčkou, špagety stiahneme z platne
- Výdatne ich posypeme strúhaným syrom pecorino a veľkým množstvom mletého čierneho korenia
- Ak používate hľuzovku, na tenké plátky ho na carbonara cestoviny postrúhajte
V tomto recepte na špagety carbonara hrá zásadnú úlohu kvalitná nepriľnavá panvica, inak totiž kačacie prsník bude vysušené a celý pokrm stratí na svojej kvalite, na ktorej si zakladáme. Preto je potrebné zvážiť, či je vaša panvička rovnako kvalitná ako tieto recenzované nerezové panvice , ktoré s trochou zveličenia budú variť za vás! A rovno sa môžete pustiť do ďalších receptov s kačacím mäsom !

Objavte podobné tipy
Cestoviny carbonara s kuracím mäsom
Táto varianta krémových talianskych cestovín s chrumkavými kuracími škvarkami je úplným hitom! Aróma a chuť citrónovej kôry navyše ešte rozjasnia bohatú, krémovú omáčku.
Čo budeme potrebovať
- Kuracie stehno s kožou
- 200 ml smotany na varenie
- 3 žĺtky
- Parmezán (strúhaný)
- Petržlen
- Citrón
- Soľ
- Biele korenie
Postup
- Kožu z kuracieho stehna odstránime, nakrájame na malé kocky a tie opečieme do chrumkava
- Vo veľkom hrnci si do varu privedieme osolenú vodu
- Cestoviny si uvaríme podľa návodu na obale, tak aby boli al dente (na skus)
- Medzitým si v mise vyšľaháme žĺtky so smotanou a 2 lyžicami parmezánu a štipkou soli
- Polovicu kuracieho stehna si nakrájame na kúsky, ktoré si orestujeme
- Pridáme k nemu vypečenú kožičku a stiahneme panvicu z platne
- Špagety scedíme a vrátime ich do horúceho hrnca
- Pridáme žĺtkovú zmes nasekanú petržlenovú vňať, kuracie stehno a škvarky
- Rýchlo premiešame a podávame s nastrúhanou citrónovou kôrou a čerstvo mletým čiernym korením
Zostalo vám zo sobotňajšieho obeda viac upečeného kuracieho mäsa ako ste schopní zjesť? A súslovie plytvania potravinami vám dvíha žlč? Použite ho do týchto najlepších nátierok z kuracieho mäsa , ktoré sú lahodné, jednoduché a rýchle. Uvidíte, že zvyšné mäso zmizne jedna, dve!

Krémové špagety s mletým mäsom a šampiňónmi
Tradičný recept na špagety carbonara tak trochu inak. Vyskúšajte tento lahodný taliansky pokrm s kvalitným mletým hovädzím mäsom, šampiňónmi a tradičnou vaječnou syrovou omáčkou, ktorá je pre tradičnú receptu tak typická! Sľubujeme, že nebudete ľutovať ani jedného sústa!
Čo budeme potrebovať
- 350 g špaget
- 4 plátky slaniny
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g šampiňónov
- 150 g cibule (nakrájané najemno)
- 4 strúčiky cesnaku
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
- 250 ml smotany
- 3 vajcia
- 250 g parmezánu
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Vo veľkom hrnci si vo vriacej osolenej vode uvaríme podľa návodu cestoviny
- Špagety prepláchneme studenou vodou a vrátime ich späť do hrnca
- Medzitým si na panvici na strednú teplotu opečieme slaninu, kým nebude chrumkavá
- Slaninu potom zložíme z panvice, položíme na papierovú kuchynskú utierku a necháme ju odkvapkať
- Na rovnakej panvici si za častého miešania 5 až 7 minút na strednej teplote osmažíme hovädzie mäso, huby, cibuľu, cesnak, soľ a korenie, kým nie je hovädzie mäso dôkladne prepečené
- Uvarené špagety v hrnci zalejeme smotanou a začneme ich na strednú teplotu variť
- Do zmesi na špagety pridáme hovädziu zmes, slaninu a vajcia
- Za stáleho miešania varíme 2 až 3 minúty, pokiaľ nie sú špagety dobre obalené.
- Teplotu znížime, vmiešame syr a ozdobíme petržlenom
Mleté mäso je výborné aj do ďalších pokrmov. Ktoré keď sa pripravia podľa nášho postupu, tak tieto recepty s mletým mäsom a paradajkovou omáčkou nemajú chybu. Mäso bude také šťavnaté a mäkké, že tomu nebudete ani veriť!

Cestoviny alla carbonara s hráškom a šunkou
Toto moderné poňatie klasického talianskeho cestovinového pokrmu používa šťavnatú šunku namiesto tradičnej pancetty. Rovnako ako uvarenie krémovej omelety na raňajky, aj v tomto recepte závisí od správneho zaobchádzania s vajcami, aby bol výsledný pokrm viac ako lahodný. Držte sa nášho postupu a úspech je zaručený!
Čo budeme potrebovať
- 3 vajcia
- 3 žĺtky
- Lyžička soli
- Lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- 150 g syra pecorino (strúhaného)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 230 g nakrájanej šunky
- 2 veľké šalotky (nakrájané na tenké plátky)
- 250 g mrazeného hrášku
- 500 g špaget
- 50 g masla
- Lyžička citrónovej šťavy
- 2 lyžice čerstvé pažítky (najemno nakrájané)
Postup
- Vajcia a žĺtky vyšľaháme dohromady v malej miske, kým sa dôkladne nespoja
- Primiešame soľ, korenie a 100 g syra
- Všetko dáme bokom
- Vo veľkej panvici si zohrejeme olej na strednú teplotu
- Pridáme šunku a šalotku a za častého miešania asi 6 minút vyprážame, kým šalotka nezmäkne
- Pridáme hrášok a 150 ml vody
- Zmes privedieme do varu na stredne vysokú až vysokú teplotu
- Všetko spoločne, za občasného miešania varíme, kým hrášok nezmäkne, asi 5 minút
- Panvicu zložíme z platne
- Cestoviny si v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme podľa návodu na obale
- Keď sú uvarené na skus, tak ich pomocou klieští preložíme do panvice
- Z cestovinovej vody si odoberieme asi 150 ml, ktorú ešte použijeme
- Špagety necháme asi 2 minúty v panvici odpočívať
- Medzitým za stáleho miešania postupne prilievame hrnček odloženej vody na varenie do vaječnej zmesi
- Potom pomaly vlejeme vaječnú zmes do cestovinovej zmesi na panvici
- Za stáleho miešania spolu ingrediencie prepojíme
- Maslo a citrónovú šťavu pridáme do malého hrnca na sporák
- Zmes zahrejeme, aby sa maslo rozpustilo, a potom maslovú zmes vmiešame do cestovín s vajíčkom
- Cestoviny rovnomerne rozdelíme do štyroch teplých misiek
- Rovnomerne ich posypeme pažítkou a zvyšným syrom

Ako pripraviť špagety carbonara
Ako spoznať pravý parmezán?
Vlastne je to úplne jednoduché. Pravý a originálny parmezán nemôže byť označený inak ako Parmigiano Reggiano . Preto iné napodobeniny vám jeho chuť nemôžu ani v najmenšom ponúknuť.
Nepochybne si na nich tiež pochutnáte, ale ako sa hovorí, nebude to to pravé orechové!
Všeobecne sa ani neodporúča siahnuť po jeho strúhanej podobe na pultovom predaji. Jednak cena býva veľmi často premrštená a za druhé nikdy neviete, ako dlho tam už syr „okoráva“ a ani nemožno zistiť jeho vyzretosť.
Cena za parmezán sa líši vďaka stupňu jeho zrelosti. V špecializovaných obchodoch vám väčšinou ponúknu jeho ochutnávku, na základe ktorej sa rozhodnete pre stupeň vyzretosti a následnú kúpu.
Cenové rozmedzie sa podľa stupňa vyzretosti pohybuje medzi 100 – 250 Sk za 200 – 300 g.
Keď si parmezán prinesiete domov, uchovávajte ho v chladničke, v plastovom obale alebo v potravinárskej fólii.
Nikdy syr neskladujte len tak bez obalu. Jeho schopnosťou je absorbovať okolité pachy, čo môže viesť k jeho chuťovému znehodnoteniu.
Kôrka pravého parmezánu je určená na normálnu konzumáciu. Obsahuje síce trochu viac soli, ale to ničomu nebráni.
Skvele sa totiž hodí k tradičným talianskym polievkam ako je minestrone, ktorú si podľa nášho receptu môžete pripraviť aj vy u vás doma!