Rýchly a jednoduchý recept na špagety pomodoro!
To je vaša odpoveď na otázku čo uvariť na nedeľný obed alebo len tak na večeru.
Tieto pokrmy sa skladajú len z niekoľkých ingrediencií a niekoľkých krokov, ako ich uvariť.
Neváhajte, sú delikátne!
Originálne špagety di pomodoro
Pokiaľ hľadáme jednoduchý a rýchly recept, väčšinou siahneme po cestovinách. Tento recept ide o trochu ďalej ako špagety s mäsovými guličkami, ktoré sú typické pre istú švédsku nábytkársku spoločnosť. V tomto recepte sa kladie dôraz na čerstvé paradajky, ľahkú omáčku, štipľavý parmezán a špagety, ktoré sú urobené tak akurát – takzvané al-dente.
Čo budeme potrebovať
- 500 g špaget
- 2 lyžice olivového oleja
- Malú cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 4 paradajky
- Soľ
- ½ lyžičky chilli
- Hrsť bazalky
- Parmezán (nastrúhaný)
Postup
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, ktorú sme osolili
- Keď sa voda varí vložíme do hrnca cestoviny a podľa návodu ich uvaríme
- Než špagety scedíme odoberieme si ½ hrnčeka vody z cestovín a potom ich scedíme
- V druhom hrnci si na strednú teplotu rozohrejeme olej
- Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a varíme asi 5 minút jej do mäkka
- Potom pridáme cesnak a pokračujeme z varenia, kým sa nerozvonia, približne minútu
- Pridáme nakrájané paradajky a pokračujeme vo varení ďalších 15 minút
- Keď sú paradajky zmäknuté, pridáme bazalku
- Nakoniec pridáme scedené špagety a ¼ vodu zo špaget, ktorú sme odobrali
- Vodu pridávame podľa potreby, aby sa omáčka prepojila
- Pred podávaním špagety ešte ozdobíme bazalkou a nastrúhaným parmezánom

Špagety s paradajkovou omáčkou a parmezánom
Recept na cestoviny s pomodoro omáčkou je jednoduchý pokrm s lahodnou čerstvou bazalkou a parmezánom. Toto rýchle a ľahké jedlo je obľúbeným a skvelým receptom pre celú rodinu na víkendovú večeru.
Čo budeme potrebovať
- 25 ml olivového oleja
- Stredná cibuľa (nakrájaná)
- 5 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
- Štipka chilli
- 800 g lúpaných paradajok
- ½ lyžičky soli
- Hrsť bazalky (nasekané)
- 25 g parmezánu
- Lyžica masla
- Bazalku a parmezán (na ozdobu)
Postup
- Vo veľkej panvici si na strednú teplotu rozohrejeme olivový olej
- Pridáme nakrájanú cibuľu a za občasného miešania cibuľu varíme, kým nezmäkne
- Pridáme prelisovaný cesnak a chilli
- Varíme ďalšie 3 minúty, kým sa ingrediencie nerozvonia
- Pridáme pasírované paradajky, soľ a znova zamiešame
- Omáčku za občasného miešania varíme, kým nezačne hustnúť
- Takto varíme ďalších 20 minút
- Keď je omáčka dostatočne hustá, tak pridáme bazalku
- Na platni znížime teplotu na minimum, aby sa len prehrievala
- V hrnci si privedieme do varu osolenú vodu
- Cestoviny do vriacej vody vhodíme a varíme podľa návodu
- Odoberieme si ½ šálky vody z cestovín a špagety scedíme
- Cestoviny vhodíme do paradajkovej omáčky, pridáme vodu z cestovín a premiešame
- Miešame, kým sa cestoviny v omáčke neobalia
- Pridáme lyžicu masla a parmezán
- Miešame kým sa syr nerozpustí
- Cestoviny servírujeme ozdobené celými listami bazalky a strúhaným parmezánom

Špagety s omáčkou z drvených paradajok
Nie je asi iné jedlo, ktoré by ste si vybavili ako prvé keď sa povie „typický taliansky pokrm“. Je to jednoducho plná miska cestovín s paradajkovou omáčkou, jednoducho najznámejší recept na špagety al pomodoro. Vyrába sa len z niekoľkých jednoduchých prísad a chutí rovnako lahodne ako sa varí.
Čo budeme potrebovať
- 500 g špaget
- 350 g plechovky celých červených paradajok (nelúpaná v paradajkovej šťave)
- 25 ml extra panenského olivového oleja
- 2 lyžičky soli
- 4 vetvičky bazalky
Postup
- Celé paradajky rozdrvíme šťouchadlom na zemiaky
- Vhodíme ich do hrnca a pridáme paradajkovú šťavu, olivový olej a dochutíme soľou
- Paradajkovú omáčku začneme variť na strednú teplotu
- Vo veľkom hrnci začneme variť osolenú vodu
- Keď voda varí pridáme špagety
- Špagety varíme podľa návodu, kým nebudú dobré na skus
- Pomocou deravej naberačky cestoviny vyberieme a preložíme ich do hrnca s pomodoro omáčkou
- Do omáčky pridáme ½ hrnčeka vody z cestovín a všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Takto varíme asi 1 minútu
- Potom hotové cestoviny rozdelíme do 4 nahriatych misiek
- Pokvapkáme ich olivovým olejom a pridáme lístok čerstvej bazalky
- Ihneď pokrm podávame

Špagety pomodoro s mozzarellou
Špagety s paradajkovou omáčkou – klasické talianske jedlo, ktoré je rýchle na prípravu a vždy výborné. Každá rodina ho miluje a je úplne jasné prečo.
Čo budeme potrebovať
- 4 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku (nadrobno nakrájaný)
- 230 g cherry paradajok (bez semienok a nakrájaných)
- 400 g drvených paradajok (z plechovky)
- 500 g paradajkového pyré
- 12 lístkov bazalky
- 500 g špaget
- 200 g mozzarelly
- Štipka soli
Postup
- Vo veľkom hrnci si začneme variť vodu, ktorú osolíme
- Na miernu teplotu na veľkej panvici zahrejeme 2 lyžice olivového oleja
- Pridáme nakrájaný cesnak
- Ten varíme 1-2 minúty, kým sa nerozvonia
- Pridáme čerstvé paradajky a varíme 2 minúty, kým nezmäknú
- Pridáme konzervované paradajky a pretlak
- Zamiešame a pridáme ½ bazalky
- Za stáleho miešania omáčku privedieme do varu
- Dochutíme soľou a korením
- Znížime teplotu a ďalších 10 minút pokračujeme vo varení, kým všetko nebude mäkké
- Keď sa omáčka varí, uvaríme podľa návodu špagety
- Keď sú cestoviny na skus uvarené, tak ich scedíme
- Potom ich vhodíme k omáčke a všetko dobre premiešame, aby sa špagety omáčkou obalili
- Cestoviny servírujeme v miskách s natrhanými kúskami mozzarelly, kvapkou olivového oleja a štipkou nasekanej bazalky

Objavte podobné tipy
Cestoviny s paradajkovou omáčkou a kuracím mäsom
Tento recept je naozaj jednoduchý a plný lahodných chutí. Kuracie mäso a cestoviny sa spájajú v domácej omáčke z čerstvých paradajok, vďaka čomu sa tento recept na kuracie pomodoro so špagetami stane jedným z najobľúbenejších receptov vo vašej domácnosti.
Čo budeme potrebovať
- 500 g kuracích pŕs (nakrájané na kocky)
- Lyžička oregana
- ½ lyžičky soli
- Štipka korenia
- Lyžička olivového oleja
- 1 kg cherry paradajok
- 100 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájaného na tenké plátky)
- 50 ml bieleho vína
- 2 lyžičky balzamikového octu
- 500 g špaget
- Hrsť bazalky
Postup
- Kuracie kúsky ochutíme oreganom, soľou a korením
- V hlbokej panvici si na strednú teplotu rozohrejeme olej
- Kurča vhodíme do panvice a za občasného miešania ho restujeme 3-4 minúty
- Keď kuracie kúsky zozlatnú dáme ich stranou
- Na rovnakej panvici začneme smažiť paradajky, cibuľu a cesnak
- Vyprážame, kým zmes nezmäkne
- Takto pokračujeme 10-12 minút
- Pridáme víno, ocot a kuracie kúsky
- Za občasného miešania varíme na strednú teplotu ďalších 15 minút, kým kurča nie je úplne prepečené a paradajková zmes nezmäkne
- V medzičase si podľa návodu, v hrnci s vriacou vodou a soľou uvaríme cestoviny
- Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich a vhodíme ich do paradajkovej omáčky
- Špagety v omáčke premiešame, aby sa rovnomerne obalili
- Preložíme ich do servírovacej misy a posypeme čerstvou bazalkou

Gnocchi s omáčkou pomodoro
Tento recept je jedinečný svojou kombináciou lahodnej paradajkovej omáčky, mazľavého syra mozzarella a aromatického parmezánu, to všetko spolu zapečené a neskutočne lahodné.
Čo budeme potrebovať
- Lyžica olivového oleja
- Malú cibuľu (nakrájanú na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku
- 450 g konzervovaných paradajok (v konzerve)
- Lyžička oregana
- Lyžička bazalky
- Štipka korenia
- Lyžička soli
- 500 g gnocchi
- 2 lyžice parmezánu
- 210 g mozzarelly (strúhané)
Postup
- Rúru si zapneme na 200 stupňov na režim grilu
- Na strednej panvici, ktorá je vhodná do rúry, si zohrejeme na strednú teplotu olivový olej
- Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a začneme restovať, kým nezosklovatí
- Do panvice vhodíme nasekaný cesnak a pokračujeme vo varení ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia
- Pridáme paradajky vrátane šťavy, oregano, bazalku, soľ a korenie
- Varíme na strednú teplotu a privarenie paradajky ešte roztlačujeme vareškou
- Varíme ďalších 10-15, aby sa šťava zredukovala
- Medzitým si uvaríme gnocchi
- V hrnci si privedieme do varu vodu, ktorú osolíme a potom vhodíme gnocchi
- Varíme ich podľa návodu, kým nevyplávajú na povrch
- Gnocchi scedíme a necháme ich odkvapkať
- Tie potom vhodíme do panvice s paradajkovou omáčkou a premiešame, aby sa obalili
- Na gnocchi poukladáme mozzarellu a posypeme parmezánom
- Panvicu vložíme do rúry a necháme ich zapiecť
- Zmes grilujeme 5-8 minút, kým mozzarella nezačne bublať
- Zapečené gnochce podávame s lístkami bazalky

Špagety di pomodoro s lososom
Citrón a paradajka z neho robia ľahké a svieže jedlo. Trocha dijonskej horčice je taká tajne netajná ingrediencia, ktorá celú chuť tejto paradajkovej omáčky ešte viac vyšperkuje.
Čo budeme potrebovať
- 120 g špaget
- 250 g lososa
- ¼ lyžičky talianskeho korenia
- Soľ
- Korenie
- Lyžica olivového oleja
- Lyžica masla
- 50 g parmezánu (nastrúhaného)
- 2 kríkové paradajky (nadrobno nakrájané)
- 75 ml smotany na šľahanie
- Lyžica citrónovej šťavy
- Kôra z ½ citróna
- Lyžička dijonskej horčice
- Petržlen
Postup
- Vo veľkom hrnci si dáme variť vodu
- Keď sa voda varí, tak ju osolíme a vhodíme špagety
- Tie varíme podľa návodu na obale, aby boli dobré na skus
- Na panvici na strednú teplotu si rozohrejeme olej s maslom
- Potom pridáme lososa
- Toho z každej strany opekáme 3 minúty
- Keď je losos hotový, tak ho z panvice zložíme a dáme bokom
- Do rovnakej panvice pridáme nakrájané paradajky, smotanu, šťavu z citróna a kôru, cesnak a horčicu
- Zmes varíme asi 2 minúty, kým nie je hladká
- Lososa vložíme späť do panvice a lyžicou ho nalámeme na menšie kúsky
- Znížime teplotu a panvicu priklopíme
- Takto varíme ďalšie 4-5 minút, kým losos nie je prepečený
- Akonáhle sú cestoviny hotové pridáme ich k omáčke a lososu a premiešame, aby sa v omáčke obalili
- Cestoviny podávame posypané parmezánom

Špagety s paradajkovou omáčkou a mletým mäsom
Ďalší možný spôsob ako si tento klasický taliansky recept pripraviť. Je trochu viac kalorický, ale o nič menej lahodný!
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 500 g špaget
- Vajcia
- 50 ml hovädzieho vývaru
- 4 strúčiky cesnaku
- Lyžička korenia
- Lyžička chilli
- 450 g paradajok v konzerve
- 100 g parmezánu (strúhaný)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- V hrnci si privedieme do varu vodu a osolíme
- Do hrnca vložíme špagety
- Tie varíme podľa návodu na obale, aby boli dobré na skus
- Potom ich scedíme a dáme na chvíľu bokom
- Na panvici si na strednú teplotu rozohrejeme olej
- Pridáme nakrájanú cibuľu a tú vyprážame, kým nezmäkne
- Pridáme paradajky, vývar, korenie, chilli a soľ
- Všetko spolu miešame asi minútu potom znížime teplotu na najnižší stupeň a necháme omáčku ohrievať
- Na vedľajšej panvici si osmažíme hovädzie mäso
- Keď je mäso hotové pridáme ho do omáčky a premiešame
- Vložíme špagety a znova premiešame
- Cestoviny s hovädzím mäsom posypeme strúhaným parmezánom a podávame

Talianska kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších na svete. Talianskym kulinárskym umom sa nechali inšpirovať aj mnohé ďalšie krajiny. Taliani dokážu zo všetkého vyrobiť úplnú delikatesu.
Pracujú so všetkými druhmi mäsa, rybami aj zeleninou. Vyloženou devízou talianskej kuchyne sú ale cestoviny, ktorých má nad 400 najrôznejších druhov. Preto si schválne uvarte pravé talianske rizoto podľa našich delikátnych receptov a ochutnajte ako Taliansko môže chutiť.
Keď sa povie Taliansko, tak sa nám tiež samozrejme vybaví zmrzlina, ktorá patrí medzi jedny z najlepších na svete. To isté platí o talianskych dezertoch.
Skúste si aj vy doma vyrobiť svoju vlastnú domácu zmrzlinu. Najlepšie to si ju pripravíte s týmito výrobníkmi na zmrzlinu . Nájdite si ten svoj a každé leto sa váš balkón môže premeniť na hotelovú izbu s výhľadom na taliansku riviéru.