Syrové pokrmy patria medzi tie najobľúbenejšie.
A čo vyskúšať recepty na syrovú omáčku s kuracím mäsom?
Sú jednoduché, rýchle a kombinácia krehkého mäsa s krémovou omáčkou je jednoducho neodolateľná!
Poďte si to užiť!
Kuracie prsia v syrovej omáčke s brokolicou
Tento ľahký a chutný recept na kuracie prsia v smotanovej omáčke s brokolicou využijete na prípravu večere počas náročného pracovného dňa. Servírujte s ryžou!
Čo budete potrebovať
- 4 veľké kuracie prsia bez kosti a kože
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
Na omáčku:
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 2 lyžice citrónovej šťavy (alebo podľa chuti)
- 3 šálky ružičiek brokolice (väčšie ružičky rozpoľte)
- 1 šálka strúhaného čedaru
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Na kuracie prsia položte list papiera na pečenie a potom ich paličkou na mäso alebo valčekom jemne vyrovnajte na hrúbku 1 cm.
- Pokvapkajte olivovým olejom az oboch strán ochuťte soľou a korením.
- Mäso opekajte vo veľkej panvici dozlatista z oboch strán a prevarte.
- Vyberte z panvice a dajte bokom.
- Pridajte cibuľu a cesnak do panvice a restujte 1-2 minúty, kým sa nerozvonia, potom pridajte korenie.
- Varte ďalšiu minútu.
- Zalejte vývarom, smotanou a citrónovou šťavou a priveďte do varu.
- Pridajte brokolicu, prikryte a nechajte variť 3-5 minút, alebo pokiaľ nebude brokolica mäkká.
- Skontrolujte prepichnutím ostrým nožom.
- Znížte plameň, pridajte syr a za stáleho miešania nechajte rozpustiť.
- Mäso pridajte späť do panvice, premiešajte ho s omáčkou, okoreňte podľa chuti a podávajte.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na omáčky z rôznych druhov syra nielen na cestoviny. Inšpirujte sa!
Kuracie mäso so slaninou a šampiňónmi v smotanovej omáčke
Krémový a bohatý pokrm z kuracích pŕs, slaniny, póru a šampiňóny v lahodnej omáčke zo smotany, vína a parmezánu. Už sa vám zbiehajú sliny? Tak si ho poďme spoločne pripraviť!
Čo budete potrebovať
- 550 g kuracích pŕs bez kože a bez kosti
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- 85 g slaniny, nakrájané
- 1 veľký pór nakrájaný na tenké polmesiačiky (biele a svetlo zelené časti)
- 230 g bielych šampiňónov, nakrájaných na plátky
- ½ šálky suchého bieleho vína (napr. chardonnay, pinot grigio)
- 1 šálka smotany na šľahanie
- ¼ šálky parmezánu
Postup
- Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte na strednom plameni olivový olej.
- Pridajte mäso a opekajte ho 8 minút z jednej strany, potom mäso otočte a opekajte ďalších 8 minút alebo pokiaľ nebude prepečené (vnútorná teplota by mala mať 73 °C).
- Vyberte na tanier.
- Do panvice pridajte slaninu a opečte dochrumkava.
- Vyberte slaninu na tanier vyložený papierovou utierkou, pričom na panvici ponechajte tuk.
- Do tuku zo slaniny pridajte pór a resujte, kým nezačne mäknúť.
- Pridajte šampiňóny a restujte, kým nezhnednú a neuvarí sa.
- Prilejte biele víno a zvýšte teplotu na stredne vysokú.
- Varte, kým sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
- Znížte teplotu na strednú a pridajte smotanu a parmezán.
- Varte do zhustnutia, potom do panvice pridajte kuracie mäso a slaninu.
- Ihneď podávajte.

A čo také recepty na závitky z kuracieho mäsa ? Skúste tradičnú pochúťku trochu netradične!
Objavte podobné tipy
Pečené kuracie prsia v syrovej omáčke
Luxusné pečené kuracie mäso s omáčkou z nivy a smotanového syra Philadelphia. Podávajte so zemiakmi alebo dusenou brokolicou.
Čo budete potrebovať
- 2 kuracie prsia bez kosti a kože
- 1 šálka rozdrobenej nivy
- 230 g syra Philadelphia
- 1/4 šálky plnotučného mlieka
- 1/2 lyžičky worcesterskej omáčky
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- soľ, podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- V kuchynskom robote premiešajte nivu, syr Philadephia, mlieko, worcestrovú omáčku a čierne korenie do hladkej zmesi.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou.
- Kuracie prsia vložte do 20 cm štvorcovej (alebo o niečo menšie) zapekacej misky.
- Na prsia nalejte syrovú omáčku a rovnomerne ju rozotrite cez kura a okolo neho.
- Pečte 35 minút odkryté, potom znížte teplotu rúry na 160 stupňov Celzia a pečte ďalších 10 minút.
- Omáčka by mala bublať a po okrajoch zhnednúť.
- Vyberte z rúry.
- Pred podávaním nechajte 5 až 10 minút odležať.
- Pre čo najkrajšiu prezentáciu nakrájajte kuracie prsia, polejte ich omáčkou a ozdobte čerstvou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.
- Môžete ešte posypať extra rozdrobenou nivou.
- Dobrú chuť!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie stolových rúr . Tieto minirúry využijete nielen na cestách, ale hodia sa aj na chatu alebo do garsónky. Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?
Mäsové guličky s omáčkou z čedaru
Guličky z mletého mäsa sú lahodné samy o sebe. Ako ich ale ešte vylepšiť? Jednoducho! Povarte ich v dokonalej syrovej omáčke a budete sa oblizovať.
Čo budete potrebovať
Na mäsové gule:
- 500 g mletého kuracieho mäsa
- 1 šálka panko strúhanky alebo obyčajné strúhanky
- 1 malé vajcia
- 1/3 šálky strúhaného parmezánu
- soľ a korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Na syrovú omáčku:
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 šálka mlieka
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 šálka čerstvo nastrúhaného čedaru
- 1 lyžička mletej horčice (voliteľné)
- soľ a korenie
- čerstvo nasekaná petržlenová vňať
Postup
- Všetky ingrediencie na mäsové guličky okrem oleja dajte do misy a dobre premiešajte rukami.
- Pomocou lyžice zo zmesi tvorte guličky.
- Zahrejte 1 lyžicu oleja na nepriľnavej panvici na stredne vysokom plameni.
- Pridajte polovicu mäsových guličiek a opekajte 5 minút.
- Preložte hotové mäsové guličky do misy a opakujte so zvyšnou dávkou.
- Znížte plameň na strednej a pridajte maslo.
- Akonáhle sa rozpustí, pridajte múku a premiešajte.
- Pomaly prilievajte mlieko a šľahajte, kým sa nezbavíte všetkých hrudiek.
- Potom zašľahajte kurací vývar.
- Neustále šľahajte,
- Akonáhle omáčka zhustne, pridajte syr a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Potom pridajte mletú horčicu, soľ a korenie podľa chuti.
- Mäsové guličky vráťte do omáčky a premiešajte.
- Podávajte s cestovinami podľa výberu!

Kuracie prsia v syrovej omáčke so špenátom
Dokonalý recept z jednej panvice, ktorý uchváti celú rodinu! Kuracie mäso varené v smotanovej omáčke s parmezánom, cesnakom a špenátom navyše zvládnete pripraviť iba za 25 minút!
Čo budete potrebovať
- 2 kuracie prsia
- 3 lyžice masla
- 1/2 lyžičky soli a korenia alebo podľa chuti
- 1 lyžička oregana
- 1 stredná cibuľa, nasekaná
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 malý pohár sušených paradajok, odkvapkaných od oleja a nakrájaných
- 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 1/3 šálky strúhaného parmezánu
- 1 šálka špenátu (alebo viac, ak chcete)
Postup
- Kuracie prsia dôkladne ochuťte soľou, korením a 1/2 lyžičkou oregana z oboch strán.
- Vo veľkej panvici rozpustite na stredne vysokom ohni 2 lyžice masla s trochou oleja zo sušených paradajok.
- Pridajte kuracie prsia a opekajte asi 4 minúty z každej strany, kým nezhnednú.
- Akonáhle sú hotové, preložte ich na tanier a dajte bokom.
- Do rovnakej panvice pridajte zvyšnú lyžicu masla.
- Orestujte cibuľu, cesnak, 1/2 lyžičky oregana a sušené paradajky.
- Pomaly pridajte kurací vývar, smotanu a parmezán a premiešajte, kým nebude omáčka hladká.
- Dochuťte soľou a korením.
- Do omáčky aj pridajte špenát a pokračujte vo varení, kým nezvädne.
- Pridajte kuracie prsia späť do panvice a prehrievajte 2-3 minúty.
- Pokrm ihneď podávajte, ozdobený čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Nechajte si chutiť!

Inšpirujte sa aj našimi receptami so špenátom ! Túto listovú zeleninu môžete využiť ako do slaných pokrmov, tak dokonca do sladkých.
A ako sa vám naše recepty na syrovú omáčku s kuracím mäsom páčili? Napíšte nám do komentárov!