Tie najlepšie recepty zo špenátu na jednom mieste. Zdravé, rýchle a chutné!

Čo tak dať si špenát?

Túto listovú zeleninu môžete využiť ako do slaných pokrmov, tak dokonca do sladkých.

Inšpirujte sa našimi receptami so špenátom!

Máme pre vás pripravenú nielen klasiku, ale aj nové, nevšedné nápady.

Tak poďme na to!

Špenátová polievka s krutónmi

Krémy a polievky zo špenátou sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé a výživné. Vyskúšajte náš nasledujúci recept, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!

INGREDIENCIA

  • 400 g mrazeného špenátu
  • 1 cibuľa
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500 ml vývaru (zeleninový, hydinový)
  • štipka mletej rasce
  • 150 ml smotany
  • 1-2 lyžičky škrobovej múčky
  • soľ a mleté korenie
  • 1 bageta + lyžica masla

POSTUP

  1. V hrnci rozohrejeme olej a speníme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak.
  2. Pridáme špenát a dusíme pod pokrievkou, kým sa špenát nerozpustí.
  3. V predhriatej rúre opečieme s trochou masla bagetu nakrájanú na kocky.
  4. K špenátu prilejeme horúci vývar
  5. Osolíme, okoreníme čiernym korením a rascou.
  6. Nakoniec zjemníme smotanou, v ktorej sme rozmiešali škrobovú múčku, a krátko povaríme, asi 2 minúty.
  7. Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a čiernym korením a stiahneme z ohňa.
  8. Podávame s opečenými krutónmi.
Polievka zo špenátu v miske s krutónmi.
www.marthastewart.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na polievky zo špenátu !

Krémové kuracie gnocchi so špenátom

Tieto smotanové gnocchi s kuracím mäsom a špenátom sú neuveriteľne jednoduché a pritom tak luxusné! Túto večeru pre celú rodinu si pripravíte za menej ako 20 minút.

INGREDIENCIA

  • 4 lyžice masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 4 lisované strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky talianskeho korenia
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • ¾ šálky smotany na šľahanie
  • 2 šálky vareného nasekaného kurčaťa
  • 1 až 2 šálky strúhaného parmezánu
  • 450 g gnocchi
  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

  1. Do veľkej panvice pridáme maslo, olivový olej a prelisovaný cesnak a varíme na miernom ohni 3–4 minúty, kým cesnak nezmäkne, ale nesfarbí sa.
  2. Pridáme talianske korenie a múku, dobre premiešame.
  3. Pomaly prilievame kurací vývar a šľaháme, aby sa spojil s múkou.
  4. Varíme 5-7 minút, kým omáčka nezhustne.
  5. Po uvarení pridáme nakrájané kuracie mäso, smotanu a nastrúhaný parmezán.
  6. Zmes necháme na miernom ohni povariť.
  7. Medzitým privedieme vodu vo veľkom hrnci do varu.
  8. Akonáhle sa voda varí, pridáme 1 lyžicu soli a potom gnocchi.
  9. Varíme, kým gnocchi nevyplávajú na povrch, potom scedíme alebo gnocchi vyberieme dierovanou lyžicou.
  10. Scedené halušky pridáme do omáčky, pridáme soľ a korenie, a podľa potreby ďalej dochutíme.
  11. Nakoniec vmiešame špenát a necháme v horúcej omáčke zvädnúť.
  12. Podávame s extra parmezánom a čiernym korením.
Gnocchi s kuracím mäsom a špenátom servírované v hlbokom tanieri.
www.sprinklesandsprouts.com

Roláda z mladého špenátu

Zo špenátu sa dá perfektne pripraviť napríklad aj roláda. Naplňte ju šunkou, syrom a lučinou a vznikne vám úžasná pochúťka, na ktorej si pochutnajú aj vaše deti.

INGREDIENCIA

  • 300 g lístkov mladého špenátu
  • 5 vajec
  • 2 lyžice solamylu
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka soli
  • čerstvo mleté korenie podľa chuti
  • 100 g bravčovej šunky
  • 100 g tvrdého syra na plátky
  • 100 g lučiny

POSTUP

  1. Špenátové lístky dôkladne operieme a necháme odkvapkať.
  2. Pokrájame ich na malé kúsky.
  3. Žĺtky pošľaháme so solamylom, prelisovaným cesnakom, pridáme soľ, korenie, sneh z bielkov a špenát.
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie a naň rozotrieme pripravenú zmes a pri 160 °C pečieme asi 15 minút.
  5. Z plátu odstránime papier na pečenie.
  6. Po celej ploche ho potrieme lučinou a rozložíme plátkami šunky a syra, zarolujeme do rolády.
  7. Takto necháme vychladnúť.
  8. Špenátovú roládu krájame na kúsky.
Nakrájaná špenátová roláda servírovaná na tanieri a obložená čerstvou zeleninou.
www.foodandmyplate.wordpress.com

Špenátové smoothie

Pokiaľ chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, a to ešte ideálne chutným, rýchlym a jednoduchým spôsobom, rozmixovaný špenát s ovocím je to pravé riešenie.

INGREDIENCIA

  • hrsť baby špenátu
  • 1 banán
  • 1 pomaranč alebo kivi
  • slnečnicové semienka

POSTUP

  1. Špenát opláchneme pod teplou tečúcou vodou a vložíme do smoothie makeru alebo rozmixujeme tyčovým mixérom.
  2. Ďalej pridáme banán a pomaranč (je možné ho zameniť aj za kivi).
  3. Dolejeme vodou a prisypeme slnečnicové semienka.
  4. Všetko rozmixujeme do hladka.
Smoothie zo špenátu v pohároch so slamkami a za nimi je miska s čerstvým špenátom.
www.detoxinista.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na špenátové smoothie , ktoré sú extra zdravé a zároveň extra chutné!

Machová torta s vanilkovou polevou

Táto torta zo špenátu je jasne zelená, ale chuť špenátu vyprchá, takže vám vzikne krásny dezert s vanilkovou chuťou. Je vynikajúca ao niečo zdravšia ako bežné torty. Ideálne ako narodeninovú tortu, ale hodí sa na každú príležitosť.

INGREDIENCIA

  • 3 šálky (150 g) čerstvého špenátu
  • 3 veľké vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • ¾ šálky (150 g) cukru
  • ⅔ šálky (100 g) hladkého jablčného pyré
  • ½ šálky (100 ml) rastlinného oleja
  • 2 hrnčeky (250 g) hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli

Na vanilkovú polevu:

  • 75 g masla
  • 2 šálky (250 g) práškového cukru, preosiateho
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica mlieka
  • posypky na ozdobu (voliteľne)

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C.
  2. Dve 20 cm tortové formy vymastíme tukom a vyložíme papierom na pečenie.
  3. Špenát dusíme, kým nezvädne.
  4. Vložíme ho pod studenou vodou, zlejeme a vytlačíme prebytočnú vlhkosť.
  5. Tyčovým mixérom ho rozmixujeme na kašu a dáme bokom.
  6. Vajcia, olej, vanilku, jablčné pyré a cukor dobre prešľaháme.
  7. Zašľaháme špenátové pyré.
  8. Preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
  9. Nalejeme do pripravených foriem a pečieme 25 minút alebo kým zapichnutá špajľa nevyjde čistá.
  10. Necháme 5 minút ochladzovať vo forme a potom otočíme na mriežku, aby nám torty úplne vychladli.
  11. Všetky ingrediencie na vanilkovú polevu šľaháme dohromady, kým nebudú nadýchané.
  12. Ak je treba, pridáme ešte trochu mlieka alebo práškového cukru (pre ideálnu konzistenciu).
  13. Necháme v chlade, kým nebudeme pripravení polevu namazať na úplne vychladnutú tortu.
  14. V prípade potreby ozdobíme posypom.
Špenátová torta s vanilkovou polevou a posypaná posypkami servírovaná na tortovej tácke, pred ktorou je kus torty na lyžici.
www.veggiedesserts.com

Chcete aj ďalšie recepty na machovú tortu ? Máme ich pre vás ďalších 5!

Tvarohová nátierka so špenátom

Vyskúšajte toto zdravé, rýchle a chutné občerstvenie, ktoré sa stane príjemným spestrením na akejkoľvek oslave.

INGREDIENCIA

  • stredne veľká misa listov špenátu
  • 250 g tvarohu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 kávová lyžička olivového oleja
  • oregano
  • soľ

POSTUP

  1. Z mladých špenátových listov vyrežeme tuhé stopky a na site ich pomaly prelejeme vriacou vodou.
  2. Necháme dobre odkvapkať a vytlačíme prebytočnú vodu.
  3. Nakrájame nadrobno a zmiešame s tvarohom, pár nakrájanými lístkami oregana, štipkou soli a olivovým olejom.
  4. Cesnaku dáme podľa jeho sily jeden až dva strúčiky.
  5. Premiešame a ideálne dáme na pol hodiny do chladničky.
Nátierka z tvarohu a špenátu servírovaná v miske a je obložená krekry.
www.thespruceeats.com

Špenátové palacinky s ricottou, paradajkami a bazalkou

Tento špenátový pokrm zaujme predovšetkým svojimi chuťovými, ale aj vizuálnymi vnemami a stopercentne s ním u svojich najbližších zabodujete. Servírujte ho napríklad ako ľahkú a zdravú večeru.

INGREDIENCIA

Na palacinky:

  • 1 šálka baby špenátových listov
  • 1,5 šálky mlieka
  • 3 vajcia
  • 3 polievkové lyžice rozpusteného masla alebo olivového oleja (plus maslo či olej na panvicu)
  • 1 polievková lyžica nakrájanej čerstvej bazalky
  • 1 šálka špaldovej múky

Na náplň:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 3-4 paradajky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • 2 šálky čerstvého syra ricotta
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmesanu
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej bazalky

POSTUP

  1. Špenát, mlieko, vajcia, maslo a bazalku rozmixujeme.
  2. Pridáme múku a lyžičku soli, premiešame.
  3. Necháme 20 minút oddýchnuť.
  4. Cesto dobre premiešame a na rozpálenom oleji postupne opekáme palacinky.
  5. V malej panvici rozohrejeme olej, pridáme paradajky a cesnak, ochutíme soľou, korením a necháme speniť 5-6 minút kým cesnak nezačne voňať a paradajky nezmäknú.
  6. Premiešame ricottu, parmasán a bazalku.
  7. Servírovanie palaciniek: ricottu natrieme na polovicu palacinky, ozdobíme pripravenými paradajkami a prekryjeme zvyšnou časťou palacinky.
  8. Na rozpálenej panvici krátko ohrejeme palacinky z oboch strán a ihneď podávame.
Lívanečky zo špenátu naukladané na sebe a servírované na tanieriku.
www.spabettie.com

Pokiaľ vám tento pokrm zachutnal, tak neváhajte vyskúšať aj našich 5 ďalších receptov na palacinky so špenátom . Máme pre vás špaldový aj zapečený variant!

Lasagne so špenátom, hubami a ricottou

Špenát sa výborne hodí aj k cestovinám. V kombinácii so syrom, hubami a paradajkovým pyré tvorí výborný základ špenátových lasagní. Užite si tento vegetariánsky recept!

INGREDIENCIA

  • 20 plátkov cestovín lasagne
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 šálka nakrájaných šampiňónov
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 3 šálky syra ricotta
  • 2/3 šálky strúhaného tvrdého syra
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1 vajce
  • 3 šálky mozzarelly
  • 3 šálky paradajkového pyré
  • 1 šálka nastrúhaného Parmezánu

POSTUP

  1. Rúru predhrejeme na 175 ° C.
  2. Do osolenej vriacej vody vložíme lasagne a varíme 8-10 minút, kým nie sú al dente, scedíme.
  3. Na panvici osmažíme na olivovom oleji šampiňóny, cibuľu a cesnak.
  4. Do osolenej vriacej vody vložíme špenát a varíme 5 minút.
  5. Následne scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a špenát nakrájame.
  6. Necháme vychladnúť.
  7. V mise zmiešame ricottu, nastrúhaný tvrdý syr, špenát, soľ, oregano, bazalku, korenie a vajcia.
  8. Pridáme vychladnutú zmes húb.
  9. Mixujeme nízkou rýchlosťou po dobu 1 minúty.
  10. Na dno pekáčika položíme cestovinové lasagne.
  11. Prelejeme tretinou pripravenej zmesi.
  12. Presypeme 1 šálkou mozzarelly a 1/3 šálky parmezánu.
  13. Na syrovú vrstvu nanesieme 1 šálku paradajkovej zmesi.
  14. Takto vrstvíme ešte dvakrát.
  15. Pekáčik prekryjeme hliníkovou fóliou a pečieme 1 hodinu v predhriatej rúre.
Špenátovo-hubové lasagne so syrom.
www.simplyrecipes.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na cestoviny so špenátom . Sú rýchle a luxusné!

Špenátový quiche

Vyskúšajte tento tradičný francúzsky recept na bohatý špenátový quiche so smotanou a syrom gruyère. Je to delikatesa!

INGREDIENCIA

  • 23 cm forma na Quiche
  • krehké cesto
  • 1 lyžica masla
  • ½ šálky na tenké plátky nakrájané šalotky
  • 4 veľké vajcia
  • 1 a ¼ šálky smotany na šľahanie
  • štipka mletého muškátového orieška
  • ¾ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky kajenského korenia
  • 1 šálka jemne nastrúhaného syra Gruyère
  • 280 g mrazeného, nakrájaného špenátu, rozmrazeného a vyžmýkaného

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 200 ° Celzia a nastavíme rošt do strednej polohy.
  2. Krehké cesto by malo byť dostatočne mäkké, aby išlo prepichnúť vidličkou.
  3. Cesto rozvaľkáme na kruh a vložíme do maslom vymastenej formy.
  4. Dno a boky po celom povrchu poprepichujeme vidličkou.
  5. Na cesto položíme papier na pečenie a zasypeme fazuľami, šošovkou či ryžou, aby sa nám pri pečení nenafúklo.
  6. Pečieme 10 až 15 minút, kým nebude plne prepečené a ľahko zlaté.
  7. Vyberieme z rúry a znížime teplotu na 160 °C.
  8. Rozohrejeme maslo na malej panvici na strednom plameni.
  9. Retujeme šalotku, kým nebude mäkká a priehľadná, asi 8 minút.
  10. Dáme bokom vychladnúť.
  11. V strednej miske rozšľaháme vajcia, smotanu, muškátový oriešok, soľ a kajenské korenie.
  12. Upečené cesto položíme na plech na pečenie.
  13. Na dno cesta rozprestrieme šalotku a posypeme nastrúhaným syrom.
  14. Špenát rovnomerne navrstvíme na syr.
  15. Navrch nalejeme zmes vajec a smotany.
  16. Pečieme pri teplote 160 °C po dobu 50 až 55 minút, kým náplň nestuhne a vrch ľahko nezezlátne.
  17. Podávame horúce alebo teplé.
Kusy francúzskeho slaného koláča na tanierikoch s vidličkou.
www.onceuponachef.com

Tip: Špenátom môžete tiež plniť rôzne cestá alebo mäso, alebo ho pridať ako ďalšiu surovinu pri príprave vyprážaných rezňov, karbonátok a placiek.

Špenát, listová zelenina, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, železa a vápnika. Považuje sa za superpotravinu. Z akého dôvodu? Aké pozitíva má pre vaše zdravie? To všetko sa dozviete v našom článku o špenáte !

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.