6 jednoduchých receptov na Masarykove pečivo! Jednoduché, ale veľmi chutné

O prvom československom prezidentovi je známe, že medzi jeho obľúbené pokrmy patrila ovsená kaša, vajcia namäkko a ryby.

Na Vianoce na jeho stole nesmel nikdy chýbať jeden druh cukroviniek, ten po ňom dnes nesie aj jeho meno.

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na Masarykove pečivo!

S orechmi lieskovými aj vlašskými, s vanilkou aj kakaom, a dokonca aj s medovinou!

Pravé Masarykove pečivo

Jednoduché vianočné pečivo z iba niekoľkých málo ingrediencií, ktoré nikdy nesklame.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/3 šálky hladkej múky
  • 1/3 šálky práškového cukru
  • 3/4 šálky masla
  • 3/4 šálky celých lieskových orieškov
  • 1 žĺtok
  • vanilková esencia
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Celé lieskové oriešky namočte aspoň na hodinu do vody.
  2. Vyšľahajte maslo, žĺtok a práškový cukor dohladka.
  3. Pridajte hladkú múku a vanilkovú esenciu.
  4. Vypracujte ručne v cesto.
  5. Do cesta pridajte osušené lístkové orechy.
  6. Cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte do podoby valčeka.
  7. Zabaľte do potravinovej fólie a vložte na noc do chladničky.
  8. Predhrejte si rúru na 170 °C.
  9. Každý valček nakrájajte ostrým nožom na plátky hrubé asi 1 cm.
  10. Masarykove pečivo dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  11. Pečte približne 10 minút, kým pečivo nezačne ľahko zlátnuť.
  12. Ešte teplé pečivo potom obaľte v práškovom cukre.
Vianočné pečivo prezidenta Masaryka.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Masarykove pečivo s kakaom, vanilkou a medovinou

Tento recept je ozvláštnený nielen kakaom, ale aj medovinou, do ktorej sa namáčajú orechy. To mu dodáva nielen nevšednú chuť ale aj vôňu.

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky vlašských orechov
  • 2 šálky medoviny
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Vlašské orechy namočte cez noc do medoviny.
  2. Nasledujúci deň orechy nahrubo nakrájajte.
  3. V mise premiešajte maslo, práškový cukor a žĺtok.
  4. Zmes následne rozdeľte na polovicu.
  5. Do jednej polovice dajte šálku múky, kakao a tri štvrtiny šálky vlašských orechov.
  6. Vypracujte v cesto, vytvarujte do tvaru valčeka a zabalené v potravinovej fólii vložte na noc do chladničky.
  7. Do druhej polovice zmesi dajte druhú šálku múky, vanilkový extrakt, zvyšné množstvo vlašských orechov a postup opakujte.
  8. Druhý deň si predhrejte rúru na 180 °C.
  9. Vyberte cesto z chladničky a nakrájajte ho na približne jeden centimeter hrubé plátky.
  10. Cukroví položte na plechy vyložené papierom na pečenie.
  11. Pečte približne 10 minút a ešte teplé pečivo posypte práškovým cukrom.
Orechovo-kakaové pečivo obalené v cukre.
Zdroj: theczechguidetocooking.wordpress.com

Kakao sa pridáva do mnohých druhov vianočného pečiva. Vyskúšajte aj ďalšie varianty kakaových cukroviniek !

Masarykove vianočné sušienky

Toto vianočné pečivo chutí skvele s čajom, kakaom, aj kávou.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 šálky celých lieskových orieškov
  • 2 a 1/2 šálky múky
  • 3/4 šálky masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 PL kakaa

Postup:

  1. Lieskové oriešky namočte na 2 hodiny do studenej vody a potom ich nahrubo nasekajte.
  2. Do misy k orechom pridajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto.
  3. Z cesta vytvarujte valček, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte aspoň na tri hodiny do chladničky.
  4. Potom ostrým nožom nakrájajte cesto na plátky so šírkou približne jedného centimetra.
  5. Tieto plátky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Predhrejte si rúru na 180 ° C a pečte 7-9 minút.
  7. Ak chcete, môžete pečivo po vybratí posypať práškovým cukrom.
Kúsky vianočných cukroviniek s lieskovými orieškami.
Zdroj: tresbohemes.com

Obľúbené pečivo prezidenta Masaryka

Silu plátkov môžete prípadne o niečo zmenšiť alebo zväčšiť, záleží na vašich preferenciách.

Ingrediencie:

  • 180 g vlašských orechov
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g cukru krupica
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. Vlašské orechy namočte na 2 hodiny do studenej vody.
  2. Potom ich osušte a nasekajte nahrubo.
  3. Do misy vložte múku, povolené maslo, cukor, kakao a orechy.
  4. Vypracujte v cesto, z ktorého vytvarujete valček.
  5. Valček zabaľte do plastovej fólie a vložte na približne hodinu stuhnúť do chladničky.
  6. Po vybratí nakrájajte cesto na plátky s hrúbkou približne jedného centimetra.
  7. Cukrovie dajte na plech s papierom na pečenie.
  8. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 10 minút, v zavilosti na sile plátkov.
  9. Po vybratí ešte teplé vianočné pečivo obaľte v práškovom cukre.
Vianočné sušienky s orieškami obalené v práškovom cukre.
Zdroj: yummysweets-rikinka.blogspot.com

Oriešky, či už lieskové alebo vlašské sa pridávajú do mnohých druhov vianočného pečiva. Inšpirujte sa našimi receptami na orechové pečivo .

Masarykovo vianočné pečivo

Pokiaľ máte radi intenzívnejšiu kakaovú chuť, môžete množstvo kakaového prášku zdvojnásobiť.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g cukru
  • 180 g vlašských orechov
  • 200 g masla
  • 1 žĺtok
  • 1 PL holandského kakaa
  • zmes práškového a vanilkového cukru na obalenie

Postup:

  1. Vlašské orechy namočte na 2 hodiny do studenej vody.
  2. Následne ich pokrájajte nahrubo.
  3. Pridajte k orechom všetky ostatné ingrediencie, teda múku, cukor, maslo, kakao a žĺtok.
  4. Vypracujte v cesto, ktoré následne vytvarujte do tvaru valčeka.
  5. Valček zabaľte do potravinovej fólie a vložte na niekoľko hodín do chladničky.
  6. Po vybratí z chladničky cesto nakrájajte na približne centimetrové plátky.
  7. Plátky vložte na plech s papierom na pečenie.
  8. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C asi 8-10 minút.
  9. Po upečení Masarykove pečivo obaľte v pripravenej zmesi cukrov.
Obľúbené vianočné cukroviny prezidenta Masaryka.
Zdroj: pecene-varene.sk

Masarykove pečivo s lieskovými orieškami

Lieskové oriešky sú tradičnou ingredienciou, z ktorej sa tento druh vianočného pečiva pripravuje. Dajú sa ale nahradiť aj orechy vlašskými.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 170 g celých lieskových orieškov
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • zmes práškového a vanilkového cukru na obalenie

Postup:

  1. Lieskové oriešky namočte na dobu 2 hodín do studenej vody.
  2. Zmiešajte múku, cukor, maslo, žĺtok a kakao a vypracujte ručne v cesto.
  3. Pridajte suché lieskové oriešky.
  4. Z cesta vytvarujte valček a zabalený do potravinovej fólie ho vložte na noc do chladničky.
  5. Ďalší deň nožom valček nakrájajte na plátky hrubé približne jeden centimeter.
  6. Tieto plátky vložte na papierom na pečenie vystlaný plech.
  7. Predhrejte si rúru na 180°C a pečte približne 10 minút.
  8. Ešte teplé Masarykove pečivo potom obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Vianočné pečivo s lieskovými orieškami v práškovom cukre.
Zdroj: varenie.sk

Niekoľko praktických informácií na záver

Masarykove pečivo je samozrejme už podľa svojho názvu spojené s prvým československým prezidentom, Tomášom Garrigueom Masarykom, ktorý naň údajne nedal dopustiť. Toto vianočné pečivo je veľmi jednoduché a má vždy svoj charakteristický tvar, ktorá vznikne nakrájaním valčekov cesta na približne centimeter hrubé plátky. Pokiaľ ide o priemer týchto plátkov, odporúčajú sa približne 3-4 centimetre. Niekedy sa môžete dočítať, že vzhľad týchto cukroviniek pripomína gombíky kabátu.

Masarykovo pečivo je možné pripraviť v niekoľkých variantoch, s kakaom, vanilkou, ozvláštnené rumom či medovinou, do ktorej sa namáčajú orechy. Aj keď alkohol nepoužijete, nezabudnite orechy namočiť do vody, aby boli mäkšie. Pokiaľ ide o druh orechov, môžete použiť ako lieskové, tak vlašské.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.