O prvom československom prezidentovi je známe, že medzi jeho obľúbené pokrmy patrila ovsená kaša, vajcia namäkko a ryby.
Na Vianoce na jeho stole nesmel nikdy chýbať jeden druh cukroviniek, ten po ňom dnes nesie aj jeho meno.
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na Masarykove pečivo!
S orechmi lieskovými aj vlašskými, s vanilkou aj kakaom, a dokonca aj s medovinou!
Pravé Masarykove pečivo
Jednoduché vianočné pečivo z iba niekoľkých málo ingrediencií, ktoré nikdy nesklame.
Ingrediencie:
- 1 a 1/3 šálky hladkej múky
- 1/3 šálky práškového cukru
- 3/4 šálky masla
- 3/4 šálky celých lieskových orieškov
- 1 žĺtok
- vanilková esencia
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- Celé lieskové oriešky namočte aspoň na hodinu do vody.
- Vyšľahajte maslo, žĺtok a práškový cukor dohladka.
- Pridajte hladkú múku a vanilkovú esenciu.
- Vypracujte ručne v cesto.
- Do cesta pridajte osušené lístkové orechy.
- Cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte do podoby valčeka.
- Zabaľte do potravinovej fólie a vložte na noc do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 170 °C.
- Každý valček nakrájajte ostrým nožom na plátky hrubé asi 1 cm.
- Masarykove pečivo dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte približne 10 minút, kým pečivo nezačne ľahko zlátnuť.
- Ešte teplé pečivo potom obaľte v práškovom cukre.

Masarykove pečivo s kakaom, vanilkou a medovinou
Tento recept je ozvláštnený nielen kakaom, ale aj medovinou, do ktorej sa namáčajú orechy. To mu dodáva nielen nevšednú chuť ale aj vôňu.
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky vlašských orechov
- 2 šálky medoviny
- 1 šálka masla
- 1/2 šálky cukru
- 1 žĺtok
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Vlašské orechy namočte cez noc do medoviny.
- Nasledujúci deň orechy nahrubo nakrájajte.
- V mise premiešajte maslo, práškový cukor a žĺtok.
- Zmes následne rozdeľte na polovicu.
- Do jednej polovice dajte šálku múky, kakao a tri štvrtiny šálky vlašských orechov.
- Vypracujte v cesto, vytvarujte do tvaru valčeka a zabalené v potravinovej fólii vložte na noc do chladničky.
- Do druhej polovice zmesi dajte druhú šálku múky, vanilkový extrakt, zvyšné množstvo vlašských orechov a postup opakujte.
- Druhý deň si predhrejte rúru na 180 °C.
- Vyberte cesto z chladničky a nakrájajte ho na približne jeden centimeter hrubé plátky.
- Cukroví položte na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Pečte približne 10 minút a ešte teplé pečivo posypte práškovým cukrom.

Kakao sa pridáva do mnohých druhov vianočného pečiva. Vyskúšajte aj ďalšie varianty kakaových cukroviniek !
Masarykove vianočné sušienky
Toto vianočné pečivo chutí skvele s čajom, kakaom, aj kávou.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky celých lieskových orieškov
- 2 a 1/2 šálky múky
- 3/4 šálky masla
- 1/2 šálky cukru
- 1 žĺtok
- 1 PL kakaa
Postup:
- Lieskové oriešky namočte na 2 hodiny do studenej vody a potom ich nahrubo nasekajte.
- Do misy k orechom pridajte ostatné ingrediencie a vypracujte cesto.
- Z cesta vytvarujte valček, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte aspoň na tri hodiny do chladničky.
- Potom ostrým nožom nakrájajte cesto na plátky so šírkou približne jedného centimetra.
- Tieto plátky položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 180 ° C a pečte 7-9 minút.
- Ak chcete, môžete pečivo po vybratí posypať práškovým cukrom.

Objavte podobné tipy
Obľúbené pečivo prezidenta Masaryka
Silu plátkov môžete prípadne o niečo zmenšiť alebo zväčšiť, záleží na vašich preferenciách.
Ingrediencie:
- 180 g vlašských orechov
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g cukru krupica
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- Vlašské orechy namočte na 2 hodiny do studenej vody.
- Potom ich osušte a nasekajte nahrubo.
- Do misy vložte múku, povolené maslo, cukor, kakao a orechy.
- Vypracujte v cesto, z ktorého vytvarujete valček.
- Valček zabaľte do plastovej fólie a vložte na približne hodinu stuhnúť do chladničky.
- Po vybratí nakrájajte cesto na plátky s hrúbkou približne jedného centimetra.
- Cukrovie dajte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 10 minút, v zavilosti na sile plátkov.
- Po vybratí ešte teplé vianočné pečivo obaľte v práškovom cukre.

Oriešky, či už lieskové alebo vlašské sa pridávajú do mnohých druhov vianočného pečiva. Inšpirujte sa našimi receptami na orechové pečivo .
Masarykovo vianočné pečivo
Pokiaľ máte radi intenzívnejšiu kakaovú chuť, môžete množstvo kakaového prášku zdvojnásobiť.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 180 g vlašských orechov
- 200 g masla
- 1 žĺtok
- 1 PL holandského kakaa
- zmes práškového a vanilkového cukru na obalenie
Postup:
- Vlašské orechy namočte na 2 hodiny do studenej vody.
- Následne ich pokrájajte nahrubo.
- Pridajte k orechom všetky ostatné ingrediencie, teda múku, cukor, maslo, kakao a žĺtok.
- Vypracujte v cesto, ktoré následne vytvarujte do tvaru valčeka.
- Valček zabaľte do potravinovej fólie a vložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Po vybratí z chladničky cesto nakrájajte na približne centimetrové plátky.
- Plátky vložte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C asi 8-10 minút.
- Po upečení Masarykove pečivo obaľte v pripravenej zmesi cukrov.

Masarykove pečivo s lieskovými orieškami
Lieskové oriešky sú tradičnou ingredienciou, z ktorej sa tento druh vianočného pečiva pripravuje. Dajú sa ale nahradiť aj orechy vlašskými.
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 170 g celých lieskových orieškov
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- zmes práškového a vanilkového cukru na obalenie
Postup:
- Lieskové oriešky namočte na dobu 2 hodín do studenej vody.
- Zmiešajte múku, cukor, maslo, žĺtok a kakao a vypracujte ručne v cesto.
- Pridajte suché lieskové oriešky.
- Z cesta vytvarujte valček a zabalený do potravinovej fólie ho vložte na noc do chladničky.
- Ďalší deň nožom valček nakrájajte na plátky hrubé približne jeden centimeter.
- Tieto plátky vložte na papierom na pečenie vystlaný plech.
- Predhrejte si rúru na 180°C a pečte približne 10 minút.
- Ešte teplé Masarykove pečivo potom obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Niekoľko praktických informácií na záver
Masarykove pečivo je samozrejme už podľa svojho názvu spojené s prvým československým prezidentom, Tomášom Garrigueom Masarykom, ktorý naň údajne nedal dopustiť. Toto vianočné pečivo je veľmi jednoduché a má vždy svoj charakteristický tvar, ktorá vznikne nakrájaním valčekov cesta na približne centimeter hrubé plátky. Pokiaľ ide o priemer týchto plátkov, odporúčajú sa približne 3-4 centimetre. Niekedy sa môžete dočítať, že vzhľad týchto cukroviniek pripomína gombíky kabátu.
Masarykovo pečivo je možné pripraviť v niekoľkých variantoch, s kakaom, vanilkou, ozvláštnené rumom či medovinou, do ktorej sa namáčajú orechy. Aj keď alkohol nepoužijete, nezabudnite orechy namočiť do vody, aby boli mäkšie. Pokiaľ ide o druh orechov, môžete použiť ako lieskové, tak vlašské.