Už neviete, čo by ste upiekli počas marhuľovej sezóny?
Nebaví vás točiť rovnaké múčniky stále dookola?
Potom sa inšpirujte našimi 5 lahodnými receptami na marhuľové buchty, ktoré si zamilujete!
Sú jednoduché a pritom vynikajúce.
Jogurtová buchta s čerstvými marhuľami
Táto buchta je jednoduchá, vynikajúca, s trochou pomarančového likéru a čerstvými marhuľami. Zamilujete si ju nielen vy, ale aj celá vaša rodina!
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 250 ml jogurtu
- 2 vajcia
- 160 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 80 ml rastlinného oleja
- 1 lyžička pomarančového likéru (napríklad Cointreau)
- 6-8 marhúľ, vykôstkovaných a roztvorených (neolúpaných)
- pomarančový alebo marhuľový džem (voliteľne)
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C.
- Tortovú formu 23 × 23 cm vyložte papierom na pečenie.
- Múku, prášok do pečiva, sódu a soľ preosejte dohromady do veľkej misy.
- V samostatnej miske rozšľahajte jogurt, vajcia, cukor, vanilku, olej a likér.
- Nalejte tekuté prísady do zmesi múky a jemne miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy.
- Hore naaranžujte marhule.
- Pečte v predhriatej rúre 35 až 40 minút, alebo kým koláč nebude zlatistý a špajle vložená do stredu nevyjde čistá.
- Marhule potrite trochou marmelády, aby mali pekný lesk.
- Užite si to!

Pozrite sa aj na naše recepty na zavarené marhule , kde sa dozviete veľa tipov, ako si uchovať svoje obľúbené ovocie po celý rok.
Vanilkovo-škoricový koláč s marhuľami
Tento koláč je neuveriteľne jednoduchý na prípravu a ku všetkému chutí tak skvele! Doplnený čerstvými marhuľami a vanilkovou a škoricovou chuťou, je skvelým spoločníkom na letné párty.
Ingrediencie
- 900 g čerstvých marhúľ, rozpolených a vykôstkovaných
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
- 3/4 šálky cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 veľké vajcia
- 2 šálky hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- 2 lyžice práškového cukru na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° C a vymažte dno a boky 23 cm tortovej formy maslom.
- Dajte bokom.
- Pomocou kuchynského robota alebo ponorného mixéra rozmixujte polovicu marhúľ s citrónovou šťavou a dajte bokom.
- Zostávajúce marhule rozštvrťte a dajte bokom.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom vyšľahajte maslo s cukrom na stredne vysokých otáčkach až do svetlej a nadýchanej zmesi, asi 4-5 minút.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom.
- Potom pridajte vanilkový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- V malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- Pridajte do zmesi a šľahajte, kým sa nespoja.
- Pridajte pretlačené marhule do cesta a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Preneste cesto do pripravenej formy.
- Roztvorené marhule rovnomerne rozprestrite na cesto a pečte 55–60 minút, alebo pokiaľ špajľa zasunutá do stredu nevyjde čistá len s niekoľkými omrvinkami.
- Nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na koláče s marhuľami , na ktorých si zaiste pochutnáte!
Objavte podobné tipy
Marhuľová bábovka z jogurtového cesta
Táto bezlepková vegánska marhuľová bábovka s jogurtom je skvelý, vláčny a svieži múčnik. A pritom je taká ľahká!
Ingrediencie
- 200 g bezlepkovej ryžovej celozrnnej múky
- 100 g bezlepkového zemiakového škrobu
- 2 lyžičky vínneho kameňa
- 1 lyžička jedlej sódy
- 70 g trstinového cukru
- 100 g rastlinného mlieka
- 40 g slnečnicového oleja
- 130 g citrónového alebo vanilkového sójového jogurtu
- 3-4 marhule
- vanilkový extrakt (podľa chuti)
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Marhule vykôstkujte a nakrájajte na malé kocky.
- V mise zmiešajte múku, škrob, vínny kameň, sódu a cukor.
- Do inej misy pridajte jogurt, olej, rastlinné mlieko a vanilku a všetko minútu šľahajte elektrickým ručným mixérom.
- Tekuté prísady pridajte k suchým a dôkladne premiešajte.
- Tesne pred pečením vmiešajte kocky marhúľ do cesta.
- Vymažte bábovkovú formu a nalejte cesto do formy.
- Pečte asi 25 minút a pred vybratím z formy nechajte bábovku úplne vychladnúť.
- Hotovú bábovku poprášte práškovým cukrom alebo môžete navrch pridať cukrovú polevu a ďalšie kocky marhúľ.

Marhuľový koláč s mandľovou posýpkou
Letná káva bude oveľa lepšia, keď si k nej dáte tento báječný koláč. Je vláčny a príjemne ovocný vďaka čerstvým marhuliam, a perfektná maslová drobenka s mandľami a kardamómom mu dodáva neprekonateľnú chuť.
Ingrediencie
Na posýpku:
- 40 g nasekaných mandlí
- 94 g hladkej múky
- 62 g plus 1 polievková lyžica trstinového cukru
- ¼ lyžičky kardamómu
- štipka soli
- 5 lyžíc rozpusteného masla
Na cesto:
- 10-12 zrelých čerstvých marhúľ
- 203 gramov hladkej múky
- 50 g mandľovej múky
- 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- ¼ lyžičky kardamómového prášku
- 232 g jogurtu
- 190 gramov plus 2 lyžice kryštálového cukru
- 100 ml oleja bez výraznej chuti
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- kôra z jedného malého citróna
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- pol lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
- ¼ šálky vody
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku lyžičkou alebo rukou, kým textúra nebude vyzerať ako omrvinka.
- Vložte do chladničky aspoň na 15 minút alebo do použitia.
- Drobčekovú polevu môžete urobiť týždne dopredu.
- Jemne umyte a osušte marhule.
- Rozpoľte a vykôstkujte ich.
- Odložte do chladničky až do použitia.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov C po dobu najmenej 15 minút.
- 23 cm tortovú formu vymažte olejom a vysypte múkou.
- Miešajte cukor, vodu a jogurt, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridajte olej, citrónovú šťavu, vanilku, mandľový extrakt a dobre prešľahajte.
- Do inej misy preosejte všetky suché prísady a rýchlo premiešajte.
- Pridajte citrónovú kôru.
- Teraz do vlhkých prísad pomaly pridajte preosiatu múku.
- Suché prísady pridávajte do mokrých stierkou alebo zašľahajte tyčovým mixérom do hladka a bez hrudiek.
- Cesto by malo byť v porovnaní s bežným cestom na koláč hustejšie.
- Nalejte cesto do formy a navrstvite naň marhule tak, aby pokryli celý koláč.
- Rozdrobte rukami posýpku a rovnomerne posypte marhule vzniknutou posýpkou.
- Jemne omrvinky rozotrite po celom koláči.
- Pečte v predhriatej rúre 60–70 minút, alebo kým špáradlo vložené do torty nevyjde s menšími omrvinkami, nie lepkavým cestom.
- Pokiaľ vršok rýchlo hnedne, po 50 minútach naň dajte fóliu alobal.
- Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Koláč voľne prikryte utierkou, aby pri vychladnutí na izbovú teplotu nevyschol.
- Teraz uvoľnite vnútorný obvod formy nožom a jemne uvoľnite.
- Dobrú chuť!

Francúzska buchta s marhuľami
Každý si musí zamilovať tento ľahký, ale dekadentný koláč! Nie je príliš sladký a uprostred je krásne vlhký. Vyskúšajte ho aj vy.
Ingrediencie
- 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
- 1/2 hrnčeka cukru
- 3 vajcia, oddelené
- kôra a šťava z 1 citróna
- 1 hrnček mandľovej múky
- 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 3/4 šálky riccoty
- 4-5 marhúľ, rozpolených
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Sklenenú formu na pečenie 20 x 20 vyložte papierom na pečenie.
- Maslo a cukor vyšľahajte do krémovej konzistencie.
- Potom po jednom pridávajte žĺtky, medzi ktorými vždy šľahajte.
- Pridajte citrónovú šťavu a kôru a zapracujte.
- Pridajte obe múky a premiešajte.
- V inej mise vyšľahajte bielky, kým nevzniknú tuhé špičky.
- Opatrne vmiešajte do zmesi múky.
- Teraz jemne pridajte ricottu.
- Cesto dajte do pripravenej formy.
- Ľahko pritlačte polovice marhúľ kožou dole.
- Posypte trochou cukru.
- Pečte cca 45 minút.
- Pred vybratím papiera na pečenie spoza buchty nechajte vychladnúť.
- Hotovú buchtu nakrájajte na štvorčeky.

A aká buchta vám chutila najviac? Napíšte nám do komentárov!