Recepty na omáčky z rôznych druhov syra nielen na cestoviny. Inšpirujte sa!

Tieto recepty na syrovú omáčku zaujmú všetkých, ktorí milujú nielen chuť syra, ale aj smotany.

Omáčky sú jemné, ale napriek tomu ohromne zasýtia.

Výborné sú napríklad s cestovinami, ale nebránia sa ani úpravám s mäsom alebo zeleninou.

To najlepšie na tom je, že sú naozaj rýchle.

Do pár minút máte navarené.

Talianska syrová omáčka na cestoviny

Ako prvé tu máme recept na syrovú omáčku v profesionálnom podaní. Vychutnajte si chute jednotlivých syrov v jednom pokrme.

INGREDIENCIA:

  • 3 lyžice masla
  • 4 a ½ lyžice hladkej múky
  • 3 hrnčeky plnotučného mlieka
  • 1 hrnčeka nastrúhaného syra Monterey Jack
  • ½ hrnčeka strúhaného syra Gruyere
  • ½ hrnčeka syra Comte
  • ½ hrnčeka strúhaného čedaru (približne 60 g)
  • soľ
  • ½ lyžičky korenia
  • 450 g cestovín kolienok

POSTUP:

  • Ako prvé si pripravte bešamel.
  • Na rozohriatom masle si osmažte múku a pomaly prilievajte mlieko.
  • Stále šľahajte, aby sa netvorili hrudky, varte celkom 10 minút.
  • Medzitým si uvarte kolienka.
  • Potom pridávajte postupne syry najtvrdším počnúc.
  • Ako prvý Monterey Jack, potom Gruyere, Comte a nakoniec čedar.
  • Než vmiešate ďalšie, počkajte, až sa rozpustí.
  • Omáčku dosoľte a okoreňte.
  • K nej potom pridajte scedená kolienka a dôkladne premiešajte.
  • Podávajte ihneď.
Syrová omáčka s kolienkami zo 4 druhov syra.
zdroj: brandnewvegan.com

Môžete žmurknúť aj na videorecept:

The Science Behind the Perfect Cheese Sauce

Jemná syrová omáčka s čedarom

Jednoduchá, ale napriek tomu vynikajúca. Dáte si ju s cestovinami alebo zeleninou? Všetko je na vás.

INGREDIENCIA:

  • 1 hrnček polotučného mlieka
  • 4 lyžice hladkej múky
  • ¼ lyžičky soli
  • 45 g strúhaného čedaru
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

POSTUP:

  • V ¼ hrnčeka mlieka si rozmiešajte múku a dajte variť.
  • Hneď pridajte zvyšok mlieka, soľ, korenie a priveďte za stáleho miešania do varu.
  • Nechajte variť 10 minút do zhustnutia.
  • Nakoniec vmiešajte nastrúhaný čedar a miešajte do úplného rozpustenia.
Omáčka z čedaru sa hodí nielen k cestovinám.
zdroj: fifteenspatulas.com

Smotanovo syrová omáčka z taveného syra

Skvelá omáčka k cestovinám, zelenine či kúsku mäsa.

INGREDIENCIA:

  • ½ hrnčeka masla
  • 230 g krémového alebo taveného syra
  • 1 a ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • 230 g strúhaného parmezánu
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia

POSTUP:

  • Maslo si nechajte rozpustiť a pridajte na kúsky nakrájaný čerstvý syr.
  • Zahrievajte, kým sa nerozpustí, potom podlejte vývarom a smotanou.
  • Akonáhle omáčka začne vrieť, pridajte strúhaný parmezán a za občasného miešania varte ešte 10 minút.
  • Odstavte a nechajte ešte 5 minút sadnúť.
Omáčka z čerstvého syra je skvelá k cestovinám.
zdroj: togetherasfamily.com

Omáčka so syrom a kuracím mäsom

Všetko uzavrieme receptom na syrovú omácku s kuracím mäsom. Pre mäsožrúty ako stvorené.

INGREDIENCIA:

  • 2 kuracie prsia
  • ⅓ hrnčeka hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • 1 vajce
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 110 g krémového syra
  • 1 a ½ hrnčeka kuracieho vývaru
  • 1 jarná cibuľka

POSTUP:

  • Múku osoľte a okoreňte.
  • Kurča si nakrájajte na menšie kúsky a obaľte vo vajci a múke.
  • Dajte ho osmažiť na oleji, aby sa zo všetkých strán zatiahlo, potom dajte bokom.
  • Do rovnakého hrnca pridajte syr, ktorý podlejte trochou vývaru a miešajte do jeho rozpustenia.
  • Postupne prilievajte vývar a miešajte.
  • Potom pridajte do omáčky späť mäso a varte do mäkka.
  • Ozdobte nasekanou jarnou cibuľkou.
Lahodný recept na syrovú omáčku s kuracím mäsom.
zdroj: pinterest.com

K omáčke môžete skúsiť u našich amerických zemiakov .

Dokonalá bešamelová omáčka zo syra

Bešamel je jednou zo základných omáčok, ktorú by mala zvládnuť každá správna kuchárka.

Vyskúšajte náš jednoduchý návod na jemnú dobrotu, ktorú je možné podávať nielen s cestovinami, ale aj so zemiakmi či inou zeleninou.

Ingrediencie

  • 250 g cestovín (podľa vlastného výberu)
  • 5 polievkových lyžíc nesoleného masla
  • ¼ šálky múky
  • 2 šálky plnotučného mlieka (zahriateho, nie vriaceho)
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • ¼ čajovej lyžičky muškátového orieška
  • ½ šálky syra čedar (nastrúhaného)
  • 1 polievková lyžica parmezánu (nastrúhaného)

Postup

  • V osolenej vode uvarte cestoviny podľa návodu na danom obale.
  • V hrnci rozpustite maslo a vmiešajte múku. Vytvorte zápražku.
  • Po troškách prilievajte mlieko a stále šľahajte, aby sa nevytvorili hrudky. Miešajte, kým zmes nezhustne. Potrvá to asi 10 – 20 minút.
  • Ochuťte soľou, čiernym korením a pridajte muškátový oriešok.
  • Prisypte čedar s parmezánom a miešajte, kým sa syr nerozpustí.
  • Bešamelovú syrovú omáčku na cestoviny odstavte z tepla, premiešajte a následne jej obľúbené cestoviny polejte.
  • Ak máte chuť, podávajte ozdobené čerstvými bylinkami.

Cestoviny s bešamelovou omáčkou, zdobené čerstvými bylinkami.
zdroj: thespruceeats.com

Inšpirujte sa ďalšími bešamelovými receptami .

Omáčka s nivou

Máte radi hamburgery? Potom do nich pridajte túto omáčku. Pochutnáte si ako nikdy!

Ingrediencie

  • 85 g nivy (rozdrobené na menšie kúsky)
  • 3 polievkové lyžice cmaru
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaného)
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • ½ čajovej lyžičky worcesterovej omáčky
  • ¼ čajovej lyžičky mletého korenia
  • ¼ čajovej lyžičky horčičného prášku
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Postup

  • V miske zmiešajte syr, cmar, smotanu, cesnak, citrónovú šťavu, worcestrovú omáčku, korenie, horčičný prášok a soľ.
  • Ak chcete, aby bola štruktúra omáčky hladšia, rozmixujte ju ponorným mixérom. V opačnom prípade v nej zanechajte drobné hrudky syra.
  • Misku s hotovou zmesou prikryte potravinovou fóliou a vložte na 30 minút do chladničky. Chute sa tak prepoja.
  • Po tejto dobe môžete ihneď podávať s obľúbeným mäsom alebo len s pečivom.
  • V chladničke môžete, vo vzduchotesnej nádobe, skladovať syrovú smotanovú omáčku z nivy až 1 týždeň.

Mäso, podávané so syrovou omáčkou z nivy, cibuľou a čerstvým šalátom.
zdroj: simplyrecipes.com

Tú najhladšiu štruktúru omáčky dosiahnete pomocou ponorného mixéra. Inšpirujte sa pri výbere recenziami tyčových mixérov .

Syrová omáčka s brokolicou

Vyskúšajte túto skvelú krémovú omáčku, ktorá je ľahučká a budete ju mať hotovú za pár minút.

Ingrediencie

  • 1 ks brokolica
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice múky
  • 1,5 šálky mlieka
  • ¼ čajová lyžička cibuľového prášku
  • ⅛ čajová lyžička bieleho korenia (štipka)
  • 1 a ¼ šálky syra čedar
  • ¼ šálky parmezánu

Postup

  • Brokolicu umyte a rozdeľte ju na jednotlivé ružičky. Zeleninu vložte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Zelená farba brokolice sa tým krásne zvýrazní. Varte 3–5 minút, podľa toho, ako veľmi tvrdú brokolicu máte radi.
  • Zatiaľ čo sa brokolica varí, pripravte si omáčku zo syra.
  • V hrnci rozpustite maslo a zasypte ho múkou. Vytvorte zápražku.
  • Prilejte mlieko a stále šľahajte pomocou metličky, aby sa nevytvorili hrudky.
  • Prisypte cibuľový prášok a korenie.
  • Pokračujte vo varení a neustále miešajte, kým zmes mierne nezhustne.
  • Odstráňte z tepla a pridajte nastrúhané syry. Miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Brokolicu so syrovou omáčkou môžete podávať ihneď, a to len tak alebo s obľúbeným pečivom.

Uvarená brokolica preliata omáčkou zo syra s muškátovým orieškom.
zdroj: spendwithpennies.com

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na zapečenú brokolicu , nielen so syrom.

Omáčka zo syra a šunky

Toto jednoduché jedlo majú rady predovšetkým deti. Ani dospelí ním však nepohrdnú.

Pokiaľ sa vám nechce zdĺhavo variť, je tento recept to pravé.

Ingrediencie

  • 3 polievkové lyžice masla
  • 3 polievkové lyžice múky
  • 2 šálky mlieka
  • 1,5 šálky syra čedar (nastrúhaného)
  • 1 šálka šunky (nakrájané na kocky)
  • 2 šálky brokolice (nakrájané na malé kúsky)
  • soľ
  • korenie

Postup

  • V hrnci rozpustite maslo a pridajte múku. Za stáleho miešania vytvorte zápražku.
  • Postupne pridávajte mlieko a stále miešajte. Akonáhle privediete zmes do varu, pridajte syr a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Pridajte šunku, brokolicu a dochuťte soľou a korením.
  • Ak chcete, aby mala šunka výraznejšiu chuť, môžete ju, pred pridaním do omáčky, opražiť na panvici.
  • Tento recept na syrovú omáčku so šunkou môžete pripraviť s cestovinami, zemiakmi alebo s čerstvým pečivom.

Motýlikové cestoviny so šunkou a syrovou omáčkou.
zdroj: showmetheyummy.com

Vyskúšajte aj zaujímavé recepty na syrové zemiaky .

Špenát so syrovou omáčkou

Chcete svoje deti naučiť jesť špenát?

Priali by ste si, aby im jedlo dodalo živiny a zároveň chutilo?

Potom ste s týmto receptom na správnej ceste. Vyskúšajte ho!

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica čedaru
  • 2 čajové lyžičky repkového oleja
  • 1 polievková lyžica mletého cesnaku
  • 3 polievkové lyžice múky
  • 1,5 šálky nízkotučného mlieka
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ čajovej lyžičky mletého korenia (najlepšie bieleho)
  • štipka muškátového orieška

Postup

  • V hrnci rozpustite maslo a prilejte repkový olej.
  • Pridajte cesnak a, za stáleho miešania, smažte asi 30 sekúnd.
  • Prisypte múku a premiešajte. Mala by vzniknúť pasta.
  • Zmes zložte z tepla a rozšľahajte v nej mlieko. Mali by ste získať hladkú štruktúru.
  • Osoľte, okoreňte a pridajte muškátový oriešok.
  • Znovu priveďte do varu a prevarte. Stále miešajte.
  • Do zmesi postupne pridajte umytý špenát, zakryte pokrievkou a nechajte dusiť, kým špenát nezvädne.
  • Potom odoberte z tepla a vmiešajte syr.
  • Syrová špenátová omáčka chutí skvele s domácim pečivom.

Čerstvé listy špenátu, podávané s omáčkou zo syra.
zdroj: cabotcheese.coop

Vyrobte si vlastné pečivo v niektorej z recenziami overených domácich pekární .

Gnocchi so syrovou omáčkou

Ponáhľate sa? Potrebujete sa poriadne a rýchlo nasýtiť?

Potom vyskúšajte tento lahodný pokrm, ktorý budete mať hotový v priebehu 20 minút!

Ingrediencie

  • 3 polievkové lyžice masla
  • 3 polievkové lyžice múky
  • 1,5 šálky mlieka
  • 1,5 šálky syra čedar (nastrúhaného) + 1–2 plátky
  • 1 polievková lyžica parmezánu (nastrúhaného najemno)
  • 1 balenie gnocchi

Postup

  • V hrnci rozpustite maslo, vmiešajte doň múku a vytvorte zápražku.
  • Veľmi pomaly prilievajte mlieko a stále šľahajte, kým nevznikne hladká zmes.
  • Znížte teplotu na minimum a pridajte nastrúhaný čedar s parmezánom. Miešajte, kým sa všetko nerozpustí.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Teraz uvarte gnocchi podľa pokynov, uvedených na obale.
  • Uvarené halušky vložte do omáčky a pridajte zvyšné plátky syra. Akonáhle sa trochu rozpustí, premiešajte.
  • Syrovú omáčku s gnocchi podávajte posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.

Gnocchi so syrovou omáčkou, zdobené čerstvými bylinkami.
zdroj: fortheloveofcooking.net

Nechcete, aby boli halušky so syrovou omáčkou kupované? Potom si pripravte recept na domáce gnocchi .

Špagety s bravčovou bábikou a syrovou omáčkou

Tento recept ocenia milovníci mäsa, cestovín a výrazných omáčok!

Pusťte sa do jeho prípravy.

Ingrediencie

  • 800 g bravčovej bábiky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky mletého cesnaku
  • ½ šálky cibule (nakrájané nadrobno)
  • 3 polievkové lyžice sušených paradajok (naložených v oleji)
  • 2 šálky šampiňónov (alebo iných obľúbených húb, nakrájaných najemno)
  • 1 šálka bieleho vína
  • 1 šálka plnotučnej smotany na šľahanie
  • ⅓ šálky parmezánu (nastrúhaného) – trochu odložte bokom na ozdobu
  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • 4–5 šálok uvarených cestovín
  • cesnaková soľ
  • korenie
  • talianske korenie (podľa chuti)

Postup

  • Bravčovú bábiku nakrájajte na, asi centimetrové, plátky.
  • Obe strany každého medailónu bábiky ochuťte cesnakovou soľou, korením a talianskym korením.
  • V panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a medailónky na ňom opražte z oboch strán. Potrvá to asi 5-6 minút.
  • Zatiaľ čo sa mäso smaží, uvarte cestoviny podľa návodu na obale.
  • Hotové mäso vyberte z panvice, vložte do nádoby s vekom a nechajte bokom odpočívať.
  • Do panvice s tekutinou z mäsa pridajte cesnak, cibuľu a sušené paradajky. Premiešajte a smažte, kým paradajky nezmäknú.
  • Pridajte 2 šálky húb a varte do mäkka.
  • Pridajte 1 šálku bieleho vína, zakryte panvicu a varte 5 minút.
  • Pridajte šálku smotany a ⅓ šálky nastrúhaného parmezánu. Zamiešajte a varte, kým sa všetky ingrediencie neprepoja a nevznikne hladká krémová omáčka.
  • Do omáčky nasypte špenát a naň položte medailóniky z bravčovej bábiky.
  • Panvicu zakryte vekom a duste 7 minút.
  • Odstráňte veko a veľmi jemne všetko premiešajte.
  • Do zmesi pridajte uvarené cestoviny, znovu zakryte a varte ďalších 5–7 minút.
  • Hotové špagety so syrovou omáčkou k mäsu servírujte posypané parmezánom.

Špagety s bravčovou bábikou a syrovou omáčkou, podávané s čerstvými bylinkami.
zdroj: norinesnest.com

Vyskúšajte aj ďalšie recepty na bravčovú bábiku .

Čo sa dá pri receptoch na syrovú omáčku pokaziť? Omáčka sa môže zraziť alebo ľudovo „zdrvnúť“. To sa stáva v dôsledku nedôsledného miešania. Napraviť to ale môžete rozšľahaním tyčovým mixérom a následným scedením cez jemné sito. Ten istý problém môže nastať aj rýchlym pridávaním syra. Preto sa netreba ponáhľať.

Aby omáčka na cestovinách pekne držala, nechajte ich poriadne odkvapkať. Prípadné rezíduum vody by omáčku nariedilo ešte viac, a tá už by na nich tak krásne nedržala.

Ak máte syry naozaj v záľube, mrknite aj na naše recepty na vyprážaný syr trochu inak . Na prebudenie inšpirácie môžu poslúžiť aj tipy na prípravu syrových špecialít .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.