Srnčie mäso je krásne chudé a varí sa veľmi rýchlo.
Možno si hovoríte, že zver nie je to pravé pre vás, ale prečo jej nedať ešte jednu šancu?
S našimi receptami na srnčie na víne totiž pravdepodobne zmeníte názor.
Sú úplne delikátne!
Srnčí guláš na víne
Luxusný guláš zo srnčieho mäsa varený s červeným vínom je úplnou delikatesou a vy už nikdy nebudete chcieť iný! Voliteľne môžete guláš variť aj s hubami, ak máte práve nejaké doma.
Čo budete potrebovať
- 1/4 šálky sadla, slaniny alebo slnečnicového oleja
- 1 kg srnčie stehná, nakrájané na 7 až 10 cm kúsky
- soľ podľa chuti
- 5 šálok nakrájanej cibule
- 1/4 šálky sladkej papriky
- 2 lyžičky pálivej papriky
- 2 lyžičky rasce
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 šálka drvených paradajok
- 2 šálky srnčieho alebo hovädzieho vývaru
- 1 šálka červeného vína
Postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejte masť alebo slaninu na stredne vysokej teplote a mäso po dávkach opekajte.
- Mäso počas varenia osoľte.
- Bude to trvať asi 20 minút, kým všetko mäso zhnedne.
- Mäso vyberte, až zhnedne, a dajte bokom.
- Pridajte všetku cibuľu a rascu a stiahnite plameň na stredný stupeň.
- Cibuľu restujte za častého miešania, kým nezezlátne.
- Pokiaľ to robíte správne, zaberie to cca 30 minút.
- Pridajte mäso a potom všetky ostatné ingrediencie.
- Dobre premiešajte a priveďte do varu.
- Prikryte a varte na miernom ohni 2 hodiny, alebo pokiaľ sa mäso nerozpadá.
- V prípade potreby pridajte ďalšiu soľ.
- Guláš podávajte s knedľou alebo cestovinami.

Poďte sa inšpirovať aj našimi ďalšími receptami zo srnčieho mäsa vrátane jednoduchého návodu, ako mäso naložiť, aby bolo čo najjemnejšie!
Pečený srnčí chrbát s karfiolovým krémom a omáčkou z červeného vína
Chystáte slávnostnú večeru? Čo tak svojim hosťom naservírovať delikátny srnčí chrbát podávaný s karfiolovým krémom a preliaty omáčkou z červeného vína! Pokrm nielen že skvele vyzerá, ale aj dokonale chutí.
Čo budete potrebovať
Na mäso:
- 750 g srnčieho chrbta, zbaveného všetkej striebornej kože
- 2 vetvičky čerstvého bio rozmarínu
- 1 lyžica olivového oleja
- 15 g ghí
- 40 g masla
- 300 g húb podľa vašej voľby, orezaných a nakrájaných na plátky
- morská soľ podľa chuti
- čierne korenie, čerstvo mleté
- žerucha, na ozdobu
Na karfiolový krém:
- 1 hlávka karfiolu (asi 600 g), rozdelená na ružičky
- 30 g bio smotany na šľahanie
- 50 g masla
- 50 g čedaru, strúhaného
- morská soľ
- biele korenie
Na omáčku z červeného vína:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 šalotka, nakrájaná na plátky
- 1 mrkva, nakrájaná na plátky
- 1 pór, iba horná časť, nakrájaná na plátky
- 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaná na plátky
- 1 vetvička čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 vetvička rozmarínu
- 200 ml červeného vína
- 50 ml červeného vínneho octu
- 100 ml portského
- 500 ml kuracieho vývaru
- 25 g masla, nakrájaného na malé kocky
Postup
- Medzi striebornú kožu a mäso vsuňte špičku ostrého noža.
- Opatrne kĺzajte nožom z jedného konca chrbta po mäse a zároveň stiahnite striebornú kožu.
- Akonáhle odstránite všetku tuhú membránu, použite niekoľko koktailových tyčiniek, aby ste znovu vytvarovali chrbát a spojili mäso dohromady.
- Ťažkú panvicu postavte na stredný plameň, pridajte olivový olej a orestujte zeleninu, kým nestmavne.
- Pridajte bylinky, červené víno, portské a ocot.
- Varte, kým sa zmes nezredukuje.
- Prilejte vývar, priveďte do varu a varte na miernom plameni, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Omáčku prepasírujte cez jemný sitko.
- Dajte do malého hrnca a nechajte bokom.
- Pred podávaním zahrejte k bodu varu a zašľahajte studené maslo.
- Na dne parného hrnca priveďte do varu trochu osolenej vody.
- Karfiol rozdeľte na ružičky, vložte do hornej časti paráka, prikryte a varte do mäkka.
- Karfiol preložte do mixéra spolu so syrom, maslom a smotanou.
- Mixujte do hladkého pyré.
- Pyré preložte do malého hrnca.
- Osoľte a okoreňte a udržujte v teple na miernom ohni.
- Nakrájaný chrbát osušte a potrite olivovým olejom.
- Osoľte a okoreňte.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- Umiestnite ťažkú panvicu na stredný plameň a pridajte ghí.
- Akonáhle sa ghí rozpustí, opekajte jednu stranu mäsa 2 minúty, otočte a opekajte ďalšie 2 minúty.
- Mäso preložte na pekáč.
- Polovicu masla rovnomerne položte na mäso a navrch dajte vetvičky rozmarínu.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte 5-8 minút.
- Po upečení vyberte z rúry, voľne prikryte alobalom a nechajte 5–10 minút odpočinúť.
- Medzitým dajte panvicu so zvyšnou polovicou masla na strednú teplotu.
- Huby pomaly restujte 5 minút, kým nezmäknú a okraje nezezlátnu.
- Osoľte a okoreňte.
- Horúci karfiolový krém a huby rozdeľte na štyri predhriate taniere.
- Mäso nakrájajte na 1–2 cm plátky, rozdeľte na taniere a položte na huby.
- Zakončite omáčkou z červeného vína a ozdobte vetvičkami čerstvej žeruchy.

Objavte podobné tipy
Srnčie ragú na víne
Tak toto je úplná delikatesa alebo zamilujte sa do srnčieho mäsa, aj keď ste predtým zverine dvakrát neholdovali. Srnčie dusené spolu s koreňovou zeleninou, červeným vínom a brusnicami, nakoniec dochutené smotanou a černicovým džemom, a podávané s knedľou. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 2 stredné červené cibule
- 100 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- 1,6 kg srnčie plece bez kosti
- soľ a korenie
- 100 g sadla
- 2-3 vetvičky tymiánu
- trochu citrónovej kôry
- 1 bobkový list
- 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
- 350 ml Frankovky
- 350 ml hovädzieho vývaru
- 1 lyžica brusníc
- 1 strúčik cesnaku
- trochu okraja zo slaniny
- 1-2 lyžičky černicového džemu (ak nezoženiete, použite viac brusníc)
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 ml kyslej smotany
Postup
- Cibuľu nakrájajte na kocky, mrkvu, petržlen a zeler nasekajte nahrubo; mäso nakrájajte na kocky o veľkosti cca 4 cm.
- Mäso zľahka osoľte, okoreňte a opražte na masti.
- Pridajte cibuľu a spoločne orestujte.
- Súčasne opražte zeleninu na masle a pridajte k mäsu.
- Pridajte tymian, citrónovú kôru a bobkový list.
- Dôkladne premiešajte a zľahka poprášte múkou.
- Pridajte 200 ml červeného vína a hovädzí vývar.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti a vmiešajte brusnice.
- Strúčiky cesnaku olúpte a pridajte ich do omáčky celé.
- Pridajte okraje zo slaniny.
- Všetko dobre premiešajte, prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, čo bude trvať asi hodinu.
- Mäso a bobkový list vyberte, omáčku premiešajte a preceďte cez sito.
- Pridajte černicový džem a zvyšok červeného vína, podľa chuti osoľte, okoreňte a priveďte do varu.
- Mäso vráťte do hrnca a všetko spoločne poduste.
- Pridajte smotanu a kyslú smotanu, premiešajte a ešte raz dochuťte.
- Podávajte so žemľovou alebo zemiakovou knedľou.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?
Pečená srnčia bábika s omáčkou z červeného vína
Na tomto pokrme si pochutnajú aj tí najnáročnejší gurmáni. Pretože aké srnčie mäso môže byť lepšie ako bábika, a to ku všetkému pečená do medium-rare dokonalosti a podávaná s luxusnou omáčkou z červeného vína a suchého sherry. Toto jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
- 600 ml červeného vína (napríklad shiraz)
- 80 ml suchého sherry
- 80 ml balzamikového octu
- 6 šalotiek, nakrájaných na plátky
- 1 bobkový list
- 1 vetvička tymiánu
- 500 ml brusnicového džúsu alebo kvalitného hovädzieho vývaru
- 10 g sušených líšok alebo hríbikov
- 1 kg srnčej bábiky
- 1 lyžica olivového oleja
- 30 g masla
- 1 lyžica hladkej múky
- džem z červených ríbezlí na podávanie
Postup
- Na omáčku zmiešajte v miske červené víno, suché sherry, balzamikový ocot, šalotku, bobkový list a tymian a nechajte 2–3 hodiny odstáť.
- Vložte do hrnca s brusnicovým džúsom alebo vývarom a priveďte do varu na vysokej teplote.
- Znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým sa tekutina nezníži o tri štvrtiny (to bude trvať asi 20 minút).
- Dajte bokom.
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Sušené huby dajte do misky, zalejte trochou vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať.
- Pokiaľ je bábika veľmi dlhá, prekrojte ju napoly.
- Dobre dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na vysokú teplotu a mäso opečte zo všetkých strán.
- Preložte na pekáč a pečte 10–12 minút na medium-rare.
- Vyberte z rúry, voľne prikryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.
- Huby sceďte, tekutinu si ponechajte.
- Maslo rozohrejte na panvici na strednom plameni.
- Pridajte huby a restujte za stáleho miešania 1-2 minúty.
- Do panvice pridajte múku a restujte za stáleho miešania ďalšiu minútu.
- Pridajte omáčku z červeného vína a odloženú tekutinu z húb a varte 5–6 minút, kým sa omáčka dobre nezredukuje.
- Podľa chuti okoreňte.
- Bábiku naporciujte a podávajte s omáčkou a džemom z červených ríbezlí, doplnené šalátom.

Srnčie steaky s červeným vínom a ríbezľovým džemom
Tieto pôsobivé steaky zo srnčieho mäsa servírované s luxusnou omáčkou z portského, červeného bobuľovitého ovocia a ríbezľového džemu zvládnete pripraviť za maximálne 20 minút! Nie je to skvelé?
Čo budete potrebovať
- 2 steaky zo srnčieho mäsa, každý s hmotnosťou cca 200g
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného najemno
- 1 lyžica slnečnicového oleja
- soľ a čerstvo mleté korenie na dochutenie
Na omáčku:
- 150 g červených bobúľ (červené ríbezle, brusnice)
- 2 lyžice portského alebo červeného vína
- 2 lyžice džemu z červených ríbezlí alebo hladké brusnicové omáčky
Postup
- Pomocou kuchynskej utierky steaky čo najviac osušte az oboch strán dochuťte trochou soli a čerstvo mletého korenia.
- Maslo a slnečnicový olej zahrievajte na ťažkej panvici, kým sa maslo nerozpustí a nezačne peniť.
- Znížte teplotu na stredne vysokú a pomocou klieští umiestnite steaky na panvicu.
- Opekajte 3-4 minúty, obráťte a opekajte ďalšie 3-4 minúty z druhej strany.
- Ak sú steaky silné, budete ich musieť opekať dlhšie.
- Akonáhle sú steaky pekne opečené z oboch strán, preložte ich na tanier a prikryte alobalom.
- Rozpálenú panvicu potrite trochou portského.
- Pridajte ríbezľový džem a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Pridajte červené bobule a krátko povarte, kým nezačnú mäknúť a púšťať šťavu.
- Posypte nasekaným rozmarínom.
- Steaky podávajte s omáčkou, zemiakovým alebo zelerovým pyré a zeleninovým šalátom.

Zverinové mäso je určite výnimočné, ale nie je vždy dostupné a jeho spracovanie a predovšetkým príprava pred vlastným varením vrátane prípadného sťahovania a kuchania má svoje úskalia. Veľký podiel na špecifickej chuti zveriny majú ďalšie použité suroviny vrátane korenia. My pre vás máme 5 skvelých receptov na nepravé zverinové hody , vďaka ktorým vám zver ani chýbať nebude.
A ako sa vám naše dnešné recepty na srnčie na víne páčili? Napíšte nám do komentárov!