Luxusné recepty na srnčie mäso s vínom 5x inak alebo pripravte si takú zverinu, akú ste ešte nikdy nejedli!

Srnčie mäso je krásne chudé a varí sa veľmi rýchlo.

Možno si hovoríte, že zver nie je to pravé pre vás, ale prečo jej nedať ešte jednu šancu?

S našimi receptami na srnčie na víne totiž pravdepodobne zmeníte názor.

Sú úplne delikátne!

Srnčí guláš na víne

Luxusný guláš zo srnčieho mäsa varený s červeným vínom je úplnou delikatesou a vy už nikdy nebudete chcieť iný! Voliteľne môžete guláš variť aj s hubami, ak máte práve nejaké doma.

Čo budete potrebovať

  • 1/4 šálky sadla, slaniny alebo slnečnicového oleja
  • 1 kg srnčie stehná, nakrájané na 7 až 10 cm kúsky
  • soľ podľa chuti
  • 5 šálok nakrájanej cibule
  • 1/4 šálky sladkej papriky
  • 2 lyžičky pálivej papriky
  • 2 lyžičky rasce
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 šálka drvených paradajok
  • 2 šálky srnčieho alebo hovädzieho vývaru
  • 1 šálka červeného vína

Postup

  • Vo veľkom hrnci rozohrejte masť alebo slaninu na stredne vysokej teplote a mäso po dávkach opekajte.
  • Mäso počas varenia osoľte.
  • Bude to trvať asi 20 minút, kým všetko mäso zhnedne.
  • Mäso vyberte, až zhnedne, a dajte bokom.
  • Pridajte všetku cibuľu a rascu a stiahnite plameň na stredný stupeň.
  • Cibuľu restujte za častého miešania, kým nezezlátne.
  • Pokiaľ to robíte správne, zaberie to cca 30 minút.
  • Pridajte mäso a potom všetky ostatné ingrediencie.
  • Dobre premiešajte a priveďte do varu.
  • Prikryte a varte na miernom ohni 2 hodiny, alebo pokiaľ sa mäso nerozpadá.
  • V prípade potreby pridajte ďalšiu soľ.
  • Guláš podávajte s knedľou alebo cestovinami.
Guláš zo srnčieho mäsa varený s červeným vínom servírovaný s cestovinami na tanieri s vidličkou.
www.jesspryles.com

Poďte sa inšpirovať aj našimi ďalšími receptami zo srnčieho mäsa vrátane jednoduchého návodu, ako mäso naložiť, aby bolo čo najjemnejšie!

Pečený srnčí chrbát s karfiolovým krémom a omáčkou z červeného vína

Chystáte slávnostnú večeru? Čo tak svojim hosťom naservírovať delikátny srnčí chrbát podávaný s karfiolovým krémom a preliaty omáčkou z červeného vína! Pokrm nielen že skvele vyzerá, ale aj dokonale chutí.

Čo budete potrebovať

Na mäso:

  • 750 g srnčieho chrbta, zbaveného všetkej striebornej kože
  • 2 vetvičky čerstvého bio rozmarínu
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 15 g ghí
  • 40 g masla
  • 300 g húb podľa vašej voľby, orezaných a nakrájaných na plátky
  • morská soľ podľa chuti
  • čierne korenie, čerstvo mleté
  • žerucha, na ozdobu

Na karfiolový krém:

  • 1 hlávka karfiolu (asi 600 g), rozdelená na ružičky
  • 30 g bio smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 50 g čedaru, strúhaného
  • morská soľ
  • biele korenie

Na omáčku z červeného vína:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 šalotka, nakrájaná na plátky
  • 1 mrkva, nakrájaná na plátky
  • 1 pór, iba horná časť, nakrájaná na plátky
  • 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaná na plátky
  • 1 vetvička čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 vetvička rozmarínu
  • 200 ml červeného vína
  • 50 ml červeného vínneho octu
  • 100 ml portského
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 25 g masla, nakrájaného na malé kocky

Postup

  • Medzi striebornú kožu a mäso vsuňte špičku ostrého noža.
  • Opatrne kĺzajte nožom z jedného konca chrbta po mäse a zároveň stiahnite striebornú kožu.
  • Akonáhle odstránite všetku tuhú membránu, použite niekoľko koktailových tyčiniek, aby ste znovu vytvarovali chrbát a spojili mäso dohromady.
  • Ťažkú panvicu postavte na stredný plameň, pridajte olivový olej a orestujte zeleninu, kým nestmavne.
  • Pridajte bylinky, červené víno, portské a ocot.
  • Varte, kým sa zmes nezredukuje.
  • Prilejte vývar, priveďte do varu a varte na miernom plameni, kým sa nezredukuje na polovicu.
  • Omáčku prepasírujte cez jemný sitko.
  • Dajte do malého hrnca a nechajte bokom.
  • Pred podávaním zahrejte k bodu varu a zašľahajte studené maslo.
  • Na dne parného hrnca priveďte do varu trochu osolenej vody.
  • Karfiol rozdeľte na ružičky, vložte do hornej časti paráka, prikryte a varte do mäkka.
  • Karfiol preložte do mixéra spolu so syrom, maslom a smotanou.
  • Mixujte do hladkého pyré.
  • Pyré preložte do malého hrnca.
  • Osoľte a okoreňte a udržujte v teple na miernom ohni.
  • Nakrájaný chrbát osušte a potrite olivovým olejom.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Umiestnite ťažkú panvicu na stredný plameň a pridajte ghí.
  • Akonáhle sa ghí rozpustí, opekajte jednu stranu mäsa 2 minúty, otočte a opekajte ďalšie 2 minúty.
  • Mäso preložte na pekáč.
  • Polovicu masla rovnomerne položte na mäso a navrch dajte vetvičky rozmarínu.
  • Vložte do predhriatej rúry a pečte 5-8 minút.
  • Po upečení vyberte z rúry, voľne prikryte alobalom a nechajte 5–10 minút odpočinúť.
  • Medzitým dajte panvicu so zvyšnou polovicou masla na strednú teplotu.
  • Huby pomaly restujte 5 minút, kým nezmäknú a okraje nezezlátnu.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Horúci karfiolový krém a huby rozdeľte na štyri predhriate taniere.
  • Mäso nakrájajte na 1–2 cm plátky, rozdeľte na taniere a položte na huby.
  • Zakončite omáčkou z červeného vína a ozdobte vetvičkami čerstvej žeruchy.
Nakrájaný srnčí chrbát podávaný s karfiolovým krémom a preliaty omáčkou z červeného vína na tanieri.
www.primalplate.co.uk

Srnčie ragú na víne

Tak toto je úplná delikatesa alebo zamilujte sa do srnčieho mäsa, aj keď ste predtým zverine dvakrát neholdovali. Srnčie dusené spolu s koreňovou zeleninou, červeným vínom a brusnicami, nakoniec dochutené smotanou a černicovým džemom, a podávané s knedľou. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 2 stredné červené cibule
  • 100 g mrkvy
  • 50 g petržlenu
  • 1,6 kg srnčie plece bez kosti
  • soľ a korenie
  • 100 g sadla
  • 2-3 vetvičky tymiánu
  • trochu citrónovej kôry
  • 1 bobkový list
  • 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
  • 350 ml Frankovky
  • 350 ml hovädzieho vývaru
  • 1 lyžica brusníc
  • 1 strúčik cesnaku
  • trochu okraja zo slaniny
  • 1-2 lyžičky černicového džemu (ak nezoženiete, použite viac brusníc)
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml kyslej smotany

Postup

  • Cibuľu nakrájajte na kocky, mrkvu, petržlen a zeler nasekajte nahrubo; mäso nakrájajte na kocky o veľkosti cca 4 cm.
  • Mäso zľahka osoľte, okoreňte a opražte na masti.
  • Pridajte cibuľu a spoločne orestujte.
  • Súčasne opražte zeleninu na masle a pridajte k mäsu.
  • Pridajte tymian, citrónovú kôru a bobkový list.
  • Dôkladne premiešajte a zľahka poprášte múkou.
  • Pridajte 200 ml červeného vína a hovädzí vývar.
  • Pridajte soľ a korenie podľa chuti a vmiešajte brusnice.
  • Strúčiky cesnaku olúpte a pridajte ich do omáčky celé.
  • Pridajte okraje zo slaniny.
  • Všetko dobre premiešajte, prikryte a duste, kým mäso nezmäkne, čo bude trvať asi hodinu.
  • Mäso a bobkový list vyberte, omáčku premiešajte a preceďte cez sito.
  • Pridajte černicový džem a zvyšok červeného vína, podľa chuti osoľte, okoreňte a priveďte do varu.
  • Mäso vráťte do hrnca a všetko spoločne poduste.
  • Pridajte smotanu a kyslú smotanu, premiešajte a ešte raz dochuťte.
  • Podávajte so žemľovou alebo zemiakovou knedľou.
Srnčie dusené spolu s koreňovou zeleninou, červeným vínom a brusnicami, nakoniec dochutené smotanou a černicovým džemom v hrnci na doske.
www.austrianwine.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie hlbokých panvíc , ktoré hravo dokážu nahradiť aj klasický hrniec a byť tak multifunkčným pomocníkom. Kto vyhral v našom porovnaní?

Pečená srnčia bábika s omáčkou z červeného vína

Na tomto pokrme si pochutnajú aj tí najnáročnejší gurmáni. Pretože aké srnčie mäso môže byť lepšie ako bábika, a to ku všetkému pečená do medium-rare dokonalosti a podávaná s luxusnou omáčkou z červeného vína a suchého sherry. Toto jednoducho musíte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

  • 600 ml červeného vína (napríklad shiraz)
  • 80 ml suchého sherry
  • 80 ml balzamikového octu
  • 6 šalotiek, nakrájaných na plátky
  • 1 bobkový list
  • 1 vetvička tymiánu
  • 500 ml brusnicového džúsu alebo kvalitného hovädzieho vývaru
  • 10 g sušených líšok alebo hríbikov
  • 1 kg srnčej bábiky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 30 g masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • džem z červených ríbezlí na podávanie

Postup

  • Na omáčku zmiešajte v miske červené víno, suché sherry, balzamikový ocot, šalotku, bobkový list a tymian a nechajte 2–3 hodiny odstáť.
  • Vložte do hrnca s brusnicovým džúsom alebo vývarom a priveďte do varu na vysokej teplote.
  • Znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým sa tekutina nezníži o tri štvrtiny (to bude trvať asi 20 minút).
  • Dajte bokom.
  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Sušené huby dajte do misky, zalejte trochou vriacej vody a nechajte 10 minút lúhovať.
  • Pokiaľ je bábika veľmi dlhá, prekrojte ju napoly.
  • Dobre dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte olej na vysokú teplotu a mäso opečte zo všetkých strán.
  • Preložte na pekáč a pečte 10–12 minút na medium-rare.
  • Vyberte z rúry, voľne prikryte alobalom a nechajte 10 minút odpočívať.
  • Huby sceďte, tekutinu si ponechajte.
  • Maslo rozohrejte na panvici na strednom plameni.
  • Pridajte huby a restujte za stáleho miešania 1-2 minúty.
  • Do panvice pridajte múku a restujte za stáleho miešania ďalšiu minútu.
  • Pridajte omáčku z červeného vína a odloženú tekutinu z húb a varte 5–6 minút, kým sa omáčka dobre nezredukuje.
  • Podľa chuti okoreňte.
  • Bábiku naporciujte a podávajte s omáčkou a džemom z červených ríbezlí, doplnené šalátom.
Nakrájaná srnčia bábika pečená do medium-rare, a podávaná s omáčkou z červeného vína a suchého sherry, šťouchanými zemiakmi a šalátkom na tanieri s vidličkou.
www.delicious.com.au

Srnčie steaky s červeným vínom a ríbezľovým džemom

Tieto pôsobivé steaky zo srnčieho mäsa servírované s luxusnou omáčkou z portského, červeného bobuľovitého ovocia a ríbezľového džemu zvládnete pripraviť za maximálne 20 minút! Nie je to skvelé?

Čo budete potrebovať

  • 2 steaky zo srnčieho mäsa, každý s hmotnosťou cca 200g
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného najemno
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • soľ a čerstvo mleté korenie na dochutenie

Na omáčku:

  • 150 g červených bobúľ (červené ríbezle, brusnice)
  • 2 lyžice portského alebo červeného vína
  • 2 lyžice džemu z červených ríbezlí alebo hladké brusnicové omáčky

Postup

  • Pomocou kuchynskej utierky steaky čo najviac osušte az oboch strán dochuťte trochou soli a čerstvo mletého korenia.
  • Maslo a slnečnicový olej zahrievajte na ťažkej panvici, kým sa maslo nerozpustí a nezačne peniť.
  • Znížte teplotu na stredne vysokú a pomocou klieští umiestnite steaky na panvicu.
  • Opekajte 3-4 minúty, obráťte a opekajte ďalšie 3-4 minúty z druhej strany.
  • Ak sú steaky silné, budete ich musieť opekať dlhšie.
  • Akonáhle sú steaky pekne opečené z oboch strán, preložte ich na tanier a prikryte alobalom.
  • Rozpálenú panvicu potrite trochou portského.
  • Pridajte ríbezľový džem a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Pridajte červené bobule a krátko povarte, kým nezačnú mäknúť a púšťať šťavu.
  • Posypte nasekaným rozmarínom.
  • Steaky podávajte s omáčkou, zemiakovým alebo zelerovým pyré a zeleninovým šalátom.
Steaky zo srnčieho mäsa servírované s luxusnou omáčkou z portského, červeného bobuľovitého ovocia a ríbezľového džemu na tanieri s vidličkou.
www.supergoldenbakes.com

Zverinové mäso je určite výnimočné, ale nie je vždy dostupné a jeho spracovanie a predovšetkým príprava pred vlastným varením vrátane prípadného sťahovania a kuchania má svoje úskalia. Veľký podiel na špecifickej chuti zveriny majú ďalšie použité suroviny vrátane korenia. My pre vás máme 5 skvelých receptov na nepravé zverinové hody , vďaka ktorým vám zver ani chýbať nebude.

A ako sa vám naše dnešné recepty na srnčie na víne páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.