4 recepty na guličky z Tatraniek. Vychutnajte si svoju obľúbenú sušienku tak trochu inak

Energia zbalená na cesty v okrúhlom a nadýchanom podaní. Vychutnajte si tieto recepty na tatrankové guličky 4 x inak a uvidíte, ako vás táto sladkosť dostane do kolien!

Recepty sú rýchle, bez zbytočného zdržovania, z pár ingrediencií a hlavne za pár korún.

Zbaľte si ich ako desiatu na cesty, pre okamžité dobitie energie alebo ich servírujte ako ďalší vianočný druh cukroví! Záleží len a len na vás, ako si túto dobrotu rozhodnete vychutnať!

Čím začnete?

Nepečené guličky z tatraniek a Nutellou

Jednoduchý a napriek tomu tak lahodný recept na tatrankové guličky, že sa tomu ani nechce veriť a vy ho musíte neodkladne skúsiť! Vytvorte si počas 10 minút sladké maškrtenie na celý deň!

Čo budeme potrebovať

  1. 275 g vanilkových oblátok s náplňou
  2. 150 g horkej čokolády
  3. 40 g masla
  4. 5 lyžíc Nutelly
  5. Kakaový prášok (na posypanie)
  6. Soľ

Postup

  1. V miske si rozpustíme kúsky tmavej čokolády a maslo
  2. Všetko spolu miešame, kým sa všetko nerozpustí a nespojí do jednotného krému
  3. Vanilkové oblátky rozdrvte v kuchynskom robote, kým nebude mať veľmi jemnú štruktúru (uistite sa, že tam nie sú veľké kúsky)
  4. Pridáme čokoládovú zmes a štipku soli
  5. Znovu premiešame v kuchynskom robote, kým sa ingrediencie nespoja
  6. Vezmeme asi 1 polievkovú lyžicu zo zmesi a vytvoríme placku
  7. Doprostred pridáme ½ lyžičky Nutelly a vytvarujte guľu, tak aby Nutella zostala uprostred
  8. Postup opakujeme aj so zvyškom tatrankovej zmesi
  9. Keď budeme tatrankové guličky s Nutellou chcieť podávať, posypeme ich kakaovým práškom
Jemné cesto z oblátok s krémovou lieskovoorieškovou náplňou uprostred.
Zdroj: nadiashealthykitchen.com

Tatrankové guličky so Salkom

Tento recept by som zvlášť odporučila tým, ktorí milujú sladké, ale naozaj, naozaj sladké maškrtenie. Kombinácia kondenzovaného mlieka, čokolády, marshmellow a oblátok nie je pre žiadnych začiatočníkov, ale pre skúsených cukrovinkárov.

Čo budeme potrebovať

  1. 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
  2. 200 g polosladkej čokolády (nasekané na kúsky)
  3. 12 marshmallows
  4. 500 g čokoládových tatraniek (nasekaných nadrobno)
  5. 60 g drvených grahamových sušienok (alebo nasekaných orechov na ozdobu)

Postup

  1. Vo veľkej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry zmiešame sladené kondenzované mlieko a čokoládové tatranky
  2. Zahrievame v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch a vždy dobre premiešame
  3. Zahrievame a miešame asi 1 minútu, kým zmes nebude hladká
  4. Pridáme marshmallow a zahrievame ďalších 30-60 sekúnd, pokiaľ nebude zmes hladká
  5. Čokoládovú zmes dáme na 2 hodiny do chladničky
  6. Malou kovovou naberačkou dávame guličky z náplne na plech vyložený papierom na pečenie
  7. Guľôčky vložíme do mrazničky a zmrazíme na jednu hodinu
  8. Pomocou špáradla namáčame tatrankové guličky do rozpustenej čokolády a vždy ich oklepeme o stenu misky, aby sme odstránili prebytok čokolády
  9. Ihneď guličky posypeme drvenými grahamovými sušienkami
  10. Guličky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo mrazničke
Najlepšie krémové guličky plné chuti z kondenzovaného mlieka, čokolády a sušienok.
Zdroj: kitchenathoskins.com

Rumové guličky z tatraniek

Kde je rum, tam sú Vianoce. Pripravte si pre vašu sviatočnú tabuľu nezabudnuteľné tatrankové pečivo, ktoré vám vždy zdvihne náladu!

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g vanilkových oblátok
  2. 90 ml rumu
  3. 120 ml medu
  4. 450 g vlašských alebo pekanových orechov (mletých)
  5. 240 g práškového cukru (presiateho)

Postup

  1. Vanilkové oblátky rozdrvíme najemno
  2. Zmiešame ich s rumom, medom a mletými orechmi
  3. Po lyžičkách tvoríme guličky a obaľujeme ich v práškovom cukre
  4. Nechajte niekoľko hodín nezakryté zaschnúť
Mäkké, chrumkavé a lahodné guličky máčané v čokoláde s rumovou arómou.
Zdroj: lifeloveandsugar.com

Kokosové guličky s tatrankami

Tieto lahodné nadýchané guličky sa pripravujú žmurknutím oka, len za pouhých 15 minút. A to vďaka tomu, že je potrebných iba 3 ingrediencií: oblátok, tvarohu a strúhaného kokosu. Kokosové guličky sú perfektnou desiatou na cesty, alebo keď máte chuť na niečo sladké.

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g tatraniek
  2. 200 g tvarohu
  3. 5-6 lyžíc strúhaného kokosu

Postup

  1. Vložíme oblátky do misky kuchynského robota alebo ich dáme do uzatvárateľného vrecúška
  2. Rozomelieme ich v kuchynskom robote alebo za pomoci valčeka na veľmi malé kúsky
  3. Pridáme tvaroh a dôkladne premiešame
  4. Z tatrankovo-tvarohovej zmesi tvarujeme za pomoci 2 lyžičiek alebo navlhčenými rukami guličky
  5. Obalíme ich v strúhanom kokose
  6. Uchovávame ich v chladničke, kým nebudú pripravené na jedenie
Kokosové guličky s chrumkavými tatrankovými kúskami.
Zdroj: cdkitchen.com

Ako na tatrankový krém?

Z tatraniek nemusíte len tvoriť guličky, dajú sa použiť aj na výrobu lahodného krému, ktorým môžete plniť alebo zdobiť. Ozdobte s ním napríklad tieto mäkučké muffiny alebo tieto cupcakes .

Čo budeme potrebovať

  1. 250 ml mlieka
  2. 2 lyžice polohrubej múky
  3. 200 g masla
  4. 2 lyžice Nutelly
  5. 2 lyžice práškového cukru
  6. 2 Tatranky s lieskoorieškovou náplňou

Postup

  1. Z mlieka a múky si uvaríme kašu
  2. Za občasného miešania ju potom necháme vychladnúť
  3. Maslo a cukor vyšľahajte do bieleho krému a postupne po lyžiciach zašľahávame vychladenú kašu a Nutellu
  4. Tatranky si najemno nadrvíme a pridáme ich ku krému a len dôkladne vmiešame
Krém z najlepších oblátok s lieskovým orieškom.
Zdroj: zoebakes.com

Ako vznikli Tatranky?

Táto skvelá oblátka s krémovou náplňou vzniká v roku 1945, kedy počas vojny sa ukazuje ako najlepšie obdobie na príchod nového nápadu. V povojnovom období sa totiž zdvihol dopyt po čomkoľvek sladkom.

V čase jej vzniku mala sušienka tvar trojuholníka, ktorý odkazoval na vrcholky slovenských hôr Tatier.

Tatranky sa skladali zo šiestich sušienkových plátov premazávaných lieskovoorieškovým krémom a po stranách máčané v čokoláde, receptúra samozrejme zostáva až do dnešnej doby tajná.

O oblátky bol obrovský záujem, čo ale komplikovala skutočnosť, že čokoláda bola nanášaná ručne, a to výrobu značne spomaľovalo a trh nemohol byť dostatočne zásobený.

Vďaka inovatívnemu nápadu, ktorý tento problém vyriešil, sa výroba mohla rozbehnúť naplno a výroba zo zvýšila z necelých 40 kilogramov denne na 2 tony denne.

Neskôr sa zmenil aj tvar sušienky. Jednak trojuholníky sa ukázali ako neefektívne na výrobu s veľkým množstvom odpadu a navyše sa zle balili. Preto sa prešlo k obdĺžnikovému tvaru.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.