Energia zbalená na cesty v okrúhlom a nadýchanom podaní. Vychutnajte si tieto recepty na tatrankové guličky 4 x inak a uvidíte, ako vás táto sladkosť dostane do kolien!
Recepty sú rýchle, bez zbytočného zdržovania, z pár ingrediencií a hlavne za pár korún.
Zbaľte si ich ako desiatu na cesty, pre okamžité dobitie energie alebo ich servírujte ako ďalší vianočný druh cukroví! Záleží len a len na vás, ako si túto dobrotu rozhodnete vychutnať!
Čím začnete?
Nepečené guličky z tatraniek a Nutellou
Jednoduchý a napriek tomu tak lahodný recept na tatrankové guličky, že sa tomu ani nechce veriť a vy ho musíte neodkladne skúsiť! Vytvorte si počas 10 minút sladké maškrtenie na celý deň!
Čo budeme potrebovať
- 275 g vanilkových oblátok s náplňou
- 150 g horkej čokolády
- 40 g masla
- 5 lyžíc Nutelly
- Kakaový prášok (na posypanie)
- Soľ
Postup
- V miske si rozpustíme kúsky tmavej čokolády a maslo
- Všetko spolu miešame, kým sa všetko nerozpustí a nespojí do jednotného krému
- Vanilkové oblátky rozdrvte v kuchynskom robote, kým nebude mať veľmi jemnú štruktúru (uistite sa, že tam nie sú veľké kúsky)
- Pridáme čokoládovú zmes a štipku soli
- Znovu premiešame v kuchynskom robote, kým sa ingrediencie nespoja
- Vezmeme asi 1 polievkovú lyžicu zo zmesi a vytvoríme placku
- Doprostred pridáme ½ lyžičky Nutelly a vytvarujte guľu, tak aby Nutella zostala uprostred
- Postup opakujeme aj so zvyškom tatrankovej zmesi
- Keď budeme tatrankové guličky s Nutellou chcieť podávať, posypeme ich kakaovým práškom

Tatrankové guličky so Salkom
Tento recept by som zvlášť odporučila tým, ktorí milujú sladké, ale naozaj, naozaj sladké maškrtenie. Kombinácia kondenzovaného mlieka, čokolády, marshmellow a oblátok nie je pre žiadnych začiatočníkov, ale pre skúsených cukrovinkárov.
Čo budeme potrebovať
- 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 200 g polosladkej čokolády (nasekané na kúsky)
- 12 marshmallows
- 500 g čokoládových tatraniek (nasekaných nadrobno)
- 60 g drvených grahamových sušienok (alebo nasekaných orechov na ozdobu)
Postup
- Vo veľkej miske vhodnej do mikrovlnnej rúry zmiešame sladené kondenzované mlieko a čokoládové tatranky
- Zahrievame v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch a vždy dobre premiešame
- Zahrievame a miešame asi 1 minútu, kým zmes nebude hladká
- Pridáme marshmallow a zahrievame ďalších 30-60 sekúnd, pokiaľ nebude zmes hladká
- Čokoládovú zmes dáme na 2 hodiny do chladničky
- Malou kovovou naberačkou dávame guličky z náplne na plech vyložený papierom na pečenie
- Guľôčky vložíme do mrazničky a zmrazíme na jednu hodinu
- Pomocou špáradla namáčame tatrankové guličky do rozpustenej čokolády a vždy ich oklepeme o stenu misky, aby sme odstránili prebytok čokolády
- Ihneď guličky posypeme drvenými grahamovými sušienkami
- Guličky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo mrazničke

Rumové guličky z tatraniek
Kde je rum, tam sú Vianoce. Pripravte si pre vašu sviatočnú tabuľu nezabudnuteľné tatrankové pečivo, ktoré vám vždy zdvihne náladu!
Čo budeme potrebovať
- 500 g vanilkových oblátok
- 90 ml rumu
- 120 ml medu
- 450 g vlašských alebo pekanových orechov (mletých)
- 240 g práškového cukru (presiateho)
Postup
- Vanilkové oblátky rozdrvíme najemno
- Zmiešame ich s rumom, medom a mletými orechmi
- Po lyžičkách tvoríme guličky a obaľujeme ich v práškovom cukre
- Nechajte niekoľko hodín nezakryté zaschnúť

Objavte podobné tipy
Kokosové guličky s tatrankami
Tieto lahodné nadýchané guličky sa pripravujú žmurknutím oka, len za pouhých 15 minút. A to vďaka tomu, že je potrebných iba 3 ingrediencií: oblátok, tvarohu a strúhaného kokosu. Kokosové guličky sú perfektnou desiatou na cesty, alebo keď máte chuť na niečo sladké.
Čo budeme potrebovať
- 200 g tatraniek
- 200 g tvarohu
- 5-6 lyžíc strúhaného kokosu
Postup
- Vložíme oblátky do misky kuchynského robota alebo ich dáme do uzatvárateľného vrecúška
- Rozomelieme ich v kuchynskom robote alebo za pomoci valčeka na veľmi malé kúsky
- Pridáme tvaroh a dôkladne premiešame
- Z tatrankovo-tvarohovej zmesi tvarujeme za pomoci 2 lyžičiek alebo navlhčenými rukami guličky
- Obalíme ich v strúhanom kokose
- Uchovávame ich v chladničke, kým nebudú pripravené na jedenie

Ako na tatrankový krém?
Z tatraniek nemusíte len tvoriť guličky, dajú sa použiť aj na výrobu lahodného krému, ktorým môžete plniť alebo zdobiť. Ozdobte s ním napríklad tieto mäkučké muffiny alebo tieto cupcakes .
Čo budeme potrebovať
- 250 ml mlieka
- 2 lyžice polohrubej múky
- 200 g masla
- 2 lyžice Nutelly
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 Tatranky s lieskoorieškovou náplňou
Postup
- Z mlieka a múky si uvaríme kašu
- Za občasného miešania ju potom necháme vychladnúť
- Maslo a cukor vyšľahajte do bieleho krému a postupne po lyžiciach zašľahávame vychladenú kašu a Nutellu
- Tatranky si najemno nadrvíme a pridáme ich ku krému a len dôkladne vmiešame

Ako vznikli Tatranky?
Táto skvelá oblátka s krémovou náplňou vzniká v roku 1945, kedy počas vojny sa ukazuje ako najlepšie obdobie na príchod nového nápadu. V povojnovom období sa totiž zdvihol dopyt po čomkoľvek sladkom.
V čase jej vzniku mala sušienka tvar trojuholníka, ktorý odkazoval na vrcholky slovenských hôr Tatier.
Tatranky sa skladali zo šiestich sušienkových plátov premazávaných lieskovoorieškovým krémom a po stranách máčané v čokoláde, receptúra samozrejme zostáva až do dnešnej doby tajná.
O oblátky bol obrovský záujem, čo ale komplikovala skutočnosť, že čokoláda bola nanášaná ručne, a to výrobu značne spomaľovalo a trh nemohol byť dostatočne zásobený.
Vďaka inovatívnemu nápadu, ktorý tento problém vyriešil, sa výroba mohla rozbehnúť naplno a výroba zo zvýšila z necelých 40 kilogramov denne na 2 tony denne.
Neskôr sa zmenil aj tvar sušienky. Jednak trojuholníky sa ukázali ako neefektívne na výrobu s veľkým množstvom odpadu a navyše sa zle balili. Preto sa prešlo k obdĺžnikovému tvaru.