Recepty na hovädzie mäso s vínom – lahôdka, ktorú si zamiluje každý!

Chcete si pripraviť niečo naozaj luxusné?

S našimi 5 receptami na hovädzie na víne nemôžete siahnuť vedľa.

Vyskúšajte pečený aj dusený variant, so šampiňónmi či repou a mnoho ďalšieho.

Nechajte si chutiť!

Pomaly varené hovädzie líčka na víne

Hovädzie líčka v dusenej omáčke z červeného vína sú neuveriteľne jemné a omáčka zase plná delikátnej chuti. V kombinácii s krémovou zemiakovou kašou sa jedná o jednoduchú a zároveň elegantnú večeru či výdatné jedlo uprostred týždňa.

Ingrediencie

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 kg hovädzích líčok
  • 1 cibuľa, nahrubo nakrájaná na kocky
  • 1 stonka řapíkatého zeleru, nahrubo nakrájaný na kocky
  • 1 mrkva, nahrubo nakrájaná na kocky
  • 4 lisované strúčiky cesnaku
  • 6 stoniek čerstvého tymiánu alebo 1 a 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 4 sušené bobkové listy (alebo 3 čerstvé bobkové listy)
  • 250 ml hovädzieho vývaru
  • 500 ml červeného vína (napr. Cabernet sauvignon alebo Merlot)
  • 2 – 3 lyžičky soli
  • čierne korenie

Postup

  1. Pripravte si hovädzie líčka: odrežte všetky veľké tukové membrány, vysušte a potom použite 1 čajovú lyžičku soli a čierneho korenia na dochutenie mäsa.
  2. Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkom ťažkom hrnci na vysokom plameni.
  3. Opečte polovicu hovädzích líčok z oboch strán, kým nebudú krásne hnedé.
  4. Potom ich preložte na tanier a opakujte so zvyšným mäsom.
  5. Znížte teplotu na stredne vysokú a zohrejte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja.
  6. Pridajte cesnak a cibuľu.
  7. Restujte 3 minúty, kým cibuľa nezosklovatí.
  8. Pridajte zeler a mrkvu a restujte ďalšie 3 minúty.
  9. Nalejte zeleninovú zmes do pomalého hrnca a na ňu položte hovädzie líčka.
  10. Nalejte víno do hrnca, na ktorom sa robilo mäso a znovu zahrejte.
  11. Zvýšte teplotu na vysokú teplotu, a nechajte variť po dobu 1 minúty (aby sa trochu vyvarilo víno).
  12. Oškrabte hnedé kúsky zo spodnej časti hrnca, aby sa zmiešali s vínom.
  13. Nalejte víno do pomalého hrnca, potom pridajte aj všetky zvyšné prísady vrátane štipky soli a korenia (pridajte ďalšie podľa chuti neskôr).
  14. Varte v pomalom hrnci na nízkej teplote po dobu 8 hodín alebo vysokej teplote po dobu 6 hodín pre hovädzie líčka veľkosti 250 g alebo na nízkej teplote po dobu 10 – 12 hodín alebo vysokej teplote po dobu 8 hodín pre hovädzie líčka o veľkosti 350 g.
  15. Otvorte pomalý hrniec a vyberte hovädzie líčka.
  16. Zbavte sa stoniek tymiánu a bobkových listov.
  17. Pomocou ručného tyčového mixéra rozmixujte tekutinu dohladka – zmení sa z tmavo hnedej na svetlo hnedú farbu.
  18. Nalejte omáčku do hrnca a varte na sporáku na stredne vysokom plameni, kým omáčka nestmavne a nezredukuje sa asi o 1/4 až 1/3, na hustú konzistenciu – potrvá to asi 10 minút.
  19. Ochutnajte a prípadne dosoľte či okoreníme.
  20. Zložte zo sporáka, vráťte hovädzie líčka do omáčky, zakryte a udržujte v teple, kým nebudete pripravení na podávanie.
  21. Podávajte na smotanovej zemiakovej kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Hovädzie líčka s omáčkou z červeného vína servírované na zemiakovom pyré v hlbokom tanieri s vidličkou.
www.recipetineats.com

Hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína

Mäso v tomto pokrme z jednej nádoby je jemné a šťavnaté a je doplnené o lahodnú zeleninu. Nezabudnite podávať s bochníkom chrumkavého chleba, ktorý do seba nasiakne bohatú omáčku.

Ingrediencie

  • 1,8 kg hovädzieho zadného, nakrájaného na 5 cm kúsky
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/4 šálky paradajkového pretlaku
  • 2 šálky suchého červeného vína, ako je Pinot Noir alebo Syrah
  • 4 šálky kuracieho vývaru
  • 1 stredná cibuľa, pokrájaná na štvrtky
  • 2 bobkové listy
  • 4 vetvičky tymiánu
  • 10 stredných mrkví olúpaných a nakrájaných na 7 – 8 cm kúsky
  • 700 g baby zemiakov, rozpolených

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. Mäso dochuťte soľou a korením, vložte do veľkej misy a premiešajte s múkou.
  3. Zahrejte olej vo veľkom hrnci so širokým dnom a tesne priliehajúcou pokrievkou na stredne vysokom plameni.
  4. Mäso restujte po dávkach, kým nie je dobre opečené zo všetkých strán, 6 až 8 minút, a hotové kúsky preložte na tanier.
  5. Šťavu z mäsa dajte tiež bokom.
  6. Pridajte paradajkový pretlak, víno, vývar, cibuľu, bobkový list, tymian a 2 mrkvy a priveďte do varu.
  7. Vráťte mäso a šťavu späť do hrnca (mäso by malo byť sotva ponorené v tekutine), prikryte a dajte do rúry.
  8. Pečte 2 hodiny.
  9. Pomocou klieští všetku zeleninu vyberte a vyhoďte.
  10. Pridajte zemiaky a zvyšných 8 mrkví do hrnca, zakryte a vráťte do rúry.
  11. Pečte, kým mäso a zelenina nebudú veľmi jemné, asi o 1 hodinu dlhšie.
Hovädzie kúsky so zemiakmi a zeleninou v omáčke z červeného vína v miske s lyžicou a zemiakmi položenými vedľa.
www.epicurious.com

Ak vám hovädzie mäso na víne zachutilo, vyskúšajte aj naše recepty na hovädzie mäso po burgundsku , ktoré je skutočnou delikatesou.

Pečená hovädzia sviečková s červeným vínom

Táto hovädzia sviečková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutočnou delikatesou. Ideálne pre zvláštnu príležitosť!

Ingrediencie

Na omáčku:

  • 8 lyžíc masla
  • 3/4 šálky jemne nakrájané šalotky
  • 1 a 1/4 šálky červeného vína
  • 3 šálky hovädzieho vývaru
  • 6 čerstvých vetvičiek tymiánu
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 2 lyžice hladkej múky

Na hovädzie mäso:

  • cca 1 kg strednej časti hovädzej sviečkovej
  • soľ (1/2 čajovej lyžičky na 0,5 kg hovädzieho mäsa)
  • mleté čierne korenie (1/4 čajovej lyžičky na 0,5 kg hovädzieho mäsa)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1/4 šálky hovädzieho vývaru

Postup

  1. Rozpustite 5 lyžíc masla v strednej panvici.
  2. Pridajte šalotku a za občasného miešania restujte na miernom ohni, kým nie je mäkká a priesvitná, 7 až 8 minút.
  3. Pridajte víno, hovädzí vývar, vetvičky tymiánu, soľ, korenie a cukor a priveďte do varu.
  4. Varte na strednom ohni asi 30 minút, alebo pokiaľ sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
  5. Zatiaľ čo sa kvapalina redukuje, vložte zvyšné 3 lyžice masla do malej misky av prípade potreby nechajte zmäknúť v mikrovlnnej rúre (malo by byť mäkké, ale nie roztavené).
  6. Pridajte múku a malou lyžicou premiešajte na hladkú pastu.
  7. Akonáhle je tekutina s vínom zredukovaná, znížte teplotu na minimum a odstráňte vetvičky tymiánu.
  8. Múku s maslom zašľahajte po lyžičkách do vriacej tekutiny a niekoľko minút duste, kým omáčka nezhustne.
  9. Dajte bokom.
  10. Teraz si pripravte mäso.
  11. Pred pečením nechajte hovädzie mäso 1 hodinu stáť pri izbovej teplote.
  12. Umiestnite rošt do strednej polohy a predhrejte rúru na 200°C.
  13. Hovädzie mäso dochuťte soľou a korením.
  14. Zahrejte olej v panvici odolnej proti rúre, kým takmer nefajčí.
  15. Mäso z každej strany okrem jednej restujte, aby bolo krásne opečené, celkovo asi 10 minút.
  16. Otočte mäso tak, aby neopečená strana bola dole, a presuňte panvicu priamo do predhriatej rúry. (Ak vaša panvica nie je vhodná do rúry, preneste hovädzie mäso na ľahko naolejovaný pekáč.)
  17. Pečte, kým teplomer vložený do stredu mäsa neukáže 49 ° C – 52 ° C pre medium rare, čo je asi 15 minút (46 ° C – 49 ° C pre rare, 54 ° C – 57 ° C pre medium).
  18. Mäso preneste na dosku a nechajte 10 až 15 minút odpočívať, voľne prikryté alobalom.
  19. Medzitým sa opatrne zbavte tuku z pekáča.
  20. Dajte panvicu na sporák a pridajte 1/4 šálky hovädzieho vývaru.
  21. Priveďte vývar do varu a zo spodnej časti panvice vyškriabte hnedé kúsky.
  22. Pridajte chutný vývar do omáčky s červeným vínom a omáčku priveďte do varu.
  23. Narežte mäso na plátky.
  24. Podávajte hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína.
Pečené hovädzie mäso nakrájané na plátky a servírované s omáčkou z červeného vína na tanieri.
www.onceuponachef.com

Ak by ste si radšej pripravili sviečkovú klasicky s omáčkou z koreňovej zeleniny, pozrite sa na našich 6 receptov na sviečkovú omáčku .

Dusené flank steaky na víne so šampiňónmi

Tento recept je výdatný a plný lahodnej chuti vína a šampiňónov. Jemné mäso v kombinácii s delikátnou omáčkou a pečenými zemiakmi, ktoré zvoľte ako prílohu, si zamilujete.

Ingrediencie

  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 30 gramov hladkej múky
  • 4 cca 200 g dusené hovädzie flank steaky bez tučnej časti
  • 200 ml červeného vína
  • 300 gramov šampiňónov pokrájaných na štvrtky
  • 2 cibuľa
  • morská soľ podľa chuti
  • 1 lyžička celého korenia
  • 2 lyžičky worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička anglickej horčice
  • 500 ml kvalitného hovädzieho vývaru
  • niekoľko čerstvých vetvičiek tymiánu
  • 8 lyžičiek granulovanej omáčky Bisto Original na zahustenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 170 stupňov C.
  2. Zahrejte olej na panvici na stredne vysokom ohni.
  3. Dajte hovädzie mäso do múky az oboch strán ho utesnite v oleji a vložte do hlbokého pekáča.
  4. Jednu cibuľu nakrájajte na plátky a druhú nasekajte najemno.
  5. Navrstvite cibuľu a huby na mäso.
  6. Zmiešajte v džbáne hovädzí vývar, víno, korenie, worcesterskú omáčku a horčicu a prelejte mäso, cibuľu a huby v pekáči.
  7. Tekutina musí pokrývať hovädzie mäso; v prípade potreby pridajte viac vriacej vody.
  8. Zakryte pekáč niekoľkými vrstvami alobalu a pečte v strede rúry po dobu 3 hodín.
  9. Zlejte tekutinu z pekáča a zahustite ju Bistom, aby sa vytvorila omáčka.
  10. Vráťte omáčku späť do pekáča a pečte ďalších 15-20 minút.
  11. Podávajte s pečenými zemiakmi a sezónnou zeleninou.
Hovviezie mäso v hrnci plnom omáčky z červeného vína a šampiňónov.
www.elizabethskitchendiary.co.uk

Hovädzí kastról s červenou repou a vínom

Uvariť tento chutný hovädzí kastról síce chvíľu trvá, ale nevyžaduje takmer žiadnu pozornosť a výsledok je naozaj skvelý! Podávajte so zeleným šalátom a pečenými zemiakmi, zelerovým pyré alebo chrumkavým chlebom.

Ingrediencie

  • olej na vyprážanie, napr. zeleninový alebo slnečnicový
  • 800 g pokrájané hovädzie plece
  • 4 plátky údenej slaniny bez kože, nakrájané na malé kúsky
  • 2 lyžičky hladkej múky
  • 4 stredne veľké červené repy, olúpané a nakrájané na klinky
  • 4 červené cibule, nakrájané na klinky
  • 350 ml červeného vína
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 2 bobkové listy
  • malá hrsť vetvičiek tymiánu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. Zahrejte 2 lyžice oleja v ohňovzdornom hrnci a potom osmažte hovädzie mäso z oboch strán, aby zhnedlo.
  3. Preložte na tanier.
  4. Osmažte slaninu, aby ľahko zhnedla, v prípade potreby pridajte viac oleja.
  5. Vmiešajte múku.
  6. Vložte hovädzie mäso späť do panvice a pridajte červenú repu, cibuľu, víno, vývar, bobkový list a tymian.
  7. Dochuťte soľou a korením.
  8. Priveďte do varu, prikryte pokrievkou a pečte v rúre 2 a ½ hodiny.
Hrniec plný hovädzích kúskov s repou v omáčke z červeného vína.
www.riverford.co.uk

Aké víno použiť?

  • Vyvarujte sa vína na varenie . Ide obvykle o zmesi nekvalitných vín s pridanou soľou.
  • Bude fungovať väčšina červených vín, ale nepoužívajte vína príliš drahé . Je to zbytočné, pretože ich chuť v jedle tak nevynikne.
  • Skvelé víno pre kombináciu s duseným hovädzím je napríklad Zinfandel alebo Shiraz .
  • Pokiaľ chcete použiť suché víno , voľte Pinot Noir, Merlot či Cabernet Sauvignon.

Pochváľte sa nám do komentárov, ako sa vám recepty podarili. Budeme sa tešiť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.