Chcete si pripraviť niečo naozaj luxusné?
S našimi 5 receptami na hovädzie na víne nemôžete siahnuť vedľa.
Vyskúšajte pečený aj dusený variant, so šampiňónmi či repou a mnoho ďalšieho.
Nechajte si chutiť!
Pomaly varené hovädzie líčka na víne
Hovädzie líčka v dusenej omáčke z červeného vína sú neuveriteľne jemné a omáčka zase plná delikátnej chuti. V kombinácii s krémovou zemiakovou kašou sa jedná o jednoduchú a zároveň elegantnú večeru či výdatné jedlo uprostred týždňa.
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 kg hovädzích líčok
- 1 cibuľa, nahrubo nakrájaná na kocky
- 1 stonka řapíkatého zeleru, nahrubo nakrájaný na kocky
- 1 mrkva, nahrubo nakrájaná na kocky
- 4 lisované strúčiky cesnaku
- 6 stoniek čerstvého tymiánu alebo 1 a 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 4 sušené bobkové listy (alebo 3 čerstvé bobkové listy)
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 500 ml červeného vína (napr. Cabernet sauvignon alebo Merlot)
- 2 – 3 lyžičky soli
- čierne korenie
Postup
- Pripravte si hovädzie líčka: odrežte všetky veľké tukové membrány, vysušte a potom použite 1 čajovú lyžičku soli a čierneho korenia na dochutenie mäsa.
- Zahrejte 2 lyžice olivového oleja vo veľkom ťažkom hrnci na vysokom plameni.
- Opečte polovicu hovädzích líčok z oboch strán, kým nebudú krásne hnedé.
- Potom ich preložte na tanier a opakujte so zvyšným mäsom.
- Znížte teplotu na stredne vysokú a zohrejte zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja.
- Pridajte cesnak a cibuľu.
- Restujte 3 minúty, kým cibuľa nezosklovatí.
- Pridajte zeler a mrkvu a restujte ďalšie 3 minúty.
- Nalejte zeleninovú zmes do pomalého hrnca a na ňu položte hovädzie líčka.
- Nalejte víno do hrnca, na ktorom sa robilo mäso a znovu zahrejte.
- Zvýšte teplotu na vysokú teplotu, a nechajte variť po dobu 1 minúty (aby sa trochu vyvarilo víno).
- Oškrabte hnedé kúsky zo spodnej časti hrnca, aby sa zmiešali s vínom.
- Nalejte víno do pomalého hrnca, potom pridajte aj všetky zvyšné prísady vrátane štipky soli a korenia (pridajte ďalšie podľa chuti neskôr).
- Varte v pomalom hrnci na nízkej teplote po dobu 8 hodín alebo vysokej teplote po dobu 6 hodín pre hovädzie líčka veľkosti 250 g alebo na nízkej teplote po dobu 10 – 12 hodín alebo vysokej teplote po dobu 8 hodín pre hovädzie líčka o veľkosti 350 g.
- Otvorte pomalý hrniec a vyberte hovädzie líčka.
- Zbavte sa stoniek tymiánu a bobkových listov.
- Pomocou ručného tyčového mixéra rozmixujte tekutinu dohladka – zmení sa z tmavo hnedej na svetlo hnedú farbu.
- Nalejte omáčku do hrnca a varte na sporáku na stredne vysokom plameni, kým omáčka nestmavne a nezredukuje sa asi o 1/4 až 1/3, na hustú konzistenciu – potrvá to asi 10 minút.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte či okoreníme.
- Zložte zo sporáka, vráťte hovädzie líčka do omáčky, zakryte a udržujte v teple, kým nebudete pripravení na podávanie.
- Podávajte na smotanovej zemiakovej kaši a ozdobte nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína
Mäso v tomto pokrme z jednej nádoby je jemné a šťavnaté a je doplnené o lahodnú zeleninu. Nezabudnite podávať s bochníkom chrumkavého chleba, ktorý do seba nasiakne bohatú omáčku.
Ingrediencie
- 1,8 kg hovädzieho zadného, nakrájaného na 5 cm kúsky
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/4 šálky paradajkového pretlaku
- 2 šálky suchého červeného vína, ako je Pinot Noir alebo Syrah
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1 stredná cibuľa, pokrájaná na štvrtky
- 2 bobkové listy
- 4 vetvičky tymiánu
- 10 stredných mrkví olúpaných a nakrájaných na 7 – 8 cm kúsky
- 700 g baby zemiakov, rozpolených
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Mäso dochuťte soľou a korením, vložte do veľkej misy a premiešajte s múkou.
- Zahrejte olej vo veľkom hrnci so širokým dnom a tesne priliehajúcou pokrievkou na stredne vysokom plameni.
- Mäso restujte po dávkach, kým nie je dobre opečené zo všetkých strán, 6 až 8 minút, a hotové kúsky preložte na tanier.
- Šťavu z mäsa dajte tiež bokom.
- Pridajte paradajkový pretlak, víno, vývar, cibuľu, bobkový list, tymian a 2 mrkvy a priveďte do varu.
- Vráťte mäso a šťavu späť do hrnca (mäso by malo byť sotva ponorené v tekutine), prikryte a dajte do rúry.
- Pečte 2 hodiny.
- Pomocou klieští všetku zeleninu vyberte a vyhoďte.
- Pridajte zemiaky a zvyšných 8 mrkví do hrnca, zakryte a vráťte do rúry.
- Pečte, kým mäso a zelenina nebudú veľmi jemné, asi o 1 hodinu dlhšie.
Ak vám hovädzie mäso na víne zachutilo, vyskúšajte aj naše recepty na hovädzie mäso po burgundsku , ktoré je skutočnou delikatesou.
Pečená hovädzia sviečková s červeným vínom
Táto hovädzia sviečková s bohatou omáčkou z červeného vína je skutočnou delikatesou. Ideálne pre zvláštnu príležitosť!
Ingrediencie
Na omáčku:
- 8 lyžíc masla
- 3/4 šálky jemne nakrájané šalotky
- 1 a 1/4 šálky červeného vína
- 3 šálky hovädzieho vývaru
- 6 čerstvých vetvičiek tymiánu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/8 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička cukru
- 2 lyžice hladkej múky
Na hovädzie mäso:
- cca 1 kg strednej časti hovädzej sviečkovej
- soľ (1/2 čajovej lyžičky na 0,5 kg hovädzieho mäsa)
- mleté čierne korenie (1/4 čajovej lyžičky na 0,5 kg hovädzieho mäsa)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1/4 šálky hovädzieho vývaru
Postup
- Rozpustite 5 lyžíc masla v strednej panvici.
- Pridajte šalotku a za občasného miešania restujte na miernom ohni, kým nie je mäkká a priesvitná, 7 až 8 minút.
- Pridajte víno, hovädzí vývar, vetvičky tymiánu, soľ, korenie a cukor a priveďte do varu.
- Varte na strednom ohni asi 30 minút, alebo pokiaľ sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
- Zatiaľ čo sa kvapalina redukuje, vložte zvyšné 3 lyžice masla do malej misky av prípade potreby nechajte zmäknúť v mikrovlnnej rúre (malo by byť mäkké, ale nie roztavené).
- Pridajte múku a malou lyžicou premiešajte na hladkú pastu.
- Akonáhle je tekutina s vínom zredukovaná, znížte teplotu na minimum a odstráňte vetvičky tymiánu.
- Múku s maslom zašľahajte po lyžičkách do vriacej tekutiny a niekoľko minút duste, kým omáčka nezhustne.
- Dajte bokom.
- Teraz si pripravte mäso.
- Pred pečením nechajte hovädzie mäso 1 hodinu stáť pri izbovej teplote.
- Umiestnite rošt do strednej polohy a predhrejte rúru na 200°C.
- Hovädzie mäso dochuťte soľou a korením.
- Zahrejte olej v panvici odolnej proti rúre, kým takmer nefajčí.
- Mäso z každej strany okrem jednej restujte, aby bolo krásne opečené, celkovo asi 10 minút.
- Otočte mäso tak, aby neopečená strana bola dole, a presuňte panvicu priamo do predhriatej rúry. (Ak vaša panvica nie je vhodná do rúry, preneste hovädzie mäso na ľahko naolejovaný pekáč.)
- Pečte, kým teplomer vložený do stredu mäsa neukáže 49 ° C – 52 ° C pre medium rare, čo je asi 15 minút (46 ° C – 49 ° C pre rare, 54 ° C – 57 ° C pre medium).
- Mäso preneste na dosku a nechajte 10 až 15 minút odpočívať, voľne prikryté alobalom.
- Medzitým sa opatrne zbavte tuku z pekáča.
- Dajte panvicu na sporák a pridajte 1/4 šálky hovädzieho vývaru.
- Priveďte vývar do varu a zo spodnej časti panvice vyškriabte hnedé kúsky.
- Pridajte chutný vývar do omáčky s červeným vínom a omáčku priveďte do varu.
- Narežte mäso na plátky.
- Podávajte hovädzie mäso s omáčkou z červeného vína.
Ak by ste si radšej pripravili sviečkovú klasicky s omáčkou z koreňovej zeleniny, pozrite sa na našich 6 receptov na sviečkovú omáčku .
Objavte podobné tipy
Dusené flank steaky na víne so šampiňónmi
Tento recept je výdatný a plný lahodnej chuti vína a šampiňónov. Jemné mäso v kombinácii s delikátnou omáčkou a pečenými zemiakmi, ktoré zvoľte ako prílohu, si zamilujete.
Ingrediencie
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 30 gramov hladkej múky
- 4 cca 200 g dusené hovädzie flank steaky bez tučnej časti
- 200 ml červeného vína
- 300 gramov šampiňónov pokrájaných na štvrtky
- 2 cibuľa
- morská soľ podľa chuti
- 1 lyžička celého korenia
- 2 lyžičky worcesterskej omáčky
- 1 lyžička anglickej horčice
- 500 ml kvalitného hovädzieho vývaru
- niekoľko čerstvých vetvičiek tymiánu
- 8 lyžičiek granulovanej omáčky Bisto Original na zahustenie
Postup
- Predhrejte rúru na 170 stupňov C.
- Zahrejte olej na panvici na stredne vysokom ohni.
- Dajte hovädzie mäso do múky az oboch strán ho utesnite v oleji a vložte do hlbokého pekáča.
- Jednu cibuľu nakrájajte na plátky a druhú nasekajte najemno.
- Navrstvite cibuľu a huby na mäso.
- Zmiešajte v džbáne hovädzí vývar, víno, korenie, worcesterskú omáčku a horčicu a prelejte mäso, cibuľu a huby v pekáči.
- Tekutina musí pokrývať hovädzie mäso; v prípade potreby pridajte viac vriacej vody.
- Zakryte pekáč niekoľkými vrstvami alobalu a pečte v strede rúry po dobu 3 hodín.
- Zlejte tekutinu z pekáča a zahustite ju Bistom, aby sa vytvorila omáčka.
- Vráťte omáčku späť do pekáča a pečte ďalších 15-20 minút.
- Podávajte s pečenými zemiakmi a sezónnou zeleninou.
Hovädzí kastról s červenou repou a vínom
Uvariť tento chutný hovädzí kastról síce chvíľu trvá, ale nevyžaduje takmer žiadnu pozornosť a výsledok je naozaj skvelý! Podávajte so zeleným šalátom a pečenými zemiakmi, zelerovým pyré alebo chrumkavým chlebom.
Ingrediencie
- olej na vyprážanie, napr. zeleninový alebo slnečnicový
- 800 g pokrájané hovädzie plece
- 4 plátky údenej slaniny bez kože, nakrájané na malé kúsky
- 2 lyžičky hladkej múky
- 4 stredne veľké červené repy, olúpané a nakrájané na klinky
- 4 červené cibule, nakrájané na klinky
- 350 ml červeného vína
- 250 ml kuracieho vývaru
- 2 bobkové listy
- malá hrsť vetvičiek tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Zahrejte 2 lyžice oleja v ohňovzdornom hrnci a potom osmažte hovädzie mäso z oboch strán, aby zhnedlo.
- Preložte na tanier.
- Osmažte slaninu, aby ľahko zhnedla, v prípade potreby pridajte viac oleja.
- Vmiešajte múku.
- Vložte hovädzie mäso späť do panvice a pridajte červenú repu, cibuľu, víno, vývar, bobkový list a tymian.
- Dochuťte soľou a korením.
- Priveďte do varu, prikryte pokrievkou a pečte v rúre 2 a ½ hodiny.
Aké víno použiť?
- Vyvarujte sa vína na varenie . Ide obvykle o zmesi nekvalitných vín s pridanou soľou.
- Bude fungovať väčšina červených vín, ale nepoužívajte vína príliš drahé . Je to zbytočné, pretože ich chuť v jedle tak nevynikne.
- Skvelé víno pre kombináciu s duseným hovädzím je napríklad Zinfandel alebo Shiraz .
- Pokiaľ chcete použiť suché víno , voľte Pinot Noir, Merlot či Cabernet Sauvignon.
Pochváľte sa nám do komentárov, ako sa vám recepty podarili. Budeme sa tešiť!