Premýšľate, čo budete cez víkend variť?
Vyskúšajte naše luxusné recepty na bravčovú pečienku na bylinkách v 5 rôznych variantoch.
Máme pre vás úžasnú roládu, mäso v bylinkovej kruste či pečené s jablkami.
Aký variant si vyberiete?
Krehká bylinková pečienka s jablkami
Táto bravčová pečienka je šťavnatá, krehká a chutná. Jednoduché korenie spolu s jablkami, cibuľou a čerstvými bylinkami jej dodávajú lahodnú nezabudnutú chuť, ktorú si zamilujete. Skvelý tip na nedeľnú večeru!
Čo budete potrebovať
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- cca 1,5 kg bravčovej pečienky bez kosti
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 3 jablká nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
- 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná na 2,5 cm kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- ½ šálky kuracieho vývaru
- ½ šálky jablčného muštu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžička čerstvých lístkov tymiánu
- 1 lyžička nasekaného čerstvého rozmarínu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- V malej miske zmiešajte cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ a korenie.
- Bravčovú pečienku osušte papierovými utierkami.
- Mäso potrite zo všetkých strán zmesou korenia.
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej.
- Pridajte do panvice bravčové mäso a opečte ho z oboch strán, asi 3 minúty z každej strany.
- Bravčové mäso premiestnite do stredu veľkého obdĺžnikového pekáča tučnou stranou nahor.
- Pridajte maslo do panvice.
- Akonáhle sa rozpustí, pridajte jablká a cibuľu.
- Varte asi 3 minúty za občasného miešania, kým všetko nezačne mäknúť.
- Potom presuňte jablká a cibuľu do pekáča a položte ich okolo bravčovej pečienky.
- Pridajte na panvicu cesnak a restujte za stáleho miešania 30 sekúnd.
- Do panvice pridajte kurací vývar, jablkový mušt, dijonskú horčicu, čerstvý tymian a čerstvý rozmarín.
- Varte 2–3 minúty, miešajte a zoškrabujte opečené kúsky z dna panvice.
- Potom obsah panvice nalejte na bravčové mäso, jablká a cibuľu v pekáči.
- Pečte 50 – 70 minút, kým stred bravčového mäsa nezaznamená 63 °C na teplomere s okamžitým odpočtom.
- Doba pečenia sa bude líšiť v závislosti od veľkosti bravčovej pečienky, takže meranie vnútornej teploty je najlepší spôsob, ako zistiť, kedy je mäso hotové.
- Mäso nechajte 10 minút odpočinúť.
- Potom nakrájajte a podávajte s jablkami, cibuľou a omáčkou z pekáča.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás tiež 5 skvelých receptov na bravčové mäso na smotane , na ktorých si pochutí celá vaša rodina!
Pečené bravčové mäso s bylinkami
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na bravčovú pečienku potretú zmesou korenia a pečenú do šťavnatej dokonalosti. Budete sa oblizovať!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
- 2 lyžice nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1 lyžica trstinového cukru
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- 2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžička jemne drvených semienok koriandra
- 1 lyžička mletej horčice
- 1/4 lyžičky papriky
- 1 bravčová pečienka bez kosti, s hmotnosťou cca 1 – 1,5 kg
- 3 lyžice olivového oleja
Postup
- Zmiešajte prvých 10 ingrediencií v malej miske.
- Zmesou potrite bravčové mäso.
- Chlaďte, nezakryté, 8 až 12 hodín.
- Nechajte bravčové mäso stáť pri izbovej teplote 30 minút.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Bravčové mäso opekajte na rozpálenom oleji vo veľkej panvici na stredne vysokom ohni 2 minúty z každej strany alebo do zhnednutia.
- Ľahko postriekajte mriežku olejom v spreji.
- Umiestnite bravčové mäso na rošt, ktorý dajte na pekáč.
- Pečte 35 až 45 minút, alebo pokiaľ teplomer na mäso zasunutý do najsilnejšej časti mäsa nezaznamená 57 °C.
- Vyberte z rúry a pred podávaním nechajte 15 minút odstáť.
- Užite si to!

Chcete pripraviť skutočne rýchly a jednoduchý obed? Alebo ozvláštniť desiatu či šalát? Zaviať do svojej kuchyne chuť stredomoria aj uprostred zimy? Bylinky v oleji vám s tým pomôžu. Vyskúšajte recepty na pesto a prineste na svoje taniere úplne nový zážitok.
Objavte podobné tipy
Bravčová pečienka na bylinkách s omáčkou
Táto bravčová pečienka potretá cesnakovo-bylinkovou pastou a podávaná s luxusnou omáčkou z bravčového výpeku a smotany vás úplne odzbrojí. Pritom sa jedná o neuveriteľne jednoduchý pokrm, na ktorý ani nepotrebujete žiadne náročné ingrediencie.
Čo budete potrebovať
Na bravčové mäso:
- 1,5 až 2 kg bravčovej pečienky bez kosti
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 lyžica lisovaného cesnaku
- 1 lyžica sušeného rozmarínu (ak používate čerstvý, zdvojnásobte množstvo)
- 1 lyžica sušeného tymiánu (ak používate čerstvý, zdvojnásobte množstvo)
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
- ½ šálky suchého bieleho vína, ako je sauvignon blanc alebo pinot gris
Na omáčku:
- 2 lyžice zmäknutého masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 a ½ šálky kuracieho alebo hovädzieho vývaru
- ¼ šálky smotany na šľahanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Zmiešajte olivový olej, cesnak, rozmarín, tymian, soľ a korenie.
- Bravčové mäso prepichnite ostrým nožom na 5 alebo 6 miestach.
- Mäso zo všetkých strán potrite cesnakovo-bylinkovou zmesou.
- Zabaľte do alobalu a preneste do chladničky na 2 až 24 hodín marinovať.
- Pokiaľ chcete, môžete bravčové mäso piecť ihneď po nanesení bylinkovej zmesi.
- Pečenie vyberte z chladničky a pred pečením nechajte 45 minút až 1 hodinu odpočívať na doske zabalenej v alobale.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Nakvapkajte lyžicu olivového oleja do veľkej panvice vhodnej do rúry a dajte na vysoký plameň.
- Keď je olej rozpálený, pridajte mäso a opekajte zo všetkých strán, kým nezozlátne.
- Otočte ho tučnou stranou nahor a stiahnite z ohňa.
- Nalejte víno do panvice okolo pečienky a prikryte ju pokrievkou (ak vaša panvica nemá pokrievku, ktorá by pasovala, použite alobal).
- Preneste do rúry a pečte 45 minút, potom snímte pokrievku a pečte ďalších 20 až 30 minút alebo kým vnútorná teplota bravčového mäsa nedosiahne aspoň 63 stupňov Celzia a nie viac ako 68 stupňov Celzia.
- Vyberte panvicu z rúry, preložte mäso na doštičku a zakryte ho plátkom alobalu.
- Pred krájaním nechajte 15 minút odpočinúť.
- Zatiaľ čo bravčové odpočíva, pripravte si omáčku.
- Do malej misky pridajte zmäknuté maslo a múku a vidličkou prepracujte, kým sa nespoja do hladkej pasty.
- Panvicu s bravčovým výpekom dajte na stredný plameň a pridajte vývar.
- Šľahajte a zoškrabte všetky zhnednuté kúsky z dna.
- Pridajte zmes masla a múky.
- Intenzívne šľahajte, kým sa maslová zmes nerozpustí v omáčke.
- Priveďte zmes k miernemu varu, potom znížte plameň a pridajte smotanu.
- Varte 3 až 4 minúty alebo do zhustnutia.
- Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
- Bravčovú pečienku podávajte s omáčkou.

Pečená bravčová roláda plnená bylinkovo-cesnakovou zmesou
Tento recept môžete použiť ako na slávnostnejšiu príležitosť, tak ako skvelú nedeľnú rodinnú večeru. Bravčová pečienka plnená luxusnou náplňou z čerstvých byliniek, kaparov, sardelových filiet a parmezánu a ako bonus podávaná s úžasnou omáčkou z mäsového výpeku a smotany je jednoducho mňamózna!
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg bravčovej pečienky bez kosti
- 2 lyžice trstinového cukru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 4 lyžice olivového oleja rozdelené
- 8 strúčikov cesnaku (3 nakrájané na plátky, 5 ponechaných vcelku)
- 1 šálka strúhaného parmezánu
- ½ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- ½ šálky čerstvej bazalky, nasekané
- ¼ šálky kaparov
- 3 sardelové filety, nasekané
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 šalotky, olúpané a rozpolené
- 2 čerstvé vetvičky rozmarínu
- 3 lyžice hladkej múky
- ¼ šálky suchého bieleho vína
- 2 šálky kuracieho vývaru
- ¼ šálky smotany na šľahanie
Postup
Príprava mäsa na roládu:
- Pečenie dajte na doštičku tučnou stranou nahor.
- Vložte ostrý nôž do 2/3 odspodu mäsa a začnite vodorovne rezať.
- Zastavte sa asi 1 cm od konca a mäso otvorte.
- Mäso narežte od stredu smerom vľavo a potom smerom vpravo.
- Mäso otvorte.
- Zakryte potravinárskou fóliou a naklepte na hrúbku 0,5 – 1 cm.
Plnenie rolády:
- V miske zmiešajte cukor s 1 lyžicou soli a posypte pečienku.
- Preneste do veľkého vrecka so zipsom, utesnite a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu alebo až 24 hodín.
- Predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia.
- Zahrejte 2 lyžice oleja v panvici vhodné do rúry a opekajte nakrájané strúčiky cesnaku asi 3 minúty.
- Preneste cesnak a olej do misky a nechajte vychladnúť.
- Do cesnakového oleja vmiešajte parmezán, petržlenovú vňať, bazalku, kapary, sardelové filety, citrónovú kôru a ½ lyžičky čierneho korenia.
- Mäso položte reznou stranou nahor na doštičku.
- Parmezánovú zmes rozprestrite po povrchu mäsa, ponechajte na všetkých stranách 1 cm okraj.
- Pečenie pevne zrolujte a zviažte kuchynským povrázkom v rozostupoch 2,5 cm.
- Okoreňte čiernym korením.
Pečenie mäsa:
- Na panvici rozohrejte zvyšné 2 lyžice oleja.
- Pečte mäso zo všetkých strán, kým nezhnedne, asi 12 minút.
- Pečenie preklopte na panvicu švom dole a pridajte šalotku, vetvičky rozmarínu a celé strúčiky cesnaku.
- Preložte na stredný rošt v predhriatej rúre.
- Pečte, kým najhrubšia časť pečienka nezaznamená 57 °C. (asi 1 hodina a 10 minút).
- Pečenie preneste na alobal na doske a uzavrite do stanu.
- Nechajte 30 minút odpočívať.
Príprava omáčky:
- Rozdrvte cesnak v panvici.
- Panvicu dajte na sporák a restujte, kým šalotka a cesnak nezačnú prskať.
- Vmiešajte múku a varte za stáleho miešania 1 minútu.
- Pridajte víno a varte, kým sa takmer neodparí, asi 2 minúty.
- Pridajte vývar a smotanu a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte, kým omáčka mierne nezhustne, asi 12 minút.
- Preceďte cez sitko s jemnými okami.
- Do precedenej zmesí vmiešajte citrónovú šťavu a dochuťte soľou a korením.
- Prikryte a udržujte v teple.
- Odstráňte povrázok a nakrájajte na centimeter hrubé plátky.
- Podávajte zvlášť s omáčkou.

Bravčová pečienka v bylinkovej kruste
Jemné a šťavnaté bravčové mäso s dokonalou krustou z bazalky, rozmarínu a oregána je to pravé, čo môžete servírovať svojim hosťom na sviatočnú večeru!
Čo budete potrebovať
- 1 bravčová pečienka bez kosti s hmotnosťou cca 1,5 kg
- 3 lyžice olivového oleja
- 5 strúčikov cesnaku, nasekaných
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Bravčové pečenie ochuťte olivovým olejom, cesnakom, soľou, čiernym korením, bazalkou, oreganom a rozmarínom.
- Vložte mäso do zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm a pred pečením nechajte 30 minút odpočinúť.
- Predhrejte rúru na 250 stupňov Celzia.
- Pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 220 stupňov a pečte 30 – 35 minút (teplota hotového mäsa by mala byť 63 stupňov Celzia).
- Pred krájaním mäso zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás veľký test stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?
A ako sa vám naše dnešné recepty na krehkú bravčovú pečienku na bylinkách páčili? Napíšte nám do komentárov!