Skvelé recepty na pečeni z bravčového mäsa s bylinkami 5x inak. Víkendový obed či večera ako má byť

Premýšľate, čo budete cez víkend variť?

Vyskúšajte naše luxusné recepty na bravčovú pečienku na bylinkách v 5 rôznych variantoch.

Máme pre vás úžasnú roládu, mäso v bylinkovej kruste či pečené s jablkami.

Aký variant si vyberiete?

Krehká bylinková pečienka s jablkami

Táto bravčová pečienka je šťavnatá, krehká a chutná. Jednoduché korenie spolu s jablkami, cibuľou a čerstvými bylinkami jej dodávajú lahodnú nezabudnutú chuť, ktorú si zamilujete. Skvelý tip na nedeľnú večeru!

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • cca 1,5 kg bravčovej pečienky bez kosti
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 lyžice masla
  • 3 jablká nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
  • 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná na 2,5 cm kúsky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • ½ šálky kuracieho vývaru
  • ½ šálky jablčného muštu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička čerstvých lístkov tymiánu
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého rozmarínu

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • V malej miske zmiešajte cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ a korenie.
  • Bravčovú pečienku osušte papierovými utierkami.
  • Mäso potrite zo všetkých strán zmesou korenia.
  • Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej.
  • Pridajte do panvice bravčové mäso a opečte ho z oboch strán, asi 3 minúty z každej strany.
  • Bravčové mäso premiestnite do stredu veľkého obdĺžnikového pekáča tučnou stranou nahor.
  • Pridajte maslo do panvice.
  • Akonáhle sa rozpustí, pridajte jablká a cibuľu.
  • Varte asi 3 minúty za občasného miešania, kým všetko nezačne mäknúť.
  • Potom presuňte jablká a cibuľu do pekáča a položte ich okolo bravčovej pečienky.
  • Pridajte na panvicu cesnak a restujte za stáleho miešania 30 sekúnd.
  • Do panvice pridajte kurací vývar, jablkový mušt, dijonskú horčicu, čerstvý tymian a čerstvý rozmarín.
  • Varte 2–3 minúty, miešajte a zoškrabujte opečené kúsky z dna panvice.
  • Potom obsah panvice nalejte na bravčové mäso, jablká a cibuľu v pekáči.
  • Pečte 50 – 70 minút, kým stred bravčového mäsa nezaznamená 63 °C na teplomere s okamžitým odpočtom.
  • Doba pečenia sa bude líšiť v závislosti od veľkosti bravčovej pečienky, takže meranie vnútornej teploty je najlepší spôsob, ako zistiť, kedy je mäso hotové.
  • Mäso nechajte 10 minút odpočinúť.
  • Potom nakrájajte a podávajte s jablkami, cibuľou a omáčkou z pekáča.
  • Dobrú chuť!
Pokrájaná bravčová pečienka s jablkami, cibuľou a čerstvými bylinkami na tanieri.
www.kristineskitchenblog.com

Máme pre vás tiež 5 skvelých receptov na bravčové mäso na smotane , na ktorých si pochutí celá vaša rodina!

Pečené bravčové mäso s bylinkami

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na bravčovú pečienku potretú zmesou korenia a pečenú do šťavnatej dokonalosti. Budete sa oblizovať!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 3 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička jemne drvených semienok koriandra
  • 1 lyžička mletej horčice
  • 1/4 lyžičky papriky
  • 1 bravčová pečienka bez kosti, s hmotnosťou cca 1 – 1,5 kg
  • 3 lyžice olivového oleja

Postup

  • Zmiešajte prvých 10 ingrediencií v malej miske.
  • Zmesou potrite bravčové mäso.
  • Chlaďte, nezakryté, 8 až 12 hodín.
  • Nechajte bravčové mäso stáť pri izbovej teplote 30 minút.
  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Bravčové mäso opekajte na rozpálenom oleji vo veľkej panvici na stredne vysokom ohni 2 minúty z každej strany alebo do zhnednutia.
  • Ľahko postriekajte mriežku olejom v spreji.
  • Umiestnite bravčové mäso na rošt, ktorý dajte na pekáč.
  • Pečte 35 až 45 minút, alebo pokiaľ teplomer na mäso zasunutý do najsilnejšej časti mäsa nezaznamená 57 °C.
  • Vyberte z rúry a pred podávaním nechajte 15 minút odstáť.
  • Užite si to!
Pokrájaná korenená bravčová pečienka na panvici.
www.southernliving.com

Chcete pripraviť skutočne rýchly a jednoduchý obed? Alebo ozvláštniť desiatu či šalát? Zaviať do svojej kuchyne chuť stredomoria aj uprostred zimy? Bylinky v oleji vám s tým pomôžu. Vyskúšajte recepty na pesto a prineste na svoje taniere úplne nový zážitok.

Bravčová pečienka na bylinkách s omáčkou

Táto bravčová pečienka potretá cesnakovo-bylinkovou pastou a podávaná s luxusnou omáčkou z bravčového výpeku a smotany vás úplne odzbrojí. Pritom sa jedná o neuveriteľne jednoduchý pokrm, na ktorý ani nepotrebujete žiadne náročné ingrediencie.

Čo budete potrebovať

Na bravčové mäso:

  • 1,5 až 2 kg bravčovej pečienky bez kosti
  • ¼ šálky olivového oleja
  • 1 lyžica lisovaného cesnaku
  • 1 lyžica sušeného rozmarínu (ak používate čerstvý, zdvojnásobte množstvo)
  • 1 lyžica sušeného tymiánu (ak používate čerstvý, zdvojnásobte množstvo)
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
  • ½ šálky suchého bieleho vína, ako je sauvignon blanc alebo pinot gris

Na omáčku:

  • 2 lyžice zmäknutého masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 a ½ šálky kuracieho alebo hovädzieho vývaru
  • ¼ šálky smotany na šľahanie
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  • Zmiešajte olivový olej, cesnak, rozmarín, tymian, soľ a korenie.
  • Bravčové mäso prepichnite ostrým nožom na 5 alebo 6 miestach.
  • Mäso zo všetkých strán potrite cesnakovo-bylinkovou zmesou.
  • Zabaľte do alobalu a preneste do chladničky na 2 až 24 hodín marinovať.
  • Pokiaľ chcete, môžete bravčové mäso piecť ihneď po nanesení bylinkovej zmesi.
  • Pečenie vyberte z chladničky a pred pečením nechajte 45 minút až 1 hodinu odpočívať na doske zabalenej v alobale.
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Nakvapkajte lyžicu olivového oleja do veľkej panvice vhodnej do rúry a dajte na vysoký plameň.
  • Keď je olej rozpálený, pridajte mäso a opekajte zo všetkých strán, kým nezozlátne.
  • Otočte ho tučnou stranou nahor a stiahnite z ohňa.
  • Nalejte víno do panvice okolo pečienky a prikryte ju pokrievkou (ak vaša panvica nemá pokrievku, ktorá by pasovala, použite alobal).
  • Preneste do rúry a pečte 45 minút, potom snímte pokrievku a pečte ďalších 20 až 30 minút alebo kým vnútorná teplota bravčového mäsa nedosiahne aspoň 63 stupňov Celzia a nie viac ako 68 stupňov Celzia.
  • Vyberte panvicu z rúry, preložte mäso na doštičku a zakryte ho plátkom alobalu.
  • Pred krájaním nechajte 15 minút odpočinúť.
  • Zatiaľ čo bravčové odpočíva, pripravte si omáčku.
  • Do malej misky pridajte zmäknuté maslo a múku a vidličkou prepracujte, kým sa nespoja do hladkej pasty.
  • Panvicu s bravčovým výpekom dajte na stredný plameň a pridajte vývar.
  • Šľahajte a zoškrabte všetky zhnednuté kúsky z dna.
  • Pridajte zmes masla a múky.
  • Intenzívne šľahajte, kým sa maslová zmes nerozpustí v omáčke.
  • Priveďte zmes k miernemu varu, potom znížte plameň a pridajte smotanu.
  • Varte 3 až 4 minúty alebo do zhustnutia.
  • Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
  • Bravčovú pečienku podávajte s omáčkou.
Plátky bravčovej pečienky na tanieri so zemiakovou kašou a fazuľkami zalievané omáčkou z bravčového výpeku a smotany.
www.fromvalerieskitchen.com

Pečená bravčová roláda plnená bylinkovo-cesnakovou zmesou

Tento recept môžete použiť ako na slávnostnejšiu príležitosť, tak ako skvelú nedeľnú rodinnú večeru. Bravčová pečienka plnená luxusnou náplňou z čerstvých byliniek, kaparov, sardelových filiet a parmezánu a ako bonus podávaná s úžasnou omáčkou z mäsového výpeku a smotany je jednoducho mňamózna!

Čo budete potrebovať

  • 1,5 kg bravčovej pečienky bez kosti
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 4 lyžice olivového oleja rozdelené
  • 8 strúčikov cesnaku (3 nakrájané na plátky, 5 ponechaných vcelku)
  • 1 šálka strúhaného parmezánu
  • ½ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
  • ½ šálky čerstvej bazalky, nasekané
  • ¼ šálky kaparov
  • 3 sardelové filety, nasekané
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 šalotky, olúpané a rozpolené
  • 2 čerstvé vetvičky rozmarínu
  • 3 lyžice hladkej múky
  • ¼ šálky suchého bieleho vína
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • ¼ šálky smotany na šľahanie

Postup

Príprava mäsa na roládu:

  • Pečenie dajte na doštičku tučnou stranou nahor.
  • Vložte ostrý nôž do 2/3 odspodu mäsa a začnite vodorovne rezať.
  • Zastavte sa asi 1 cm od konca a mäso otvorte.
  • Mäso narežte od stredu smerom vľavo a potom smerom vpravo.
  • Mäso otvorte.
  • Zakryte potravinárskou fóliou a naklepte na hrúbku 0,5 – 1 cm.

Plnenie rolády:

  • V miske zmiešajte cukor s 1 lyžicou soli a posypte pečienku.
  • Preneste do veľkého vrecka so zipsom, utesnite a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu alebo až 24 hodín.
  • Predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia.
  • Zahrejte 2 lyžice oleja v panvici vhodné do rúry a opekajte nakrájané strúčiky cesnaku asi 3 minúty.
  • Preneste cesnak a olej do misky a nechajte vychladnúť.
  • Do cesnakového oleja vmiešajte parmezán, petržlenovú vňať, bazalku, kapary, sardelové filety, citrónovú kôru a ½ lyžičky čierneho korenia.
  • Mäso položte reznou stranou nahor na doštičku.
  • Parmezánovú zmes rozprestrite po povrchu mäsa, ponechajte na všetkých stranách 1 cm okraj.
  • Pečenie pevne zrolujte a zviažte kuchynským povrázkom v rozostupoch 2,5 cm.
  • Okoreňte čiernym korením.

Pečenie mäsa:

  • Na panvici rozohrejte zvyšné 2 lyžice oleja.
  • Pečte mäso zo všetkých strán, kým nezhnedne, asi 12 minút.
  • Pečenie preklopte na panvicu švom dole a pridajte šalotku, vetvičky rozmarínu a celé strúčiky cesnaku.
  • Preložte na stredný rošt v predhriatej rúre.
  • Pečte, kým najhrubšia časť pečienka nezaznamená 57 °C. (asi 1 hodina a 10 minút).
  • Pečenie preneste na alobal na doske a uzavrite do stanu.
  • Nechajte 30 minút odpočívať.

Príprava omáčky:

  • Rozdrvte cesnak v panvici.
  • Panvicu dajte na sporák a restujte, kým šalotka a cesnak nezačnú prskať.
  • Vmiešajte múku a varte za stáleho miešania 1 minútu.
  • Pridajte víno a varte, kým sa takmer neodparí, asi 2 minúty.
  • Pridajte vývar a smotanu a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a varte, kým omáčka mierne nezhustne, asi 12 minút.
  • Preceďte cez sitko s jemnými okami.
  • Do precedenej zmesí vmiešajte citrónovú šťavu a dochuťte soľou a korením.
  • Prikryte a udržujte v teple.
  • Odstráňte povrázok a nakrájajte na centimeter hrubé plátky.
  • Podávajte zvlášť s omáčkou.
Bravčová pečienka plnená luxusnou náplňou z čerstvých byliniek, kapar, sardelových filiet a parmezánu krájaná nožom.
www.howtofeedaloon.com

Bravčová pečienka v bylinkovej kruste

Jemné a šťavnaté bravčové mäso s dokonalou krustou z bazalky, rozmarínu a oregána je to pravé, čo môžete servírovať svojim hosťom na sviatočnú večeru!

Čo budete potrebovať

  • 1 bravčová pečienka bez kosti s hmotnosťou cca 1,5 kg
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 5 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  • Bravčové pečenie ochuťte olivovým olejom, cesnakom, soľou, čiernym korením, bazalkou, oreganom a rozmarínom.
  • Vložte mäso do zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm a pred pečením nechajte 30 minút odpočinúť.
  • Predhrejte rúru na 250 stupňov Celzia.
  • Pečte 20 minút, potom znížte teplotu na 220 stupňov a pečte 30 – 35 minút (teplota hotového mäsa by mala byť 63 stupňov Celzia).
  • Pred krájaním mäso zakryte alobalom a nechajte 10 minút odpočinúť.
  • Dobrú chuť!
Plátky bravčového mäsa s dokonalou krustou z bazalky, rozmarínu a oregana na tanieri so špargľou.
www.innerthendessert.com

Máme pre vás veľký test stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?

A ako sa vám naše dnešné recepty na krehkú bravčovú pečienku na bylinkách páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.