Čakáte návštevu a chcete prichystať nejaké netradičné občerstvenie?
Alebo máte len schované bravčové mäso a neviete, ako ho pripraviť zase trochu inak?
Vyskúšajte naše recepty na bravčové závitky v 5 rôznych variantoch.
Dobrú chuť!
Cigánske bravčové závitky
Tenké bravčové plátky plnené syrom a mätou s dymovou paradajkovou omáčkou sú jedinečná delikatesa, na ktorej si pochutnajú všetci vaši hostia!
Ingrediencie
- 2 x 500g bravčové bábiky, rozpolené na šírku, pokrájané na tenšie plátky, ktoré naklepte
- 8 plátkov šunky serrano alebo prosciutto, rozpolených na šírku
- 150 g mozzarelly, nahrubo nastrúhané
- 1/2 šálky veľkých listov mäty piepornej
- 4 x 60 g dlhej slaniny, rozpolenej na šírku
- 2 lyžice olivového oleja
Na Sofrito:
- 60 ml (1/4 šálky) olivového oleja
- 1 malá cibuľa, jemne nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 500 g cherry paradajok, rozpolených
- 150 ml suchého sherry
Postup
- Na Sofrito zohrejte na panvici na strednom plameni olivový olej, pridajte cibuľu, cesnak, cibuľu a 1 čajovú lyžičku soli a varte 5 minút alebo do mäkka.
- Pridajte paradajky a varte ďalších 5 minút alebo kým mierne nezmäknú.
- Pridajte sherry a duste 8 minút, potom dochuťte mletým čiernym korením.
- Teraz si pripravte závitky.
- Zrežte bravčové mäso z boku na plátky tak, aby vám vznikli kúsky veľké približne 14 cm x 16 cm.
- Na vrch každého plátku mäsa dajte 4 kusy šunky, posypte syrom a prikryte niekoľkými lístkami mäty.
- Rolujte z dlhej strany, okolo každej rolky omotajte 2 kusy slaniny z každej strany a zaistite špáradlá.
- Ochuťte soľou a mletým čiernym korením.
- Na panvici zohrejte na strednom plameni olivový olej, pridajte rolky a restujte 10 minút alebo kým nezhnednú.
- Pridajte 1/2 šálky vody, prikryte a varte ďalšie 2–3 minúty alebo do uvarenia.
- Vyberte z panvice, prekrájate na polovice uhlopriečne a podávajte so sofritom, posypané zvyšnými natrhanými lístkami mäty.
Pečené závitky s bravčovým mäsom a zeleninou
Tieto jarné závitky v čínskom štýle sú plnené zeleninou a bravčovým mäsom zabalené v tenkom, chrumkavom cestíčku, ktoré sa pri uhryznutí roztriešti v ústach. Lahoda!
Ingrediencie
- 1 uvarená bravčová bábika (cca 500 g)
- olej v spreji
- 4 šálky šalátovej zmesi na coleslaw
- 2 jarné cibuľky nakrájané na tenké plátky
- 1/2 šálky čerstvého koriandra, nasekaného
- 3 lyžice hoisin omáčky
- 16 kusov kupovaného cesta na jarné závitky
Postup
- Predhrejte rúru na 220 stupňov C.
- Postriekajte veľký pekáč olejom.
- Dajte šalátovú zmes a jarnú cibuľku do nádoby vhodnej pre mikrovlnnú rúru.
- Zakryte voskovým papierom a 5 minút ohrievajte.
- Preložte na tanier a nechajte mierne vychladnúť.
- Jemne nakrájajte bábiku.
- Zmiešajte vo veľkej mise bábiku, zmes kapustového šalátu, koriander a hoisin omáčku.
- Položte cesto na pracovnú plochu tak, aby jeden roh smeroval k vám.
- Okraj potrite vodou.
- Dajte lyžicou asi 1/4 šálky zmesi z bravčovej bábiky do stredu cesta.
- Preložte spodný roh cesta cez náplň.
- Preložte po stranách a zrolujte.
- Položte rolky švom dole na tanier a zakryte vlhkými papierovými uterákmi, aby nedošlo k vysušeniu.
- Opakujte postup so zvyšnými rolkami.
- Usporiadajte závitky v jednej vrstve švy dole do pripraveného pekáča.
- Jemne nastriekajte rolky olejom v spreji.
- Pečte, kým spodok závitkov nebude ľahko hnedý, asi 8 minút.
- Otočte závitky a pečte ďalšie cca 3 minúty, kým nebudú ľahko opečené aj zhora.
- Podávajte teplé.
Objavte podobné tipy
Pikantné ázijské kapustové závitky s bravčovým
Tieto rolky sú inšpirované ázijskou kuchyňou a sú neuveriteľne dobré! Kapustový list plnený mäsom, zeleninou a ryžou v kombinácii s lahodnou omáčkou vás príjemne prekvapí.
Ingrediencie
Na omáčku:
- 1 a ½ šálky vody
- cca 80 g paradajkového pretlaku
- ¼ šálka sójovej omáčky
- 3 lyžice hoisin omáčky
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica pikantnej omáčky Sriracha
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžica sušeného zázvoru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
Na závitky:
- olej v spreji
- soľ podľa chuti
- 1 veľká biela kapusta
- 340 g brokolica
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 šálka varenej hnedej ryže
- 1 zväzok nasekanej jarnej cibuľky, použite iba bielu a svetlo zelenú časť
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžica sušeného zázvoru
- ¼ šálky sójovej omáčky
- 1 veľké vajcia
- 2 lyžice čierneho sezamu
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku v malom hrnci a miešajte tak dlho, kým sa kukuričný škrob nerozpustí.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu na stredne nízku a varte 3 až 4 minúty alebo kým omáčka nezhustne.
- Preložte ¼ šálky omáčky do dostatočne veľkej misky, aby pojala náplň, ktorú budete pripravovať.
- Zostávajúcu omáčku nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Nastriekajte pekáč olejom a dajte bokom.
- Priveďte hrniec osolenej vody do varu.
- Odstráňte 12 listov z hlávkovej kapusty a dávajte pozor, aby ste ich neroztrhli alebo nepolámali.
- Vložte tri listy naraz do vriacej vody a varte ich 1 až 2 minúty alebo pokiaľ nie sú vláčne.
- Preložte listy na čistú kuchynskú utierku alebo papierové obrúsky, aby sa schladili.
- Opakujte so zvyšnými listami.
- Udržujte vodu vriacu a pridajte brokolicu.
- Okamžite ju sceďte a schlaďte pod studenou vodou.
- Zmiešajte brokolicu, bravčové mäso, hnedú ryžu, všetku jarnú cibuľku okrem 2 lyžíc, cesnak, zázvor, sójovú omáčku a vajcia v miske s vyhradenou omáčkou a dobre premiešajte.
- Vystrihnite silnú žilu z každého listu kapusty v obrátenom tvare písmena V viď foto nižšie.
- Umiestnite 1/12 náplne do stredu každého kapustového listu.
- Dolné „chlopne“ vytiahnite hore a cez náplň a mierne ich prekrývajte.
- Preložte po stranách a zrolujte.
- Vložte do pripraveného pekáča.
- Nalejte zvyšnú omáčku na závitky.
- Zakryte alobalom a pečte cca 45 až 50 minút.
- Pred podávaním nechajte 5 minút odpočívať.
- Omáčku, ktorá sa usadila na dne pekáča, prelejte späť cez závitky.
- Ozdobte vyhradenými 2 lyžicami jarnej cibuľky a sezamovými semienkami.
Pokiaľ vám tieto závitky zachutili, určite využijete aj naše ďalšie recepty na kapustové závitky 4x inak!
Chrumkavé bravčové rolky so syrovou omáčkou
Tieto rolky z bravčového mäsa sú chrumkavé, krémové, slané a bylinkové. Každá rolka je naplnená chutnými ingredienciami, ktoré ju robia úplne perfektné. Aby všetko bolo ešte dokonalejšie, je recept doplnený o syrovou omáčkou, ktorá pokrmu dodá krémovitosť.
Ingrediencie
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 3 kusy choriza, mletého
- 12 kusov listov bazalky
- 1/4 šálky masla, chladeného, nakrájaného na malé kocky
- 1 veľké vajcia, rozšľahané
- 1 šálka kukuričného škrobu
- 1 šálka japonskej strúhanky
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 šálky rastlinného oleja na vyprážanie
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 180 g strúhaného syra
- 1 šálka mlieka
Postup
- Mleté bravčové mäso dochuťte soľou a korením.
- Rozdeľte zmes na 12 porcií a tvarujte do guličiek.
- Na polovicu kúska papiera na pečenie (15 cm x 20 cm) rozložte bravčovú guľu.
- Do jej stredu dajte list bazalky, 1 čajovú lyžičku choriza a malú kocku masla.
- Pomocou okraja papiera na pečenie pevne zrolujte bravčové mäso na druhý koniec, aby pripomínalo klát.
- Opakujte, kým takto nevytvoríte 12 kolíkov.
- Nechajte odpočinúť v chladničke najmenej 2 hodiny.
- Do jednej misky dajte rozšľahané vajcia.
- Na tanier dajte kukuričný škrob a na iný tanier japonskú strúhanku.
- Odstráňte bravčové rolky z papiera.
- Ponorte rolku do vajíčka, vložte do kukuričného škrobu a nakoniec obaľte japonskou strúhankou.
- Opakujte so zvyšnými bravčovými rolkami.
- Až budete pripravení vyprážať, zohrejte olej na hlbokej panvici na stredne vysokom plameni.
- Vymažte bravčové rolky do zlatista zo všetkých strán.
- Rolky dávajte z oleja na papierové obrúsky, aby ste odstránili prebytočný tuk.
- Syrovú omáčku si pripravíte nasledujúcim spôsobom.
- Zahrejte panvicu na strednú teplotu.
- Rozpustite maslo a pridajte múku.
- Miešajte, kým sa múka nespojí s maslom.
- Pridajte mlieko a syr.
- Miešajte, kým nie je zmes dobre premiešaná.
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Varte, kým zmes nie je hustá, ale stále trochu tekutá.
- Nalejte na bravčové rolky alebo podávajte bokom ako dip.
Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na dokonalé závitky s mletým mäsom .
Letné závitky s karamelizovaným bravčovým
Lepkavé sladké karamelizované bravčové mäso doplnené šalátom, mrkvou, jarnou cibuľkou a uhorkou, to všetko zabalené do ryžového papiera s rezancami. Znie to ako raj? Predstavte si k tomu ešte krémovú arašidovú omáčku!
Ingrediencie
Na omáčku:
- 1/4 šálky arašidového masla
- šťava z 1 limetky
- 3 lyžice hoisin omáčky
- 1 drvený strúčik cesnaku
- 2 lyžice arašidového oleja
- nasekané arašidy (na ozdobu)
- soľ a korenie podľa chuti
Na karamelizované bravčové mäso:
- 1 bravčová bábika (asi 500 g)
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 drvené strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
Na letné závitky:
- 1 balenie ryžového papiera
- 2 veľké mrkvy nakrájané na tenké tyčinky
- 1/2 uhorky nakrájané na tenké tyčinky
- 4 nasekané jarné cibuľky (zelenej časti)
- 1/2 listového šalátu
- 120 g rezancov vermicelli
Postup
- Začnite tým, že pridáte prísady na omáčku (okrem nasekaných arašidov) do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
- Preložte do servírovacej misky, posypte nasekanými arašidmi a vložte do chladničky, kým omáčku nebudete potrebovať.
- Bravčové mäso nakrájajte na kúsky a odstráňte všetok tuk/chrupavku.
- Pridajte cukor v rovnomernej vrstve na dno ťažkej panvice pri stredne nízkej teplote.
- Môže trvať niekoľko minút, kým sa niečo stane, ale pokiaľ sa nič nedeje po dobu asi 10 minút, trochu zvýšte teplotu.
- Starostlivo sledujte cukor.
- Akonáhle roztečie a získa peknú karamelovú farbu, pridajte bravčové mäso a miešajte, kým nie je obalené.
- Pridajte rybiu omáčku, soľ a korenie a premiešajte.
- Zakryte panvicu a varte asi dve minúty.
- Pridajte cesnak a sezamový olej a premiešajte.
- Varte odkryté asi 20 minút a občas miešajte, kým omáčka trochu nezredukuje a bravčové mäso neskaramelizuje v lahodnej lepkavej sladkej omáčke.
- Keď je hotové, preložte na misku alebo tanier.
- Zatiaľ čo bravčové mäso karamelizuje, je dobré začať krájať zeleninu a variť rezance, aby ste využili čas.
- Mrkva olúpte a nakrájajte na tenké tyčinky.
- Uhorku nelúpte a tiež nakrájajte na tenké tyčinky.
- Nasekajte zelené časti jarných cibuliek.
- Natrhajte šalát na kúsky.
- Odložte zeleninu stranou na tanier, aby bola pripravená.
- Rezance trvá uvariť len niekoľko minút.
- Pridajte ich do vriacej vody a postupujte podľa pokynov na obale.
- Sceďte a opláchnite pod studenou vodou, aby sa rýchlejšie ochladili.
- Až dokončíte vyššie uvedené kroky, konečne príde čas na tvorenie letných závitkov.
- Naplňte veľkú misku studenou vodou.
- Navlhčite kúsok ryžového papiera a potom ho položte na povrch, na ktorom budete závitky tvoriť.
- Pridajte vermicelli, zeleninu a bravčové mäso do hornej tretiny ryžového papiera.
- Mierne preložte boky a potom preložte hornú časť tak, aby sa len dotýkala náplne.
- Rukou zatlačte náplň smerom k sebe.
- Majte na pamäti, že chcete, aby boli závitky pomerne pevné, ale ak ich budete rolovať príliš pevne, papier sa roztrhá.
- Opakujte postup pre toľko závitkov, na koľko máte náplň.
- Podávajte závitky s arašidovou omáčkou.
Pozrite sa, ako rolky správne zarolovať na nasledujúcich fotkách:
A aké bravčové závitky sú pre vás tie naj? Pochváľte sa nám do komentárov!