Luxusné recepty na závitky z bravčového mäsa 5x inak. Pochutnajte si!

Čakáte návštevu a chcete prichystať nejaké netradičné občerstvenie?

Alebo máte len schované bravčové mäso a neviete, ako ho pripraviť zase trochu inak?

Vyskúšajte naše recepty na bravčové závitky v 5 rôznych variantoch.

Dobrú chuť!

Cigánske bravčové závitky

Tenké bravčové plátky plnené syrom a mätou s dymovou paradajkovou omáčkou sú jedinečná delikatesa, na ktorej si pochutnajú všetci vaši hostia!

Ingrediencie

  • 2 x 500g bravčové bábiky, rozpolené na šírku, pokrájané na tenšie plátky, ktoré naklepte
  • 8 plátkov šunky serrano alebo prosciutto, rozpolených na šírku
  • 150 g mozzarelly, nahrubo nastrúhané
  • 1/2 šálky veľkých listov mäty piepornej
  • 4 x 60 g dlhej slaniny, rozpolenej na šírku
  • 2 lyžice olivového oleja

Na Sofrito:

  • 60 ml (1/4 šálky) olivového oleja
  • 1 malá cibuľa, jemne nasekaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
  • 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 500 g cherry paradajok, rozpolených
  • 150 ml suchého sherry

Postup

  1. Na Sofrito zohrejte na panvici na strednom plameni olivový olej, pridajte cibuľu, cesnak, cibuľu a 1 čajovú lyžičku soli a varte 5 minút alebo do mäkka.
  2. Pridajte paradajky a varte ďalších 5 minút alebo kým mierne nezmäknú.
  3. Pridajte sherry a duste 8 minút, potom dochuťte mletým čiernym korením.
  4. Teraz si pripravte závitky.
  5. Zrežte bravčové mäso z boku na plátky tak, aby vám vznikli kúsky veľké približne 14 cm x 16 cm.
  6. Na vrch každého plátku mäsa dajte 4 kusy šunky, posypte syrom a prikryte niekoľkými lístkami mäty.
  7. Rolujte z dlhej strany, okolo každej rolky omotajte 2 kusy slaniny z každej strany a zaistite špáradlá.
  8. Ochuťte soľou a mletým čiernym korením.
  9. Na panvici zohrejte na strednom plameni olivový olej, pridajte rolky a restujte 10 minút alebo kým nezhnednú.
  10. Pridajte 1/2 šálky vody, prikryte a varte ďalšie 2–3 minúty alebo do uvarenia.
  11. Vyberte z panvice, prekrájate na polovice uhlopriečne a podávajte so sofritom, posypané zvyšnými natrhanými lístkami mäty.
Bravčové rolky so šunkou a syrom položené na paradajkách, servírované miske s vidličkou.
www.taste.com.au

Pečené závitky s bravčovým mäsom a zeleninou

Tieto jarné závitky v čínskom štýle sú plnené zeleninou a bravčovým mäsom zabalené v tenkom, chrumkavom cestíčku, ktoré sa pri uhryznutí roztriešti v ústach. Lahoda!

Ingrediencie

  • 1 uvarená bravčová bábika (cca 500 g)
  • olej v spreji
  • 4 šálky šalátovej zmesi na coleslaw
  • 2 jarné cibuľky nakrájané na tenké plátky
  • 1/2 šálky čerstvého koriandra, nasekaného
  • 3 lyžice hoisin omáčky
  • 16 kusov kupovaného cesta na jarné závitky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov C.
  2. Postriekajte veľký pekáč olejom.
  3. Dajte šalátovú zmes a jarnú cibuľku do nádoby vhodnej pre mikrovlnnú rúru.
  4. Zakryte voskovým papierom a 5 minút ohrievajte.
  5. Preložte na tanier a nechajte mierne vychladnúť.
  6. Jemne nakrájajte bábiku.
  7. Zmiešajte vo veľkej mise bábiku, zmes kapustového šalátu, koriander a hoisin omáčku.
  8. Položte cesto na pracovnú plochu tak, aby jeden roh smeroval k vám.
  9. Okraj potrite vodou.
  10. Dajte lyžicou asi 1/4 šálky zmesi z bravčovej bábiky do stredu cesta.
  11. Preložte spodný roh cesta cez náplň.
  12. Preložte po stranách a zrolujte.
  13. Položte rolky švom dole na tanier a zakryte vlhkými papierovými uterákmi, aby nedošlo k vysušeniu.
  14. Opakujte postup so zvyšnými rolkami.
  15. Usporiadajte závitky v jednej vrstve švy dole do pripraveného pekáča.
  16. Jemne nastriekajte rolky olejom v spreji.
  17. Pečte, kým spodok závitkov nebude ľahko hnedý, asi 8 minút.
  18. Otočte závitky a pečte ďalšie cca 3 minúty, kým nebudú ľahko opečené aj zhora.
  19. Podávajte teplé.
Pečené jarné rolky s mäsom a zeleninou s dipom na tanieriku.
www.eatpork.org

Pikantné ázijské kapustové závitky s bravčovým

Tieto rolky sú inšpirované ázijskou kuchyňou a sú neuveriteľne dobré! Kapustový list plnený mäsom, zeleninou a ryžou v kombinácii s lahodnou omáčkou vás príjemne prekvapí.

Ingrediencie

Na omáčku:

  • 1 a ½ šálky vody
  • cca 80 g paradajkového pretlaku
  • ¼ šálka sójovej omáčky
  • 3 lyžice hoisin omáčky
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 lyžica pikantnej omáčky Sriracha
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžica sušeného zázvoru
  • 2 lyžice kukuričného škrobu

Na závitky:

  • olej v spreji
  • soľ podľa chuti
  • 1 veľká biela kapusta
  • 340 g brokolica
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 šálka varenej hnedej ryže
  • 1 zväzok nasekanej jarnej cibuľky, použite iba bielu a svetlo zelenú časť
  • 4 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžica sušeného zázvoru
  • ¼ šálky sójovej omáčky
  • 1 veľké vajcia
  • 2 lyžice čierneho sezamu

Postup

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku v malom hrnci a miešajte tak dlho, kým sa kukuričný škrob nerozpustí.
  2. Priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu na stredne nízku a varte 3 až 4 minúty alebo kým omáčka nezhustne.
  4. Preložte ¼ šálky omáčky do dostatočne veľkej misky, aby pojala náplň, ktorú budete pripravovať.
  5. Zostávajúcu omáčku nechajte vychladnúť.
  6. Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  7. Nastriekajte pekáč olejom a dajte bokom.
  8. Priveďte hrniec osolenej vody do varu.
  9. Odstráňte 12 listov z hlávkovej kapusty a dávajte pozor, aby ste ich neroztrhli alebo nepolámali.
  10. Vložte tri listy naraz do vriacej vody a varte ich 1 až 2 minúty alebo pokiaľ nie sú vláčne.
  11. Preložte listy na čistú kuchynskú utierku alebo papierové obrúsky, aby sa schladili.
  12. Opakujte so zvyšnými listami.
  13. Udržujte vodu vriacu a pridajte brokolicu.
  14. Okamžite ju sceďte a schlaďte pod studenou vodou.
  15. Zmiešajte brokolicu, bravčové mäso, hnedú ryžu, všetku jarnú cibuľku okrem 2 lyžíc, cesnak, zázvor, sójovú omáčku a vajcia v miske s vyhradenou omáčkou a dobre premiešajte.
  16. Vystrihnite silnú žilu z každého listu kapusty v obrátenom tvare písmena V viď foto nižšie.
  17. Umiestnite 1/12 náplne do stredu každého kapustového listu.
  18. Dolné „chlopne“ vytiahnite hore a cez náplň a mierne ich prekrývajte.
  19. Preložte po stranách a zrolujte.
  20. Vložte do pripraveného pekáča.
  21. Nalejte zvyšnú omáčku na závitky.
  22. Zakryte alobalom a pečte cca 45 až 50 minút.
  23. Pred podávaním nechajte 5 minút odpočívať.
  24. Omáčku, ktorá sa usadila na dne pekáča, prelejte späť cez závitky.
  25. Ozdobte vyhradenými 2 lyžicami jarnej cibuľky a sezamovými semienkami.
Závitky z kapusty plnenej mletým mäsom a zeleninou v pekáči s vidličkou.
www.fromachefskitchen.com

Pokiaľ vám tieto závitky zachutili, určite využijete aj naše ďalšie recepty na kapustové závitky 4x inak!

Chrumkavé bravčové rolky so syrovou omáčkou

Tieto rolky z bravčového mäsa sú chrumkavé, krémové, slané a bylinkové. Každá rolka je naplnená chutnými ingredienciami, ktoré ju robia úplne perfektné. Aby všetko bolo ešte dokonalejšie, je recept doplnený o syrovou omáčkou, ktorá pokrmu dodá krémovitosť.

Ingrediencie

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 3 kusy choriza, mletého
  • 12 kusov listov bazalky
  • 1/4 šálky masla, chladeného, nakrájaného na malé kocky
  • 1 veľké vajcia, rozšľahané
  • 1 šálka kukuričného škrobu
  • 1 šálka japonskej strúhanky
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 šálky rastlinného oleja na vyprážanie
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 180 g strúhaného syra
  • 1 šálka mlieka

Postup

  1. Mleté bravčové mäso dochuťte soľou a korením.
  2. Rozdeľte zmes na 12 porcií a tvarujte do guličiek.
  3. Na polovicu kúska papiera na pečenie (15 cm x 20 cm) rozložte bravčovú guľu.
  4. Do jej stredu dajte list bazalky, 1 čajovú lyžičku choriza a malú kocku masla.
  5. Pomocou okraja papiera na pečenie pevne zrolujte bravčové mäso na druhý koniec, aby pripomínalo klát.
  6. Opakujte, kým takto nevytvoríte 12 kolíkov.
  7. Nechajte odpočinúť v chladničke najmenej 2 hodiny.
  8. Do jednej misky dajte rozšľahané vajcia.
  9. Na tanier dajte kukuričný škrob a na iný tanier japonskú strúhanku.
  10. Odstráňte bravčové rolky z papiera.
  11. Ponorte rolku do vajíčka, vložte do kukuričného škrobu a nakoniec obaľte japonskou strúhankou.
  12. Opakujte so zvyšnými bravčovými rolkami.
  13. Až budete pripravení vyprážať, zohrejte olej na hlbokej panvici na stredne vysokom plameni.
  14. Vymažte bravčové rolky do zlatista zo všetkých strán.
  15. Rolky dávajte z oleja na papierové obrúsky, aby ste odstránili prebytočný tuk.
  16. Syrovú omáčku si pripravíte nasledujúcim spôsobom.
  17. Zahrejte panvicu na strednú teplotu.
  18. Rozpustite maslo a pridajte múku.
  19. Miešajte, kým sa múka nespojí s maslom.
  20. Pridajte mlieko a syr.
  21. Miešajte, kým nie je zmes dobre premiešaná.
  22. Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
  23. Varte, kým zmes nie je hustá, ale stále trochu tekutá.
  24. Nalejte na bravčové rolky alebo podávajte bokom ako dip.
Vyprážané rolky plnené mäsom zaliate syrovou omáčkou.
www.yummy.ph

Inšpirujte sa našimi ďalšími receptami na dokonalé závitky s mletým mäsom .

Letné závitky s karamelizovaným bravčovým

Lepkavé sladké karamelizované bravčové mäso doplnené šalátom, mrkvou, jarnou cibuľkou a uhorkou, to všetko zabalené do ryžového papiera s rezancami. Znie to ako raj? Predstavte si k tomu ešte krémovú arašidovú omáčku!

Ingrediencie

Na omáčku:

  • 1/4 šálky arašidového masla
  • šťava z 1 limetky
  • 3 lyžice hoisin omáčky
  • 1 drvený strúčik cesnaku
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • nasekané arašidy (na ozdobu)
  • soľ a korenie podľa chuti

Na karamelizované bravčové mäso:

  • 1 bravčová bábika (asi 500 g)
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 2 lyžice rybej omáčky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • 1 čajová lyžička sezamového oleja

Na letné závitky:

  • 1 balenie ryžového papiera
  • 2 veľké mrkvy nakrájané na tenké tyčinky
  • 1/2 uhorky nakrájané na tenké tyčinky
  • 4 nasekané jarné cibuľky (zelenej časti)
  • 1/2 listového šalátu
  • 120 g rezancov vermicelli

Postup

  1. Začnite tým, že pridáte prísady na omáčku (okrem nasekaných arašidov) do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
  2. Preložte do servírovacej misky, posypte nasekanými arašidmi a vložte do chladničky, kým omáčku nebudete potrebovať.
  3. Bravčové mäso nakrájajte na kúsky a odstráňte všetok tuk/chrupavku.
  4. Pridajte cukor v rovnomernej vrstve na dno ťažkej panvice pri stredne nízkej teplote.
  5. Môže trvať niekoľko minút, kým sa niečo stane, ale pokiaľ sa nič nedeje po dobu asi 10 minút, trochu zvýšte teplotu.
  6. Starostlivo sledujte cukor.
  7. Akonáhle roztečie a získa peknú karamelovú farbu, pridajte bravčové mäso a miešajte, kým nie je obalené.
  8. Pridajte rybiu omáčku, soľ a korenie a premiešajte.
  9. Zakryte panvicu a varte asi dve minúty.
  10. Pridajte cesnak a sezamový olej a premiešajte.
  11. Varte odkryté asi 20 minút a občas miešajte, kým omáčka trochu nezredukuje a bravčové mäso neskaramelizuje v lahodnej lepkavej sladkej omáčke.
  12. Keď je hotové, preložte na misku alebo tanier.
  13. Zatiaľ čo bravčové mäso karamelizuje, je dobré začať krájať zeleninu a variť rezance, aby ste využili čas.
  14. Mrkva olúpte a nakrájajte na tenké tyčinky.
  15. Uhorku nelúpte a tiež nakrájajte na tenké tyčinky.
  16. Nasekajte zelené časti jarných cibuliek.
  17. Natrhajte šalát na kúsky.
  18. Odložte zeleninu stranou na tanier, aby bola pripravená.
  19. Rezance trvá uvariť len niekoľko minút.
  20. Pridajte ich do vriacej vody a postupujte podľa pokynov na obale.
  21. Sceďte a opláchnite pod studenou vodou, aby sa rýchlejšie ochladili.
  22. Až dokončíte vyššie uvedené kroky, konečne príde čas na tvorenie letných závitkov.
  23. Naplňte veľkú misku studenou vodou.
  24. Navlhčite kúsok ryžového papiera a potom ho položte na povrch, na ktorom budete závitky tvoriť.
  25. Pridajte vermicelli, zeleninu a bravčové mäso do hornej tretiny ryžového papiera.
  26. Mierne preložte boky a potom preložte hornú časť tak, aby sa len dotýkala náplne.
  27. Rukou zatlačte náplň smerom k sebe.
  28. Majte na pamäti, že chcete, aby boli závitky pomerne pevné, ale ak ich budete rolovať príliš pevne, papier sa roztrhá.
  29. Opakujte postup pre toľko závitkov, na koľko máte náplň.
  30. Podávajte závitky s arašidovou omáčkou.

Pozrite sa, ako rolky správne zarolovať na nasledujúcich fotkách:

Návod na letné rolky so zeleninou s mäsom.
www.saltandlavender.com
Rolky z ryžového papiera plnené zeleninou a bravčovým mäsom s arašidovou omáčkou.
www.saltandlavender.com

A aké bravčové závitky sú pre vás tie naj? Pochváľte sa nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.