Luxusné recepty na buchty so šľahačkou 5x inak. Inšpirujte sa!

Tiež sa vám zbiehajú sliny, len si predstavíte ten nadýchaný, ľahký, sladučký krém, ktorý býva súčasťou množstva múčnikov?

Potom vyskúšajte naše recepty na šľahačkové buchty v 5 rôznych variantoch.

Pripravte si napríklad tradičnú mexickú šľahačkovú tortu, vláčnu jahodovú roládu alebo šľahačkovú bábovku, na ktorú už nikdy nezabudnete.

Užite si to!

Vanilková bábovka so šľahačkou

Táto fantastická bábovka je ľahučká, má skvelú vanilkovú chuť a je sladká tak akurát. Hodí sa takmer pre každú príležitosť, takže ju neváhajte servírovať svojim hosťom. Budú nadšení!

Ingrediencie

Na bábovku:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 šálky masla, izbovej teploty
  • 2 šálky cukru
  • 1/3 šálky rastlinného oleja
  • 3 veľké vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 3/4 šálky smotany na šľahanie

Na polevu:

  • 1 a 1/2 šálky práškového cukru
  • 2 lyžice mlieka alebo silnej smotany
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  2. Vymažte a múkou vysypte 25 cm formu na bábovku.
  3. V strednej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  4. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrom do hladka a potom vmiešajte rastlinný olej.
  5. Po jednom vmiešajte vajcia, potom vanilkový extrakt a miešajte, kým sa všetko úplne nezapracuje.
  6. Vmiešajte polovicu múčnej zmesi a potom smotanu na šľahanie.
  7. Vmiešajte zvyšnú zmes múky a miešajte, kým nezostanú viditeľné žiadne pruhy suchých prísad.
  8. Nalejte cesto do pripravenej formy.
  9. Pečte 55–60 minút, alebo pokiaľ špajľa vložená do bábovky nevyjde čistá alebo len s niekoľkými omrvinkami.
  10. Bábovku nechajte vo forme vychladnúť aspoň 20 minút, potom vyklopte na mriežku, aby úplne vychladla.
  11. Medzitým v malej miske vyšľahajte práškový cukor, mlieko a vanilkový extrakt do hladka.
  12. Poleva by mala mať tekutú konzistenciu, preto pridajte niekoľko lyžíc práškového cukru, ak je príliš riedka, alebo niekoľko lyžíc mlieka, pokiaľ je príliš hustá.
  13. Polevu nalejte na vychladnutú bábovku a servírujte.
Šľahačková bábovka s polevou servírovaná na tanieriku ozdobená čerstvým ovocím.
www.bakingbites.com

Inšpirujte sa aj našimi receptami na bábovku s tvarohom v 6 najlepších variantoch. Pochutnáte si!

Rezy z lístkového cesta s vanilkovým krémom

Chrumkavé lístkové cesto v kombinácii s chladným vanilkovým krémom rozhodne stojí za vyskúšanie. Tento dezert je ľahučký, krémový a dostatočne sladký. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 2 listy lístkového cesta, rozmrazené
  • 4 šálky plnotučného mlieka
  • 1 a 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 8 vajec
  • 3 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice rumu (voliteľne)
  • 2 šálky šľahačky, chladené
  • 2 lyžice práškového cukru, plus ďalšie na posypanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Každý list lístkového cesta položte na plech a pečte 10 minút do zlatista.
  3. Odložte stranou vychladnúť.
  4. Pridajte tri šálky mlieka do hrnca a priveďte do varu na strednom ohni.
  5. Medzitým vo veľkej mise vyšľahajte žĺtky s kryštálovým cukrom tak, aby boli svetlé a nadýchané.
  6. Pridajte múku, vanilku, rum (ak používate) a zvyšnú 1 šálku mlieka.
  7. Keď mlieko začne vrieť, vmiešajte žĺtkovú zmes do vriaceho mlieka a pomaly miešajte, kým nezhustne.
  8. Odstráňte z tepla.
  9. Vo veľkej mise vyšľahajte bielky elektrickým mixérom, kým sa nevytvoria tuhé špičky, a pomaly vmiešajte do pudingovej zmesi.
  10. Umiestnite jeden z listov lístkového cesta na dno formy s rozmermi 23 x 33 cm.
  11. Puding rovnomerne rozotrite po liste lístkového cesta.
  12. Vložte do chladničky, aby všetko vychladlo a stuhlo, 1-2 hodiny.
  13. Keď je puding vychladnutý, vyšľahajte elektrickým šľahačom šľahačku s 2 lyžicami práškového cukru do tuha.
  14. Rovnomerne rozotrite na puding.
  15. Druhý list lisového cesta nakrájajte na 15 štvorcov a položte na šľahačku.
  16. Vráťte do chladničky na 2 hodiny.
  17. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
Šľahačkový rez posypaný práškovým cukrom servírovaný na tanieriku.
www.12tomatoes.com

Japonská roláda z čerstvých jahôd

Nadýchaná a vláčna japonská roláda plnená čerstvými jahodami a nie veľmi sladkou šľahačkou, ktorá je stabilizovaná želatínou. Najbožšie dezert!

Ingrediencie

  • 25 gramov kryštálového cukru
  • 45 gramov tortovej múky
  • 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky vínneho kameňa
  • 1/4 čajovej lyžičky morskej soli
  • 50 ml plnotučného mlieka
  • 3 žĺtky
  • 40 ml rastlinného oleja
  • 1/4 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 vaječné bielky
  • 50 gramov kryštálového cukru
  • 1/4 čajovej lyžičky vínneho kameňa

Na náplň:

  • 1 + 1/4 čajovej lyžičky želatíny v prášku
  • 5 lyžičiek vody
  • 1 a 1/4 šálky smotany na šľahanie (33%)
  • 1 polievková lyžica +1/4 čajovej lyžičky kryštálového cukru
  • 10 malých čerstvých jahôd

Postup

  1. Obdĺžnikovú formu 20 x 30 cm vyložte papierom na pečenie.
  2. Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
  3. Do veľkej misy preosejte múku, cukor, sódu, prvú dávku vínneho kameňa a soľ.
  4. Premiešajte.
  5. Uprostred vytvorte jamku.
  6. Do neho pridajte žĺtky, olej, vanilkový extrakt a mlieko a všetko premiešajte.
  7. V mise vyšľahajte bielky do peny a pridajte druhú časť vínneho kameňa.
  8. Zvýšte rýchlosť a akonáhle bielky začnú byť nepriehľadné, pridávajte po troškách cukor.
  9. Zvýšte rýchlosť a šľahajte, kým sa z bielkov nezačnú tvoriť tuhé vrcholy.
  10. Jemne vmiešajte 1/3 bielkov do zmesi múky s mliekom.
  11. Zapracujte aj zvyšok bielkov.
  12. Naneste trochu cesta na boky papiera na pečenie.
  13. Naneste trochu viac na papier na pečenie a pritlačte ho k forme.
  14. Cesto nalejte do vyloženej formy a rovnomerne ho rozložte.
  15. Pečte 14 – 16 minút, kým špajle vložené doprostred cesta nevylezie čistá.
  16. Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme.
  17. Preklopte cesto na chladiaci rošt a jemne odstráňte papier na pečenie.
  18. Nechajte 5 minút odležať.
  19. Na cesto položte nový papier na pečenie.
  20. Otočte cesto a začnite ho ihneď váľať.
  21. Nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
  22. Misu a šľahač dajte do chladničky na minimálne 15 minút.
  23. Jahody očistite a nechajte odkvapkať.
  24. Odstráňte šupku a nakrájajte ich na kúsky o veľkosti 1 cm.
  25. Dajte vodu do žiaruvzdornej šálky a posypte želatínou.
  26. Počkajte 5 minút.
  27. Umiestnite šálku s vodou a želatínou do malého hrnca naplneného vriacou vodou.
  28. Akonáhle bude želatína tekutá, vyberte ju z vody.
  29. Nechajte vychladnúť na pulte.
  30. Smotanu a cukor začnite ihneď šľahať vo vychladnutej mise.
  31. Šľahajte na nízku rýchlosť a potom zvýšte na strednú.
  32. Skontrolujte želatínu.
  33. Už by nemala byť teplá, ale stále by mala zostať tekutá.
  34. Akonáhle šľahače zanechajú stopy v smotane, prilejte želatínu pomaly a rovnomerne do misy.
  35. Prestaňte šľahať, akonáhle krém stuhne.
  36. Jemne rozbaľte zrolované cesto a potrite ho rovnomernou vrstvou krému.
  37. Jahody položte rovnomerne na krém.
  38. Starostlivo zrolujte roládu od krátkeho okraja pomocou papiera na pečenie, aby pomohol tlačiť cesto na seba.
  39. Pred krájaním roládu zabaľte do plastovej fólie a vložte do chladničky.
  40. Užite si to!
Roláda plnená šľahačkou a čerstvými jahodami servírovaná na tácke s jahodou.
www.indulgewithmimi.com

Užite si aj recepty na rolády z piškótov podľa cukrárskych majstrov, ktoré ľahko zvládnete aj doma. Sú sladké, nadýchané, vláčne a plné krému.

Jednoduchá torta Tres leches

Užite si tento autentický jednoduchý recept na tortu Tres Leches, ktorého ľahká piškóta je pokrytá chutnou šľahačkou. Fantastický mexický dezert, ktorý sa u vás stane hitom!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 polievková lyžica prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • ½ šálky rastlinného oleja
  • 1 šálka bieleho cukru
  • 4 veľké vajcia, izbové teploty
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ¼ šálky plnotučného mlieka

Na mliečnu zmes:

  • 340 g plechovka nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 400 g plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 1 a ½ šálky smotany na šľahanie

Na domácu šľahačku:

  • 1 a ½ šálky smotany na šľahanie
  • ¼ šálky kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • plátky jahôd alebo škorice na ozdobenie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Vymažte pekáč o veľkosti 23 x 33 cm maslom a dajte bokom.
  3. V stredne veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  4. Vo veľkej mise zmiešajte maslo, olej a cukor, kým sa dobre nespoja, asi 3 – 4 minúty.
  5. Pridajte vajcia, jedno po druhom, šľahajte po každom pridaní, aby sa každé vajce vmiešalo do cesta.
  6. Potom vmiešajte vanilkový extrakt.
  7. Polovicu múčnej zmesi jemne vmiešajte do vlhkých prísad, potom pridajte mlieko a potom pridajte zvyšnú zmes múky.
  8. Nalejte cesto do pripraveného pekáča.
  9. Pečte 35 – 40 minút, kým špajle vložená do cesta nevyjde čistá.
  10. Akonáhle je torta vychladnutá, pomocou špajle prepichajte otvory v celej torte.
  11. V malej miske zmiešajte nesladené kondenzované mlieko, sladené kondenzované mlieko a smotanu na šľahanie, kým sa úplne nespoja.
  12. Nalejte mliečnu zmes na tortu a potom dajte do chladničky, kým úplne nevychladne. (Najlepšie je cez noc.)
  13. Do veľkej vychladenej misy pridajte smotanu na šľahanie.
  14. Šľahajte na nízke otáčky, potom zvyšujte na strednú rýchlosť asi 2 minúty, v smotane sa vytvoria mäkké špičky.
  15. Pridajte cukor a vanilkový extrakt a šľahajte ďalšie 1 – 2, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  16. Vyberte šľahačku na tortu.
  17. Najlepšia je torta s plátkami jahôd alebo so škoricou.
  18. Dajte do chladničky, kým nebudete pripravení servírovať.
Mexická torta ozdobená domácou šľahačkou servírovaná na tanieriku s vidličkou.
www.everydayeileen.com

Buchta zo šľahačky s polevou

Neuveriteľne jednoduchá šľahačková buchta, ktorú môžete podávať pri mnohých rôznych príležitostiach. Vystačíte si so základnými prísadami, ktoré máte bežne doma a výsledkom je perfektný nadýchaný dezert.

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 šálky zmäkčeného masla
  • 3 šálky bieleho kryštálového cukru
  • 6 veľkých vajec izbovej teploty
  • 3 hrnčeky preosiatej tortovej múky
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 240 ml smotany na šľahanie

Na polevu:

  • 2 šálky preosiateho práškového cukru
  • 1/4 šálky rozpusteného masla
  • 2-4 lyžice silnej smotany
  • ľubovoľný extrakt (voliteľne)

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 stupňov C.
  2. Vymažte a vysypte dve bochníkové formy.
  3. Tortovú múku preosejte a odmerajte.
  4. Dajte bokom.
  5. Vo veľkej mise zmiešajte maslo a postupne pridávajte cukor.
  6. Šľahajte na strednú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes krémová.
  7. Pridajte vajcia, jedno po druhom, a miešajte po každom pridaní.
  8. Striedavo pridávajte preosiatu tortovú múku a šľahačku, šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nerozmixujú (nadmerné šľahanie spôsobí suchý a ťažký koláč).
  9. Pridajte vanilku.
  10. Pre bohatšiu chuť pridajte ďalšiu 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu.
  11. Nalejte do pripravených foriem.
  12. Pečte približne 1 hodinu a 15 minút, alebo pokiaľ nôž vložený do stredu buchty nevyjde čistý.
  13. Nechajte vo formách vychladnúť na mriežke 15–20 minút.
  14. Vyberte z foriem a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  15. V prípade potreby pripravte polevu zmiešaním uvedených ingrediencií a dôkladným premiešaním.
  16. Rozotrite na vychladnuté buchty a podávajte.
Šľahačkový múčnik servírovaný na tanieri s miskou krému.
www.recipelion.com

Tipy na najlepšiu domácu šľahačku

  1. Použite smotanu na šľahanie, ktorá obsahuje asi 33 – 35% mliečneho tuku .
  2. Nádobu, v ktorej budete šľahačku pripravovať a smotanu najprv vychlaďte, než začnete šľahať . Pokiaľ nemáte dosť času, môžete všetko schladiť v mrazničke na 10 – 20 minút.
  3. Šľahačku najlepšie vyšľaháte v stolnom mixéri s nástavcom na šľahanie alebo elektrickým ručným mixérom .
  4. Šľahanie by malo trvať len minútu alebo dve , aby ste získali správnu konzistenciu. Akonáhle sa vám začnú tvoriť tuhé vrcholky, prestaňte šľahať.
  5. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď naraz ušľaháte 1–2 šálky (250 ml-500 ml) smotany.
  6. Šľahačka je najlepšia, keď sa podáva ihneď . Pokiaľ ju potrebujete pripraviť vopred, oslaďte ju práškovým cukrom , ktorý ju pomôže stabilizovať.
  7. Pokiaľ si chcete šľahačku osladiť, môžete pridať trochu cukru. Začnite 1 lyžičkou cukru na 1 šálku (250 ml) smotany na šľahanie a pridajte ďalšiu podľa chuti. Ak používate kryštálový cukor , pridajte ho do smotany, než začnete šľahať, aby sa mohol rozpustiť. Pokiaľ používate práškový cukor , pridajte ho, až uvidíte, že sa začínajú tvoriť mäkké vrcholy.
  8. Vedeli ste, že zvyšnú šľahačku je možné zmraziť? Uložená vo vzduchotesnej nádobe vydrží až 3 mesiace . Rozmrazte ju v chladničke, až budete pripravení ju znovu použiť.

A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.