Letný čas je ako zrodený na grilovanie.
Ak je grilovanie aj vaša záľuba a chceli by ste si užiť aj niečo zdravšie, potom iste oceníte naše recepty na grilované ryby.
Máme pre vás skvelé tipy, ako si pripraviť steaky z tuniaka, lososa aj makrelu.
Vyskúšajte ich všetky!
Grilovaný losos so sójovou omáčkou
Losos marinovaný v sladkokyslej sójovej omáčke a potom dokonale ugrilovaný, je jednoduchou večerou, ktorá ale zodpovedá kvalite luxusnej reštaurácie. Užite si to!
INGREDIENCIA
- 4 filety z lososa
- 1 prelisovaný strúčik cesnaku
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1/4 hrnčeka oleja
- 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
- 1 lyžica trstinového cukru
- soľ
- korenie
POSTUP
- Rozpálime gril.
- Lososa dáme bokom.
- Vytvoríme si marinádu premiešaním ostatných ingrediencií.
- Lososa potrieme a vložíme na gril.
- Potierame marinádou aj v priebehu grilovania.
- Približne po 6 minútach lososa otočíme.
- Grilujeme ďalších 6 minút.
- Podávame.

Máme pre vás aj ďalšie recepty s lososom , ktoré sú rýchle, zdravé a výživné!
Makrela z grilu s cesnakom a citrónom
Zamilujte si s nami chrumkavú, dymovú kožičku a šťavnaté, aromatické mäso tejto lahodnej grilovanej makrely. Tento pokrm sa stane vašou obľúbenou zdravou rodinnou večerou.
INGREDIENCIA
- 4 menšie makrely
- soľ
- korenie
- 2 citróny
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
POSTUP
- Rozpálime gril.
- Makrely umyjeme a vysušíme papierovou utierkou.
- Každú ryby narežeme 3 diagonálnymi rezy.
- Osolíme a okoreníme.
- Votrieme citrónovú šťavu.
- Premiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom.
- Makrely potrieme.
- Grilujeme približne 15 minút.
- V polovici ryby otočíme.
- Podávame.

Grilovaný pstruh s kôprom a citrónom
Pstruh grilovaný s plátkami citróna, čerstvým kôprom a maslom je ľahké a chutné jedlo, ktoré je skvelé napríklad ako perfektná večera pre dvoch!
INGREDIENCIA
- extra panenský olivový olej
- 2 pstruhy, vykostenie a očistenie (necháme mu hlavu a chvost)
- soľ a korenie podľa chuti
- 6 plátkov čerstvého citróna tenkých ako papier, so semienkami
- niekoľko vetvička kôpru alebo bazalky, estragónu, petržlenu alebo iných jemných čerstvých byliniek
- 1 lyžička masla, nakrájaná na malé kocky
POSTUP
- Pripravíme si gril na priamy vysoký žiar, pričom jedna časť grilu musí vychladnúť.
- Zatiaľ čo sa gril ohrieva, vytvoríme si „loďku“ z odolnej hliníkovej fólie.
- Zdvojíme alebo strojnásobíme vrstvu fólie a okolo okrajov vytvorte asi 2,5 cm okraj.
- Dno „lode“ výdatne potrieme olivovým olejom, aby sa pstruh pri grilovaní neprilepil.
- Opláchneme pstruhy vodou a osušíme ich.
- Ryby otvoríme a posypeme soľou a korením.
- Pridáme plátky citróna do vnútra rýb v jednej vrstve.
- Navrch dáme vetvičky kôpru a kocky masla.
- Ryby uzavrieme cez plnku.
- Obe strany rýb potrieme olivovým olejom.
- Umiestnite pstruhy do loďky z hliníkovej fólie.
- Loďku položíme na rozpálenú stranu grilu.
- Prikryjeme a necháme 3 minúty grilovať, potom loďku presunieme na studenú stranu grilu.
- Prikryjeme a grilujeme ďalších 3-5 minút, kým nebudú ryby prepečené.
- Dobrú chuť!

Objavte podobné tipy
Kapor z grilu so stredomorskou omáčkou
Vynikajúci letný recept, ktorý je navyše jednoduchý na prípravu. Ak chcete, môžete namiesto kapra použiť aj iný druh bielej ryby. Môžete podávať s pohárom suchého bieleho vína, prípadne s trochou pečených zemiakov. Dobrú chuť!
INGREDIENCIA
- 1 kg kapra (očisteného)
- ½ kg paradajok
- 1 paprika
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 stredná cibuľa
- olivový olej
- petržlenová vňať a kôpor
- soľ a korenie podľa chuti
POSTUP
- Rybu umyjeme, osolíme a kožu narežeme trikrát alebo štyrikrát na každej strane.
- Kapra grilujeme na alobale.
- Použijeme plynový gril a kapra grilujeme asi 10-15 min z každej strany na strednom plameni.
- Nakrájame cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a korenie.
- Na panvici orestujeme cesnak, cibuľu a papriku do mäkka.
- Pridáme nakrájané paradajky a zmes dobre premiešame.
- Pokiaľ je omáčka príliš suchá, môžeme pridať 100 ml paradajkovej omáčky.
- Vyberieme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Omáčku rozmixujeme dohladka a pridáme posledné 3 strúčiky čerstvého cesnaku.
- Grilovanú rybu naservírujeme na veľký tanier, zalejeme omáčkou a ozdobíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a kôprom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty s kaprom , ktoré si môžete urobiť nielen na Vianoce!
Grilované steaky z tuniaka
Vyskúšajte náš podrobný návod, ako správne ugrilovať tuniaka. Navyše na to potrebujete okrem tuniaka iba olej a soľ!
INGREDIENCIA
- 4 steaky z tuniaka, každý s hmotnosťou 170 až 225 ga hrúbkou 3 až 5 cm
- repkový alebo iný neutrálny olej
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie (voliteľné)
POSTUP
- Nastavíme všetky horáky plynového grilu na vysokú teplotu.
- Dáme grilovací rošt na miesto, zakryjeme gril a necháme 5 minút predhriať.
- Vyčistíme a naolejujeme grilovací rošt.
- Steaky z tuniaka dobre osušíme papierovými utierkami a celé ich zľahka potrieme olejom.
- Tesne pred grilovaním steaky dochutíme soľou a prípadne korením.
- Potom položíme na rozpálenú stranu grilu.
- Tuniaka grilujeme, kým nebude prvá strana dobre opečená, 1 až 2 minúty.
- Pokiaľ sa ryba prilepí, skúsime ju zospodu jemne nadvihnúť pomocou tenkej kovovej špachtle alebo hrotov vidličky zasunutej dole medzi grilovacie rošty.
- Otočíme tuniaka a opakujeme na druhej strane.
- Pre ideálnu prepečenosť rare grilujeme rybu dostatočne dlho, aby sa opekla z každej strany, a nie dlhšie.
- Pokiaľ chceme mať tuniaka krásne rare, strany steakov by mali byť fialové, pričom zhora a zospodu sa začína objavovať béžová farba.
- Pokiaľ chceme, aby boli urobené trochu viac, počkáme, až sa objavia viac béžovej farby z oboch strán.
- Neodporúčame grilovať steaky z tuniaka nad rámec medium-rare.
- Užite si to!

Pražma na grile s cesnakovou omáčkou
Pripravte si podľa nášho receptu aj obľúbenú pražmu. Skvele chutí v kombinácii s omáčkou z cesnaku, chilli a citrónu, ktorá rybe dodá ten správny šmrnc.
INGREDIENCIA
Na omáčku:
- 75 ml olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 lyžička drvených chilli papričiek
- šťava z ½ citróna
- soľ
- korenie
Na rybu:
- 2 x pražma
- 2 lyžice petržlenovej vňate, nasekané
POSTUP
- Na panvici jemne rozohrejeme olivový olej a pridáme cesnak a chilli.
- Restujeme, kým cesnak nezmäkne.
- Pridáme trochu citrónovej šťavy.
- Položíme pražmy na plech vyložený papierom na pečenie az každej strany urobíme rezy asi 1 cm hlboké.
- Prelejeme trochou cesnakovej omáčky a okoreníme.
- Rozpálime gril na veľmi vysokú teplotu.
- Rybu grilujeme 8–10 minút, raz otočíme, kým koža ľahko nezuhoľnatí.
- Medzitým omáčku jemne prehrejeme a dávame pozor, aby sa cesnak nepripálil.
- Pražmu podávame s trochou zvyšnej omáčky a ozdobíme petržlenovou vňaťou.

Máte už doma štvorcovú panvicu? Je vhodná na vyprážanie alebo grilovanie väčších porcií mäsa. Pozrite sa na naše recenzie hranatých panvíc a zistite ich výhody aj nevýhody!
Pár tipov na záver ohľadom grilovania rýb
- Hotovú rybu poukladáme plátkami masla a chuťový zážitok posunieme ešte o úroveň vyššie.
- Ryby nie je potrebné dlho marinovať. Skvele chutia aj ryby dochutené iba korením a soľou .
- Ku grilovaným rybám sú vhodné prílohové zemiaky a nejaký vhodný dip.
- Medzi najvhodnejšie ryby na gril patria tie s vyšším obsahom tuku . Ide napríklad o makrelu, tuniaka či pstruha, ale vhodných je mnoho ďalších rýb.
- Mäso vyberáme pokiaľ možno čerstvé . Kvalitné ryby možno však zaobstarať aj hlboko zamrazené. V takom prípade kontrolujeme obsah vody v balení.
A ako sa vám naše dnešné recept páčili? Napíšte nám do komentárov!