Chutné recepty na ryby na grile 6x inak. Pochutí si naozaj každý!

Letný čas je ako zrodený na grilovanie.

Ak je grilovanie aj vaša záľuba a chceli by ste si užiť aj niečo zdravšie, potom iste oceníte naše recepty na grilované ryby.

Máme pre vás skvelé tipy, ako si pripraviť steaky z tuniaka, lososa aj makrelu.

Vyskúšajte ich všetky!

Grilovaný losos so sójovou omáčkou

Losos marinovaný v sladkokyslej sójovej omáčke a potom dokonale ugrilovaný, je jednoduchou večerou, ktorá ale zodpovedá kvalite luxusnej reštaurácie. Užite si to!

INGREDIENCIA

  • 4 filety z lososa
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1/4 hrnčeka oleja
  • 1/4 hrnčeka sójovej omáčky
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Rozpálime gril.
  2. Lososa dáme bokom.
  3. Vytvoríme si marinádu premiešaním ostatných ingrediencií.
  4. Lososa potrieme a vložíme na gril.
  5. Potierame marinádou aj v priebehu grilovania.
  6. Približne po 6 minútach lososa otočíme.
  7. Grilujeme ďalších 6 minút.
  8. Podávame.
Losos z grilu marinovaný v sladkokyslej sójovej omáčke, pokladaný klinmi citróna.
www.etsdishrecipes.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty s lososom , ktoré sú rýchle, zdravé a výživné!

Makrela z grilu s cesnakom a citrónom

Zamilujte si s nami chrumkavú, dymovú kožičku a šťavnaté, aromatické mäso tejto lahodnej grilovanej makrely. Tento pokrm sa stane vašou obľúbenou zdravou rodinnou večerou.

INGREDIENCIA

  • 4 menšie makrely
  • soľ
  • korenie
  • 2 citróny
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku

POSTUP

  1. Rozpálime gril.
  2. Makrely umyjeme a vysušíme papierovou utierkou.
  3. Každú ryby narežeme 3 diagonálnymi rezy.
  4. Osolíme a okoreníme.
  5. Votrieme citrónovú šťavu.
  6. Premiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom.
  7. Makrely potrieme.
  8. Grilujeme približne 15 minút.
  9. V polovici ryby otočíme.
  10. Podávame.
Grilovaná makrela servírovaná na tanieri s klinom citróna a vidličkou.
www.family-friends-food.com

Grilovaný pstruh s kôprom a citrónom

Pstruh grilovaný s plátkami citróna, čerstvým kôprom a maslom je ľahké a chutné jedlo, ktoré je skvelé napríklad ako perfektná večera pre dvoch!

INGREDIENCIA

  • extra panenský olivový olej
  • 2 pstruhy, vykostenie a očistenie (necháme mu hlavu a chvost)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 6 plátkov čerstvého citróna tenkých ako papier, so semienkami
  • niekoľko vetvička kôpru alebo bazalky, estragónu, petržlenu alebo iných jemných čerstvých byliniek
  • 1 lyžička masla, nakrájaná na malé kocky

POSTUP

  1. Pripravíme si gril na priamy vysoký žiar, pričom jedna časť grilu musí vychladnúť.
  2. Zatiaľ čo sa gril ohrieva, vytvoríme si „loďku“ z odolnej hliníkovej fólie.
  3. Zdvojíme alebo strojnásobíme vrstvu fólie a okolo okrajov vytvorte asi 2,5 cm okraj.
  4. Dno „lode“ výdatne potrieme olivovým olejom, aby sa pstruh pri grilovaní neprilepil.
  5. Opláchneme pstruhy vodou a osušíme ich.
  6. Ryby otvoríme a posypeme soľou a korením.
  7. Pridáme plátky citróna do vnútra rýb v jednej vrstve.
  8. Navrch dáme vetvičky kôpru a kocky masla.
  9. Ryby uzavrieme cez plnku.
  10. Obe strany rýb potrieme olivovým olejom.
  11. Umiestnite pstruhy do loďky z hliníkovej fólie.
  12. Loďku položíme na rozpálenú stranu grilu.
  13. Prikryjeme a necháme 3 minúty grilovať, potom loďku presunieme na studenú stranu grilu.
  14. Prikryjeme a grilujeme ďalších 3-5 minút, kým nebudú ryby prepečené.
  15. Dobrú chuť!
Pstruh grilovaný s plátkami citróna, čerstvým kôprom a maslom servírovaný na tácke.
www.simplyrecipes.com

Kapor z grilu so stredomorskou omáčkou

Vynikajúci letný recept, ktorý je navyše jednoduchý na prípravu. Ak chcete, môžete namiesto kapra použiť aj iný druh bielej ryby. Môžete podávať s pohárom suchého bieleho vína, prípadne s trochou pečených zemiakov. Dobrú chuť!

INGREDIENCIA

  • 1 kg kapra (očisteného)
  • ½ kg paradajok
  • 1 paprika
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 stredná cibuľa
  • olivový olej
  • petržlenová vňať a kôpor
  • soľ a korenie podľa chuti

POSTUP

  1. Rybu umyjeme, osolíme a kožu narežeme trikrát alebo štyrikrát na každej strane.
  2. Kapra grilujeme na alobale.
  3. Použijeme plynový gril a kapra grilujeme asi 10-15 min z každej strany na strednom plameni.
  4. Nakrájame cibuľu, 2 strúčiky cesnaku a korenie.
  5. Na panvici orestujeme cesnak, cibuľu a papriku do mäkka.
  6. Pridáme nakrájané paradajky a zmes dobre premiešame.
  7. Pokiaľ je omáčka príliš suchá, môžeme pridať 100 ml paradajkovej omáčky.
  8. Vyberieme z ohňa a necháme vychladnúť.
  9. Omáčku rozmixujeme dohladka a pridáme posledné 3 strúčiky čerstvého cesnaku.
  10. Grilovanú rybu naservírujeme na veľký tanier, zalejeme omáčkou a ozdobíme čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a kôprom.
Grilovaný kapor so zeleninovou omáčkou, ozdobený čerstvými bylinkami a servírovaný na tanieri s polovicou citróna.
www.beatricechristiana.wordpress.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty s kaprom , ktoré si môžete urobiť nielen na Vianoce!

Grilované steaky z tuniaka

Vyskúšajte náš podrobný návod, ako správne ugrilovať tuniaka. Navyše na to potrebujete okrem tuniaka iba olej a soľ!

INGREDIENCIA

  • 4 steaky z tuniaka, každý s hmotnosťou 170 až 225 ga hrúbkou 3 až 5 cm
  • repkový alebo iný neutrálny olej
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie (voliteľné)

POSTUP

  1. Nastavíme všetky horáky plynového grilu na vysokú teplotu.
  2. Dáme grilovací rošt na miesto, zakryjeme gril a necháme 5 minút predhriať.
  3. Vyčistíme a naolejujeme grilovací rošt.
  4. Steaky z tuniaka dobre osušíme papierovými utierkami a celé ich zľahka potrieme olejom.
  5. Tesne pred grilovaním steaky dochutíme soľou a prípadne korením.
  6. Potom položíme na rozpálenú stranu grilu.
  7. Tuniaka grilujeme, kým nebude prvá strana dobre opečená, 1 až 2 minúty.
  8. Pokiaľ sa ryba prilepí, skúsime ju zospodu jemne nadvihnúť pomocou tenkej kovovej špachtle alebo hrotov vidličky zasunutej dole medzi grilovacie rošty.
  9. Otočíme tuniaka a opakujeme na druhej strane.
  10. Pre ideálnu prepečenosť rare grilujeme rybu dostatočne dlho, aby sa opekla z každej strany, a nie dlhšie.
  11. Pokiaľ chceme mať tuniaka krásne rare, strany steakov by mali byť fialové, pričom zhora a zospodu sa začína objavovať béžová farba.
  12. Pokiaľ chceme, aby boli urobené trochu viac, počkáme, až sa objavia viac béžovej farby z oboch strán.
  13. Neodporúčame grilovať steaky z tuniaka nad rámec medium-rare.
  14. Užite si to!
Tenké grilované tuniakové steaky.
www.seriouseats.com

Pražma na grile s cesnakovou omáčkou

Pripravte si podľa nášho receptu aj obľúbenú pražmu. Skvele chutí v kombinácii s omáčkou z cesnaku, chilli a citrónu, ktorá rybe dodá ten správny šmrnc.

INGREDIENCIA

Na omáčku:

  • 75 ml olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 1 lyžička drvených chilli papričiek
  • šťava z ½ citróna
  • soľ
  • korenie

Na rybu:

  • 2 x pražma
  • 2 lyžice petržlenovej vňate, nasekané

POSTUP

  1. Na panvici jemne rozohrejeme olivový olej a pridáme cesnak a chilli.
  2. Restujeme, kým cesnak nezmäkne.
  3. Pridáme trochu citrónovej šťavy.
  4. Položíme pražmy na plech vyložený papierom na pečenie az každej strany urobíme rezy asi 1 cm hlboké.
  5. Prelejeme trochou cesnakovej omáčky a okoreníme.
  6. Rozpálime gril na veľmi vysokú teplotu.
  7. Rybu grilujeme 8–10 minút, raz otočíme, kým koža ľahko nezuhoľnatí.
  8. Medzitým omáčku jemne prehrejeme a dávame pozor, aby sa cesnak nepripálil.
  9. Pražmu podávame s trochou zvyšnej omáčky a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Grilovaná pražma s cesnakom a chilli servírovaná na tanieri s naberačkou.
www.realfood.tesco.com

Máte už doma štvorcovú panvicu? Je vhodná na vyprážanie alebo grilovanie väčších porcií mäsa. Pozrite sa na naše recenzie hranatých panvíc a zistite ich výhody aj nevýhody!

Pár tipov na záver ohľadom grilovania rýb

  • Hotovú rybu poukladáme plátkami masla a chuťový zážitok posunieme ešte o úroveň vyššie.
  • Ryby nie je potrebné dlho marinovať. Skvele chutia aj ryby dochutené iba korením a soľou .
  • Ku grilovaným rybám sú vhodné prílohové zemiaky a nejaký vhodný dip.
  • Medzi najvhodnejšie ryby na gril patria tie s vyšším obsahom tuku . Ide napríklad o makrelu, tuniaka či pstruha, ale vhodných je mnoho ďalších rýb.
  • Mäso vyberáme pokiaľ možno čerstvé . Kvalitné ryby možno však zaobstarať aj hlboko zamrazené. V takom prípade kontrolujeme obsah vody v balení.

A ako sa vám naše dnešné recept páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.