Premýšľate o zdravšej verzii svojho obeda?
Ak ste fanúšikom rýb, tak tu ste správne.
Vyberte si jeden z týchto piatich receptov na rybí šalát a pochutnajte si ako nikdy.
Rybí šalát s batátmi
Vymeňte stereotyp klasických zemiakov za sladké zemiaky alebo batáty. Táto sladká alternatíva skvele dopĺňa vyprážanú rybu na šalátovom lôžku.
Čo budeme potrebovať
- 3 veľké batáty (ošúpané a nakrájané na kocky)
- 3 lyžice olivového oleja
- 4 filety tilápie alebo tresky (ca 400 g)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžičku chilli
- 3 uhorky hadovky
- 150 g rukoly
- čerstvá bazalka alebo 2 lyžice sušenej bazalky
- nastrúhaná citrónová kôra
- soľ
- korenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Vyložíme si plech papierom na pečenie
- Na plechu si premiešame batátové kocky s 2 lyžicami olivového oleja
- Osolíme a okoreníme
- Batáty v rúre pečieme približne 30 minút av priebehu pečenia občas miešame kým nezhnednú
- Batáty necháme vychladnúť
- Medzitým si na panvici orestujeme na zvyšnom olivovom oleji rybu
- Rybu osolíme a okoreníme
- A pečieme kým nie je ryba hotová
- V malej miske zmiešame citrónovú šťavu, sójovú omáčku a chilli
- Vo veľkej mise zmiešame batáty, uhorku, rukolu, bazalku a citrónovú kôru, zalejeme dresingom a premiešame
- Šalát servírujeme a navrch dáme kúsky opečené ryby.

Šalát z údeného rybieho filé
Výživný a napriek tomu ľahký zeleninový rybí šalát. Táto varianta je skvelá napríklad pri letnom grilovaní, ako alternatíva ku grilovanému mäsu. Je to skvelé osvieženie.
Čo budeme potrebovať
- 250 g nových zemiakov
- 4 vajíčka veľkosti M
- 4 nakladané uhorky (nakrájané na malé kúsky)
- ½ červenej cibule (nakrájaná nadrobno)
- 2 lyžice vínneho octu
- 1 lyžica medu
- 130 g rukoly alebo šalátového mixu
- 125 g údeného pstruha
- 3 lyžice gréckeho jogurtu
- 1 lyžica kôpru
Postup
- V hrnci s osolenou vodou uvarte zemiaky
- Zemiaky varte približne 15 minút a zlejte
- Medzitým priveďte v hrnci vodu do varu a vložte vajcia
- Vo vriacej vode varte približne 7 minút
- Vodu vylejeme a vajíčka schladíme v studenej vode
- Šalátovú uhorku a cibuľu dáme do misy a pridáme med, ocot, soľ a zmiešame dohromady
- V malej miske si zmiešame jogurt, kyslé uhorky, cibuľu, lyžičku uhorkového láku a vmiešame aj kôpor
- Uvarené vajcia olúpeme a rozpolíme
- Šalátový mix naservírujeme na tanier, pridáme údeného pstruha, pokvapkáme šalátovým dresingom a pridáme vajcia
Šalát je možný podávať aj s údeným lososom.

Thajský experiment
Originálny thajský rybí šalát je explóziou chutí, ktorá vás úplne dostane. Vychutnajte si nezvyčajnú kombináciu grapefruitu, chilli papričiek a údeného lososa v jednom lahodnom thajskom jedle.
Čo budeme potrebovať
- 250 g údeného lososa
- 1 veľkú mrkvu
- 2 červené grapefruity
- 1 malá chilli paprička alebo chilli v prášku
- 240 g čínskej kapusty (najemno nakrájané)
- 15 g pražených arašidov (nakrájaných nahrubo)
- 15 g vyprážané cibule
- ½ červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Oškrabeme mrkvu a nekrájame ju na rezančeky
- Grapefruit olúpeme a nakrájame na kocky
- Z jednej polovice grapefruitu vytlačíme jednu lyžicu šťavy
- Šťavu zmiešame s chilli a dáme bokom
- V mise zmiešame mrkvu, grapefruit, cibuľu a čínsku kapustu s grapefruitovým dresingom
- Navrch pridáme kúsky údeného lososa, orechy a vypraženú cibuľku
V tomto recepte je možné rybu nahradiť krevetami. Skúste jeden z týchto jednoduchých receptov na prípravu kreviet a zažite pravú Áziu.

Objavte podobné tipy
Rybí šalát s chipsy z kapra
Kapor je typickou českou rybou. A typické je ho podávať so zemiakovým šalátom. Prečo ale nevyskúšať, túto kombináciu kaprích chipsov a paradajkového šalátu. Tento variant je oveľa ľahší ao trochu zdravší ako klasický vianočný pokrm.
Čo budeme potrebovať
Na kapra
- 1,5 kg – 2 kg kapra
- hladká múka
- 2 vajcia
- Strúhanka alebo rozdrvené kukuričné lupienky
- soľ
- korenie
- olej na vyprážanie
Na majonézu
- 1 žĺtok
- 30 ml vody
- nasekaný kôpor
- 1 citrón
- 250 ml oleja
- 10 ml ryžového octu
- 10 g dijonskej horčice
Na šalát
- Čerstvé letné paradajky
- Citrónová šťava
- Olivový olej
- Balzamikový ocot
- Šalotka (nakrájaná nadrobno)
- Soľ
- Korenie
Postup
- Kaprie mäso nakrájame na prúžky
- Dochutíme ho soľou, korením a obaľujeme ho v trojobale – múka, vajcia, strúhanka
- Na panvici rozpálime olej, kaprie kúsky usmažíme a necháme odkvapkať
- Medzitým si vyšľaháme žĺtok s vodou a octom
- Postupne pridávame olej
- Nakoniec pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu a kôpor
- Paradajky rozpolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme olej, šalotku a dochutíme soľou s korením a pokvapkáme balzamikovým octom
- Paradajkový šalát servírujeme s vyprážanými kaprími chipsy a pokvapkaný domácou majonézou

Rybí šalát s majonézou
Všetci poznáme klasický rybí šalát zo supermarketu. Toto je však úplne niečo iné. Chuť doma pripravovaného šalátu vás úplne ohromí a nikdy už sa ku kupovanému nevrátite.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg filétov z tresky alebo pstruha
- 1 lyžica masla
- ½ cesnaku v prášku
- 1 lyžička mletého korenia
- 250 g majonézy
- 100 g cibule (nakrájané na jemno)
- 100 g stopkového zeleru
- 1 lyžička sušeného kôpru
- 1 lyžička soli
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Plech do rúry vymažte alebo vyložte papierom na pečenie
- V miske zmiešame maslo, granulovaný cesnak a korenie
- Na plech vyložíme rybie filety a potrieme ich maslovou zmesou
- V rúre pečieme 15 – 25 minút kým mäso nie je mäkké
- Vo veľkej mise zmiešame majonézu, cibuľu, zeler, kôpor a soľ
- Do majonézy pridáme vychladnutú rybu a premiešame
- Pred podávaním necháme odpočinúť v chladničke TIP Podávajte s krekermi, na toastovom chlebe alebo na šalátovom lôžku.

Domáci rybí šalát s paradajkami
Ak ste milovníkmi paradajok, tak tento recept je presne pre vás. Rybie filé v kombinácii so šťavnatými paradajkami, akoby vyzýval na ochutnanie. Recept je inšpirovaný svetoznámym šéfkuchárom, takže nemôže byť pochýb o jeho chuti.
Čo budeme potrebovať
- Extra panenský olivový olej
- 2 citróny
- Soľ
- Korenie
- 400 g rybieho filé (treska, pstruh, tilápia)
- majorán alebo oregano
- 800 g mix cherry paradajok
- 2 fenikly
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 chilli paprička
Postup
- Zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, štipkou soli a korenia
- Zmesou potrieme rybie filety a posypeme ich bazalkou alebo oreganom
- Na panvici si rozpálime trochu oleja
- Filety na panvičku položíme a pečieme z každej strany asi 2 minúty
- Na šalát nakrájame nadrobno paradajky a dochutíme soľou a korením
- Nadrobno nakrájame fenikel a preložíme ho do misy, tam ho zmiešame s olivovým olejom a citrónovou šťavou
- Paradajkový šalát zmiešame s feniklom a naložíme na tanier
- Navrch naložíme opečenú rybu, pokvapkáme jej balzamikovým octom a posypeme chilli papričkou

Ak na obed potrebujete niečo výdatnejšie ako je len šalát s rybou tak odporúčam vyskúšať jeden z týchto cestovinových rybích šalátov, určite vás zasýti viac. Ak trváte na rybacom šaláte, ale viete, že by vám ako jediné jedlo nestačil, pusto sa do jedného z týchto receptov na výbornú zeleninovú polievku .