Máte chuť na niečo tradičné, ale v novom kabáte?
Vyskúšajte naše recepty na bravčové na hubách!
Či už si vyberiete klasickú kotletu so smotanovou omáčkou, ázijskú pochúťku s ryžou alebo snáď taliansku verziu s cestovinami, určite si pochutnáte.
Prajeme vám dobrú chuť!
Bravčové kotlety v smotanovej omáčke
Vďaka tomuto receptu môžete mať večeru na stole za menej ako 30 minút. Pozostáva z jednoduchých prísad a nie je nutné žiadne marinovanie. Odporúčame podávať so zemiakovou kašou.
Ingrediencie
- 4 vykostené bravčové kotlety s hrúbkou asi 1,2 cm
- ¾ lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1/4 lyžičky čierneho korenia alebo podľa chuti
- ½ lyžičky papriky alebo podľa chuti
- 3 lyžice masla
- 2 lyžičky olivového oleja
- 230 g šampiňónov nakrájaných na plátky
- ½ strednej cibule nakrájaná nadrobno
- 2 drvené strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica múky
- 1 lyžička štipľavej omáčky
- 1 1/2 šálky kuracieho vývaru
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica petržlenu
Postup
- Bravčové kotlety osoľte, okoreňte a pridajte papriku.
- Na veľkej panvici zohrejte na strednom / vysokom plameni 1 polievkovú lyžicu masla a 2 lyžičky oleja.
- Akonáhle je tuk rozpálený, vložte kotlety a opekajte 3-4 minúty z každej strany, pokiaľ nie sú zlatisto hnedé.
- Vyberte kotlety a prikryte ich, aby zostali teplé.
- Na rovnakú panvicu pridajte 1 polievkovú lyžicu masla a nakrájané huby.
- Opekajte 2 minúty na strednom plameni, alebo pokiaľ nie sú zlatisté.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu masla a cibuľu.
- Ľahko dochuťte soľou a korením.
- Opekajte 3-4 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte drvený cesnak a za stáleho miešania restujte 30 sekúnd.
- Pridajte múku a intenzívne miešajte po dobu 30 sekúnd.
- Pridajte kurací vývar, pálivú omáčku, smotanu na šľahanie a podľa chuti dosoľte a dokoreníme.
- Varte 2 minúty, alebo kým smotana nezačne hustnúť.
- Vráťte kotlety späť na panvicu a premiešajte s hubovou omáčkou.
- Znížte plameň a varte 5-8 minút, kotlety krásne zjemnia a nasajú chuť hubovej omáčky.
- Dozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.

Ak máte nejaké huby navyše a neviete, čo s nimi, pozrite sa na naše tipy, ako zavariť huby na horšie časy .
Bravčová bábika v pomalom hrnci
Pomaly varená bravčová bábika s delikátnou hubovou a balzamikovou chuťou je ľahké jedlo, ktoré vás príjemne prekvapí.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 2 bravčové bábiky (celkom okolo 1 kg)
- 1 malá cibuľa, na tenké plátky
- 230 g nakrájaných šampiňónov
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 2 lyžice plus 1 lyžička balzamikového octu, rozdelené
- 4 drvené strúčiky cesnaku
- 1 a 1/2 lyžičky nakrájaného čerstvého rozmarínu, rozdelené
- 2 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu
- 1 polievková lyžica masla
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Zmiešajte 1 a 1/2 lyžičky soli a 1 a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia v malej miske.
- Obe bravčové bábiky potrite zmesou soli a korenia.
- Rozpáľte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici na strednom plameni.
- Vložte bábiky na panvicu a opečte zo všetkých strán dozlatista, asi 3 minúty na každú stranu.
- Akonáhle zhnednú, vyberte z panvice a odložte ich bokom.
- Do pomalého hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a huby.
- Na cibuľu a huby položte bravčové bábiky.
- Do pomalého hrnca pridajte kurací vývar, 2 lyžice balzamikového octu, cesnak a 1 lyžičku jemne nakrájaného rozmarínu.
- Zakryte a varte na miernom plameni po dobu 6-8 hodín alebo na vysokom plameni 3-4 hodiny, alebo kým stred najsilnejšej časti bravčového mäsa nedosiahne 63 ° C.
- Akonáhle je bravčové mäso upečené, preložte ho na tanier a prikryte fóliou kvôli uchovaniu tepla.
- Opatrne prelejte hubovú zmes z pomalého hrnca na panvicu a na strednom plameni ešte chvíľu varte.
- Miešajte kukuričný škrob s rovnakým množstvom studenej vody tak dlho, až sa rozpustí.
- Vzniknutú zmes zašľahajte do omáčky.
- Pridajte maslo, zvyšnú lyžičku balzamikového octu a 1/2 lyžičky jemne nakrájaného rozmarínu a šľahajte, kým sa maslo nerozpustí a poriadne nepremieša.
- Podľa potreby dochuťte ďalšou soľou alebo korením.
- Bábiku nakrájajte a podávajte s hubovou omáčkou.

Bravčová krkovica na hubách
Jednoduché a chutné jedlo, na ktoré vám stačí pár ingrediencií. Tieto lahodné steaky podávajte s chrumkavým chlebom, varenými alebo vyprážanými zemiakmi či spätzlami.
Ingrediencie
- 2 steaky z bravčovej krkovice
- 150 g šampiňónov
- 150 g hlivy ustricovej
- ½ cibule
- 2 vetvičky petržlenu
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica masla
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Vyberte steaky z chladničky a nechajte ich stáť pri izbovej teplote cca 30 minút než začnete variť.
- Očistite huby a nakrájajte ich na plátky hrubé cca 1 cm.
- Olúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno.
- Jemne nasekajte petržlen a odložte bokom.
- Steaky z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Polovicu olivového oleja pridajte do panvice a zohrejte na strednú teplotu.
- Steaky opečte z každej strany cca 3 – 4 minúty alebo dohneda.
- Vyberte steaky z panvice.
- Na rovnakej panvici zohrejte zvyšný olivový olej a maslo.
- Pridajte šampiňóny a hlivu ustricovú a restujte 2 – 3 minúty.
- Pridajte cibuľu a pokračujte v restovaní ďalšie 3 – 4 minúty.
- Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
- Vráťte steaky späť na panvicu a 2 minúty ich zahrievajte.
- Steaky podávajte s hubami a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Užite si to!

Objavte podobné tipy
Bravčová pečienka s bylinkovou omáčkou
Táto bravčová pečienka s čerstvými bylinkami, pečená v rúre, je hore krásne chrumkavá a vo vnútri dokonale jemná a šťavnatá. Lahodná hubová omáčka jej dodáva ešte lepšiu chuť. Buďte si istí, že s ňou každého ohromíte!
Ingrediencie
Bravčová pečienka
- cca 1,8 kg bravčovej pečienky bez kosti
- 1 polievková lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného
- 2 lyžice čerstvej šalvie, nasekané (alebo 1 a 1/2 lyžičky sušených listov šalvie)
- 1 lyžička čerstvého tymiánu, nasekaného (alebo 1/2 lyžičky sušeného tymiánu)
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky koriandra
- 2 drvené strúčiky cesnaku
Hubová omáčka
- 450 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 šalotka, nakrájaná na tenké plátky
- 1 šálka suchého sherry (alebo suchého vermútu)
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 polievková lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžičky kukuričného škrobu (rozpusteného v 1 lyžici vody)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Rozdrvte semienka koriandra v miske.
- Pridajte čerstvé bylinky a rozdrvte ich spolu so semienkami koriandra.
- V malej miske zmiešajte drvené bylinky a semienka koriandra so soľou a korením.
- Bravčovú pečienku posypte korením a mäso naklepte, aby korenie dobre držalo.
- Umiestnite pečienku na rošt umiestnený nad pekáčom vyloženým alobalom.
- Uistite sa, že je tuková čiapočka hore.
- Pečte 15 minút.
- Znížte teplotu na 160 ° C a pokračujte v pečení, kým teplota v strede najsilnejšej časti mäsa nedosiahne 60 ° C, teda asi 50 – 70 minút.
- Mäso vyberte z rúry, zakryte kúskom alobalu a pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
- Medzitým rozpáľte na panvici olej.
- Restujte cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
- Pridajte huby a pokračujte v restovaní ďalších asi 5 minút, kým huby nezačnú hnednúť.
- Pridajte sherry a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
- Prilejte kuracie vývar a sójovú omáčku.
- Priveďte do varu.
- Pridajte kukuričný škrob a duste asi 2 minúty, kým nezhustne.
- Dosoľte a dokoreníme.
- Podávajte s vašou obľúbenou prílohou (skvelá je napríklad zemiaková kaša s cesnakom).

Máte radi šampiňóny a chcete si z nich pripraviť obľúbenú pochúťku? Pozrite sa na naše recepty na plnené šampiňóny .
Bravčový bôčik na hubách s ryžou
Kombinácia jemného bravčového bôčika a ryže je úplne neodolateľná. Navyše je to nový spôsob, ako využiť zvyšnú ryžu a pritom uspokojiť vaše chute. Huby shiitake iba umocňujú delikátnosť pokrmu.
Ingrediencie
- 1 šálka húb shiitake (asi 5-6 čerstvých alebo sušených húb, nakrájaných na kocky)
- 230 g bravčového bôčika (nakrájaného na veľké kusy)
- 2 lyžice oleja
- 3 plátky zázvoru, nasekané
- 1 a ½ lyžice ryžového vína
- 3 lyžice svetlej sójovej omáčky
- ¾ lyžice tmavej sójovej omáčky
- 1 lyžica cukru
- ½-¾ šálky vody alebo vývaru
- 4 šálky varenej ryže
- 1 jemne nasekaná jarná cibuľka
Postup
- Ak používate sušené huby shiitake, opláchnite ich a potom ich ponorte do teplej vody, kým nezmäknú.
- Trvá to najmenej 2 hodiny, ale je najjednoduchšie ich namočiť cez noc.
- Kým huby pokrájate, vytlačte z nich vodu a odložte ich stranou.
- Vodu z húb si nechajte.
- Ak používate čerstvé huby, jednoducho ich nakrájajte na kocky.
- Opláchnite bravčový bôčik a osušte ho.
- Mäso nakrájajte na kocky.
- Vo woku rozpáľte dve lyžice oleja.
- Opečte zázvor, kým ľahko nezhnedne.
- Pridajte mäso a za stáleho miešania restujte, kým nebude na okrajoch ľahko opečené.
- Pridajte huby a restujte ďalšie dve minúty.
- Stlmte oheň a pridajte 1 a ½ lyžice ryžového vína, 3 lyžice svetlej sójovej omáčky, ¾ lyžice tmavej sójovej omáčky, 1 lyžicu cukru a ½ šálky vody, tekutinu z húb alebo vývar.
- Miešajte a priveďte do varu.
- Znížte plameň, zakryte pokrievkou a duste 10 minút, kým mäso nezmäkne.
- Teraz pridajte varenú ryžu a poriadne premiešajte.
- Uistite sa, že je všetka ryža dobre premiešaná s omáčkou.
- Pokiaľ je ryža suchá, pokropte ju niekoľkými kvapkami vody.
- Nakoniec premiešajte s nasekanou jarnou cibuľkou a podávajte!

Skvelú ryžu k bravčovému s hubami môžete urobiť aj v ryžovare – napríklad v jednom z nášho testu . Pozrite sa, čo ďalšie zvedú.
Tagliatelle alla Castellana
Bohatý a sýty recept na krémové cestoviny tagliatelle s bravčovou bábikou pochádza z talianskej oblasti Trentino-Alto Adige. Pomerne ľahká omáčka pozostáva z bravčovej bábiky, húb, smotany, brandy a pancetty a vy si ju jednoducho zamilujete!
Ingrediencie
- 320 g cestovín tagliatelle
- 150 g bravčovej bábiky, nakrájané na malé kocky
- 100 g pancetty, nakrájané na malé kocky
- 150 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1 strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný
- 1 malá cibuľa, nadrobno nasekaná
- 60 g masla
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 malý panák brandy
- strúhaný syr typu parmigiano alebo grana na podávanie
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup
- Olúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu a cesnak.
- Pancettu aj bravčovú bábiku nakrájajte na malé kocky alebo rezančeky.
- Očistite a nakrájajte šampiňóny na plátky, ktoré ešte prekrájajte na polovicu.
- Na panvicu dajte maslo, nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Restujte, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte nakrájané šampiňóny a restujte, kým nezhnednú.
- Pridajte pancettu a restujte, kým nebude krásne opečená.
- Nakoniec pridajte bravčové mäso a pokračujte v restovaní ďalších pár minút (mäso musí zostať trochu ružové).
- Zvýšte plameň a prilejte brandy, po odparení alkoholu pridajte smotanu.
- Znížte teplotu a omáčku nechajte 3 až 4 minúty redukovať.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Zatiaľ čo sa omáčka varí, uvarte cestoviny al dente.
- Čerstvé tagliatelle trvajú len 4-5 minút, sušené asi 10 minút.
- Nechajte si šálku vody z varenia cestovín stranou a cestoviny sceďte.
- Tagliatelle primiešajte do omáčky tak, aby boli cestoviny pokryté krémovou omáčkou.
- Pokiaľ je omáčka suchá, pridajte trochu vody, ktorú ste si schovali z varenia cestovín.
- Ihneď podávajte so strúhaným syrom typu parmigiano alebo grana.

Ako sami vidíte, existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť bravčové na hubách jednoduchým a zároveň chutným spôsobom. Stačí vám na to iba pár dostupných ingrediencií a chvíľka času, a vy budete mať možnosť vyskúšať zase niečo nové, čím ohromíte nielen seba, ale aj svojich hostí.