Najlepšie recepty na bravčové s hubami 6x inak. Inšpirujte sa!

Máte chuť na niečo tradičné, ale v novom kabáte?

Vyskúšajte naše recepty na bravčové na hubách!

Či už si vyberiete klasickú kotletu so smotanovou omáčkou, ázijskú pochúťku s ryžou alebo snáď taliansku verziu s cestovinami, určite si pochutnáte.

Prajeme vám dobrú chuť!

Bravčové kotlety v smotanovej omáčke

Vďaka tomuto receptu môžete mať večeru na stole za menej ako 30 minút. Pozostáva z jednoduchých prísad a nie je nutné žiadne marinovanie. Odporúčame podávať so zemiakovou kašou.

Ingrediencie

  • 4 vykostené bravčové kotlety s hrúbkou asi 1,2 cm
  • ¾ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia alebo podľa chuti
  • ½ lyžičky papriky alebo podľa chuti
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 230 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • ½ strednej cibule nakrájaná nadrobno
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica múky
  • 1 lyžička štipľavej omáčky
  • 1 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 1/3 šálky smotany na šľahanie
  • 1 polievková lyžica petržlenu

Postup

  1. Bravčové kotlety osoľte, okoreňte a pridajte papriku.
  2. Na veľkej panvici zohrejte na strednom / vysokom plameni 1 polievkovú lyžicu masla a 2 lyžičky oleja.
  3. Akonáhle je tuk rozpálený, vložte kotlety a opekajte 3-4 minúty z každej strany, pokiaľ nie sú zlatisto hnedé.
  4. Vyberte kotlety a prikryte ich, aby zostali teplé.
  5. Na rovnakú panvicu pridajte 1 polievkovú lyžicu masla a nakrájané huby.
  6. Opekajte 2 minúty na strednom plameni, alebo pokiaľ nie sú zlatisté.
  7. Pridajte 1 polievkovú lyžicu masla a cibuľu.
  8. Ľahko dochuťte soľou a korením.
  9. Opekajte 3-4 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
  10. Pridajte drvený cesnak a za stáleho miešania restujte 30 sekúnd.
  11. Pridajte múku a intenzívne miešajte po dobu 30 sekúnd.
  12. Pridajte kurací vývar, pálivú omáčku, smotanu na šľahanie a podľa chuti dosoľte a dokoreníme.
  13. Varte 2 minúty, alebo kým smotana nezačne hustnúť.
  14. Vráťte kotlety späť na panvicu a premiešajte s hubovou omáčkou.
  15. Znížte plameň a varte 5-8 minút, kotlety krásne zjemnia a nasajú chuť hubovej omáčky.
  16. Dozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte.
Bravčové kotlety v smotanovej hubovej omáčke
www.diethood.com

Ak máte nejaké huby navyše a neviete, čo s nimi, pozrite sa na naše tipy, ako zavariť huby na horšie časy .

Bravčová bábika v pomalom hrnci

Pomaly varená bravčová bábika s delikátnou hubovou a balzamikovou chuťou je ľahké jedlo, ktoré vás príjemne prekvapí.

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 bravčové bábiky (celkom okolo 1 kg)
  • 1 malá cibuľa, na tenké plátky
  • 230 g nakrájaných šampiňónov
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • 2 lyžice plus 1 lyžička balzamikového octu, rozdelené
  • 4 drvené strúčiky cesnaku
  • 1 a 1/2 lyžičky nakrájaného čerstvého rozmarínu, rozdelené
  • 2 a 1/2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1 polievková lyžica masla
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  1. Zmiešajte 1 a 1/2 lyžičky soli a 1 a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia v malej miske.
  2. Obe bravčové bábiky potrite zmesou soli a korenia.
  3. Rozpáľte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja vo veľkej panvici na strednom plameni.
  4. Vložte bábiky na panvicu a opečte zo všetkých strán dozlatista, asi 3 minúty na každú stranu.
  5. Akonáhle zhnednú, vyberte z panvice a odložte ich bokom.
  6. Do pomalého hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a huby.
  7. Na cibuľu a huby položte bravčové bábiky.
  8. Do pomalého hrnca pridajte kurací vývar, 2 lyžice balzamikového octu, cesnak a 1 lyžičku jemne nakrájaného rozmarínu.
  9. Zakryte a varte na miernom plameni po dobu 6-8 hodín alebo na vysokom plameni 3-4 hodiny, alebo kým stred najsilnejšej časti bravčového mäsa nedosiahne 63 ° C.
  10. Akonáhle je bravčové mäso upečené, preložte ho na tanier a prikryte fóliou kvôli uchovaniu tepla.
  11. Opatrne prelejte hubovú zmes z pomalého hrnca na panvicu a na strednom plameni ešte chvíľu varte.
  12. Miešajte kukuričný škrob s rovnakým množstvom studenej vody tak dlho, až sa rozpustí.
  13. Vzniknutú zmes zašľahajte do omáčky.
  14. Pridajte maslo, zvyšnú lyžičku balzamikového octu a 1/2 lyžičky jemne nakrájaného rozmarínu a šľahajte, kým sa maslo nerozpustí a poriadne nepremieša.
  15. Podľa potreby dochuťte ďalšou soľou alebo korením.
  16. Bábiku nakrájajte a podávajte s hubovou omáčkou.
Bravčová bábika v pomalom hrnci s balzamikovo-hubovou omáčkou
www.mysequinedlife.com

Bravčová krkovica na hubách

Jednoduché a chutné jedlo, na ktoré vám stačí pár ingrediencií. Tieto lahodné steaky podávajte s chrumkavým chlebom, varenými alebo vyprážanými zemiakmi či spätzlami.

Ingrediencie

  • 2 steaky z bravčovej krkovice
  • 150 g šampiňónov
  • 150 g hlivy ustricovej
  • ½ cibule
  • 2 vetvičky petržlenu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica masla
  • ¼ lyžičky muškátového orieška
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Vyberte steaky z chladničky a nechajte ich stáť pri izbovej teplote cca 30 minút než začnete variť.
  2. Očistite huby a nakrájajte ich na plátky hrubé cca 1 cm.
  3. Olúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno.
  4. Jemne nasekajte petržlen a odložte bokom.
  5. Steaky z oboch strán osoľte a okoreňte.
  6. Polovicu olivového oleja pridajte do panvice a zohrejte na strednú teplotu.
  7. Steaky opečte z každej strany cca 3 – 4 minúty alebo dohneda.
  8. Vyberte steaky z panvice.
  9. Na rovnakej panvici zohrejte zvyšný olivový olej a maslo.
  10. Pridajte šampiňóny a hlivu ustricovú a restujte 2 – 3 minúty.
  11. Pridajte cibuľu a pokračujte v restovaní ďalšie 3 – 4 minúty.
  12. Dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
  13. Vráťte steaky späť na panvicu a 2 minúty ich zahrievajte.
  14. Steaky podávajte s hubami a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
  15. Užite si to!
www,kitchenstories.com

Bravčová pečienka s bylinkovou omáčkou

Táto bravčová pečienka s čerstvými bylinkami, pečená v rúre, je hore krásne chrumkavá a vo vnútri dokonale jemná a šťavnatá. Lahodná hubová omáčka jej dodáva ešte lepšiu chuť. Buďte si istí, že s ňou každého ohromíte!

Ingrediencie

Bravčová pečienka

  • cca 1,8 kg bravčovej pečienky bez kosti
  • 1 polievková lyžica čerstvého rozmarínu, nasekaného
  • 2 lyžice čerstvej šalvie, nasekané (alebo 1 a 1/2 lyžičky sušených listov šalvie)
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu, nasekaného (alebo 1/2 lyžičky sušeného tymiánu)
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky koriandra
  • 2 drvené strúčiky cesnaku

Hubová omáčka

  • 450 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 šalotka, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 šálka suchého sherry (alebo suchého vermútu)
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu (rozpusteného v 1 lyžici vody)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 °C.
  2. Rozdrvte semienka koriandra v miske.
  3. Pridajte čerstvé bylinky a rozdrvte ich spolu so semienkami koriandra.
  4. V malej miske zmiešajte drvené bylinky a semienka koriandra so soľou a korením.
  5. Bravčovú pečienku posypte korením a mäso naklepte, aby korenie dobre držalo.
  6. Umiestnite pečienku na rošt umiestnený nad pekáčom vyloženým alobalom.
  7. Uistite sa, že je tuková čiapočka hore.
  8. Pečte 15 minút.
  9. Znížte teplotu na 160 ° C a pokračujte v pečení, kým teplota v strede najsilnejšej časti mäsa nedosiahne 60 ° C, teda asi 50 – 70 minút.
  10. Mäso vyberte z rúry, zakryte kúskom alobalu a pred podávaním nechajte 10 minút odpočívať.
  11. Medzitým rozpáľte na panvici olej.
  12. Restujte cesnak a šalotku po dobu 1 minúty.
  13. Pridajte huby a pokračujte v restovaní ďalších asi 5 minút, kým huby nezačnú hnednúť.
  14. Pridajte sherry a varte, kým sa väčšina tekutiny neodparí.
  15. Prilejte kuracie vývar a sójovú omáčku.
  16. Priveďte do varu.
  17. Pridajte kukuričný škrob a duste asi 2 minúty, kým nezhustne.
  18. Dosoľte a dokoreníme.
  19. Podávajte s vašou obľúbenou prílohou (skvelá je napríklad zemiaková kaša s cesnakom).
Bravčová pečienka s bylinkovo-hubovou omáčkou
www.cravingtasty.com

Máte radi šampiňóny a chcete si z nich pripraviť obľúbenú pochúťku? Pozrite sa na naše recepty na plnené šampiňóny .

Bravčový bôčik na hubách s ryžou

Kombinácia jemného bravčového bôčika a ryže je úplne neodolateľná. Navyše je to nový spôsob, ako využiť zvyšnú ryžu a pritom uspokojiť vaše chute. Huby shiitake iba umocňujú delikátnosť pokrmu.

Ingrediencie

  • 1 šálka húb shiitake (asi 5-6 čerstvých alebo sušených húb, nakrájaných na kocky)
  • 230 g bravčového bôčika (nakrájaného na veľké kusy)
  • 2 lyžice oleja
  • 3 plátky zázvoru, nasekané
  • 1 a ½ lyžice ryžového vína
  • 3 lyžice svetlej sójovej omáčky
  • ¾ lyžice tmavej sójovej omáčky
  • 1 lyžica cukru
  • ½-¾ šálky vody alebo vývaru
  • 4 šálky varenej ryže
  • 1 jemne nasekaná jarná cibuľka

Postup

  1. Ak používate sušené huby shiitake, opláchnite ich a potom ich ponorte do teplej vody, kým nezmäknú.
  2. Trvá to najmenej 2 hodiny, ale je najjednoduchšie ich namočiť cez noc.
  3. Kým huby pokrájate, vytlačte z nich vodu a odložte ich stranou.
  4. Vodu z húb si nechajte.
  5. Ak používate čerstvé huby, jednoducho ich nakrájajte na kocky.
  6. Opláchnite bravčový bôčik a osušte ho.
  7. Mäso nakrájajte na kocky.
  8. Vo woku rozpáľte dve lyžice oleja.
  9. Opečte zázvor, kým ľahko nezhnedne.
  10. Pridajte mäso a za stáleho miešania restujte, kým nebude na okrajoch ľahko opečené.
  11. Pridajte huby a restujte ďalšie dve minúty.
  12. Stlmte oheň a pridajte 1 a ½ lyžice ryžového vína, 3 lyžice svetlej sójovej omáčky, ¾ lyžice tmavej sójovej omáčky, 1 lyžicu cukru a ½ šálky vody, tekutinu z húb alebo vývar.
  13. Miešajte a priveďte do varu.
  14. Znížte plameň, zakryte pokrievkou a duste 10 minút, kým mäso nezmäkne.
  15. Teraz pridajte varenú ryžu a poriadne premiešajte.
  16. Uistite sa, že je všetka ryža dobre premiešaná s omáčkou.
  17. Pokiaľ je ryža suchá, pokropte ju niekoľkými kvapkami vody.
  18. Nakoniec premiešajte s nasekanou jarnou cibuľkou a podávajte!
www.thewoksoflife.com

Skvelú ryžu k bravčovému s hubami môžete urobiť aj v ryžovare – napríklad v jednom z nášho testu . Pozrite sa, čo ďalšie zvedú.

Tagliatelle alla Castellana

Bohatý a sýty recept na krémové cestoviny tagliatelle s bravčovou bábikou pochádza z talianskej oblasti Trentino-Alto Adige. Pomerne ľahká omáčka pozostáva z bravčovej bábiky, húb, smotany, brandy a pancetty a vy si ju jednoducho zamilujete!

Ingrediencie

  • 320 g cestovín tagliatelle
  • 150 g bravčovej bábiky, nakrájané na malé kocky
  • 100 g pancetty, nakrájané na malé kocky
  • 150 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 1 strúčik cesnaku, nadrobno nasekaný
  • 1 malá cibuľa, nadrobno nasekaná
  • 60 g masla
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 malý panák brandy
  • strúhaný syr typu parmigiano alebo grana na podávanie
  • soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti

Postup

  1. Olúpte a nadrobno nakrájajte cibuľu a cesnak.
  2. Pancettu aj bravčovú bábiku nakrájajte na malé kocky alebo rezančeky.
  3. Očistite a nakrájajte šampiňóny na plátky, ktoré ešte prekrájajte na polovicu.
  4. Na panvicu dajte maslo, nakrájanú cibuľu a cesnak.
  5. Restujte, kým cibuľa nezmäkne.
  6. Pridajte nakrájané šampiňóny a restujte, kým nezhnednú.
  7. Pridajte pancettu a restujte, kým nebude krásne opečená.
  8. Nakoniec pridajte bravčové mäso a pokračujte v restovaní ďalších pár minút (mäso musí zostať trochu ružové).
  9. Zvýšte plameň a prilejte brandy, po odparení alkoholu pridajte smotanu.
  10. Znížte teplotu a omáčku nechajte 3 až 4 minúty redukovať.
  11. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
  12. Zatiaľ čo sa omáčka varí, uvarte cestoviny al dente.
  13. Čerstvé tagliatelle trvajú len 4-5 minút, sušené asi 10 minút.
  14. Nechajte si šálku vody z varenia cestovín stranou a cestoviny sceďte.
  15. Tagliatelle primiešajte do omáčky tak, aby boli cestoviny pokryté krémovou omáčkou.
  16. Pokiaľ je omáčka suchá, pridajte trochu vody, ktorú ste si schovali z varenia cestovín.
  17. Ihneď podávajte so strúhaným syrom typu parmigiano alebo grana.
Cestoviny s bravčovou bábikou na hubách na tanieri
www.the-pasta-project.com

Ako sami vidíte, existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť bravčové na hubách jednoduchým a zároveň chutným spôsobom. Stačí vám na to iba pár dostupných ingrediencií a chvíľka času, a vy budete mať možnosť vyskúšať zase niečo nové, čím ohromíte nielen seba, ale aj svojich hostí.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.