Slovenská zemiaková patrí ku klasickým polievkam, ktorá sa varí pravdepodobne v každej rodine.
Nesmú v nej pochopiteľne chýbať jej hlavné ingrediencie, a to zemiaky a majorán.
Zemiaková možné pripravovať viacerými spôsobmi a najmä huby jej dodávajú lahodnú chuť.
Poďme sa teda pozrieť na 3 lahodné recepty na zemiakovú polievku s hubami i bez.
Zemiaková s hubami
V čase hubárskej sezóny si nezabudnite uvariť klasickú českú zemiakovú polievku. Pokiaľ huby nepoznáte a do lesa na ne nechodíte, môžete použiť aj kupovanej šampiňóny alebo hlivu ustricovú.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- huby
- koreňová zelenina – mrkva, zeler, petržlen
- soľ
- korenie
- rasca
- majoránka
- olej
- polohrubá múka
- cibuľa
- cesnak
POSTUP
- V hrnci na oleji opražíme nakrájanú cibuľu a k nej pridáme pokrájané huby.
- Osolíme a okoreníme, pridáme celý rascu.
- Všetko podusíme tak dlho, až sú huby mäkké.
- Pripravíme si zápražku z múky a oleja, rozriedime ju a nalejeme k hubám do hrnca.
- Doplníme nakrájanými zemiakmi a varíme tak dlho, až zemiaky zmäknú.
- Dochutíme majoránom a cesnakom.
lisagcooks.com
Objavte podobné tipy
Zemiaková zo sušených húb
Ak máte vlastnú zásobu sušených z húb, môžete ich použiť k príprave zemiakových placiek.
INGREDIENCIE
- 3 zemiaky
- hrsť sušených húb
- 1 cibuľa
- cesnak
- korenie
- soľ
- majoránka
- 200 g koreňovej zeleniny – mrkva, zeler, petržlen
- olej
- polohrubá múka
POSTUP
- Sušené huby namočíme na pol hodiny do studenej vody.
- V hrnci na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nastrúhanú zeleninu a orestujeme.
- Potom prilejeme vodu, pridáme olúpané zemiaky a sušené huby.
- Varíme domäkka.
- Pripravíme si zápražku z oleja a múky. Mala by byť osmažené dočervena.
- Zápražku rozmiešame v polievke a dobre povaríme, až stratí múčnu chuť.
- Na záver polievku dochutíme cesnakom a majoránom.
praguecookingclass.com
Zemiaková bez húb
Zemiaková pochopiteľne môžeme variť aj bez húb. Namiesto nich pridajte rozšľahané vajcia. Tento recept je obzvlášť určený pre tých, ktorí huby nemajú v obľube.
INGREDIENCIE
- 3 zemiaky
- koreňová zelenina – 2 mrkvy, 1 petržlen, pol zeleru
- 1 cibuľa
- cesnak
- soľ
- korenie
- 1 vajce
- polohrubá múka
- olej
- majoránka
POSTUP
- Zemiaky si olúpeme a nakrájame na kocky.
- Vo vyššom hrnci speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu a spoločne orestujeme, až zelenina zavonia.
- Prilejeme vodu, vložíme zemiaky, osolíme a okoreníme a spoločne varíme do zmäknutia.
- Pripravíme si tmavšie zápražku, ktorú pridáme povariť do polievky.
- Na záver ochutíme majoránom a cesnakom a pridáme rozšľahané vajce.
- Krátko ešte povaríme a môžeme podávať.
daringgourmet.com
Ďalšie prísady do zemiaková majú skôr krajovou alebo rodinnú tradíciu.
Niekde sa napríklad pridáva aj hrsť varených krúp alebo drobných chrumiek, trochu hrachu alebo fazule, rozškvarenej slanina či niekoľko lyžíc smotany a z korenia napríklad aj bobkový list alebo nové korenie.
Ak ste milovník skôr poriadnych mäsitých polievok, inšpirujte sa recepty na hydinové guláša.