4 skvelé recepty na polievky so šampiňónmi, ktoré vás nadchnú

Že sa hubová sezóna chýli ku koncu? Nevadí, recepty na šampiňónovú polievku sa hodia vždy.

Tieto chutné huby totiž kúpite v obchode celoročne.

Máte na jeseň radšej husté krémové polievky? Potom ste tu správne.

Ako dosiahnete najlepší výsledok a chuť?

Inšpirujte sa v našich receptoch.

Krémová šampiňónová polievka

Vôňu húb a čerstvých byliniek sa len tak niečo nevyrovná. Táto jemná polievka so šampiňónmi vás postaví na nohy aj v tých najchladnejších dňoch. Na tanieri navyše vyzerá skvostne!

Ingrediencie:

  • 600 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • vetvička čerstvej petržlenovej vňate
  • pár vetvičiek čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 75 ml smotany na varenie
  • 6 plátkov ciabatty
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Huby očistite a nakrájajte na jemné plátky.
  • Cibuľu, zeler a cesnak olúpte a tiež nakrájajte na jemné plátky.
  • Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu, zeler cesnak a nadrobno nakrájaný petržlen s vetvičkami tymiánu. Zakryte pokrievkou a na nízkom ohni duste domäkka.
  • Z pokrájaných šampiňónov oddeľte malú hrsť a dajte bokom, zvyšok prihoďte k zelenine a premiešajte.
  • Potom prilejte vývar a priveďte do varu. Varte po dobu 15 minút.
  • Polievku dochuťte soľou a korením. Akonáhle bude všetko mäkké, odstavte hrniec z tepla a rozmixujte zeleninu s hubami tyčovým mixérom
  • Po rozmixovaní prilejte smotanu a vráťte hrniec späť na ohrev, za stáleho miešania chvíľu povarte.
  • Medzitým na olivovom oleji orestujte zvyšné šampiňóny (stačí posoliť a ľahko okoreniť) a potom ľahko opečte aj plátkami ciabatty.
  • Polievku servírujte v miskách, posypte opečenými šampiňónmi, čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s opečenou ciabattou.
Krémová polievka so šampiňónmi
realfood.tesco.com

TIP: Chutia vám polievky zjemnené smotanou? Potom vyskúšajte pár našich tipov na najlepšie smotanové polievky.

Šampiňónovo-zemiaková polievka

Tak trochu iná zemiaková plačka. Namiesto hríbikov šampiňóny a tiež trocha kôpru. Tento recept je jednoduchý na prípravu a plný zdravej zeleniny a byliniek.

Ingrediencie:

  • 500 g šampiňónov
  • 2 stredne veľké póry nakrájané na plátky
  • 2 veľké mrkvy nakrájané na plátky
  • 6 lyžíc masla
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 600 g zemiakov
  • 1 lyžica čerstvého kôpru (plus vetvičky na ozdobenie)
  • 1 čajová lyžička soli
  • štipka korenia
  • 1 bobkový list
  • 30 g hladkej múky
  • 250 ml smotany na šľahanie (vysokopercentné)
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • V hrnci nechajte rozohriať maslo (3 lyžice), pridajte pór, mrkvu a restujte zrhuba 5 minút do mäkka.
  • Orestovanú zeleninu zalejte vývarom, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, kôpor, bobkový list, soľ a korenie.
  • Priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte pokrievkou a duste zhruba 15-20 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
  • Medzitým na panvici orestujte na zvyšnom masle šampiňóny po dobu 4-6 minút, potom vsypte huby do polievky. Z polievky vyberte zároveň s tým bobkový list a nechajte ďalej variť na nízkom ohni.
  • V malej miske dôkladne rozmiešajte múku so smotanou, zmes potom postupne vmiešajte do polievky.
  • Priveďte do varu a za stáleho miešania varte 2 minúty, kým sa polievka nezahustí.
  • Podávajte s vetvičkami kôpru alebo inou čerstvou bylinkou.
Polievka so šampiňónmi a zemiakmi
damndelicious.net

TIP: Polievku môžete dochutiť troškou octu.

Polievka so šampiňónmi a kokosovým mliekom

V tomto recepte si predstavíme ľahší variant šampiňónovej polievky. Nejedná sa o klasický krém, ale o redšiu polievku s vôňou a chuťou exotiky vďaka pridanému kokosu a citrónu. Táto zaujímavá variácia si vás však určite získa.

Ingrediencie:

  • 2 plechovky kokosového mlieka (2x 400 g)
  • 400 g šampiňónov
  • 3 šalotky
  • 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky kokosového cukru (môžete použiť aj trstinový)
  • olivový olej
  • 1 lyžička lahôdkového droždia
  • 1 lyžička soli
  • korenie

Postup:

  • V hrnci zmiešajte kokosové mlieko s jemne nakrájanou šalotkou, zázvorom a citrónovou šťavou. Na strednom ohni varte 10 minút za pravidelného miešania.
  • Medzitým na troške olivového oleja orestujte na plátky nakrájané šampiňóny, posoľte, posypte ich cukrom a droždím a restujte zhruba 5 minút.
  • Trochu húb dajte bokom, zvyšok zalejte ochuteným a povareným kokosovým mliekom a ešte chvíľu povarte.
  • Polievku podávajte v hlbokých miskách so zvyškom orestovaných húb navrch, môžete dozdobiť čerstvými bylinkami, ideálne citrónovou trávou a kokosovými lupienkami.
Polievka so šampiňónmi a kokosovým mliekom
coconut-merchant.com

Zaujíma vás, ako si výhodne vybrať kombinovaný sporák ? V našom článku sme sa o tejto téme zmienili a uviedli si jeho plusy aj mínusy.

Francúzska šampiňónová polievka s cesnakovými krutónmi

Určite poznáte francúzsku cibuľačku, ale ako chutí „hubka“ z tejto krajiny? Krásne vonia po cesnaku, chrumká vďaka výborným krutónom a tiahne sa kvôli rozpustenému parmezánu. Pokiaľ chcete niečím prekvapiť svojich hostí alebo rodinu pri nedeľnom obede, tento recept si určite uschovajte.

Ingrediencie:

Na polievku

  • 4 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 cibuľa
  • 600 g šampiňónov
  • 1 lyžica cukru kryštál
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1,5 l hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 150 ml vysokopercentnej smotany
  • 2 bobkové listy
  • 200 g strúhaného parmezánu
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého alebo sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička čerstvého alebo sušeného tymiánu
  • soľ
  • korenie

Na krutóny

  • 2 paličky cesnaku
  • olivový olej
  • 8 plátkov kvalitného chleba
  • soľ

Postup:

Polievka

  • Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozpustite maslo a pridajte olivový olej.
  • Nechajte speniť nadrobno nakrájanú cibuľu a pridajte na plátky nakrájané šampiňóny. Zľahka restujte, kým huby nezmäknú (približne 30 minút).
  • Potom pridajte rozotrený cesnak, cukor, soľ a korenie a restujte ďalších 10 minút. Zasypte múkou a premiešajte.
  • Prilejte vývar, premiešajte a vhoďte do polievky bylinky (rozmarín, tymián, bobkový list).
  • Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zľahka varte po dobu 15 minút. Potom vypnite ohrev a prilejte smotanu. Miešajte, kým polievka nezhustne. Dosoľte a dokoreníme.

Krutóny

  • Zapnite rúru na 250 stupňov Celzia. Vezmite cesnakové palce a odrežte z nich hornú časť (tú vyhoďte). Potom vložte cesnak do mištičky z alobalu a zalejte ho olejom. Posoľte, alobal pevne uzavrite a nechajte piecť po dobu 30 – 40 minút.
  • Potom vyberte z rúry a nechajte cesnak a olej vychladnúť.
  • Medzitým nakrájajte chlieb na kocky. Tie potom potrite cesnakovým olejom vzniknutým pri pečení a posypte soľou. Takto upravené chlebové kocky opečte na panvici po dobu 5 až 10 minút. Hotové krutóny potom zmiešajte s rozomletým upečeným cesnakom.

Servírovanie

  • Horúcu polievku rozlejte do misiek a posypte cesnakovými krutónmi.
  • Navrch krutónov nasypte parmezán tak, aby sa ľahko roztiekol.
  • Zasypte čerstvými bylinkami a podávajte.
Francúzska šampiňónová polievka s krutónmi a syrom
food52.com

Že už cítite vôňu húb a byliniek?

Tieto recepty na šampiňónovú polievku sú viac ako lákavé.

Takto pripravené jedlo bohato postačí na obed alebo večeru a žiadny druhý chod nebude potrebný.

Ktorý z receptov vás oslovil najviac?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.