Že sa hubová sezóna chýli ku koncu? Nevadí, recepty na šampiňónovú polievku sa hodia vždy.
Tieto chutné huby totiž kúpite v obchode celoročne.
Máte na jeseň radšej husté krémové polievky? Potom ste tu správne.
Ako dosiahnete najlepší výsledok a chuť?
Inšpirujte sa v našich receptoch.
Krémová šampiňónová polievka
Vôňu húb a čerstvých byliniek sa len tak niečo nevyrovná. Táto jemná polievka so šampiňónmi vás postaví na nohy aj v tých najchladnejších dňoch. Na tanieri navyše vyzerá skvostne!
Ingrediencie:
- 600 g šampiňónov
- 1 cibuľa
- 2 stonky stopkového zeleru
- 3 strúčiky cesnaku
- vetvička čerstvej petržlenovej vňate
- pár vetvičiek čerstvého tymiánu
- olivový olej
- 1,5 litra kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 75 ml smotany na varenie
- 6 plátkov ciabatty
- soľ
- korenie
Postup:
- Huby očistite a nakrájajte na jemné plátky.
- Cibuľu, zeler a cesnak olúpte a tiež nakrájajte na jemné plátky.
- Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej a pridajte cibuľu, zeler cesnak a nadrobno nakrájaný petržlen s vetvičkami tymiánu. Zakryte pokrievkou a na nízkom ohni duste domäkka.
- Z pokrájaných šampiňónov oddeľte malú hrsť a dajte bokom, zvyšok prihoďte k zelenine a premiešajte.
- Potom prilejte vývar a priveďte do varu. Varte po dobu 15 minút.
- Polievku dochuťte soľou a korením. Akonáhle bude všetko mäkké, odstavte hrniec z tepla a rozmixujte zeleninu s hubami tyčovým mixérom
- Po rozmixovaní prilejte smotanu a vráťte hrniec späť na ohrev, za stáleho miešania chvíľu povarte.
- Medzitým na olivovom oleji orestujte zvyšné šampiňóny (stačí posoliť a ľahko okoreniť) a potom ľahko opečte aj plátkami ciabatty.
- Polievku servírujte v miskách, posypte opečenými šampiňónmi, čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte s opečenou ciabattou.

TIP: Chutia vám polievky zjemnené smotanou? Potom vyskúšajte pár našich tipov na najlepšie smotanové polievky.
Šampiňónovo-zemiaková polievka
Tak trochu iná zemiaková plačka. Namiesto hríbikov šampiňóny a tiež trocha kôpru. Tento recept je jednoduchý na prípravu a plný zdravej zeleniny a byliniek.
Ingrediencie:
- 500 g šampiňónov
- 2 stredne veľké póry nakrájané na plátky
- 2 veľké mrkvy nakrájané na plátky
- 6 lyžíc masla
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 600 g zemiakov
- 1 lyžica čerstvého kôpru (plus vetvičky na ozdobenie)
- 1 čajová lyžička soli
- štipka korenia
- 1 bobkový list
- 30 g hladkej múky
- 250 ml smotany na šľahanie (vysokopercentné)
- soľ
- korenie
Postup:
- V hrnci nechajte rozohriať maslo (3 lyžice), pridajte pór, mrkvu a restujte zrhuba 5 minút do mäkka.
- Orestovanú zeleninu zalejte vývarom, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, kôpor, bobkový list, soľ a korenie.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte pokrievkou a duste zhruba 15-20 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Medzitým na panvici orestujte na zvyšnom masle šampiňóny po dobu 4-6 minút, potom vsypte huby do polievky. Z polievky vyberte zároveň s tým bobkový list a nechajte ďalej variť na nízkom ohni.
- V malej miske dôkladne rozmiešajte múku so smotanou, zmes potom postupne vmiešajte do polievky.
- Priveďte do varu a za stáleho miešania varte 2 minúty, kým sa polievka nezahustí.
- Podávajte s vetvičkami kôpru alebo inou čerstvou bylinkou.

TIP: Polievku môžete dochutiť troškou octu.
Objavte podobné tipy
Polievka so šampiňónmi a kokosovým mliekom
V tomto recepte si predstavíme ľahší variant šampiňónovej polievky. Nejedná sa o klasický krém, ale o redšiu polievku s vôňou a chuťou exotiky vďaka pridanému kokosu a citrónu. Táto zaujímavá variácia si vás však určite získa.
Ingrediencie:
- 2 plechovky kokosového mlieka (2x 400 g)
- 400 g šampiňónov
- 3 šalotky
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného zázvoru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžičky kokosového cukru (môžete použiť aj trstinový)
- olivový olej
- 1 lyžička lahôdkového droždia
- 1 lyžička soli
- korenie
Postup:
- V hrnci zmiešajte kokosové mlieko s jemne nakrájanou šalotkou, zázvorom a citrónovou šťavou. Na strednom ohni varte 10 minút za pravidelného miešania.
- Medzitým na troške olivového oleja orestujte na plátky nakrájané šampiňóny, posoľte, posypte ich cukrom a droždím a restujte zhruba 5 minút.
- Trochu húb dajte bokom, zvyšok zalejte ochuteným a povareným kokosovým mliekom a ešte chvíľu povarte.
- Polievku podávajte v hlbokých miskách so zvyškom orestovaných húb navrch, môžete dozdobiť čerstvými bylinkami, ideálne citrónovou trávou a kokosovými lupienkami.

Zaujíma vás, ako si výhodne vybrať kombinovaný sporák ? V našom článku sme sa o tejto téme zmienili a uviedli si jeho plusy aj mínusy.
Francúzska šampiňónová polievka s cesnakovými krutónmi
Určite poznáte francúzsku cibuľačku, ale ako chutí „hubka“ z tejto krajiny? Krásne vonia po cesnaku, chrumká vďaka výborným krutónom a tiahne sa kvôli rozpustenému parmezánu. Pokiaľ chcete niečím prekvapiť svojich hostí alebo rodinu pri nedeľnom obede, tento recept si určite uschovajte.
Ingrediencie:
Na polievku
- 4 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 cibuľa
- 600 g šampiňónov
- 1 lyžica cukru kryštál
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- 2 lyžice balzamikového octu
- 150 ml vysokopercentnej smotany
- 2 bobkové listy
- 200 g strúhaného parmezánu
- 1 lyžička nasekaného čerstvého alebo sušeného rozmarínu
- 1 lyžička čerstvého alebo sušeného tymiánu
- soľ
- korenie
Na krutóny
- 2 paličky cesnaku
- olivový olej
- 8 plátkov kvalitného chleba
- soľ
Postup:
Polievka
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozpustite maslo a pridajte olivový olej.
- Nechajte speniť nadrobno nakrájanú cibuľu a pridajte na plátky nakrájané šampiňóny. Zľahka restujte, kým huby nezmäknú (približne 30 minút).
- Potom pridajte rozotrený cesnak, cukor, soľ a korenie a restujte ďalších 10 minút. Zasypte múkou a premiešajte.
- Prilejte vývar, premiešajte a vhoďte do polievky bylinky (rozmarín, tymián, bobkový list).
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu a zľahka varte po dobu 15 minút. Potom vypnite ohrev a prilejte smotanu. Miešajte, kým polievka nezhustne. Dosoľte a dokoreníme.
Krutóny
- Zapnite rúru na 250 stupňov Celzia. Vezmite cesnakové palce a odrežte z nich hornú časť (tú vyhoďte). Potom vložte cesnak do mištičky z alobalu a zalejte ho olejom. Posoľte, alobal pevne uzavrite a nechajte piecť po dobu 30 – 40 minút.
- Potom vyberte z rúry a nechajte cesnak a olej vychladnúť.
- Medzitým nakrájajte chlieb na kocky. Tie potom potrite cesnakovým olejom vzniknutým pri pečení a posypte soľou. Takto upravené chlebové kocky opečte na panvici po dobu 5 až 10 minút. Hotové krutóny potom zmiešajte s rozomletým upečeným cesnakom.
Servírovanie
- Horúcu polievku rozlejte do misiek a posypte cesnakovými krutónmi.
- Navrch krutónov nasypte parmezán tak, aby sa ľahko roztiekol.
- Zasypte čerstvými bylinkami a podávajte.

Že už cítite vôňu húb a byliniek?
Tieto recepty na šampiňónovú polievku sú viac ako lákavé.
Takto pripravené jedlo bohato postačí na obed alebo večeru a žiadny druhý chod nebude potrebný.
Ktorý z receptov vás oslovil najviac?