Tie najlepšie recepty na kelové lahôdky alebo čo všetko sa dá z tejto zdravej zeleniny pripraviť!

Zelená guľa plná vitamínov a minerálov, ktorú ale mnoho z nás nemá príliš v láske.

Ak aj vy patríte k tým, ktorí majú k tejto kapustovitej zelenine odpor, vyskúšajte naše jedinečné recepty so kelom!

Pri použití správneho korenia a ďalších ingrediencií sa z nej dajú pripraviť veľmi chutné pokrmy.

Uvidíte, že budete milo prekvapení!

Zapečený kel s hovädzím mäsom, paradajkami a syrom

Skvelý casserole, ktorý si vďaka jeho dokonalej chuti úplne zamilujete! Navyše ho môžete uchovať v chladničke aj po dobu niekoľkých dní!

Ingrediencie:

  • 1 väčší kel
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 šálky ryže
  • 2 šálky mozzarelly
  • 1/4 šálky vody
  • 400 g sekaných paradajok v konzerve
  • 400 g paradajkového pretlaku
  • 1 čajová lyžička sladkej papriky
  • 1 čajová lyžička worestrovej omáčky
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného oregana
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia
  • 1 PL olivového oleja
  • čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Na panvici orestujte mleté hovädzie mäso, nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
  3. Následne pridajte k mäsu oregano, tymian, sladkú papriku, worcestrovú omáčku a dôkladne premiešajte.
  4. Prilejte do panvice aj vodu, paradajkový pretlak a paradajky z konzervy.
  5. Za občasného miešania duste po dobu 15-20 minút.
  6. Potom oheň vypnite a vmiešajte do zmesi ryžu.
  7. V medziobdobí, keď sa mäso s omáčkou varí, na inej panvici s olejom poduste na kúsky nakrájaný kel.
  8. V priebehu dusenia kel osoľte a okoreňte, varte približne 5-7 minút.
  9. Následne polovicu kelu dajte na dno vymastenej zapekacej misky.
  10. Na kel následne nalejte zmes s mäsom a omáčkou a tú prekryte zvyškom kelu.
  11. Prekryte alobalom a vložte do rúry piecť na približne 40 minút.
  12. Potom z misky odstráňte alobal, pridajte kúsky mozzarelly a pečte ešte 15-20 minút, kým sa mozzarella nerozpustí a zapečený kel nezačne hnednúť.

Kapustový casserole servírujte posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou.

Pokrm so kelom zapekaným s hovädzím mäsom a syrom
zdroj: casserolecrissy.com

Inšpirujte sa tiež rozmanitými pokrmami z ružičkového kelu . Môžete ju variť, zapekať, smažiť aj dusiť!

Zdravá kelová polievka

Táto chutná a bohatá polievka je obľúbeným pokrmom nielen pre vegetariánov a vegánov. Skvele vás zahreje aj zasýti!

Ingrediencie:

  • 1/2 kelu
  • 4 šálky vývaru
  • 2 šálky vody
  • 400 g sekaných paradajok v konzerve
  • 400 g sterilizovaných bielych fazule
  • 1 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stopkaté zelery
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 čajovej lyžičky chilli
  • 1 čajová lyžička tymiánu
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup:

  1. Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler.
  2. Dochuťte soľou, čiernym korením a chilli a povarte približne 5 minút domäkka.
  3. Pridajte fazuľu, prelisované strúčiky cesnaku a tymian.
  4. Premiešajte a následne prilejte vývar aj vodu.
  5. Priveďte zmes do varu a pridajte do nej nadrobno pokrájaný kel a paradajky.
  6. Poduste približne 10 minút.
  7. Pridajte do polievky čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a prípadne dosoľte.

Polievku z kelu podávajte s čerstvým pečivom.

Kapustová polievka so zmesou zeleniny
zdroj: delish.com

Závitky z kelových listov v rajskej omáčke

Tajomstvo chutných a na pohľad pekných závitkov spočíva v blanšírovaní. Listy je potrebné krátko povariť v horúcej vode, následne sprudka schladiť a osušiť. Táto technika zaručí, že si listy zachovajú svoju krásne zelenú farbu, budú poddajné, ale nebudú pri balení praskať.

Ingrediencie:

Závitky

  • 1 kel
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 šálka ryže
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • olej
  • soľ, korenie

Paradajková omáčka

  • 800 g sekaných paradajok v konzerve
  • 400 g paradajkového pretlaku
  • 2 PL masla
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1 PL vínneho octu
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vo väčšom hrnci rozohrejte maslo, pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju približne 5 minút.
  2. Pridajte cesnak, paradajky, paradajkový pretlak, soľ a korenie.
  3. Dôkladne premiešajte.
  4. Vmiešajte cukor a ocot a za občasného miešania priveďte zmes do varu.
  5. Varte približne 10-15 minút.
  6. V medziobdobí vložte do hrnca s vodou povariť kel.
  7. Varte približne 3-5 minút, kým sa kelové listy stanú vláčnymi.
  8. Následne kel vyberte, prudko schlaďte a odlúpte z neho dvanásť listov.
  9. V miske premiešajte mleté mäso s ryžou, soľou, čiernym korením, cibuľou, petržlenovou vňaťou.
  10. Na záver primiešajte vajcia a pol šálky predpripravenej rajskej omáčky.
  11. Následne do stredu každého kelového listu mäsovú zmes a list následne zabaľte do podoby závitku.
  12. Ak chcete, môžete listy spevniť pomocou špáradiel, aby sa prípadne pri pečení nerozbalili.
  13. Listy vložte do zapekacej misky a prelejte paradajkovou omáčkou.
  14. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 60 minút, kým listy aj mäso nebudú mäkké.

Kelové závitky podávajte so zemiakovou kašou preliate rajskou omáčkou.

Závitky z kelových listov plnené mletým mäsom servírované s rajskou omáčkou
zdroj: dinneratthezoo.com

Veľmi obľúbeným pokrmom z kelu sú aj placky. Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami na kelové fašírky .

Dusený kel s mäsom a zeleninou

Máte z detstva na tento pokrm zlé spomienky? Táto verzia vás rozhodne milo prekvapí, chutí skoro každému!

Ingrediencie:

  • 1 kel
  • 400 g mletého mäsa
  • 200 g slaniny
  • 400 g sekaných paradajok v konzerve
  • 800 ml vývaru
  • 1/2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL sušeného oregana
  • 2 čajové lyžičky sladkej papriky
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Slaninu nakrájajte na kocky a dajte na 2 minúty dusiť do hrnca.
  2. Keď pustí trochu tuku, pridajte nakrájanú cibuľu, cesnak a mrkvu a varte 5-8 minút domäkka.
  3. Pridajte mleté mäso, sladkú papriku, oregano, soľ a korenie.
  4. Za stáleho miešania poduste 2-3 minúty.
  5. Následne prilejte vývar a pridajte paradajky.
  6. Až sa začne zmes variť, pridajte na kúsky nakrájaný kel a za občasného miešania varte približne 40 minút.
  7. Premiešajte, ochutnajte a prípadne dokoreňte.
Miska s pokrmom z duseného kelu, mletého mäsa a zeleniny
zdroj: primaverakitchen.com

Netradičné sekané z kelu

Originálny variant sekanej, ktorý sa od tých klasických líši v tom, že na ňu nepotrebujete žiadne mleté mäso.

Ingrediencie:

  • 1 menší kel
  • 10 plátkov slaniny
  • 2/3 šálky hladkej múky
  • 2/3 šálky mlieka
  • 2 vajcia
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia
  • 2 PL masla

Postup:

  1. Do hrnca s vodou vložte kel nakrájaný na štvrťky a varte ho približne 30 minút.
  2. Potom kel sceďte, prepláchnite studenou vodou a nakrájajte na menšie kúsky.
  3. Odstráňte zo kelu všetku prebytočnú vodu.
  4. Na panvici zľahka orestujte slaninu nakrájanú na kocky.
  5. V miske zmiešajte múku, soľ, prášok do pečiva a korenie.
  6. Potom pridajte vajcia a maslo a po troškách vmiešajte mlieko.
  7. Miešajte, kým nie je zmes hladká.
  8. Nechajte 30 minút odstáť.
  9. Do zmesi múky následne pridajte kel a slaninu a dôkladne premiešajte.
  10. Hotovú zmes preložte do vymastenej zapekacej misky či pekáča.
  11. Pečte v rúre predhriatej na 200 ° C približne 50-55 minút.

Kapustová sekaná chutí znamenite so zemiakmi a tatárskou omáčkou.

Kapustová sekaná s kúskami slaniny
zdroj: insatiable-lens.com

Plnený kel alebo kelový bochník

Jedinečný pokrm, ktorého servírovanie je jedinečným gastronomickým zážitkom.

Ingrediencie:

Náplň

  • 1 kel
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 3/4 šálky varenej ryže
  • 1 šálka vody
  • 1 vajce
  • 1 čajová lyžička sušeného mletého cesnaku
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • soľ, korenie

Omáčka

  • 400 g sekaných paradajok v konzerve
  • 150 g paradajkového pretlaku
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 PL masla
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule
  • 2 čajové lyžičky sušeného oregana
  • 2 čajové lyžičky sušeného tymiánu
  • 1 čajová lyžička trstinového cukru
  • soľ, korenie

Postup:

  1. V miske zmiešajte paradajky, pretlak, cibuľu, maslo, cukor a korenie do podoby omáčky.
  2. Pomocou ostrého noža vydlabajte kelovú hlavu tak, aby vám zostala „škrupina“ s asi 3 centimetrmi silnou stenou.
  3. Vydlabaný stred kelu nakrájajte na drobné kúsky.
  4. Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom nakrájaný kel a cibuľu domäkka, približne 5 minút.
  5. Potom zmes z tepla odstráňte a nechajte vychladnúť.
  6. V miske zmiešajte mleté mäso, cibuľovo-kelovú zmes, ryžu, vajcia, soľ a korenie.
  7. Prilejte k zmesi paradajkovú omáčku a premiešajte.
  8. Následne túto zmes pomocou lyžice preložte do kelovej škrupiny.
  9. Celú kelovú hlavu pevne zabaľte do bavlneného plátna, v ktorom budete kel variť, aby sa nerozpadol.
  10. Takto zabalenú hlavu vložte do hrnca so šálkou vody a priklopené pokrievkou varte približne 60-75 minút na miernom ohni, kým kel nezmäkne.
  11. Potom kel z hrnca opatrne vyberte a rozbaľte plátno.
Kapustový bochník plnený zmesou mäsa, zeleniny a ryže
zdroj: tasteofhome.com

Blízkym príbuzným kelu je karfiol. Vyskúšajte vyprážaný karfiol v rôznych podobách!

Kelový nákyp

Pripravte si s nami túto chutnú pochúťku! Časť mozzarelly môžete na zintenzívnenie chuti nahradiť aj inými syrmi, napríklad parmezánom či gorgonzolou!

Ingrediencie:

  • 1/2 kelu
  • 4 vajcia
  • 1 a 1/2 šálky mozzarelly
  • 1/4 šálky kyslej smotany
  • 1/4 šálky majonézy
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky kukuričného škrobu
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia
  • 2 PL jarnej cibuľky
  • čerstvá pažítka na ozdobu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. V miske zmiešajte kyslú smotanu, vajcia a majonézu.
  3. V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a kukuričný škrob.
  4. Zmes múky odovzdajte k zmesi z vajíčok a dôkladne rozmiešajte v hladké cestíčko.
  5. Najemno nasekaný kel v miske posypte soľou, dôkladne premiešajte.
  6. Následne ku kelu pridajte najemno nasekanú jarnú cibuľku.
  7. Zmes kelu a cibuľky vložte do vymastenej zapekacej misky a prelejte ju cestíčkom.
  8. Navrchu posypte kúsky mozzarelly.
  9. Pečte v predhriatej rúre približne 35 minút dozlatista.

Takto pripravený kel chutí najlepšie s čerstvým pečivom.

Lahodný kelový nákyp
zdroj: natashakitchen.com

Chrumkavé kelové rezne ako originálna príloha

Túžite zaujať rodinu či priateľov zdravou a netradičnou prílohou k mäsu? Vyskúšajte tento jednoduchý a rýchly recept!

Ingrediencie:

  • 1 kel
  • 2 PL repkového leja
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200°C.
  2. Hlavu kelu nakrájajte na približne centimeter a pol hrubé plátky.
  3. Tieto plátky následne z oboch strán potrite olejom, osoľte a okoreňte.
  4. Položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte približne 15-20 minút.

Túto lahodnú prílohu podávajte predovšetkým k pečenému mäsu. Môžete ju kombinovať aj s ďalšími prílohami, napríklad so zemiakmi.

pečené rezne z kelových plátkov
zdroj: dinnerthendessert.com

Prečo zaradiť kel do svojho jedálnička?

Kel alebo iným názvom tiež kapusta obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok. Z hľadiska vitamínov je bohatá predovšetkým na vitamín C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok v nej nájdeme veľké množstvo draslíka, horčíka, vápnika, fosforu či železa. Všeobecne sa rozlišujú tri druhy kelu, hlávkový, ružičkový a kučeravý.

Výhodou kelu je, že ho môžeme pripravovať na mnoho spôsobov, napríklad dusiť, zapekať či smažiť. Možno ju použiť aj do šalátov, ale pred konzumáciou je nutné ju ľahko povariť. Mimochodom so kelom sa v našom jedálničku stretávame už v záznamoch zo stredoveku.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.