Skvelé recepty na rožky na oslavu svätého Martina. Inšpirujte sa!

Vyskúšajte recepty na svätomartinské rožky a oslávte so svojimi najbližšími a priateľmi tento sviatok.

Určite vás toto pečivo nadchne a každý rok sa k nemu budete v danom období radi vracať.

Ostatne svätého Martina oslavujeme hlavne jedlom a pitím, takže rozhodne nebudete nikto trpieť hladom.

Klasické svätomartinské rožky

Ako lepšie sa dá osláviť nejaký sviatok či slávnostnú udalosť ako dobrým jedlom? Toto pečivo má svoju charakteristickú chuť aj konzistenciu a rozhodne stojí za to. Ostatne k tomuto sviatku sa spája aj recepty na pečenú hus , ktorá nesmie na jedálničku chýbať.

Ingrediencie:

  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 1 vrecko instantného droždia
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 35 g kryštálového cukru
  • 3 g jemnej morskej soli
  • 3 vajcia
  • 100 g zmäknutého masla

Na dohotovenie:

  • 100 g rozpusteného masla
  • 2 vaječné žĺtky
  • 100 g hrubého cukru

Postup:

  • Mlieko zohrejeme, pridáme cukor, sušené droždie, trochu múky a necháme vzísť kvások.
  • Do misky preosejeme obe múky, soľ, prihodíme vajcia, zmäknuté maslo, a nakoniec hotový kvások. Uhnite cesto, ktoré bude mäkké a lepkavé, čo je správna konzistencia.
  • Z hotového cesta utvoríme guľôčku a vložíme ju do sklenenej misky vymastenej olejom. Necháme kysnúť, pokiaľ nie je cesto dvojnásobné.
  • Rúru rozohrejeme na 200 stupňov a pripravíme si plechy na pečenie.
  • Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrájame z neho rovnako veľké štvorce o veľkosti cca 12×12 cm. Malo by ich byť 16 z celého plátu.
  • Zatočíme/zrolujeme a vytvarujeme ako rožok. Všetky naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozpusteným maslom.
  • Posypeme hrubým cukrom a vložíme do predhriatej rúry. Necháme piecť asi 15 – 20 minút. Keď sa budú piecť veľmi rýchlo, znížime teplotu na 180 °C.
  • Hotové rožky odložíme na mriežku a necháme vychladnúť. Perfektne chutia s maslom a dobrou marmeládou.
Jednoduché rohlíčky bez náplne
Zdroj: https://breadcakesandale.com

Svätomartinské rožky plnené orechy a makom

Tradičným jedlom je už spomínaná hus, niekde aj kačica ak nej dokonalá sladká bodka v podobe plneného pečiva. Na výber sú hneď dva druhy náplne.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 100 g aktívneho kvásku
  • 450 g pšeničnej hladkej múky
  • 1 stredne veľké vajcia
  • 160 g masla
  • 160 ml mlieka
  • 8 g soli
  • 85 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice bieleho vína (ak nemáme, môžeme nahradiť rumom)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • Rozpustené maslo na potretie

Maková náplň:

  • 110 g mletého maku
  • 20 g masla
  • 20 g cukru
  • 2 lyžice ovocného kompótu
  • 2 lyžice rumu
  • 1/2 lyžičky tekvicového korenia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Orechová náplň:

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 40 g cukru
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 lyžice rumu
  • 3 lyžice mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup:

  • Začneme prípravou oboch náplní. Do panvice dáme mletý mak, mlieko, cukor a varíme, pokiaľ nie je zmes tuhá. Potom ju necháme vychladnúť a vmiešame ostatné suroviny.
  • Na orechovú náplň dáme všetky ingrediencie do panvice a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
  • Zmiešame kvások, múku, vajcia, mlieko, cukor, soľ, víno/rum a extrakt. Spracujeme, pridáme zmäknuté maslo a miesime, až bude cesto hladké, mäkké a elastické.
  • Dáme do misky, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať v chladničke. Ráno vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote kysnúť na dvojnásobok.
  • Nakysnuté cesto rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme na placku v tvare kruhu s priemerom 30 cm. Nožom, radielkom či krájačom na pizzu vykrojíme 8 rovnakých trojuholníkov.
  • Na prvých osem kusov cesta položíme lyžičkou kúsok makovej náplne, na druhých osem zase orechovú. Každý rožok zavinieme od najširšieho miesta k špičke a vytvarujeme do podkovy.
  • Hotové rožky dáme na plechy a necháme ešte znova kysnúť. Medzitým si predhrejeme rúru na 210 stupňov. Vložíme rožky a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 180 ° C a upečieme dozlatista.
  • Ešte horúce rožky potrieme rozpusteným maslom a dáme ich na kuchynskú mriežku vychladnúť. Potom už len stačí pocukrovať práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Svätomartinské orechové rožky.
Zdroj: https://www.mykitchenarea.com

Kysnuté podkovy

Jednoduché kvasnicové cesto az neho vyrobené lahodné svätomartinské rožky sú nepostrádateľnou súčasťou slávnostného pečenia. Majú jemnú konzistenciu, sú jemné a hodia sa na popoludňajší čaj, ale aj na raňajky s kávou.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 30 g droždia
  • 250 ml vlažného plnotučného mlieka
  • 1 vajce
  • 80 g krupicového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 60 g zmäknutého neslaného masla
  • Štipka jemnej morskej soli
  • 1 polievková lyžica rumu
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna

Na dokončenie:

  • 1 vaječný žĺtok
  • 2 lyžice mlieka
  • Hrubý cukor na posyp

Postup:

  • Múku preosejeme do misy, uprostred urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Zasypeme lyžicou cukru, 5 lyžicami mlieka a potom vidličkou zmiešame kvasinky s trochou múky, aby kvások lepšie kysnul.
  • Zakryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť. Potom pridáme vajcia, zvyšok cukru, vanilkový cukor, maslo, soľ, rum, citrónovú kôru a zvyšok mlieka.
  • Všetko zmiešame a miesime tak dlho, až sa cesto prestane lepiť na steny misy. Vyklopíme na pomúčenú dosku, a ešte niekoľko minút miesime, aby bolo cesto dokonale hladké a elastické.
  • Dáme späť do misy a necháme na teplom mieste kysnúť 60 minút. Medzitým si pripravíme 2 plechy, ktoré vyložíme papierom na pečenie.
  • Z cesta vyvaľkáme veľký obdĺžnik, narežeme na trojuholníky, zrolujeme do tvaru rožku a naukladáme na plechy. Prikryjeme papierom na pečenie a necháme ďalších 15 minút kysnúť.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov av malej miske zmiešame vaječný žĺtok s mliekom. Tým potrieme rožky a posypeme perlovým/hrubým cukrom.
  • Vložíme do rúry a pečieme 20 minút dozlatista. Po upečení necháme odpočívať na plechu asi 5 – 10 minút, až potom ich dáme na mriežku vychladnúť.
Pečivo sypané cukrom.
Zdroj: http://kitchenlioness.blogspot.com

Croissanty na oslavu svätého Martina

Ďalším tradičným receptom pre tento sviatok sú luxusné rožky s jemnou konzistenciou a úplne charakteristickou chuťou. Dokonca to môže byť aj skvelý darček pre milovníkov jedla.

Ingrediencie:

  • 3/4 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1 vrecko sušeného droždia
  • 4 hrnčeky polohrubej múky
  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 vajcia
  • 3/4 hrnčeka masla
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1/2 hrnčeka hrubého cukru

Postup:

  • Kvasinky rozpustíme vo vlažnom mlieku. Múku preosejeme do misky, utvoríme jamku, pridáme soľ, cukor a mlieko s droždím. Vypracujeme hladké cesto, zakryjeme a necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste.
  • Pridáme vajcia, polovicu masla a zapracujeme do cesta, aby bolo znova úplne hladké. Keď bude veľmi lepkavé, prisypeme trošku múky.
  • Rozpustíme si zvyšné maslo a pripravíme cukor na posyp. Pokiaľ nemáme hrubý cukor, môžeme rozdrviť valčekom kocky cukry.
  • Cesto vyvaľkáme na veľký okrúhly plát, z ktorého vykrájame 12 – 16 rovnako veľkých trojuholníkov.
  • Každý z nich potrieme rozpusteným maslom a posypeme hrubým cukrom. Zrolujeme do tvaru rožku a naukladáme na plech.
  • Na plechu potrieme vaječnými žĺtkami a posypeme ďalším cukrom. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  • Rožteky vložíme do rúry a pečieme zhruba 25 minút dozlatista. Upečené necháme vychladnúť a potom pocukrujeme.
Jednoduché rohlíčky bez plnky.
Zdroj: https://catholiccuisine.blogspot.com

Rýchle sladké rožky s vôňou marcipánu

Toto svätomartinské pečivo sa vo väčšine prípadov pripravuje iba raz do roka, podobne ako vianočné pečivo na Vianoce, ale rozhodne stojí za to.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 kocka droždia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 250 ml vlažného mlieka
  • Štipka soli
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 300 g marcipánu
  • 200 g práškového cukru

Postup:

  • Do nádoby kuchynského robota dáme múku, pridáme droždie, vlejeme zhruba 5 lyžíc mlieka a 1 lyžicu cukru. Pomocou miešacieho nástavca zľahka premiešame a necháme 15 minút v pokoji.
  • Prihodíme cukor, vajcia, maslo, soľ a pomocou hnetacieho háku spracujeme na hladké cesto. Zakryjeme vlhkou handričkou, aby nebolo cesto uschnuté a odložíme na ďalších 15 minút. Medzitým si predhrejeme si rúru na 190 stupňov.
  • Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik a pomocou ostrého noža z neho vykrájame 12 až 15 rovnakých trojuholníkov.
  • Na každý trojuholník položíme kúsok marcipánu o veľkosti vlašského orecha a potom z dlhej strany zavinieme smerom k špičke.
  • Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút odpočívať. Potom vložíme do predhriatej rúry a pečieme až 20 minút.
  • Akonáhle sú rožky chrumkavé a zlatisté, zmiešame práškový cukor s trochou vody, aby vznikla hustá pasta a každý croissant touto pastou potrieme. Necháme zaschnúť a vychladnúť.
Svätomartinské croissanty.
Zdroj: https://www.whatsforlunchhoney.net

Plnené polmesiaca s mandľovou náplňou

Vôňa mandlí a lahodná cukrárska poleva urobia z obyčajných sladkých rožkov luxusnú pochúťku ku káve či popoludňajšiemu čaju, prípadne k hrnčeku vynikajúceho kakaa.

Ingrediencie:

  • 50 dkg polohrubej múky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 šálka teplého mlieka
  • 5 dkg kryštálového cukru
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 kocka masla
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 vajce

Poleva:

  • 250 g cukru múčka
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 lyžičky vanilkového cukru
  • 1 lyžica mlieka
  • 4 – 7 lyžíc vody

Mandľová náplň:

  • 200 g mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 2 – 4 lyžice kyslej smotany (na spojenie surovín)
  • 5 – 8 kvapiek mandľového oleja

Postup:

  • Začneme tým, že si pripravíme mandľovú náplň. Mandle rozomelieme, zmiešame s cukrom, mandľovým olejom a kyslou smotanou. Tej pridáme toľko, aby všetko držalo pohromade a malo vhodnú konzistenciu ako klasická orechová náplň.
  • Do malej misky dáme niekoľko lyžíc teplého mlieka, 1 lyžicu cukru, droždie a necháme vzísť kvások.
  • Vezmeme druhú misu a do nej nasypeme múku, prilejeme zvyšok mlieka, prihodíme cukor, vaječné žĺtky, soľ, vanilku a dôkladne zamiešame.
  • Pridáme 5 dkg rozpusteného masla a uhnete hladké cesto. Zakryjeme a necháme zhruba 1 hodinu kysnúť.
  • Cesto položíme na dosku a vytvoríme z neho štvorec, do ktorého stredu položíme zvyšných 200 g masla, ktoré bude mať teplotu 23 °C.
  • Každý roh cesta natiahneme do stredu masla, a nakoniec ho zabalíme, aby bolo úplne pokryté cestom. Potom ho pomocou valčeka vyvaľkáme do obdĺžnika o veľkosti cca 8 x 18 cm.
  • Znovu preložíme, zabalíme a vyvaľkáme ako predtým. Takto to zopakujeme štyrikrát za sebou. Pa cesto zabalíme do vlhkej utierky a dáme na 1 1/2 hodiny do chladničky.
  • Vychladené cesto vyvaľkáme a vykrájame z neho rovnako veľké trojuholníky. Na každú širokú stranu cesta položíme lyžicu mandľovej náplne a zrolujeme do tvaru rožka/podkovy.
  • Naukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie, zaklopíme a necháme 30 minút odpočívať. Medzitým si v miske našľaháme vajcia s lyžicou vody a potrieme nimi povrch rožkov ešte, než ich vložíme do rúry predhriatej na 190 stupňov.
  • Pečieme 30 minút dozlatista, potom vyberieme a necháme vychladnúť, aby nebola glazúra lepkavá. Pred podávaním môžeme ešte pocukrovať alebo pokvapkať čokoládou.
Rožky s vôňou mandlí a vanilky.
Zdroj: http://www.bestpolishrecipes.com

Kysnuté pečivo svätého Martina

Pokiaľ si chcete pripraviť sladké rožky, ale nemáte ani tú najmenšiu chuť zarábať cesto, môžete si kúpiť hotové kysnuté cesto na buchty a koláč.

Ingrediencie:

  • 2 hotové kysnuté cestá na buchty a koláč
  • 1/4 hrnčeka maku
  • 3/4 hrnčeka nasekaných vlašských orechov
  • 1/4 hrnčeka hrozienok
  • 1/4 hrnčeka nakrájaných mandlí
  • 1/4 hrnčeka rozdrobených maslových sušienok
  • 3 polievkové lyžice smotany
  • 1/3 hrnčeka cukru múčka
  • 1 lyžica masla
  • Štipka soli
  • 1 lyžička mandľového extraktu

Na dohotovenie:

  • 1 lyžica masla
  • 1/3 hrnčeka práškového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnčeka jemne nasekaných arašidov
  • Mlieko podľa potreby

Postup:

  • Mak, vlašské orechy, hrozienka, mandle aj sušienky dáme do kuchynského robota a necháme mixovať tak dlho, až bude všetko krásne jemné.
  • Preložíme do malého hrnca, pridáme smotanu, práškový cukor, maslo, štipku soli a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme na strednom ohni po dobu 5 minút.
  • Odstavíme, vmiešame mandľový extrakt a necháme vychladnúť.
  • Cestá vybalíme, rozložíme a rozdelíme na 16 trojuholníkov. Na každý z nich dáme kúsok náplne na širšiu stranu. Použijeme cukrárske vrecko alebo lyžičku.
  • Zrolujeme a vytvarujeme do podkovy. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Rožky naukladáme na plech a pečieme asi 12 minút.
  • Upečené podkovy necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme glazúru/polevu.
  • Zmiešame cukor s maslom, vanilkou aj mliekom a potrieme vychladnuté rožteky. Nakoniec posypeme jemne nasekanými arašidmi.
Podkovy so sladkou glazúrou.
Zdroj: https://polishhousewife.com

Poľské rožky na sladko

Nekysnuté svätomartinské rožky podľa tohto receptu majú podobnú konzistenciu ako francúzske croissanty, ale napriek tomu sú iné. Majú vynikajúcu chuť a krásne prevoňajú celú kuchyňu.

Ingrediencie:

  • 1 vrecko instantného droždia
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 1 polievková lyžica cukru kryštál
  • 3 veľké žĺtky
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 kocky masla

Náplň:

  • 1 hrnček maku
  • 1 hrnček mandľovej náplne

Glazúra:

  • 3 hrnčeky cukru múčka
  • 2 lyžice vody
  • 2 hrsti nasekaných mandlí

Postup:

  • Do nádoby kuchynského robota dáme droždie, 1 hrnček vlažného mlieka, lyžicu cukru a necháme rozpustiť.
  • Pridáme žĺtky, cukor, rozpustené maslo a premiešame. Prisypeme múku a dôkladne miesime zhruba 8 až 10 minút.
  • Preložíme do misky vymastenej olejom, zakryjeme a dáme na teplé miesto kysnúť, kým nebude mať cesto dvojnásobný objem.
  • Vyklopíme na pracovnú plochu, rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme do kruhu, ktorý rozdelíme na 8 rovnakých trojuholníkov.
  • V strednej miske zmiešame mak s mandľovou náplňou a dáme kúsok na každý jednotlivý dielik cesta v najširšom mieste.
  • Zamotáme do tvaru rožku/polmesiaca a naukladáme na plech s papierom na pečenie, kde necháme znova asi tak 20 minút kysnúť.
  • Rúru si predhrejeme na 190 stupňov, vložíme plechy a pečieme cca 20 minút dozlatista.
  • Necháme úplne vychladnúť a medzitým si pripravíme glazúru. Na tú stačí len zmiešať v miske práškový cukor s vodou, aby mala glazúra redšiu konzistenciu.
  • Natrieme na rožky a posypeme nasekanými mandľami. Servírujeme najlepšie s horúcim čajom alebo kávou.
Rožky s vôňou mandlí.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Ako si pripraviť kávu s bohatou penou bez kávovaru? V teste elektrických peničov na mlieko sme si naspali viac!

Jednoduché svätomartinské rolované podkovy

Sladká bodka sa hodí pre každú príležitosť, či už je to po výdatnom obede, pri spoločenskom večierku alebo len pri sledovaní obľúbeného filmu/seriálu.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 100 g cukru kryštál
  • 1 kocka droždia
  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 80 g rozpusteného masla
  • 5 lyžíc mlieka

Postup:

  • Múku dáme do misky, vytvoríme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Pridáme štipku soli, cukor, 250 ml mlieka a pomocou vidličky jemne premiešame. Necháme vzísť kvások.
  • Pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme hladké cesto. Miesime tak dlho, kým sa neprestane lepiť na steny misy.
  • Necháme kysnúť asi 40 – 60 minút a potom preložíme na dosku, kde len vyvaľkáme do obdĺžnika.
  • Vykrájame z neho rovnako veľké trojuholníky, ktoré rozprestrieme na plech opatrený papierom na pečenie.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a vložíme rožky, ktoré pečieme cca 20 minút dozlatista.
  • Ešte horúce rohlíčky potrieme mliekom (5 lyžíc) a necháme vychladnúť.
Croissant svätého Martina.
Zdroj: https://www.kochbar.de

Čo je sviatok svätého Martina a prečo ho oslavujeme?

Určite poznáte príslovie o tom, že príde Martin na bielom koni a prinesie so sebou zimu a sneh. S tým tiež súvisí dobré jedlo a pitie, čo je nepostrádateľnou a charakteristickou súčasťou tohto sviatku.

Ostatne pečená husička s knedľou a kapustou, k tomu vychladené pivo, no čo si priať viac. Sviatok pripadá na 11. november. U nás je to v podstate deň oslavovaný ako začiatok zimného obdobia.

Kto vlastne sv. Martin bol?

Martin Tourský žil v rokoch 316 – 397 a bol to pustovník, rímsky vojak a biskup v Tours. Bol zakladateľom prvotných kláštorov vo Francúzsku. Napriek tomu, že bol prijatý nedobrovoľne k cisárskemu jazdectvu, nepatril medzi klasických vojakov.

K tomu sa viaže symbolický čin, ktorý urobil roku 338 pri návrate do vojenského tábora. Mečom prepolil svoj dôstojnícky plášť a jednu jeho polovicu daroval žobrákovi.

Ten po ňom chcel almužnu, ale Martin nedisponoval ani peniazmi, ani jedlom či pitím. Tak aspoň poskytol časť svojho plášťa na zahriatie.

V legende, ktorá sa už roky rozpráva, sa hovorí, že budúcej noci sa pred ním zjavil sám Kristus a bol odetý do rovnakej časti plášťa, ktorú predtým venoval onomu žobrákovi pri bránach tábora.

Ježiš mal povedať, že týmto plášťom ma oddeľ Martin, ktorý je ešte len na ceste ku krstu. Ostatne po tomto slede udalosti sa dal Martin pokrstiť a opustil armádu. Nasledujúcich 10 rokov žil ako pustovník, než prijal biskupský stolec.

Čo k sviatku patrí?

Jednoznačne pečená svätomartinská hus, ktorá musí byť predtým dobre vykŕmená. Nechýba ani svätomartinské pečivo v podobe rožkov, rohov či podkov.

Rožky slúžili ako dar dievčat pre ich milých. Pre dievčinu či čeľadníka, ktorý končil službu bol určený veľký rožok naplnený makom. Všetko pečivo malo lekvárovú náplň alebo makový posyp.

Nesmieme zabudnúť ani na svätomartinské víno, ktoré musí spĺňať tie najprísnejšie kritériá. Prvé vína sa otvárajú práve 11. 11. o 11 hodine a musia sa nalievať z fliaš, nie zo suda. Etiketu musí zdobiť svätý Martin na bielom koni.

Pranostiky k svätému Martinovi

  • Na svätého Martina býva dobrá perina.
  • Na svätého Martina fajčíva sa z komína.
  • Svätý Martin prichádza na bielom koni.
  • Svätý Martin sadá s vďakou pri teplých kachliach.
  • Ak príde Martin na bielom koni, metelica za metelicou sa naháňa.
  • Martin a Katarína na blate – Vianoce na ľade.
  • Na svätého Martina hus najkrajšie spieva (na pekáči).
  • Na svätého Martina najlepšia je husina; pozri na hruď aj na kosti, poznáš, aká zima sa prihostí.
  • Ak je kobylka martinskej husi hnedá, bude málo snehu a na holo mrznúť; ak je však biela, bude veľa snehu.
  • Martinov ľad bude voda hneď.
  • Južný vietor na Martina – mierna zima.
  • Svätý Martin prichádza na bielom koni. Ak príde na šedom, bude zima striedavá; ak príde na žltom, príde zima tuhá a suchá.
  • Ak je na svätého Martina pod mrakom, bude nestála zima, ak je jasno, bude tuhá zima.
  • Ak prší okolo svätého Martina a hneď nato sneží a sneh zostane dlho ležať, robí to osivo znamenitú škodu.
  • Na svätého Martina pod mrakom – nestála zima.
  • Ak je zamračené na svätého Martina, bude zima lacná; ak je jasno, bude zima tuhá.
  • Na svätého Martina súdiť, že keď mokrý deň miernu a pohodlnú zimu, jasný ale tuhú zimu znamenať mal.
  • Ak zostane lístie až do Martina na stromoch, čaká sa dlhá a tuhá zima.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.