Známy český klenot zvaný kulajda: poctivá polievka z húb, zemiakov a kôpru

Kulajda je hustá polievka zjemnená smotanou a podávaná s vajcom.

Má jemne kyslastú chuť a je doplnená kôprom.

Keďže sa naozaj sýta, ako hlavný chod môžete zvoliť aj niečo ľahšie.

Existuje v mnohých obmenách, a tak vám môžeme priniesť novú inšpiráciu.

Ktorý z receptov by ste vyskúšali vy?

Poctivá guľajda

Hustá a jemná zároveň. Tento recept na guľade vám bude pripomínať jedlo od babičky.

INGREDIENCIA:

  • ½ hrnčeka na plátky nakrájaných šampiňónov
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ hrnčeka najemno nakrájanej cibule
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
  • 2 lyžičky celozrnnej múky
  • soľ
  • 2 hrnčeky vody alebo zeleninového vývaru
  • ½ smotany na šľahanie
  • 1 lyžica masla
  • korenie
  • vajcia
  • citrón
  • cukor

POSTUP:

  • Vajcia si dajte uvariť na tvrdo.
  • Cesnak si nakrájajte nadrobno a osmažte na masle.
  • Pridajte cibuľu a restujte do zlatista.
  • Následne pridajte šampiňóny, restujte asi 4 minúty, potom posypte múkou, chvíľku pražte, osoľte, okoreňte a potom podlejte vývarom.
  • Miešajte do zhustnutia.
  • Varte do mäkka.
  • Pred koncom pridajte kôpor, chvíľu povarte, potom smotanu, korenie, soľ.
  • Úplne nakoniec ju dochuťte citrónovou šťavou a cukrom.
  • Pozri s polovicou vajcia.
Poctivá guľajda musí byť hustá a plná surovín.
tresbohemes.com

Krkonošská guľajda

V krkonošskej guľade samozrejme nesmú chýbať čerstvé huby.

INGREDIENCIA:

  • 7 stredne veľkých zemiakov
  • ⅓ karfiolu
  • 1 hrsť sušených húb
  • 200 g čerstvých húb
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ lyžice masla
  • 1 lyžica oleja
  • 1 a ½ lyžice hladkej múky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžica rasce
  • 400 ml vývaru
  • 400 ml vody
  • 4 vetvičky kôpru
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Do hrnca si dajte vývar, vodu, bobkové listy, sparené sušené huby, korenie, soľ a priveďte do varu.
  • Medzitým si nadkrájajte cibuľu nadrobno a osmažte na oleji.
  • Smažte do sklovata, potom pridajte čerstvé huby a chvíľu smažte.
  • Potom oboje pridajte do hrnca s vývarom.
  • Na rovnakú panvicu si dajte maslo a múku a urobte zápražku, chvíľu varte, a potom zrieďte trochou vody a pridajte k vývaru spolu so zemiakmi.
  • Varte do zmäknutia, ku koncu pridajte najemno nasekaný kôpor, zahustite smotanou a dochuťte.
Poctivá guľajda z Krkonošska je polievka plná húb.
pinterest.ch

Ocenili by ste aj viac receptov na husté krémové polievky ? Inšpirujte sa!

Tradičná guľajda na slovenský spôsob

Napriek tomu, že sú si recepty na kulajdu dosť podobné, môžu sa líšiť postupom.

INGREDIENCIA:

  • 5 zemiakov
  • 200 g húb
  • 3 vajcia uvarené natvrdo
  • 600 ml mlieka alebo smotany
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica sterilizovaného kôpru
  • 2 lyžice octu
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Zemiaky si olúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody spolu s plátkami húb.
  • Medzitým, čo sa zemiaky varia, si nachystajte zápražku z masla a múky.
  • Tú potom postupne podlievajte studeným mliekom a šľahajte, aby sa netvorili hrudky.
  • Tento bešamel nechajte 10 minút variť za občasného miešania, osoľte ho a okoreňte a pridajte kôpor.
  • Nakoniec pridajte zemiaky, huby, nakrájané vajcia a dochuťte octom.
Česká polievka so smotanou - kulajda.
czechcuisine.com

Môžete si ju uvariť aj pomocou videoreceptu:

Dill Sour Soup | RICH and CREAMY ("KULAJDA")

Slovenská guľajda

A nakoniec musíme spomenúť variant našich susedov.

INGREDIENCIA:

  • 300 g čerstvých húb
  • 4 zemiaky
  • 500 ml kyslej smotany
  • 4 vajcia
  • 1 a ½ lyžice hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • mletá rasca
  • kôpor
  • ocot

POSTUP:

  • Huby si očistite a nakrájajte na plátky.
  • Obrambory olúpte a nakrájajte na kocky.
  • Oboje dajte variť do studenej vody spolu s rascou, soľou a korením a varte do mäkka.
  • Kyslú smotanu si zmiešajte s múkou, a primiešajte do polievky.
  • Miešajte naozaj dôkladne, aby sa polievka nezrazila.
  • Pridajte najemno nasekaný kôpor.
  • Nechajte variť ešte 10 minút.
  • Medzitým si pripravte stratené vajcia.
  • Najlepšie je každé vajce zvlášť ponoriť do misky s trochou octu, vajcia sa tak obalia a držia pohromade.
  • Vajcia potom dávajte do horúcej osolenej vody, v ktorej vytvoríte pomocou naberačky vodný vír.
  • Ak chcete vajcia na hniličko, varte 5 minút. Na úplné prevarenie žĺtkov nechajte variť 7 minút.
Slovenská guľajda so strateným vajcom.
modernfamilycook.com

A kde sa vzalo slovo kulajda? Presný pôvod nie je známy. Existujú vlastne dve rozdielne tézy, ktoré sa spájajú k juhočeskej tradícii. Jednou z nich je, že je táto polievka pomenovaná podľa juhočeskej kuchárky Adelajdy Kuhovej, teda presnejšie povedané skomolením jej mena. Druhá z nich potom toto pomenovanie vykladá ako juhočeský názov pre zahustenie polievky zápražkou.

Máte radi pokrmy z kôpru? Potom budete aj mimo guľajdy určite milovať aj iné najznámejšie kôprové pokrmy . Alebo sa môžete žmurknúť aj na recept na kôprovú polievku s vajcom .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.