Kulajda je hustá polievka zjemnená smotanou a podávaná s vajcom.
Má jemne kyslastú chuť a je doplnená kôprom.
Keďže sa naozaj sýta, ako hlavný chod môžete zvoliť aj niečo ľahšie.
Existuje v mnohých obmenách, a tak vám môžeme priniesť novú inšpiráciu.
Ktorý z receptov by ste vyskúšali vy?
Poctivá guľajda
Hustá a jemná zároveň. Tento recept na guľade vám bude pripomínať jedlo od babičky.
INGREDIENCIA:
- ½ hrnčeka na plátky nakrájaných šampiňónov
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ hrnčeka najemno nakrájanej cibule
- 2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru
- 2 lyžičky celozrnnej múky
- soľ
- 2 hrnčeky vody alebo zeleninového vývaru
- ½ smotany na šľahanie
- 1 lyžica masla
- korenie
- vajcia
- citrón
- cukor
POSTUP:
- Vajcia si dajte uvariť na tvrdo.
- Cesnak si nakrájajte nadrobno a osmažte na masle.
- Pridajte cibuľu a restujte do zlatista.
- Následne pridajte šampiňóny, restujte asi 4 minúty, potom posypte múkou, chvíľku pražte, osoľte, okoreňte a potom podlejte vývarom.
- Miešajte do zhustnutia.
- Varte do mäkka.
- Pred koncom pridajte kôpor, chvíľu povarte, potom smotanu, korenie, soľ.
- Úplne nakoniec ju dochuťte citrónovou šťavou a cukrom.
- Pozri s polovicou vajcia.

Krkonošská guľajda
V krkonošskej guľade samozrejme nesmú chýbať čerstvé huby.
INGREDIENCIA:
- 7 stredne veľkých zemiakov
- ⅓ karfiolu
- 1 hrsť sušených húb
- 200 g čerstvých húb
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a ½ lyžice masla
- 1 lyžica oleja
- 1 a ½ lyžice hladkej múky
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica rasce
- 400 ml vývaru
- 400 ml vody
- 4 vetvičky kôpru
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Do hrnca si dajte vývar, vodu, bobkové listy, sparené sušené huby, korenie, soľ a priveďte do varu.
- Medzitým si nadkrájajte cibuľu nadrobno a osmažte na oleji.
- Smažte do sklovata, potom pridajte čerstvé huby a chvíľu smažte.
- Potom oboje pridajte do hrnca s vývarom.
- Na rovnakú panvicu si dajte maslo a múku a urobte zápražku, chvíľu varte, a potom zrieďte trochou vody a pridajte k vývaru spolu so zemiakmi.
- Varte do zmäknutia, ku koncu pridajte najemno nasekaný kôpor, zahustite smotanou a dochuťte.

Ocenili by ste aj viac receptov na husté krémové polievky ? Inšpirujte sa!
Objavte podobné tipy
Tradičná guľajda na slovenský spôsob
Napriek tomu, že sú si recepty na kulajdu dosť podobné, môžu sa líšiť postupom.
INGREDIENCIA:
- 5 zemiakov
- 200 g húb
- 3 vajcia uvarené natvrdo
- 600 ml mlieka alebo smotany
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica sterilizovaného kôpru
- 2 lyžice octu
- soľ
- korenie
POSTUP:
- Zemiaky si olúpte, nakrájajte na kocky a dajte variť do osolenej vody spolu s plátkami húb.
- Medzitým, čo sa zemiaky varia, si nachystajte zápražku z masla a múky.
- Tú potom postupne podlievajte studeným mliekom a šľahajte, aby sa netvorili hrudky.
- Tento bešamel nechajte 10 minút variť za občasného miešania, osoľte ho a okoreňte a pridajte kôpor.
- Nakoniec pridajte zemiaky, huby, nakrájané vajcia a dochuťte octom.

Môžete si ju uvariť aj pomocou videoreceptu:
Slovenská guľajda
A nakoniec musíme spomenúť variant našich susedov.
INGREDIENCIA:
- 300 g čerstvých húb
- 4 zemiaky
- 500 ml kyslej smotany
- 4 vajcia
- 1 a ½ lyžice hladkej múky
- soľ
- korenie
- mletá rasca
- kôpor
- ocot
POSTUP:
- Huby si očistite a nakrájajte na plátky.
- Obrambory olúpte a nakrájajte na kocky.
- Oboje dajte variť do studenej vody spolu s rascou, soľou a korením a varte do mäkka.
- Kyslú smotanu si zmiešajte s múkou, a primiešajte do polievky.
- Miešajte naozaj dôkladne, aby sa polievka nezrazila.
- Pridajte najemno nasekaný kôpor.
- Nechajte variť ešte 10 minút.
- Medzitým si pripravte stratené vajcia.
- Najlepšie je každé vajce zvlášť ponoriť do misky s trochou octu, vajcia sa tak obalia a držia pohromade.
- Vajcia potom dávajte do horúcej osolenej vody, v ktorej vytvoríte pomocou naberačky vodný vír.
- Ak chcete vajcia na hniličko, varte 5 minút. Na úplné prevarenie žĺtkov nechajte variť 7 minút.

A kde sa vzalo slovo kulajda? Presný pôvod nie je známy. Existujú vlastne dve rozdielne tézy, ktoré sa spájajú k juhočeskej tradícii. Jednou z nich je, že je táto polievka pomenovaná podľa juhočeskej kuchárky Adelajdy Kuhovej, teda presnejšie povedané skomolením jej mena. Druhá z nich potom toto pomenovanie vykladá ako juhočeský názov pre zahustenie polievky zápražkou.
Máte radi pokrmy z kôpru? Potom budete aj mimo guľajdy určite milovať aj iné najznámejšie kôprové pokrmy . Alebo sa môžete žmurknúť aj na recept na kôprovú polievku s vajcom .