Podusené kapustu, chutí a zdravá príloha

Biele a červené hlávková kapusta je neoddeliteľnou súčasťou českej kuchyne.

Vynikajúci je tiež surové v zeleninových šalátoch.

Viete však, že jeho využitie je omnoho širšie? Dajú sa z neho variť polievky, pripravovať samostatné pokrmy alebo sa z neho dá dokonca pripraviť náplň do buchiet či závinov.

V tomto článku sa inšpirujte štyrmi recepty, ktoré využívajú do veľkej miery práve dusenej kapusty.

Šalát z hlávkovej kapusty s mrkvou

INGREDIENCIE:

  • 750 g kapusty (pol veľké alebo jedna malá hlávka)
  • 250 g mrkvy (asi dve veľké)
  • 1 stredná cibuľa
  • Soľ a korenie
  • cukor, ocot, olej na dochutenie
  • voda

POSTUP:

  1. Kapusta a mrkvu nahrubo nastrúhame.
  2. Posypeme lyžicou soli, štipkou korenia, dvoma lyžicami cukru a dvoma lyžicami octu.
  3. Premiešame a rukami promačkáváme tak dlho, až zelenina pustí šťavu.
  4. Potom do kapusty pridáme jemne posekanou cibuľu a prilejeme 1,5 deci studenej vody a lyžicu oleja môže byť aj olivový.
  5. V prípade potreby ešte dochutíme.

Kapustový šalát s mrkvouzdroj : farmanemcova.cz

Dusené červenej hlávková kapusta s jablkami

Toto kapusta sa výborne hodí k dusenému bravčovému mäsu alebo pečené hydine zvlášť ku kačici alebo husi.

INGREDIENCIE:

  • 1 kg hlávková červená kapusta
  • 2 jablká
  • 2 cibule
  • 3 lyžice oleja
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica octu
  • 125 ml červeného vína
  • štipka škorice
  • 2 kusy klinčekov
  • soľ a korenie

POSTUP:

  1. Kapusta prekrojíme na štvrťky, vykrojíme z nich hlúb a nakrájame ich na rezance.
  2. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame nahrubo.
  3. Ošúpanú a najemno nakrájanú cibuľu opražíme doružova v hrnci na rozpálenom oleji.
  4. Pridáme kapustu, jablká, víno, klinčeky, škoricu, cukor a ocot, osolíme, okoreníme, premiešame.
  5. Na miernom ohni dusíme pod pokrievkou 45 – 50 minút domäkka.
  6. Hotové kapustu podľa potreby dochutíme.

Dusené červenej hlávková kapusta s jablkamizdroj : emperorscrumbs.com

Staročeská polievka z hlávkovej kapusty

Kapustová polievka sa nemusí variť len z kyslej kapusty, chutiť vám bude určite aj z hlávkovej kapusty.

INGREDIENCIE:

  • 1 ks hlávkovej kapusty
  • 5 ks zemiakov
  • 250 g klobásy
  • 1 ks cibuľa
  • 2 l vývaru
  • 2 lyžičky údené papriky
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 50 ml sladkej smotany
  • svetlá zápražka
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 ks nového korenia
  • soľ
  • olej
  • kôpor a pažítka

POSTUP:

  1. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a chvíľku opekáme.
  2. Poprášime sladkou a údenou paprikou, hladkou múkou, premiešame a zalejeme vývarom.
  3. Vložíme pokrájané kapusta, zemiaky, korenie a osolíme.
  4. Dusíme domäkka.
  5. Nakoniec prilejeme smotanu na zjemnenie a prevaríme.
  6. Na tanieri dozdobíme vetvičkou kôpru, posypeme nasekanou pažítkou a podávame.

Staročeská polievka z hlávkovej kapustyzdroj : vitalia.cz

Prílohová šalát Coleslaw z hlávková kapusta

Chutný zeleninový salát se základem z bílého hlávkového zelí, který většinou známe z fast foodových restaurací, je velmi oblíben pro svou snadnou přípravu.

INGREDIENCIE:

  • 1 ks cibuľa
  • soľ
  • 200 g mrkvy
  • korenie mleté
  • 500 g bielej kapusty
  • 150 g majonézy

POSTUP:

  1. Mrkvu a kapustu nakrájame na malé drobné kocky.
  2. Pridáme jemne nakrájanú cibuľu a majonézu.
  3. Dochutíme soľou a korením.
  4. Premiešame a necháme do druhého dňa odležať.
  5. Šalát možno podávať ako prílohu ku kuraciemu mäsu, králičiemu mäsu alebo aj rybe.

Prílohová salat Coleslaw z hlávkovej kapustyzdroj : milujemerecepty.cz

Toto sú naše štyri odporúčania a my dúfame, že ste spokojní a chutí vám. Ak vás zaujíma aj ďalšie recepty z kapusty, inšpirujte sa treba návody na pečené kapustu .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.