Recepty na pravé domáce marcipánové guličky Mozartkugeln, po ktorých sa len zaprášia. Inšpirujte sa!

Milujete marcipán, jemný nugát a tmavú čokoládu? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na mozartové gule.

Táto luxusná a úplne delikátna cukrovinka patrí k tým vôbec najobľúbenejším.

S každým ďalším sústom sú vaše chuťové bunky v ešte väčšej extáze a vy tak nikdy nevydržíte len pri jednom kúsku.

Potešte svojich blízkych a vyrobte im túto pochúťku doma, alebo skúste byť kreatívni a vytvoriť im ich vlastnú krabičku plnú vynikajúcich guličiek.

Pravé mozartové gule

Táto čokoládová cukrovinka je preslávená po celom svete a snáď neexistuje nikto, kto by ju nepoznal aspoň podľa názvu. Obsahuje len tie najlahodnejšie ingrediencie, vďaka ktorým majú úplne charakteristickú a nenapodobiteľnú chuť. Omrknite tiež recepty na orechové guličky , tie rozhodne tiež stoja za pozornosť.

Ingrediencie:

  • 380 g marcipánu (domáceho alebo kupovaného)
  • 380 g pistáciového marcipánu
  • 540 g nugátu
  • 450 g horkej čokolády

Postup:

  • Z pistáciového marcipánu odoberáme rovnako veľké kúsky hmoty, ktoré vytvarujeme do guličiek.
  • Pripravíme si nugát a odoberieme z neho rovnaký počet kusov hmoty, ako pri pistáciovom marcipáne.
  • Z nugátu vytvarujeme koliesko, položíme naň guľôčku z pistácií a taktiež utvoríme guľôčku.
  • Nakoniec odlupujeme kúsky marcipánu, vytvoríme z neho ešte väčšie koliesko ako predtým z nugátu a vložíme doň pripravenú nugátovo-pistáciovú guľôčku.
  • Zabalíme av dlaniach vytvarujeme do väčšej gule. Takto hotové gule naukladáme na tácku a dáme aspoň na 2 hodiny vychladiť do chladničky.
  • Potom rozpustíme čokoládu vo vodnom kúpeli, odstavíme a vyberieme z chladničky gule.
  • Každú guľu ponoríme do rozpustenej čokolády, ideálne použijeme špajľu, aby nedošlo k obareniu prstov.
  • Guľu dôkladne obalíme čokoládou a naukladáme na tácku vyloženú papierom na pečenie.
  • Dáme späť do chladničky a necháme zatuhnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Tip: Ak chceme pripraviť Mozartove gule ako darček, zabalíme ich po zatuhnutí každú jednotlivo do zlatej fólie a naukladáme do darčekovej krabičky či sáčku.

Luxusné domáce Mozartkugeln.
Zdroj: https://www.daringgourmet.com

Mozartove gule z mletých mandlí

Každý recept je niečím zaujímavý, a hlavne chutí inak. Táto varianta je jednoduchá, rýchla a hoci má trochu odlišnú chuť, je vynikajúca.

Ingrediencie:

  • Na mandľovú hmotu:
  • 250 g mletých mandlí bez šupky
  • 250 g cukru múčka
  • 1 vajce
  • Nastrúhaná kôra z polovice chemicky neošetreného citróna
  • Citrónová šťava podľa potreby

Na dohotovenie:

  • 100 g mletých pistácií
  • 1 a 1/2 lyžice kvalitného kakaa
  • 200 g horkej čokolády
  • 50 g jemne mletých mandlí

Postup:

  • Mandle dáme do nádoby mixéra alebo kuchynského robota a prisypeme preosiaty práškový cukor.
  • Pridáme nastrúhanú kôru z citróna a pokvapkáme citrónovou šťavou zhruba z polovice citróna.
  • Prihodíme 1 vajce a všetko dôkladne rozmixujeme, až vznikne hladká hmota, ktorú je možné skladovať v chladničke až 10 dní.
  • Zmes rozdelíme na tri časti, pričom jednu necháme menšiu, druhú strednú a tretiu najväčšiu.
  • Prvá časť je najmenšia a vmiešame do nej 100 g mletých pistácií.
  • Do druhej trochu väčšej časti vmiešame kakao, do tej poslednej potom 50 g jemne mletých mandlí.
  • Zo zmesi s pistáciami tvoríme malé guličky.
  • Potom vezmeme zmes s kakaom a urobíme o niečo väčšiu guľu, ktorú rozotrieme na dlaň, vložíme do nej zelenú guľôčku a zabalíme a pomocou dlaní tvoríme guľôčku.
  • Nakoniec vezmeme bielu zmes a urobíme ešte väčšiu guličku, ktorú tiež rozprestrieme na dlaň a zabalíme do nej tmavú guličku.
  • Potom pomocou dlaní vytvoríme guľu.
  • Čokoládu rozpustíme v horúcom kúpeli a pomocou dvoch vidličiek vložíme guličky do čokolády, dôkladne obalíme a vyberieme.
  • Počkáme, až prebytočná čokoláda trochu odkvapká a dáme na papier na pečenie.
  • Nakoniec nalejeme zvyšok čokolády do malého vrecka a ozdobíme vrch guličiek.
  • Čokoládu necháme stuhnúť a podávame.
Guličky z domáceho marcipánu.
Zdroj: https://www.rosacooking.com

Vegánske Mozartove hľuzovky

Dokonca ani ten, kto je vegán si nemusí odopierať pochúťku, akú tieto gule rozhodne sú. Je to tiež vhodný darček pre naše mamičky ku Dňu matiek, ale aj pre iné slávnostné príležitosti. Pokiaľ teda samozrejme nejaké zostanú.

Ingrediencie:

Na vrchný marcipán:

  • 150 g lúpaných mandlí
  • 3 polievkové lyžice agávového nektáru
  • 10 kvapiek mandľového extraktu
  • Štipka morskej soli

Na pistáciový marcipán:

  • 50 g lúpaných mandlí
  • 100 g vylúpaných pistácií
  • 3 lyžice agávového nektáru
  • 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • Štipka morskej soli

Na čokoládový nugát:

  • 150 g lieskových orechov
  • 25 g zmäknutého raw kakaového masla
  • 5 lyžíc agávového nektáru
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • Štipka morskej soli

Na čokoládovú polevu

  • 400 g horkej čokolády (ideálne s obsahom 50 až 65 % kakaovej sušiny)
  • 40 g raw kakaového masla

Postup:

  • Začneme tým, že si zahrejeme rúru na 175 stupňov, lieskové orechy rozložíme v jednej vrstve na plech na pečenie a dáme opiecť do predhriatej rúry na 15 minút.
  • Medzitým dáme do nádoby kuchynského robota lúpané mandle a na najvyššiu rýchlosť mixujeme po dobu cca 3 až 5 minút.
  • Začne sa uvoľňovať olej, takže môžeme pridať ostatné suroviny na vrchný marcipán.
  • Znovu zapneme na maximálnu rýchlosť zhruba na 30–45 sekúnd, aby sa suroviny spojili.
  • Potom vyklopíme na pracovnú plochu a miesime rukami tak 2–3 minúty, až sa utvorí hladká hmota, ktorú vytvarujeme do gule a odložíme nabok.

Pistáciový marcipán:

  • Podobne ako predtým vhodíme mandle aj pistácie do kuchynského robota a 3 až 5 minút mixujeme.
  • Akonáhle sa dá z rozmixovanej hmoty utvoriť gulička, môžeme pridať zvyšok surovín a nechať ďalších 30 sekúnd mixovať.
  • Opäť vyklopíme na plochu a miesime tak dlho, pokiaľ nie je marcipán krásne hladký.
  • Vytvarujeme do gule a tiež odložíme nabok.

Čokoládový nugát:

  • Lieskové orechy vyberieme z rúry, necháme chvíľku oddýchnuť, nasypeme ich nádoby do kuchynského robota, pridáme rozpustené kakaové maslo a mixujeme po dobu 3 – 5 minút.
  • Pridáme zvyšok surovín a opäť rozmixujeme cca 30 sekúnd, až sa všetko spojí.
  • Vyklopíme na pracovnú plochu a miesime asi 3 minúty, až je hmota pekne hladká a drží pohromade.

Príprava gulí:

  • Odtrhneme kúsok pistáciového marcipánu a vytvarujeme do gule.
  • Potom odoberieme o niečo väčší kus čokoládového nugátu, dlaňami tvarujeme do gule a potom sploštíme, aby ho bolo možné omotať okolo pistáciovej guličky.
  • Nakoniec rozdelíme vrchný marcipán na rovnako veľké kúsky, pokiaľ možno podľa počtu pripravených guličiek a vytvoríme opäť guľu.
  • Prsty jej vytvarujeme do placky, vložíme do nej utvorenú guľu a zabalíme, aby sa dala vytvarovať gule.

Poleva:

  • Horkú čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým maslom a potom pomocou napichovátka, špajle alebo špáradla napichneme jednu guľu a ponoríme do čokolády.
  • Necháme odkvapkať prebytočnú polevu a opatrne položíme na plech s papierom na pečenie, na podložku na pečenie, prípadne na kuchynskú mriežku, pod ktorou si dáme napríklad tácku, aby do nej odkvapkávala poleva.
  • Takto spracujeme postupne všetky gule a dáme na niekoľko hodín zatuhnúť do chladničky.
  • Keď uložíme guličky do vzduchotesnej nádoby, vydrží nám až 8 týždňov.
Vegánske mozartové cukríky.
Zdroj: https://www.yumsome.com

Čo sú Mozartove gule?

Dá sa povedať, že je to jedna z najobľúbenejších a najpopulárnejších sladkostí, ktoré uzreli svetlo sveta. Pôvodom rakúska cukrovinka, sa vyrába od roku 1890. Vtedy ju prvýkrát vyrobil Paul Fürst, ktorý bol cukrárom v Salzburgu. Vzhľadom na to, že si svoj recept nedal patentovať a nezískal tak naň ochrannú známku, výrobcov začalo postupne pribúdať.

Tieto gule alebo skôr cukríky, získali názov podľa miestneho rodáka, hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Je dobré spomenúť, že za túto pochúťku získal napríklad roku 1905 Paul Fürst ocenenie v podobe zlatej medaily, keď sa s týmto receptom zúčastnil Parížskej výstavy. Zrejme k najznámejším výrobcom týchto guličiek patrí spoločnosť Mirabell.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.