Fermentovaná alebo tiež kvasená kapusta má v kuchyni nemálo kulinárskych kombinácií.
Túto domácu pochúťku je dobré mať v špajze po celý rok.
Je plné vitamínov a výhoda plynie aj z jeho trvanlivosti.
Pripravili sme si pre vás tie najchutnejšie recepty z kyslej kapusty.
Kapustový šalát z kyslej kapusty
Dokonalá zimná príloha k hlavnému chodu je šalát z kyslej kapusty. Ochutnajte!
INGREDIENCIA
- 500 g kyslej kapusty
- 1 mrkva
- 2 ks jabĺk
- chren
- 1 mandarínka
- cukor múčka
POSTUP
- Kapustu si scedíme (vodu nevylievame) a nakrájame najemno.
- Mrkvu si olúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Rovnako tak urobíme aj s jablkami.
- Chrenu si dáme podľa chuti, strúhame najemno.
- Všetko spolu zmiešame.
- Dochutíme cukrom a pridáme na kocky nakrájanú mandarínku.

Radi by ste si urobili domácu kyslú kapustu do pohárov. Pozrite sa, ako na to!
Dusená kyslá kapusta bez múky
Potrebujete chutnú vitamínovú prílohu k mäsitým pokrmom? Potom môže prísť vhod túto dusenú kapustu. Navyše nie je zahustené múkou.
INGREDIENCIA
- 500 g kyslej kapusty (biela alebo červená)
- 1 cibuľa
- 1 stredne veľký zemiak
- 1 lyžica masti alebo oleja
- cukor
- soľ
- korenie
- rasca
POSTUP
- Kapustu si scedíme, cibuľku si nakrájame nadrobno.
- Na oleji či masti si cibuľu osmažíme, potom pridáme kapustu a dochutíme podľa toho, ako veľmi je kyslá.
- Ak ho chceme okysliť, pridáme trochu nálevu, pokiaľ je naopak kyslé, pridáme cukor.
- Dochutíme soľou, korením, rascou a podlejeme trochou vody.
- Zemiaku si olúpeme a nastrúhame najemno.
- Primiešame k kapuste a necháme dusiť, kým kapusta pekne nezhustne.

Kurča pečené na kyslej kapuste
Fermentovaná kapusta sa dokonale hodí aj ku kuraciemu mäsu. Podarí sa, keď má krásne chrumkavú kožičku.
INGREDIENCIA
- 3 plátky slaniny
- 8 kuracích štvrtok
- ¾ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- 1 cibuľa
- 700 g bielej alebo červenej kyslej kapusty
- 1 hrnček vody
- 1 bobkový list
- 2 zemiaky
- rasca
- cesnak
- mletá červená paprika
POSTUP
- Zemiaky si olúpeme a nastrúhame najemno.
- Slaninu si nakrájame na kocky a na panvici si ju nasucho osmažíme.
- Kurča si osolíme, okoreníme, posypeme paprikou, rascou a cesnakom.
- Do pekáčika si dáme scedenú kapustu zmiešanú so zemiakmi, posypeme rascou a navrch položíme kura, plátky cibule, bobkový list a slaninu.
- Dáme piecť na 200 °C.
- V priebehu pečenia občas podlievame šťavou z kurčaťa a vodou.
- Pečieme zhruba hodinu.

Objavte podobné tipy
Údená polievka zo šťavy kyslej kapusty
Zostala vám z predošlého obeda šťava z kyslej kapusty a vy neviete, ako ju využiť inak, než vypiť? Skúste túto výdatnú polievku, ktorá má záľubu najmä na Slovensku.
INGREDIENCIA
- 250 g údeného mäsa
- 250 g bravčovej krkovičky
- 1 cibuľa
- 2 cesnaky
- 1 liter šťavy z kyslej kapusty
- 1 a ½ litra vody
- 3 stredne veľké zemiaky
- domáce široké cestoviny
POSTUP
- Do hrnca si dáme vodu, šťavu z kapusty a údené aj bravčové mäso.
- Pridáme soľ (nie však príliš, údené je slané dosť), huby, ktoré sme si nechali aspoň pol hodiny močiť, cibuľu aj so šupkou, olúpané cesnaky a privedieme do varu.
- Vývar necháme variť asi hodinu, potom pridáme celé olúpané zemiaky a varíme do zmäknutia zemiakov.
- Medzitým si uvaríme cestoviny.
- Nakoniec polievku dochutíme.
- Podávame s kúskami obranného mäsa, zeleninou a cestovinami.

Vyprážané placky z kyslej kapusty
Jednoduchým receptom z kyslej kapusty sú aj tieto placky. Ešte neviete, čo narýchlo uvariť?
INGREDIENCIA
- 500 g kapusty
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a ½ hrnčeka mlieka
- 2 vajcia
- ½ lyžičky soli
- korenie
- majorán
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Múku si dáme do misy, pridáme k nej mlieko, vajcia, soľ, korenie, majorán a zmiešame.
- Pridáme vytlačenú kvasenú kapustu a vymiešame cesto.
- Vyprážame na rozpálenom oleji, kde tvoríme placky.

Ako na tento recept z kyslej kapusty? Pozrite sa na videorecept:
Prvá kapusta sa objavuje už v neskorej jari, hlavným obdobím je však jeseň, kedy kapusta hrá všetkými farbami. Podľa toho delíme kapustu na bielu, červenú a niekedy aj modrú.
Zaujímalo by vás, ako si vybrať kvalitný krb do domácnosti? V našej recenzii na elektrické krby sme si zmienili nielen najobľúbenejšie modely, ale aj tipy na výber.
Ako poznáte, že je kyslá kapusta skazená?
Jednoducho! Pokiaľ ste ho správne naložili, udusali a kúpalo sa celé ponorené v optimálnom množstve šťavy i soli, kvasilo bez prístupu vzduchu a po dobe kvasenia bolo uchovávané pri teplote nižšej 10 °C, nemalo by mu nič byť.
Prirodzene má sírny zápach a peknú farbu. Ak je biela kapusta skôr hnedá, môže to byť spôsobené použitím soli s jódom, vekom kapusty alebo kvasením pri vysokej teplote. Pokiaľ ale nesmrdí hnilobou, nemá viditeľné známky plesne, mazľavú konzistenciu alebo netypickú chuť, malo by byť úplne v poriadku.
Ako kapusta správne dochutiť?
Ako prvú kapustu ochutnajte. Ak je príliš kyslé, lák prelejte do pohára a uchovajte na niečo iné. Kapustu potom počas varenia pekne oslaďte a podlejte vodou nariedeným lákom. Málo kyslú kapustu potom dochucujeme vínnym alebo liehovým octom. Harmóniu kyslosti a sladkosti regulujeme pridaním cukru.
Na ďalšie dochutenie okrem soli a korenia použite na kapustu bobkový list, klinčeky, nové korenie a rascu .
Do duseného kapusty pokojne pridajte jablko či ananás.
Ak máte chuť na kapustu zapekané , opäť môžete využiť naše recepty na webe.