Viete, že výbornou kombináciou zdravého pokrmu je losos a zelenina?
Chcete chutné a zdravé jedlo, ktorého príprava vám nezaberie príliš veľa času?
Doplňte svoju stravu o nenasýtené mastné omega 3 kyseliny a pripravte si vynikajúce recepty z lososa a zeleniny.
Pochutnáte si, doplníte zdraviu prospešné látky a ušetríte pár peňazí!
Losos na masle opekaný na panvici
Výbornú pochúťku z lososa získame prípravou lososa na masle na panvici, vďaka ktorej dokonale vynikne chuť jeho jemného mäsa.
Čo budeme potrebovať
- losos
- maslo
- soľ
- zelenina (pozri recept na grilovanú zeleninu nižšie)
Postup
- Na panvici rozohrejeme opatrne maslo, aby sa nespálilo.
- Pripravené a osolené porcie lososa vložíme na maslo na panvici kožou dole.
- Po opečení obrátime a dopečieme aj z druhej strany.
- Zeleninu podľa vašej chuti si pripravíme zvlášť – môžeme ju ľahko povariť alebo dusiť.
K lososu pripravovanom na masle na panvici alebo pečenom sa hodia rôzne upravené zemiaky – hranolky, varené alebo kaše.

Pečený losos v rúre
Lososa môžeme tiež piecť v rúre, jeho príprava opäť nezaberie príliš veľa času av krátkom čase budete mať pripravené zdravé a lahodné jedlo na obed.
Čo budeme potrebovať
- losos
- maslo
- zelenina (zemiaky, batáty, mrkva, brokolica…)
- vývar, biele víno, kyslá smotana
- korenie na ryby
- soľ
Postup
- V pekáčiku rozpustíme maslo a vložíme porciu lososa, ktorú sme osolili a okorenili jemnejším korením na ryby.
- Zeleninu pridávame už vopred tepelne pripravenú, pretože mäso z lososa sa pečie kratšiu dobu.
- Môžeme podliať vývarom, bielym vínom alebo kyslou smotanou.
- Pred upečením posypeme strúhaným syrom, aby sa stihol zapiecť.
Pripravte si aj ďalšie chutné recepty z rybieho mäsa , ktoré rozšíria váš jedálniček o zdravé jedlá.

Grilovaný losos
Je to ten najľahší a najlepší recept na lososa na grile, ktorý sa čoskoro stane vašou novou obľúbenou zdravou letnou večerou.
Čo budeme potrebovať
- 300 g lososa s kožou
- 2 lyžice oleja z hroznových jadier
- 2 lyžičky soli
- 2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 citrón, nakrájaný na mesiačiky
Postup
- Pripravte gril na vysokú teplotu.
- Očistite grilovacie rošty a zatvorte veko, aby sa zahrial.
- Mäsitú stranu filétov lososa bohato potrite olejom a rovnomerne ochuťte soľou a čiernym korením.
- Lososa grilujte kožou dole na priamom vysokom ohni so zavretým vekom asi 6–8 minút, alebo kým ryba nezosvetlí a filety môžete zdvihnúť z grilovacích roštov bez toho, aby sa prilepili.
- Otočte lososa, zatvorte veko a grilujte na 55 stupňov asi 2-4 minúty.
- Preneste na tanier a nechajte 1-2 minúty odpočívať.
- Z filétov stiahnite kožu a podávajte ho s mesiačikmi citróna a tatárskou alebo uhorkovou kôprovou omáčkou.
Ak nemáte gril vystačíte si aj s panvicou. Štvorcové panvice zažívajú v našich kuchyniach obrovský boom – ak ešte nemáte, kúpte si aj vy kvalitnú hranatú panvicu

Objavte podobné tipy
Marinovaný losos v mede
Na túto jednoduchú marinádu na lososa stačí šesť ingrediencií. Keď hnedý cukor, maslo a medová poleva na povrchu skaramelizujú, táto marináda na lososa ožije.
Čo budeme potrebovať
- 1 polievková lyžica hnedého cukru
- 1 lyžica masla, rozpusteného
- 1 polievková lyžica olivového alebo rastlinného oleja
- 1 lyžička medu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- 500 g filetu z lososa, nakrájaný na 8 kusov
Postup
- V malej miske zmiešajte všetky ingrediencie okrem lososa.
- Do plastovej misky vložte lososa.
- Prelejte lososa marinádou.
- Zakryte a nechajte v chlade aspoň 30 minút, ale nie dlhšie ako 1 hodinu.
- Rozpáľte gril.
- Lososa položte kožou dole na gril. Prikryte a grilujte na strednú teplotu 10 až 20 minút.
- Dva krát alebo tri krát potrite marinádou.
- Kým sa losos ľahko nelúpe vidličkou, ho neodkladajte z grilu.
Zostávajúcou marinádou môžete potrieť grilovanú zeleninu, ktorú si k receptu s lososom pripravíte. Recept na zeleninu na grile nejdete nižšie!

Losos dusený
Veľmi jednoduchá je príprava lososa dusením, ktoré patrí k šetrným úpravám rybieho mäsa.
Čo budeme potrebovať
- losos
- soľ
- korenie (gyros, grilovacie korenie, koreniaca zmes na ryby alebo len korenie
- bylinky (bazalka, rozmarín)
- vývar, biele víno alebo kyslá smotana
Postup
- Pripravené porcie lososa najskôr opečieme na masle.
- Potom zakryté pokrievkou a podliate vývarom dusíme pomaly domäkka.
- Môžeme pridať zeleninu podľa chuti.
- Dusíme takú dlhú, aby sa mäso nerozpadlo.
- K dusenému lososu môžeme podávať aj drobnejšie druhy cestovín.

Najlepší recept na grilovanú zeleninu k lososu
K lososu sa nehodí nič iné ako zelenina pripravená na grile. S nami sa naučíte ten najlepší recept, po ktorom sa budete olizovať až za ušami!
Čo budeme potrebovať
- Baby huby
- Zelená fazuľa
- Červenej a oranžovej papriky
- Cuketa
- Žltá cuketa
- červená cibuľa
- množstvo záleží na vás
- 1 lyžica olivovej pleje
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 strúčik nastrúhaného cesnaku
- ½ lyžičky čerstvého rozmarínu
Postup
- Predhrejte gril (alebo rúru s grilom) na stredne vysokú teplotu 200 – 220 stupňov.
- Zeleninu nakrájajte na kúsky veľkosti sústa.
- Zelené fazuľky môžete nechať vcelku.
- Zmiešajte zeleninu so zmesou olivového oleja a balzamikového octu, 1 strúčik nastrúhaného cesnaku a ½ lyžičky čerstvého rozmarínu
- Grilujte 14 až 17 minút a každých pár minút otočte.