Vynikajúce zdravé recepty na červenú kapustu v 6 variantoch

Máte chuť na niečo zdravé a zároveň chutné?

Vyskúšajte naše recepty na červenú kapustu.

Naučte sa, ako pripraviť túto vitamíny nabitú zeleninu v kombinácii s červenou repou, jablkami či brusnicami.

Neprídete ani o návod, ako kapustu správne naložiť.

Máte sa na čo tešiť!

Dusená červená kapusta s jablkami

Jedná sa o variáciu klasickej kapusty, ktorá nikdy neprestane baviť. Môžete ju podávať napríklad s bulgurom, ale aj ako prílohu ku kačici či husi.

Ingrediencie

  • 1 veľká červená kapusta, cca 1 kg, pokrájaná na tenké prúžky
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
  • 2 jablká, napríklad Granny Smith, olúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané na plátky
  • 1/3 šálky balzamikového octu
  • ¼ lyžičky mletého nového korenia
  • soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti

Postup

  1. Pripravte kapustu a podlejte studenou vodou.
  2. Medzitým si pripravte zvyšné prísady.
  3. Rozpáľte olej vo veľkej panvici alebo hrnci a pridajte cibuľu.
  4. Varte za stáleho miešania asi 3 minúty.
  5. Pridajte 2 lyžice balzamikového octu a za stáleho miešania varte, kým zmes nie je zlatistá, potom pridajte jablká a miešajte 2 – 3 minúty.
  6. Kapustu sceďte a pridajte do hrnca.
  7. Dôkladne zamiešajte, potom prisypte nové korenie, prilejte ďalšie 2 lyžice balzamikového octu a podľa chuti osoľte.
  8. Spoločne premiešajte.
  9. Priklopte hrniec a za občasného miešania varte na miernom plameni cca hodinu.
  10. Pridajte čerstvo mleté korenie, dochuťte a dosoľte a podľa potreby pridajte ďalšiu lyžicu alebo dve balzamikového octu.
Dusená kapusta s jablkami na panvici
www.cooking.nytimes.com

Toto jedlo chutí ešte lepšie deň potom, čo ho pripravíte. V chladničke vydrží päť dní.

Kapustový šalát s mrkvou a mätou

Farebný, osviežujúci, chrumkavý šalát, ktorý sa hodí takmer k akejkoľvek kuchyni, vrátane ázijskej, mexickej, juhoamerickej či európskej.

Ingrediencie

Šalát

  • 4 šálky jemne nastrúhanej červenej kapusty
  • 1 mrkva nakrájaná na tenké rezančeky
  • hrsť listov mäty, hrubo nasekaných

Dressing

  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky soli
  • čierne korenie

Postup

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie na šalát v miske.
  2. Pripravte si dresing z citrónovej šťavy, olivového oleja, soli a korenia, a potom premiešajte so šalátom.
Kapustový šalát s mrkvou a mätou na bielom tanieri
www.recipetineats.com

Pomaly varená kapusta s brusnicami

Lahodné prázdninové jedlo, ktoré je jednoduché na prípravu. Je vegánske a bez lepku, takže potešia naozaj všetkých.

Ingrediencie

  • 0,5 kg červenej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 jablká
  • ½ šálky čerstvých brusníc
  • 4 lyžice hnedého cukru
  • 1 tyčinka škorice
  • 5 klinčekov
  • 1 badián
  • 3 lyžičky červeného vínneho octu

Postup

  1. Nakrájajte kapustu na štvrtiny, zbavte ho jadra a vonkajších listov, a pokrájajte na tenké plátky.
  2. Olúpte a nakrájajte cibuľu.
  3. Olúpte jablká, zbavte ich jadrovníka a nakrájajte.
  4. Ľahko vymažte olejom vnútro pomalého hrnca, pridajte všetky prísady a dobre premiešajte.
  5. Prilejte dostatok vody, aby v hrnci dosahovala približne 2,5 cm.
  6. Varte cca hodinu na vysokú teplotu, potom teplotu znížte a pokračujte vo varení ďalších 5 hodín. Občas premiešajte.
  7. V prípade potreby na poslednú hodinu varenia odklopte veko, aby sa vyvarila časť tekutiny.
Pomaly varená kapusta s brusnicami a korením v bielom hlbokom tanieri
www,fussfreeflavours.com

Šalát z červenej kapusty a repy

Tento osviežujúci, pikantný šalát je skvelým spoločníkom na letné grilovačky. Kombinácia červenej kapusty a repy vás odzbrojí!

Ingrediencie

  • 3 hrubé drvené strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 1 polievková lyžica červeného vínneho octu
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 450 g surovej červenej repy
  • 100 g nasekanej červenej kapusty
  • 1 malý zväzok pokrájanej jarnej cibuľky
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 polievková lyžica maku

Postup

  1. Cesnak, horčicu a ocot vložte do misky a dobre premiešajte.
  2. Postupne primiešajte olivový olej.
  3. Dajte bokom.
  4. Olúpte červenú repu a nastrúhajte.
  5. Vložte do misky s nakrájanou kapustou a jarnou cibuľkou, petržlenovou vňaťou a makom.
  6. Prelejte dresingom a za pomoci dvoch vidličiek poriadne premiešajte.
Kapustový šalát s repou v hlbokom tanieri
www.deliciousmagazine.co.uk

Nakladaná kyslá kapusta

Takto spracovaná kapusta je stráviteľnejšia ako normálna zelenina a jej živiny sú ľahšie asimilované naším telom. Navyše je nabité probiotikami, ktoré sú dobré pre náš zažívací systém a celkové zdravie.

Ingrediencie

  • 1 hlávka červenej kapusty
  • 4 šálky vody
  • 1 lyžica morskej soli
  • 1 čajová lyžička rasce (voliteľné)
  • 8 – 10 sušených bobúľ borievky (voliteľné)

Postup

  1. Kapustu rozpoľte.
  2. Zbavte ho silného jadra a konca stoniek.
  3. Kapustu pokrájajte na rezančeky.
  4. Preložte ho do čistých pohárov a posypte ho rascou a plodmi borievky.
  5. V miske miešajte vodu a soľ tak dlho, kým sa soľ nerozpustí.
  6. Kapustu a korenie zalejte soľným roztokom.
  7. Jemne zatlačte na kapustu, aby si sa uvoľnili vzduchové bubliny a ponorilo sa do slaného nálevu.
  8. Pohár zakryte vekom.
  9. Pohár položte na tanier, aby ste zachytili pretečenie, ku ktorému môže dôjsť, akonáhle začne aktívna fermentácia.
  10. Pohár nechajte 3 dni stáť pri izbovej teplote.
  11. Počas tejto doby aspoň raz denne zložte viečko a skontrolujte, či je kapusta stále ponorená v slanom náleve (v prípade potreby pridajte ďalší slaný nálev).
  12. Mali by ste vidieť hore bublinky, čo je známkou toho, že prebieha fermentácia.
  13. Po 3 dňoch by mala mať kapustu čistú, mierne kyslú vôňu a chuť.
  14. Pohár vložte do chladničky (v tejto fáze už pod ňu netreba pokladať tanier).
  15. Počkajte aspoň ďalších 5 dní, než sa plne rozvinie chuť kyslej kapusty.
  16. Kyslá kapusta vydrží v chladničke až 6 mesiacov, najlepšia však je do 3 mesiacov.
www.delicious.com.au

Ak vás nakladaná kapusta baví, inšpirujte sa ďalšími skvelými receptami na nakladanú kapustu .

Zimná zeleninová polievka

Táto výživná hustá polievka je zmesou chutí a textúr, ktoré spoločne v dokonalej harmónii vytvárajú výdatné a výživné jedlo, ktoré vás zahreje.

Ingrediencie

  • 300 g červenej kapusty nakrájanej na plátky s hrúbkou 5 mm, bez tvrdého jadra
  • 250 g ošúpaných zemiakov, nakrájaných na kocky
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 1 stredná mrkva, olúpaná a nakrájaná na kocky
  • 40 g zeleru, olúpaného a nakrájaného na kocky
  • ½ póru rozrezaného pozdĺžne, jemne nasekaného
  • 50 g jemne nasekaného špenátu
  • 2–3 lyžice: petržlen, kôpor a pažítka, nasekané nadrobno
  • 1 bobkový list
  • 2 guličky nového korenia
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 strúčik jemne nastrúhaného cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • morská soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. V hrnci zohrejte 3 lyžice oleja, pridajte bobkový list, nové korenie, cibuľu, pór a kapustu.
  2. Premiešajte a varte na strednom plameni po dobu 5 minút za častého miešania.
  3. Pridajte mrkvu, zeler, zemiaky, vývar a balsamico, premiešajte, prikryte a priveďte do varu.
  4. Znížte teplotu a za občasného miešania duste asi 25 minút (alebo pokiaľ nie je zelenina uvarená).
  5. Pridajte špenát, bylinky, cesnak, maslo a dochuťte.
  6. V prípade potreby pridajte trochu vody/vývaru.
  7. Varte ďalšie 2 minúty.
  8. Odstavte z ohňa a podávajte.
www.everydayhealthyrecipes.com

Vyplatí sa investícia do krbu na elektrinu ? V samostatnom článku sme si o tejto téme napísali. Pozrite sa!

Červená kapusta a jej prínos pre zdravie

Ide o zeleninu bohatú na živiny, ktorá má nízky obsah tuku a kalórií a vďaka tomu môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí. Obsahuje množstvo vody a je dobrým zdrojom vlákniny a antioxidantov. Okrem toho má pozitívny vplyv na:

  • kosti
  • zažívací systém
  • srdce.

Rovnako ako všetky odrody kapusty, je aj červená kapusta bohatá na vitamín C a vitamín K . Z antioxidantov sú v ňom hojne zastúpené antokyány, ktoré znižujú riziko napríklad rakoviny, osteoporózy a srdcových chorôb.

Červená kapusta obsahuje aj ďalšie vitamíny a minerály , ako sú:

  • vitamín A
  • folát
  • vitamín B6
  • vitamín E
  • vápnik
  • horčík
  • draslík
  • mangán
  • fosfor
  • zinok
  • riboflavín
  • tiamín.

Je to zelenina, ktorú môžete pripraviť na množstvo rôznych delikátnych spôsobov a naše recepty sú toho dôkazom. Napíšte nám, v akej príprave vám červená kapusta chutí najviac. Budeme sa tešiť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.