Máte chuť na niečo zdravé a zároveň chutné?
Vyskúšajte naše recepty na červenú kapustu.
Naučte sa, ako pripraviť túto vitamíny nabitú zeleninu v kombinácii s červenou repou, jablkami či brusnicami.
Neprídete ani o návod, ako kapustu správne naložiť.
Máte sa na čo tešiť!
Dusená červená kapusta s jablkami
Jedná sa o variáciu klasickej kapusty, ktorá nikdy neprestane baviť. Môžete ju podávať napríklad s bulgurom, ale aj ako prílohu ku kačici či husi.
Ingrediencie
- 1 veľká červená kapusta, cca 1 kg, pokrájaná na tenké prúžky
- 2 lyžice repkového oleja
- 1 malá cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- 2 jablká, napríklad Granny Smith, olúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané na plátky
- 1/3 šálky balzamikového octu
- ¼ lyžičky mletého nového korenia
- soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti
Postup
- Pripravte kapustu a podlejte studenou vodou.
- Medzitým si pripravte zvyšné prísady.
- Rozpáľte olej vo veľkej panvici alebo hrnci a pridajte cibuľu.
- Varte za stáleho miešania asi 3 minúty.
- Pridajte 2 lyžice balzamikového octu a za stáleho miešania varte, kým zmes nie je zlatistá, potom pridajte jablká a miešajte 2 – 3 minúty.
- Kapustu sceďte a pridajte do hrnca.
- Dôkladne zamiešajte, potom prisypte nové korenie, prilejte ďalšie 2 lyžice balzamikového octu a podľa chuti osoľte.
- Spoločne premiešajte.
- Priklopte hrniec a za občasného miešania varte na miernom plameni cca hodinu.
- Pridajte čerstvo mleté korenie, dochuťte a dosoľte a podľa potreby pridajte ďalšiu lyžicu alebo dve balzamikového octu.

Toto jedlo chutí ešte lepšie deň potom, čo ho pripravíte. V chladničke vydrží päť dní.
Kapustový šalát s mrkvou a mätou
Farebný, osviežujúci, chrumkavý šalát, ktorý sa hodí takmer k akejkoľvek kuchyni, vrátane ázijskej, mexickej, juhoamerickej či európskej.
Ingrediencie
Šalát
- 4 šálky jemne nastrúhanej červenej kapusty
- 1 mrkva nakrájaná na tenké rezančeky
- hrsť listov mäty, hrubo nasekaných
Dressing
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- čierne korenie
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na šalát v miske.
- Pripravte si dresing z citrónovej šťavy, olivového oleja, soli a korenia, a potom premiešajte so šalátom.

Pomaly varená kapusta s brusnicami
Lahodné prázdninové jedlo, ktoré je jednoduché na prípravu. Je vegánske a bez lepku, takže potešia naozaj všetkých.
Ingrediencie
- 0,5 kg červenej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 jablká
- ½ šálky čerstvých brusníc
- 4 lyžice hnedého cukru
- 1 tyčinka škorice
- 5 klinčekov
- 1 badián
- 3 lyžičky červeného vínneho octu
Postup
- Nakrájajte kapustu na štvrtiny, zbavte ho jadra a vonkajších listov, a pokrájajte na tenké plátky.
- Olúpte a nakrájajte cibuľu.
- Olúpte jablká, zbavte ich jadrovníka a nakrájajte.
- Ľahko vymažte olejom vnútro pomalého hrnca, pridajte všetky prísady a dobre premiešajte.
- Prilejte dostatok vody, aby v hrnci dosahovala približne 2,5 cm.
- Varte cca hodinu na vysokú teplotu, potom teplotu znížte a pokračujte vo varení ďalších 5 hodín. Občas premiešajte.
- V prípade potreby na poslednú hodinu varenia odklopte veko, aby sa vyvarila časť tekutiny.

Objavte podobné tipy
Šalát z červenej kapusty a repy
Tento osviežujúci, pikantný šalát je skvelým spoločníkom na letné grilovačky. Kombinácia červenej kapusty a repy vás odzbrojí!
Ingrediencie
- 3 hrubé drvené strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica červeného vínneho octu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 450 g surovej červenej repy
- 100 g nasekanej červenej kapusty
- 1 malý zväzok pokrájanej jarnej cibuľky
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 polievková lyžica maku
Postup
- Cesnak, horčicu a ocot vložte do misky a dobre premiešajte.
- Postupne primiešajte olivový olej.
- Dajte bokom.
- Olúpte červenú repu a nastrúhajte.
- Vložte do misky s nakrájanou kapustou a jarnou cibuľkou, petržlenovou vňaťou a makom.
- Prelejte dresingom a za pomoci dvoch vidličiek poriadne premiešajte.

Nakladaná kyslá kapusta
Takto spracovaná kapusta je stráviteľnejšia ako normálna zelenina a jej živiny sú ľahšie asimilované naším telom. Navyše je nabité probiotikami, ktoré sú dobré pre náš zažívací systém a celkové zdravie.
Ingrediencie
- 1 hlávka červenej kapusty
- 4 šálky vody
- 1 lyžica morskej soli
- 1 čajová lyžička rasce (voliteľné)
- 8 – 10 sušených bobúľ borievky (voliteľné)
Postup
- Kapustu rozpoľte.
- Zbavte ho silného jadra a konca stoniek.
- Kapustu pokrájajte na rezančeky.
- Preložte ho do čistých pohárov a posypte ho rascou a plodmi borievky.
- V miske miešajte vodu a soľ tak dlho, kým sa soľ nerozpustí.
- Kapustu a korenie zalejte soľným roztokom.
- Jemne zatlačte na kapustu, aby si sa uvoľnili vzduchové bubliny a ponorilo sa do slaného nálevu.
- Pohár zakryte vekom.
- Pohár položte na tanier, aby ste zachytili pretečenie, ku ktorému môže dôjsť, akonáhle začne aktívna fermentácia.
- Pohár nechajte 3 dni stáť pri izbovej teplote.
- Počas tejto doby aspoň raz denne zložte viečko a skontrolujte, či je kapusta stále ponorená v slanom náleve (v prípade potreby pridajte ďalší slaný nálev).
- Mali by ste vidieť hore bublinky, čo je známkou toho, že prebieha fermentácia.
- Po 3 dňoch by mala mať kapustu čistú, mierne kyslú vôňu a chuť.
- Pohár vložte do chladničky (v tejto fáze už pod ňu netreba pokladať tanier).
- Počkajte aspoň ďalších 5 dní, než sa plne rozvinie chuť kyslej kapusty.
- Kyslá kapusta vydrží v chladničke až 6 mesiacov, najlepšia však je do 3 mesiacov.

Ak vás nakladaná kapusta baví, inšpirujte sa ďalšími skvelými receptami na nakladanú kapustu .
Zimná zeleninová polievka
Táto výživná hustá polievka je zmesou chutí a textúr, ktoré spoločne v dokonalej harmónii vytvárajú výdatné a výživné jedlo, ktoré vás zahreje.
Ingrediencie
- 300 g červenej kapusty nakrájanej na plátky s hrúbkou 5 mm, bez tvrdého jadra
- 250 g ošúpaných zemiakov, nakrájaných na kocky
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 stredná mrkva, olúpaná a nakrájaná na kocky
- 40 g zeleru, olúpaného a nakrájaného na kocky
- ½ póru rozrezaného pozdĺžne, jemne nasekaného
- 50 g jemne nasekaného špenátu
- 2–3 lyžice: petržlen, kôpor a pažítka, nasekané nadrobno
- 1 bobkový list
- 2 guličky nového korenia
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 polievková lyžica masla
- 1 strúčik jemne nastrúhaného cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1,5 l zeleninového vývaru
- morská soľ a korenie podľa chuti
Postup
- V hrnci zohrejte 3 lyžice oleja, pridajte bobkový list, nové korenie, cibuľu, pór a kapustu.
- Premiešajte a varte na strednom plameni po dobu 5 minút za častého miešania.
- Pridajte mrkvu, zeler, zemiaky, vývar a balsamico, premiešajte, prikryte a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a za občasného miešania duste asi 25 minút (alebo pokiaľ nie je zelenina uvarená).
- Pridajte špenát, bylinky, cesnak, maslo a dochuťte.
- V prípade potreby pridajte trochu vody/vývaru.
- Varte ďalšie 2 minúty.
- Odstavte z ohňa a podávajte.

Vyplatí sa investícia do krbu na elektrinu ? V samostatnom článku sme si o tejto téme napísali. Pozrite sa!
Červená kapusta a jej prínos pre zdravie
Ide o zeleninu bohatú na živiny, ktorá má nízky obsah tuku a kalórií a vďaka tomu môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí. Obsahuje množstvo vody a je dobrým zdrojom vlákniny a antioxidantov. Okrem toho má pozitívny vplyv na:
- kosti
- zažívací systém
- srdce.
Rovnako ako všetky odrody kapusty, je aj červená kapusta bohatá na vitamín C a vitamín K . Z antioxidantov sú v ňom hojne zastúpené antokyány, ktoré znižujú riziko napríklad rakoviny, osteoporózy a srdcových chorôb.
Červená kapusta obsahuje aj ďalšie vitamíny a minerály , ako sú:
- vitamín A
- folát
- vitamín B6
- vitamín E
- vápnik
- horčík
- draslík
- mangán
- fosfor
- zinok
- riboflavín
- tiamín.
Je to zelenina, ktorú môžete pripraviť na množstvo rôznych delikátnych spôsobov a naše recepty sú toho dôkazom. Napíšte nám, v akej príprave vám červená kapusta chutí najviac. Budeme sa tešiť!