Kapusta je neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne.
Je zdravé a má nezameniteľnú chuť.
Inšpirujte sa našimi TOP receptami na zapečenú kapustu, na ktorých si naozaj pochutnáte.
Máme pre vás varianty so zemiakmi, cestovinami aj ryžou.
Tak poďme na to!
Pečené zemiaky s kyslou kapustou a údeným mäsom
Túto pochúťku zo zemiakov, kyslej kapusty a údené krkovice jednoducho musíte vyskúšať! Je to kombinácia, ktorá málokomu nezachutí.
INGREDIENCIA
- 2 ks cibule
- 300 g údenej krkovice
- 500 g kyslej kapusty
- 2 lyžice oleja
- 500 g zemiakov
- 3 ks vajec
- 500 ml mlieka
- 100 g nastrúhaného syra gouda
- soľ, korenie
- 1/2 lyžičky mletej rasce
POSTUP
- Olúpanú cibuľu a údené mäso nakrájame na kocky na kocky.
- Dáme na panvicu s olejom a orestujeme do zlatista.
- Z kapusty vytlačíme šťavu, zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky.
- Kapustu a zemiaky dáme do misy, osolíme, okoreníme a premiešame.
- Polovicu zmesi dáme do vymasteného pekáča, na zemiaky s kapustou rozložíme orestovanú cibuľu s údeným mäsom a prikryjeme zvyškom zemiakov s kapustou.
- Vajcia dobre rozšľaháme s mliekom, pridáme rascu, štipku soli a premiešame.
- Mliekom zalejeme mäso s kapustou a posypeme nastrúhaným syrom.
- Dáme do rúry a pečieme 45 minút pri 180 °C.

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na pečené zemiaky z rúry . Obľúbená lahôdka na 9 spôsobov
Zapekaná kološvárska kyslá kapusta
Kološvárska kapusta môže kombináciou mletého mäsa a ryže pôsobiť trochu podozrivo a zbesilo, ale chuťovo je to úplná lahôdka.
INGREDIENCIA
- 1 kg kyslej kapusty
- 1 hrnček (2,5dcl) ryže
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 2 stredne veľké cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a korenie
- menšia klobáska
- 50 g domácej slaniny
- 400 g kyslej smotany
- 1 lyžička sadla
- 100 g bieleho jogurtu
- 2,5 dcl vývaru
- 1 lyžička pretlaku
POSTUP
- Podusíme ryžu vo vode, nemusí byť úplne uvarená, pretože sa ešte bude dopekať v rúre, necháme ju vychladnúť.
- V hrnci podusíme kyslú kapustu.
- Slaninu nakrájame na kocky orestujeme na panvici, s cibuľou, mletým mäsom a pokrájanou klobáskou.
- K zmesi pridáme rozotrený cesnak, soľ, korenie, rascu a pretlak, zalejeme vývarom, malú chvíľu podusíme.
- Hotovú zmes premiešame s ryžou.
- Pripravíme zapekaciu misu, vymažeme masťou a začneme vrstvením jednotlivých prísad.
- Kladieme prvú vrstvu kapusty, potom mäso s ryžou, zalejeme bielym jogurtom, potom prikryjeme vrstvou kapusty.
- Nakoniec celé zakryjeme kyslou smotanou.
- Zapekaciu misu prikryjeme alobalom, pečieme vo vyhriatej rúre na 180 – 200 °C 10 minút zakryté, potom odkryjeme a dopečieme 20 minút odkryté.

Objavte podobné tipy
Zapečená kyslá kapusta so slaninou a kyslou smotanou
A čo taká kombinácia kvalitnej slaniny, kyslej kapusty, kyslej smotany a mozzarelly? Vyskúšajte sami a uvidíte, že si pochutnáte!
INGREDIENCIA
- plátky kvalitnej anglickej slaniny, nakrájané na tenké prúžky
- 2 lyžičky olivového oleja
- 1 stredná cibuľa
- 500 g kyslej kapusty
- 1/2 lyžičky sladkej papriky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 250 ml kyslej smotany
- 250 g strúhaného syra Mozzarella
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 190 °C.
- Kapustu vložíme do hrnca a varíme asi 10 minút.
- Cibuľu nakrájame na kocky, pridáme do hrnca s olivovým olejom, mierne orestujeme a pridáme slaninu nakrájanú na prúžky.
- Polomäkkú kapustu scedíme a zmiešame s opečenou cibuľkou a slaninou.
- Vymažeme si zapekaciu misu.
- K vychladnutej zmesi pridáme kyslú smotanu a premiešame.
- Vložíme do zapekacej misy.
- Posypeme strúhanou mozzarellou.
- Zapekáme v rúre asi 30 minút.

Pečená kapusta s cestovinami
Kapusta sa dá skvele zapiecť aj s cestovinami. Vyskúšajte náš nasledujúci recept, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!
INGREDIENCIA
- 250 g cestovín
- 800 gramov bielej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 lyžičky cukru
- 4 lyžice Sherry octu
- 150 g varené šunky (nakrájané na plátky, napr. pražská šunka)
- mleté korenie a soľ podľa chuti
- 2 veľké štipky mletej rasce
- 1 štedrá štipka mletého koriandra
- 2 žĺtky
- 2 vajcia
- 200 g šľahačky
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 200 ml mlieka
- muškátový oriešok (čerstvo nastrúhaný)
- kajenské korenie
- 200 g strúhaného syra (suchého ako ementál)
- maslo
POSTUP
- Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale vo veľkom množstve vriacej osolenej vody al dente.
- Dobre scedíme.
- Kapustu nakrájame na štvrtiny, odstránime stopku a nakrájame na asi 2 cm prúžky.
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na 2 cm kocky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo a smažíme cibuľu asi 3 minúty alebo kým nezmäkne.
- Pridáme cukor a necháme skaramelizovať do svetlo hnedej, panvicu pokvapkáme octom a varíme, kým sa takmer všetka tekutina neodparí.
- Pridáme kapustu a prikrytú dusíme asi 10 minút na strednom plameni za občasného miešania.
- Šunku nakrájame na kúsky, zmiešame s cestovinami a kapustou a ochutíme soľou, korením, rascou a mletým koriandrom.
- Žĺtky rozšľaháme s vajcami, smotanou, kukuričným škrobom a mliekom, dobre dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a kajenským korením.
- Zapekaciu misu (30 x 18 cm) vymastíme maslom a vysypeme polovicou syra.
- Potrieme zmesou kapusty a cestovín a posypeme zvyšným syrom.
- Prilejeme vaječnou zmesou a prikryjeme alobalom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C asi 30 minút.
- Zložíme alobal, zvýšime teplotu rúry na 190 ° C a pečieme ešte asi 15 minút alebo dozlatista.
- Vyberieme z rúry, necháme krátko oddýchnuť a podávame.

Vybrali sme pre vás aj ďalšie luxusné recepty na zapečené cestoviny v niekoľkých variantoch. Inšpirujte sa!
Alsaská kapusta
Nasledujúci recept je pre skutočných fajnšmejkrov! Obsahuje veľa mäsa a samozrejme kyslú kapustu. Je to delikatesa!
INGREDIENCIA
- 1 lyžica masti
- 300 g údeného bôčika
- 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 1,5 kg kyslej kapusty, scedeného
- 3 bobkové listy
- 2 klinčeky
- 2 lyžičky borievky
- 1 lyžička celého korenia
- 350 ml rizlingu alebo iného suchého bieleho vína
- 4 údené kotlety
- 8 malých klobások, treba bavorských
- 2 bežné klobásy, mierne paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
- varené zemiaky a dijonská horčica na podávanie
POSTUP
- Bôčik nakrájame na väčšie rezančeky alebo malé plátky a opečte na masti dozlatista.
- Na záver pridáme cibuľu a miešame asi 3 minúty, až zosklovatí.
- Vmiešame kapustu, korenie a víno.
- Privedieme do varu a dve tretiny rozložíme do pekáča.
- Poukladáme kotletami a klobáskami a na to rozložíme zvyšok kapusty.
- Priklopíme a pečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 2,5 hodiny.
- Potom odklopíme, vytiahneme klobásky a mäso trochu z kapusty a pri zvýšenej teplote 200 ° C dopečieme dozlatista.
- Podávame s varenými zemiakmi a dijonskou horčicou.

Kyslú kapustu môžeme veľmi dobre kombinovať s rôznymi surovinami. Výborne sa hodí k mäsu, údenine, smotane, zemiakom, cestovinám, gnocchom, krúpam.
Vedeli ste, že sa také zapečené pokrmy dajú urobiť aj v domácej pekárni? Nie je to paráda? Nemusí sa tak nahrievať celá rúra.
Radi by ste sa o domácich pekárňach dozvedeli viac? Prečítajte si naše cenné rady a tipy pre výber domácej pekárne .
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!