Najlepšie recepty na pečenú kapustu 5x inak. Vyskúšajte ich všetky!

Kapusta je neoddeliteľnou súčasťou našej kuchyne.

Je zdravé a má nezameniteľnú chuť.

Inšpirujte sa našimi TOP receptami na zapečenú kapustu, na ktorých si naozaj pochutnáte.

Máme pre vás varianty so zemiakmi, cestovinami aj ryžou.

Tak poďme na to!

Pečené zemiaky s kyslou kapustou a údeným mäsom

Túto pochúťku zo zemiakov, kyslej kapusty a údené krkovice jednoducho musíte vyskúšať! Je to kombinácia, ktorá málokomu nezachutí.

INGREDIENCIA

  • 2 ks cibule
  • 300 g údenej krkovice
  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 lyžice oleja
  • 500 g zemiakov
  • 3 ks vajec
  • 500 ml mlieka
  • 100 g nastrúhaného syra gouda
  • soľ, korenie
  • 1/2 lyžičky mletej rasce

POSTUP

  1. Olúpanú cibuľu a údené mäso nakrájame na kocky na kocky.
  2. Dáme na panvicu s olejom a orestujeme do zlatista.
  3. Z kapusty vytlačíme šťavu, zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky.
  4. Kapustu a zemiaky dáme do misy, osolíme, okoreníme a premiešame.
  5. Polovicu zmesi dáme do vymasteného pekáča, na zemiaky s kapustou rozložíme orestovanú cibuľu s údeným mäsom a prikryjeme zvyškom zemiakov s kapustou.
  6. Vajcia dobre rozšľaháme s mliekom, pridáme rascu, štipku soli a premiešame.
  7. Mliekom zalejeme mäso s kapustou a posypeme nastrúhaným syrom.
  8. Dáme do rúry a pečieme 45 minút pri 180 °C.
Zemiaky s kyslou kapustou a údenou krkovicou servírované v zapekacej mise s vareškou.
www.eatsmarter.com

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na pečené zemiaky z rúry . Obľúbená lahôdka na 9 spôsobov

Zapekaná kološvárska kyslá kapusta

Kološvárska kapusta môže kombináciou mletého mäsa a ryže pôsobiť trochu podozrivo a zbesilo, ale chuťovo je to úplná lahôdka.

INGREDIENCIA

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 hrnček (2,5dcl) ryže
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletej papriky
  • soľ a korenie
  • menšia klobáska
  • 50 g domácej slaniny
  • 400 g kyslej smotany
  • 1 lyžička sadla
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 2,5 dcl vývaru
  • 1 lyžička pretlaku

POSTUP

  1. Podusíme ryžu vo vode, nemusí byť úplne uvarená, pretože sa ešte bude dopekať v rúre, necháme ju vychladnúť.
  2. V hrnci podusíme kyslú kapustu.
  3. Slaninu nakrájame na kocky orestujeme na panvici, s cibuľou, mletým mäsom a pokrájanou klobáskou.
  4. K zmesi pridáme rozotrený cesnak, soľ, korenie, rascu a pretlak, zalejeme vývarom, malú chvíľu podusíme.
  5. Hotovú zmes premiešame s ryžou.
  6. Pripravíme zapekaciu misu, vymažeme masťou a začneme vrstvením jednotlivých prísad.
  7. Kladieme prvú vrstvu kapusty, potom mäso s ryžou, zalejeme bielym jogurtom, potom prikryjeme vrstvou kapusty.
  8. Nakoniec celé zakryjeme kyslou smotanou.
  9. Zapekaciu misu prikryjeme alobalom, pečieme vo vyhriatej rúre na 180 – 200 °C 10 minút zakryté, potom odkryjeme a dopečieme 20 minút odkryté.
Pečené mleté mäso s ryžou a kyslou kapustou servírované na tanieri.
www.gurman.rimava.sk

Zapečená kyslá kapusta so slaninou a kyslou smotanou

A čo taká kombinácia kvalitnej slaniny, kyslej kapusty, kyslej smotany a mozzarelly? Vyskúšajte sami a uvidíte, že si pochutnáte!

INGREDIENCIA

  • plátky kvalitnej anglickej slaniny, nakrájané na tenké prúžky
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 250 ml kyslej smotany
  • 250 g strúhaného syra Mozzarella

POSTUP

  1. Predhrejeme rúru na 190 °C.
  2. Kapustu vložíme do hrnca a varíme asi 10 minút.
  3. Cibuľu nakrájame na kocky, pridáme do hrnca s olivovým olejom, mierne orestujeme a pridáme slaninu nakrájanú na prúžky.
  4. Polomäkkú kapustu scedíme a zmiešame s opečenou cibuľkou a slaninou.
  5. Vymažeme si zapekaciu misu.
  6. K vychladnutej zmesi pridáme kyslú smotanu a premiešame.
  7. Vložíme do zapekacej misy.
  8. Posypeme strúhanou mozzarellou.
  9. Zapekáme v rúre asi 30 minút.
Upečená kapusta s kyslou smotanou, slaninou a mozzarellou servírovaná v mištičke.
www.allroadsleadtothe.kitchen

Pečená kapusta s cestovinami

Kapusta sa dá skvele zapiecť aj s cestovinami. Vyskúšajte náš nasledujúci recept, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!

INGREDIENCIA

  • 250 g cestovín
  • 800 gramov bielej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžičky cukru
  • 4 lyžice Sherry octu
  • 150 g varené šunky (nakrájané na plátky, napr. pražská šunka)
  • mleté korenie a soľ podľa chuti
  • 2 veľké štipky mletej rasce
  • 1 štedrá štipka mletého koriandra
  • 2 žĺtky
  • 2 vajcia
  • 200 g šľahačky
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 200 ml mlieka
  • muškátový oriešok (čerstvo nastrúhaný)
  • kajenské korenie
  • 200 g strúhaného syra (suchého ako ementál)
  • maslo

POSTUP

  1. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale vo veľkom množstve vriacej osolenej vody al dente.
  2. Dobre scedíme.
  3. Kapustu nakrájame na štvrtiny, odstránime stopku a nakrájame na asi 2 cm prúžky.
  4. Cibuľu olúpeme a nakrájame na 2 cm kocky.
  5. Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo a smažíme cibuľu asi 3 minúty alebo kým nezmäkne.
  6. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať do svetlo hnedej, panvicu pokvapkáme octom a varíme, kým sa takmer všetka tekutina neodparí.
  7. Pridáme kapustu a prikrytú dusíme asi 10 minút na strednom plameni za občasného miešania.
  8. Šunku nakrájame na kúsky, zmiešame s cestovinami a kapustou a ochutíme soľou, korením, rascou a mletým koriandrom.
  9. Žĺtky rozšľaháme s vajcami, smotanou, kukuričným škrobom a mliekom, dobre dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom a kajenským korením.
  10. Zapekaciu misu (30 x 18 cm) vymastíme maslom a vysypeme polovicou syra.
  11. Potrieme zmesou kapusty a cestovín a posypeme zvyšným syrom.
  12. Prilejeme vaječnou zmesou a prikryjeme alobalom.
  13. Pečieme v predhriatej rúre na 170 ° C asi 30 minút.
  14. Zložíme alobal, zvýšime teplotu rúry na 190 ° C a pečieme ešte asi 15 minút alebo dozlatista.
  15. Vyberieme z rúry, necháme krátko oddýchnuť a podávame.
Cestoviny zapečené s kapustou a šunkou v pekáčiku na plechu.
www.eatsmarter.com

Vybrali sme pre vás aj ďalšie luxusné recepty na zapečené cestoviny v niekoľkých variantoch. Inšpirujte sa!

Alsaská kapusta

Nasledujúci recept je pre skutočných fajnšmejkrov! Obsahuje veľa mäsa a samozrejme kyslú kapustu. Je to delikatesa!

INGREDIENCIA

  • 1 lyžica masti
  • 300 g údeného bôčika
  • 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
  • 1,5 kg kyslej kapusty, scedeného
  • 3 bobkové listy
  • 2 klinčeky
  • 2 lyžičky borievky
  • 1 lyžička celého korenia
  • 350 ml rizlingu alebo iného suchého bieleho vína
  • 4 údené kotlety
  • 8 malých klobások, treba bavorských
  • 2 bežné klobásy, mierne paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
  • varené zemiaky a dijonská horčica na podávanie

POSTUP

  1. Bôčik nakrájame na väčšie rezančeky alebo malé plátky a opečte na masti dozlatista.
  2. Na záver pridáme cibuľu a miešame asi 3 minúty, až zosklovatí.
  3. Vmiešame kapustu, korenie a víno.
  4. Privedieme do varu a dve tretiny rozložíme do pekáča.
  5. Poukladáme kotletami a klobáskami a na to rozložíme zvyšok kapusty.
  6. Priklopíme a pečieme v rúre pri teplote 150 ° C asi 2,5 hodiny.
  7. Potom odklopíme, vytiahneme klobásky a mäso trochu z kapusty a pri zvýšenej teplote 200 ° C dopečieme dozlatista.
  8. Podávame s varenými zemiakmi a dijonskou horčicou.
Pečená kapusta s klobásami a údeným mäsom na tanieri s krajcom chleba.
www.cookaround.com

Kyslú kapustu môžeme veľmi dobre kombinovať s rôznymi surovinami. Výborne sa hodí k mäsu, údenine, smotane, zemiakom, cestovinám, gnocchom, krúpam.

Vedeli ste, že sa také zapečené pokrmy dajú urobiť aj v domácej pekárni? Nie je to paráda? Nemusí sa tak nahrievať celá rúra.

Radi by ste sa o domácich pekárňach dozvedeli viac? Prečítajte si naše cenné rady a tipy pre výber domácej pekárne .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.