Plnené knedle zo zemiakov: tie najlepšie recepty

Mleté mäso musíme orestovať na masti, osoliť a okoreniť a ochutiť majoránkou.

Magdalena Dobromila Rettigová im hovorila zemčátka a vedela z nich vykúzliť aj báječné plnené zemiakové knedle.

Poďme sa spoločne inšpirovať niektorými staršími recepty a pripravme si chutné plnené zemiakové knedle, ktoré môžete podávať ako samostatný obed.

Plnenie zemiakových knedlí

Vopred je potrebné pripomenúť, že všetky tvary knedle sa musí dobre uzavrieť, aby sa počas varenia neotvorili. Plnenie a tvarovanie zemiakových knedlí môžeme vykonávať niekoľkými spôsobmi:

  • Z prepracovaného zemiakového cesta odtrhávame kúsky, do ktorých môžeme baliť náplň. Tento spôsob sa hodí len pre pevné kúsky, napríklad údeniny.
  • Cesto rozvaľkáme a krájame na vhodne veľké štvorce, na ktoré potom kladieme kôpky náplne.
  • Cesto rozvaľkáme na pláty primeranej veľkosti a potom do nich balíme pevnú údeninu, ako sú párky alebo klobásy. Po uvarení tento typ knedlí krájame na plátky.
  • Cesto rozvaľkáme na pláty veľkostí zodpovedajúce zhruba kynutému knedle a na celú plochu rozotrieme plnku. Knedľa potom stočíme ako roládku a dobre uzavrieme. Aj tento druh knedlí krájame po uvarení na plátky.

Plnené zemiakové knedle údeným

Cesto zo zemiakov možno výborne doplniť údeným mäsom a dusenou bielym kapustou. Táto kombinácia chutí je veľmi dobrá.

Tip pre vás

  • 250 g mletého mäsa
  • 40 g masla
  • ocot podľa potreby
  • INGREDIENCIE:
  • Viete, že
  • 1 jablko
  • 1 vajce
  • 500 g bielej kapusty
  • POSTUP:
  • {_96_}
  • 50 g strúhanky
  • 2 cibule

masť

  1. Výbornou prílohou k mäsu sú zemiakové knedle plnené zeleninou. My sme použili cibuľu.
  2. Na druhý deň je olúpeme a nastrúhame.
  3. Dáme ich do misky a prisypeme múku, krupicu, soľ a vajcia.
  4. Spracujeme si cesto.
  5. Medzitým si dáme variť údené mäso domäkka.
  6. V panvičke speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na rezance nakrájanú kapustu.
  7. Placky naplníme nakrájaným vareným údeným mäsom a zabalíme.
  8. Varíme vo vriacej vode asi 15 minút.
  9. Z zemiakového cesta vyvaľkáme jednotlivé placky, z ktorých budeme tvoriť knedle.
  10. Podlejeme vodou, osolíme a kapustu dusíme domäkka.
  11. Nakoniec pridáme nastrúhané jablko, ochutíme cukrom a octom.
  12. Na tanierik dáme dusené kapustu, plnené zemiakové knedle a omastíme orestovanou cibuľou.

Hotový recept na plnené zemiakové knedle údeným littlebitofczech.com

Viete, že mäso údili už ľudia v praveku pred 80 000 rokmi, jedná sa teda o veľmi starú úpravu mäsa. Vďaka údenie mäso vydržalo dlhšiu dobu.

Plnené zemiakové knedle mletým mäsom

Mleté mäso má tú výhodu, že je pomerne rýchlo pripravené a uvarené. Preto s ním môžeme plniť tiež zemiakové knedle, napriek tomu mleté mäso vopred ešte opečieme. Bude tak chutnejšie.

Tip pre vás

  • INGREDIENCIE:
  • 1 jablko
  • 175 g hrubej múky
  • 65 g krupice
  • 1 vajce
  • 145 g hrubej múky
  • cukor
  • soľ
  • korenie
  • olej soľ
  • 850 g zemiakov

masť

  1. Pripravíme si cesto na knedle – zemiaky deň vopred uvaríme v šupke. Nasledujúci deň je olúpeme a nastrúhame.
  2. Dáme do misky spoločne s múkou, krupicou, soľou a vajcia a spracujeme cesto.
  3. Zemak, erteple, kobzole – to všetko sú krajové výrazy pre zemiaky.
  4. Z zemiakového cesta si vytvárame placky, ktoré plníme mletým mäsom a tvarujeme knedle.
  5. Tie potom uvaríme vo vode asi 15 minút.
  6. Na tanieriku jednotlivé porcie polejeme orestovanou cibuľou na masti.

Hotový recept na plnené zemiakové knedle mletým mäsom sbs.com.au

Viete, že zemiaky obsahujú pomerne významné množstvo minerálnych látok – horčíka, železa, zinku, medi, mangánu, draslíka, jódu, fosforu či vápnika? Na prípravu zemiakového cesta si vyberáme zemiaky varného typu C.

Zemiakové knedle plnené syrom a špenátom

Máte radi syr a špenát? Potom je neváhajte použiť pri príprave zemiakových knedlí.

Tip pre vás

  • 800 g zemiakov
  • 175 g hrubej múky
  • 65 g krupice
  • cukor
  • 1 vajce
  • soľ
  • 350 g údeného mäsa
  • 500 g čerstvého špenátu
  • 80 g masti
  • lyžice masti
  • muškátový oriešok
  • 125 g tvrdého syra vcelku

masť

  1. Deň vopred uvarené zemiaky ošúpeme a pripravíme z nich cesto – nastrúhame je, pridáme soľ, múku, krupicu a vajcia.
  2. Čerstvý špenát sparíme a nakrájame nadrobno a ochutíme soľou, korením a roztlačeným cesnakom.
  3. Tvrdý syr nakrájame na jednotlivé kocky podľa počtu knedlo.
  4. Z cesta si vytvoríme placky, ktoré plníme špenátom a tvrdým syrom a starostlivo zabalíme.
  5. Varíme je asi 10 minút.
  6. Na tanieriku jednotlivé porcie polievame maslom.

Hotový recept na zemiakové knedle plnené syrom a špenátom saveur.com

Viete, že špenát sa k nám dostal už v 16. storočí vďaka križiackym výpravám? Je bohatý na minerálne látky a vitamíny C, E a K.

Zemiakové knedle plnené zeleninou

Zemiaky na knedle si radšej uvaríme deň vopred, pretože sa nám potom budú lepšie spracovávať.

Tip pre vás

  • 650 g cibule
  • drvenú rascu
  • hladká múka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 650 g zemiakov
  • 55 g detskej krupice
  • 165 g hrubej múky

masť

  1. Zo zemiakov, ktoré sme deň vopred uvarili, pripravíme cesto. Zemiaky ošúpeme, nastrúhame a spojíme s múkou, krupičkou, vajcom a soľou.
  2. Spracujeme si cibuľu, ktorú ošúpeme. Potom asi pol kilogramu cibule nakrájame na plátky, ktoré 4 minúty povaríme a scedíme.
  3. Zvyšok cibule nakrájame nadrobno a orestujeme a pridáme k nej povarenú cibuľu.
  4. Všetko opečieme, osolíme a dochutíme rascou, prípadne octom alebo cukrom.
  5. Z zemiakového cesta tvoríme knedle, ktoré plníme opečenou cibuľou.
  6. Starostlivo zabalíme a varíme asi 11 minút, po vytiahnutí z vody je prepichneme vidličkou.

Hotový recept na zemiakové knedle zeleninou foodandwine.com

Tip pre vás – obsah vitamínu C kolíše na dobe a uskladnenie zemiakov. V minulosti boli vďaka tomu významnou potravinou, ktorá chránila pre skorbutu.

K zemiakovým knedliam sa hodia červené alebo biele kapusta na všetky spôsoby. Môže to byť sladké dusenej kapusty alebo kyslá.

Okrem kapusta chutí k týmto knedliam aj dusený špenát, ktorého recept nájdete aj na našom webe .. Plnené zemiakové knedle podávame ako samostatný pokrm alebo ako prílohu k mäsu.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.