Ochutnajte vynikajúce recepty na sladké rožky, ktoré si môžete pripraviť na akúkoľvek príležitosť. Inšpirujte sa!

Ak ste doteraz neochutnali recepty na bratislavské rožteky, potom to rozhodne musíte napraviť.

Majú veľmi jemnú lahodnú chuť, sú chrumkavé a doslova sa rozplývajú na jazyku.

Môžete ich pripraviť prakticky kedykoľvek, či už chystáte občerstvenie na detskú oslavu, na Veľkú noc alebo pokojne na Vianoce.

Prekvapte svojich blízkych a naservírujte im sladké pohostenie, po ktorom sa len zapráši. Uvidíte, že vás budú milovať.

Pravé bratislavské rožky

Bajgle, ako sa týmto rožkom tiež hovorí, sú ideálnym pohostením napríklad k popoludňajšej káve, alebo napríklad ráno ku kakau. Majú skvelú chuť a nikdy nezostanete len pri jednom kúsku. Vynikajúce sú aj recepty na svätomartinské rožky , ktoré tiež nemusia byť pripravované iba vo sviatočnom období.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
  • 1 lyžička práškového cukru a hladkej múky na zaprášenie
  • 350 g preosiatej polohrubej múky (ak nemáme, dáme 250 g hladkej múky zmiešanej so 100 g hrubej múky)
  • Štipka morskej soli
  • 50 g preosiateho práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 100 g rozpusteného nesoleného masla

Na makovú náplň (na prvú 1/3 cesta):

  • 100 g mletého maku
  • 20 g preosiateho práškového cukru
  • 1 – 2 vrecká vanilkového cukru
  • 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžica čerstvej šťavy z citróna
  • 20 g masla
  • 20 ml mlieka
  • Hrsť sušených hrozienok namočených v horúcej vode zmiešanej s rumom

Na gaštanovú náplň (na druhú 1/3 cesta):

  • 100 g uvarených a olúpaných gaštanov
  • 10 g masla
  • 10 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 3 – 4 lyžice smotany na šľahanie
  • 1 – 2 lyžice rumu

Na orechovú náplň (na tretiu 1/3 cesta):

  • 100 g vlašských orechov
  • 25 g hrozienok namočených v tmavom rume
  • 40 g práškového cukru
  • 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 lyžica mlieka

Na dohotovenie:

  • 1 celé vajcia na potretie
  • 2 – 3 lyžice čerstvého nesoleného masla na potretie

Postup:

Príprava cesta

  • Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, prisypeme droždie a 1 lyžičku cukru. Premiešame, poprášime trochou múky a dáme na 15 minút odstáť na teplé miesto.
  • Medzitým do veľkej misy dáme múku, soľ, cukor a premiešame. Pridáme žĺtky, rozpustené maslo, zamiešame a nakoniec prilejeme kvások.
  • Uhniteme hladké cesto, ktoré by nemalo byť ani veľmi lepkavé, ani príliš hutné.
  • Vytvarujeme z neho guľu, dáme do misy, posypeme trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 a 1/2 hodiny.

Príprava makovej náplne:

  • Do malej hlbokej panvice dáme mletý mak, oba druhy cukru, citrónovú kôru, šťavu, maslo a mlieko.
  • Zahrejte na strednom ohni a miešame, kým nebude mať náplň veľmi hladkú textúru.
  • Pridáme hrozienka a necháme chvíľu vychladnúť. Než budeme náplň používať, uložíme ju do chladu.

Príprava gaštanovej náplne:

  • Gaštany dáme do nádoby mixéra, prihodíme maslo, práškový aj vanilkový cukor a rozmixujeme.
  • Prilejeme smotanu na šľahanie a mixujeme, až má náplň hladkú konzistenciu. Pridáme rum a dochutíme.
  • Správna náplň nesmie byť veľmi riedka, ale ani hustá. Dáme do chladničky vychladiť, než budeme plniť rožky.
  • Príprava orechovej náplne
  • Do malej misy dáme vlašské orechy, cukor, citrónovú kôru a mlieko. Miešame najlepšie stierkou, kým nezískame hladkú textúru.
  • Vmiešame hrozienka a dáme do chladničky.

Rožky:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si 3 plechy vyložené papierom na pečenie.
  • Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 3 rovnako veľké diely. Dva diely dáme späť do chladu a tretí diel vyvaľkáme na tvar obdĺžnikov, z ktorého vykrájame nožom alebo radielkom trojuholníčky.
  • Vezmeme makovú náplň a rozdelíme na jednotlivé trojuholníčky. Od širokej strany opatrne zrolujeme až k špičke a vytvarujeme do písmena C.
  • Takto spracujeme aj zvyšné dva diely cesta a gaštanovú aj orechovú náplň.
  • Naukladáme na jednotlivé plechy podľa druhu a necháme ešte zhruba 10 minút kysnúť. Potom rožky ešte rukami trochu roztiahneme, aby boli väčšie ao niečo tenšie.
  • Potom všetky rožteky potrieme žĺtkom, ktorý rozmiešame s trochou vody. Necháme zaschnúť.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, až bude povrch zlatisto hnedý. Vyberieme z rúry, preložíme opatrne na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
  • Nakoniec potrieme rozpusteným maslom. Rovnaký postup platí pre všetky 3 druhy náplne.
Luxusné bratislavské rolky plnené chutnou náplňou.
Zdroj: https://culinarytalks.com

Bratislavské rohlíčky s makovou a orechovou náplňou

Sladká bodka po dobrom obede alebo dobrôtka na rodinnú oslavu. Toto pečivo sa hodí počas sviatkov aj vo všedné dni. Mak aj orechy sú obľúbenou príchuťou a zamiluje si ich naozaj úplne každý.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g čerstvého nesoleného masla
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 hrnček teplého mlieka
  • 5 lyžičieksušeného droždia
  • 1 lyžička medu
  • 2 vajcia

Orechová náplň:

  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžica tmavého rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
  • Horúce mlieko podľa potreby

Maková náplň:

  • 200 mletého maku
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
  • Citrónová kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • Horúcu vodu podľa potreby

Na potretie:

  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 2 lyžice mlieka

Postup:

  • Ohrejeme mlieko, pridáme droždie aj med a miešame, kým sa oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minút odležať na teplom mieste.
  • Ostatné suroviny dáme do nádoby kuchynského robota a rozmixujeme na hrubšiu konzistenciu podobnú drobenca na koláč.
  • Pridáme hotový kvások a miesime tak dlho, kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy/nádoby.
  • Misu zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť zhruba 1 hodinu. Medzitým sa pustíme do prípravy náplne.
  • Suroviny na orechovú náplň okrem mlieka dáme do misy a začneme miešať. Pomaly prilievame mlieko, aby bola náplň hustejšia, ale zase nie až veľmi tuhá, zároveň však nesmie byť riedka, aby nevytekala z rožkov von.
  • Cesto dáme na pomúčenú plochu a rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Pokiaľ máme menšiu dosku, rozdelíme cesto na dve časti a vyvaľkáme každú zvlášť.
  • Keď bude cesto veľmi lepiť, posypeme väčším množstvom múky.
  • Rozdeľte obdĺžnik na pruhy o šírke cca 10–12 cm po celej dĺžke. Pozdĺž celého dlhého okraja navrstvite pri každom pruhu náplň a potom zrolujte ako roládu.
  • Nakrájajte na rovnako široké kusy, zhruba tak 10 cm na šírku a spojte pri všetkých valčekoch okraje, aby nevytiekla náplň a vytvarujte do písmena C:
  • Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtky zmiešanými s mliekom a cukrom.
  • Necháme ešte 30-40 minút kysnúť a potom si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  • Pečieme cca 15–20 minút, záleží na rúre. Rožky musia získať zlatistú až svetlo hnedú farbu.
  • Po upečení ich necháme vychladnúť. Kto chce, tak môže ešte rožky po vychladnutí pocukrovať, ale vynikajúce sú aj len tak.
Vynikajúce bratislavské rožky s plnkou.
Zdroj: https://petragregorova.com

Bratislavské rožky bez kysnutia

Ak vás naháňa maškrtná a neviete čo upiecť, ale máte chuť na niečo s náplňou, skúste toto vynikajúce sladké pečivo, ktoré chutí úžasne. Jeho príprava je maximálne jednoduchá a výsledok poteší nielen vás, ale aj vašich blízkych.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g margarínu na pečenie
  • 350 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 polievková lyžica kyslej smotany
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 1/4 lyžičky soli

Na náplň:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 100 g mletého maku
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička vody

Na potretie:

  • Rozpustené maslo
  • 2 žĺtky

Postup:

  • Najskôr začneme tým, že si pripravíme náplň.
  • Do hrnca dáme vodu s cukrom, privedieme do varu a pridáme mleté ​​vlašské orechy s makom.
  • Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Pomocou valčeka rozvaľkáme cesto na pomúčenej doske, kým nebude tenké asi 0,5 cm.
  • Z cesta vykrajujeme malé štvorčeky a do každého dáme trochu náplne.
  • Zrolujeme, okraje pritlačíme k sebe a zahneme tak, aby rožok vyzeral ako písmenko C.
  • Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozpusteným maslom a potom ešte žĺtky, tak dosiahneme to, že budú krásne zlaté.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pečieme zhruba 10–15 minút.
  • Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke a posypeme cukrom.

Tip: Ak nemáme orechy, môžeme ich nahradiť slivkovým lekvárom.

Báječné a dokonale jemné rožky z cesta bez kvasníc.
Zdroj: https://www.yumecipe.co

Sladké rožky plnené makom a hrozienkami

Každý recept na bratislavské rožteky je niečím unikátny. Tento napríklad vyniká úplne luxusnou makovou náplňou. Napriek tomu, že už tu rožky plnené touto plnkou máte, tieto sú úplne iné a chuť je úplne odlišná.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 510 g hladkej múky
  • 510 g polohrubej múky
  • 2 kocky čerstvého droždia
  • 1/4 lyžičky soli
  • 150 g práškového cukru
  • 300 g zmäknutého margarínu na pečenie
  • 220 ml teplého plnotučného mlieka

Na náplň:

  • 1 kg mletého maku
  • 500 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 polievkové lyžice rumu
  • Nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 hrsť hrozienok
  • 1 hrsť nasekaných mandlí
  • Trochu mlieka (ak bude náplň veľmi hutná)

Na potretie:

  • 4 žĺtky

Postup:

  • Droždie rozdrobíme do misky, zalejeme teplým mliekom, premiešame a necháme 10 minút odstáť na teplom mieste.
  • Do misy preosejeme oba druhy múky aj s práškovým cukrom, pridáme soľ, margarín, droždie s mliekom a vypracujeme hladké cesto.
  • Zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 – 30 minút kysnúť na teplom mieste. Medzitým si pripravíme náplň.
  • Mak nasypeme do panvice alebo hrnca, zalejeme vodou a za stáleho miešania varíme, aby sa odparila všetka tekutina.
  • Preložíme do misky, necháme chvíľku vychladnúť a potom vmiešame práškový cukor, vanilkový cukor aj extrakt, rum, citrónovú kôru av prípade potreby trochu mlieka, pokiaľ sa nám bude zdať náplň až veľmi hutná.
  • Nakoniec prihodíme hrozienka, nasekané mandle a naposledy dôkladne premiešame.
  • Cesto položíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 mm, z ktorého vykrájame štvorce o veľkosti 12 x 12 cm.
  • Na stred každého štvorčeka položíme kus náplne a zrolujeme podobne ako croissant. Oba konce pritlačíme k sebe a otočíme nahor.
  • Rozšľaháme žĺtok, každý rožok im potrieme a necháme na chladnom mieste, kde je prievan 15 minút zaschnúť.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a plech vymažeme maslom, prípadne môžeme použiť aj papier na pečenie.
  • Zaschnuté rožky naukladáme na plech a vložíme do predhriatej rúry na 10 – 14 minút, kým nezozlátnu.
Bratislavské makové croissanty.
Zdroj: https://www.food.com

Čo sú Bratislavské rohlíčky?

Dnes sa väčšinou pripravujú až na Vianoce, ale v skorších dobách to bolo pečivo, ktoré sa peklo po celý rok. Svoju slávu zažili už v čase, keď sa ešte hlavnému mestu Slovenska Bratislave hovorievalo Prešpork, čo bolo za čias Rakúsko-Uhorska. Čo je pre toto pečivo/pečivo charakteristické, je neprekonateľná vôňa masla, jemná štruktúra cesta a skvelá plnka.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.