Ak ste doteraz neochutnali recepty na bratislavské rožteky, potom to rozhodne musíte napraviť.
Majú veľmi jemnú lahodnú chuť, sú chrumkavé a doslova sa rozplývajú na jazyku.
Môžete ich pripraviť prakticky kedykoľvek, či už chystáte občerstvenie na detskú oslavu, na Veľkú noc alebo pokojne na Vianoce.
Prekvapte svojich blízkych a naservírujte im sladké pohostenie, po ktorom sa len zapráši. Uvidíte, že vás budú milovať.
Pravé bratislavské rožky
Bajgle, ako sa týmto rožkom tiež hovorí, sú ideálnym pohostením napríklad k popoludňajšej káve, alebo napríklad ráno ku kakau. Majú skvelú chuť a nikdy nezostanete len pri jednom kúsku. Vynikajúce sú aj recepty na svätomartinské rožky , ktoré tiež nemusia byť pripravované iba vo sviatočnom období.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1/2 hrnčeka vlažného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g)
- 1 lyžička práškového cukru a hladkej múky na zaprášenie
- 350 g preosiatej polohrubej múky (ak nemáme, dáme 250 g hladkej múky zmiešanej so 100 g hrubej múky)
- Štipka morskej soli
- 50 g preosiateho práškového cukru
- 2 žĺtky
- 100 g rozpusteného nesoleného masla
Na makovú náplň (na prvú 1/3 cesta):
- 100 g mletého maku
- 20 g preosiateho práškového cukru
- 1 – 2 vrecká vanilkového cukru
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica čerstvej šťavy z citróna
- 20 g masla
- 20 ml mlieka
- Hrsť sušených hrozienok namočených v horúcej vode zmiešanej s rumom
Na gaštanovú náplň (na druhú 1/3 cesta):
- 100 g uvarených a olúpaných gaštanov
- 10 g masla
- 10 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 3 – 4 lyžice smotany na šľahanie
- 1 – 2 lyžice rumu
Na orechovú náplň (na tretiu 1/3 cesta):
- 100 g vlašských orechov
- 25 g hrozienok namočených v tmavom rume
- 40 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- 1 lyžica mlieka
Na dohotovenie:
- 1 celé vajcia na potretie
- 2 – 3 lyžice čerstvého nesoleného masla na potretie
Postup:
Príprava cesta
- Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, prisypeme droždie a 1 lyžičku cukru. Premiešame, poprášime trochou múky a dáme na 15 minút odstáť na teplé miesto.
- Medzitým do veľkej misy dáme múku, soľ, cukor a premiešame. Pridáme žĺtky, rozpustené maslo, zamiešame a nakoniec prilejeme kvások.
- Uhniteme hladké cesto, ktoré by nemalo byť ani veľmi lepkavé, ani príliš hutné.
- Vytvarujeme z neho guľu, dáme do misy, posypeme trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 1 a 1/2 hodiny.
Príprava makovej náplne:
- Do malej hlbokej panvice dáme mletý mak, oba druhy cukru, citrónovú kôru, šťavu, maslo a mlieko.
- Zahrejte na strednom ohni a miešame, kým nebude mať náplň veľmi hladkú textúru.
- Pridáme hrozienka a necháme chvíľu vychladnúť. Než budeme náplň používať, uložíme ju do chladu.
Príprava gaštanovej náplne:
- Gaštany dáme do nádoby mixéra, prihodíme maslo, práškový aj vanilkový cukor a rozmixujeme.
- Prilejeme smotanu na šľahanie a mixujeme, až má náplň hladkú konzistenciu. Pridáme rum a dochutíme.
- Správna náplň nesmie byť veľmi riedka, ale ani hustá. Dáme do chladničky vychladiť, než budeme plniť rožky.
- Príprava orechovej náplne
- Do malej misy dáme vlašské orechy, cukor, citrónovú kôru a mlieko. Miešame najlepšie stierkou, kým nezískame hladkú textúru.
- Vmiešame hrozienka a dáme do chladničky.
Rožky:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pripravíme si 3 plechy vyložené papierom na pečenie.
- Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 3 rovnako veľké diely. Dva diely dáme späť do chladu a tretí diel vyvaľkáme na tvar obdĺžnikov, z ktorého vykrájame nožom alebo radielkom trojuholníčky.
- Vezmeme makovú náplň a rozdelíme na jednotlivé trojuholníčky. Od širokej strany opatrne zrolujeme až k špičke a vytvarujeme do písmena C.
- Takto spracujeme aj zvyšné dva diely cesta a gaštanovú aj orechovú náplň.
- Naukladáme na jednotlivé plechy podľa druhu a necháme ešte zhruba 10 minút kysnúť. Potom rožky ešte rukami trochu roztiahneme, aby boli väčšie ao niečo tenšie.
- Potom všetky rožteky potrieme žĺtkom, ktorý rozmiešame s trochou vody. Necháme zaschnúť.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, až bude povrch zlatisto hnedý. Vyberieme z rúry, preložíme opatrne na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
- Nakoniec potrieme rozpusteným maslom. Rovnaký postup platí pre všetky 3 druhy náplne.

Bratislavské rohlíčky s makovou a orechovou náplňou
Sladká bodka po dobrom obede alebo dobrôtka na rodinnú oslavu. Toto pečivo sa hodí počas sviatkov aj vo všedné dni. Mak aj orechy sú obľúbenou príchuťou a zamiluje si ich naozaj úplne každý.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 600 g hladkej múky
- 200 g čerstvého nesoleného masla
- 80 g kryštálového cukru
- 1 hrnček teplého mlieka
- 5 lyžičieksušeného droždia
- 1 lyžička medu
- 2 vajcia
Orechová náplň:
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 1 lyžica tmavého rumu
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
- Horúce mlieko podľa potreby
Maková náplň:
- 200 mletého maku
- 80 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 lyžička vanilkového extraktu)
- Citrónová kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- Horúcu vodu podľa potreby
Na potretie:
- 2 žĺtky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice mlieka
Postup:
- Ohrejeme mlieko, pridáme droždie aj med a miešame, kým sa oboje nerozpustí. Necháme 15–20 minút odležať na teplom mieste.
- Ostatné suroviny dáme do nádoby kuchynského robota a rozmixujeme na hrubšiu konzistenciu podobnú drobenca na koláč.
- Pridáme hotový kvások a miesime tak dlho, kým sa cesto neprestane lepiť na steny misy/nádoby.
- Misu zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť zhruba 1 hodinu. Medzitým sa pustíme do prípravy náplne.
- Suroviny na orechovú náplň okrem mlieka dáme do misy a začneme miešať. Pomaly prilievame mlieko, aby bola náplň hustejšia, ale zase nie až veľmi tuhá, zároveň však nesmie byť riedka, aby nevytekala z rožkov von.
- Cesto dáme na pomúčenú plochu a rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Pokiaľ máme menšiu dosku, rozdelíme cesto na dve časti a vyvaľkáme každú zvlášť.
- Keď bude cesto veľmi lepiť, posypeme väčším množstvom múky.
- Rozdeľte obdĺžnik na pruhy o šírke cca 10–12 cm po celej dĺžke. Pozdĺž celého dlhého okraja navrstvite pri každom pruhu náplň a potom zrolujte ako roládu.
- Nakrájajte na rovnako široké kusy, zhruba tak 10 cm na šírku a spojte pri všetkých valčekoch okraje, aby nevytiekla náplň a vytvarujte do písmena C:
- Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme žĺtky zmiešanými s mliekom a cukrom.
- Necháme ešte 30-40 minút kysnúť a potom si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
- Pečieme cca 15–20 minút, záleží na rúre. Rožky musia získať zlatistú až svetlo hnedú farbu.
- Po upečení ich necháme vychladnúť. Kto chce, tak môže ešte rožky po vychladnutí pocukrovať, ale vynikajúce sú aj len tak.

Objavte podobné tipy
Bratislavské rožky bez kysnutia
Ak vás naháňa maškrtná a neviete čo upiecť, ale máte chuť na niečo s náplňou, skúste toto vynikajúce sladké pečivo, ktoré chutí úžasne. Jeho príprava je maximálne jednoduchá a výsledok poteší nielen vás, ale aj vašich blízkych.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g margarínu na pečenie
- 350 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- 2 lyžice krupicového cukru
- 1/4 lyžičky soli
Na náplň:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 100 g mletého maku
- 70 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vody
Na potretie:
- Rozpustené maslo
- 2 žĺtky
Postup:
- Najskôr začneme tým, že si pripravíme náplň.
- Do hrnca dáme vodu s cukrom, privedieme do varu a pridáme mleté vlašské orechy s makom.
- Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
- Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto. Pomocou valčeka rozvaľkáme cesto na pomúčenej doske, kým nebude tenké asi 0,5 cm.
- Z cesta vykrajujeme malé štvorčeky a do každého dáme trochu náplne.
- Zrolujeme, okraje pritlačíme k sebe a zahneme tak, aby rožok vyzeral ako písmenko C.
- Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozpusteným maslom a potom ešte žĺtky, tak dosiahneme to, že budú krásne zlaté.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pečieme zhruba 10–15 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke a posypeme cukrom.
Tip: Ak nemáme orechy, môžeme ich nahradiť slivkovým lekvárom.

Sladké rožky plnené makom a hrozienkami
Každý recept na bratislavské rožteky je niečím unikátny. Tento napríklad vyniká úplne luxusnou makovou náplňou. Napriek tomu, že už tu rožky plnené touto plnkou máte, tieto sú úplne iné a chuť je úplne odlišná.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 510 g hladkej múky
- 510 g polohrubej múky
- 2 kocky čerstvého droždia
- 1/4 lyžičky soli
- 150 g práškového cukru
- 300 g zmäknutého margarínu na pečenie
- 220 ml teplého plnotučného mlieka
Na náplň:
- 1 kg mletého maku
- 500 g práškového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 polievkové lyžice rumu
- Nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 2 hrnčeky vody
- 1 hrsť hrozienok
- 1 hrsť nasekaných mandlí
- Trochu mlieka (ak bude náplň veľmi hutná)
Na potretie:
- 4 žĺtky
Postup:
- Droždie rozdrobíme do misky, zalejeme teplým mliekom, premiešame a necháme 10 minút odstáť na teplom mieste.
- Do misy preosejeme oba druhy múky aj s práškovým cukrom, pridáme soľ, margarín, droždie s mliekom a vypracujeme hladké cesto.
- Zakryjeme čistou utierkou a necháme 20 – 30 minút kysnúť na teplom mieste. Medzitým si pripravíme náplň.
- Mak nasypeme do panvice alebo hrnca, zalejeme vodou a za stáleho miešania varíme, aby sa odparila všetka tekutina.
- Preložíme do misky, necháme chvíľku vychladnúť a potom vmiešame práškový cukor, vanilkový cukor aj extrakt, rum, citrónovú kôru av prípade potreby trochu mlieka, pokiaľ sa nám bude zdať náplň až veľmi hutná.
- Nakoniec prihodíme hrozienka, nasekané mandle a naposledy dôkladne premiešame.
- Cesto položíme na pomúčenú pracovnú plochu a vyvaľkáme na plát s hrúbkou 0,5 mm, z ktorého vykrájame štvorce o veľkosti 12 x 12 cm.
- Na stred každého štvorčeka položíme kus náplne a zrolujeme podobne ako croissant. Oba konce pritlačíme k sebe a otočíme nahor.
- Rozšľaháme žĺtok, každý rožok im potrieme a necháme na chladnom mieste, kde je prievan 15 minút zaschnúť.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a plech vymažeme maslom, prípadne môžeme použiť aj papier na pečenie.
- Zaschnuté rožky naukladáme na plech a vložíme do predhriatej rúry na 10 – 14 minút, kým nezozlátnu.

Čo sú Bratislavské rohlíčky?
Dnes sa väčšinou pripravujú až na Vianoce, ale v skorších dobách to bolo pečivo, ktoré sa peklo po celý rok. Svoju slávu zažili už v čase, keď sa ešte hlavnému mestu Slovenska Bratislave hovorievalo Prešpork, čo bolo za čias Rakúsko-Uhorska. Čo je pre toto pečivo/pečivo charakteristické, je neprekonateľná vôňa masla, jemná štruktúra cesta a skvelá plnka.