Výborné recepty na morku na Vianoce. Máme pre vás 5 luxusných variantov. Akú vyskúšate?

Morčacie mäso má minimálny obsah tukov av porovnaní s inými masami oveľa vyšší obsah bielkovín.

Je teda pomerne zdravým variantom, ktorý počas vianočných sviatkov určite každý ocení.

Preto sme si pre vás pripravili 5 skvelých receptov na vianočnú morku, ktoré ocení celá vaša rodina.

Tak poďme na to!

Pečená morka so ciderom

Užite si tento najjednoduchší recept na morku všetkých čias, ktorý určite ohromí všetkých vašich hostí! Kombinácia jabĺk, mäsa a zeleniny patrí medzi obľúbené a nikdy s ňou nemôžete siahnuť vedľa.

INGREDIENCIA

  • 5,4 kg morky bez drobov
  • 2 mrkvy, nahrubo nakrájané
  • 2 póry, nahrubo nakrájané
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500 ml cideru
  • 2 veľké jablká

Na omáčku:

  • 25 g hladkej múky
  • 100 ml cideru alebo vývaru
  • 1/2 lyžice dijonskej horčice

POSTUP

  • Hodinu pred varením vyberte morku z chladničky.
  • Osušte ju papierovou utierkou a pomocou pinzety vytiahnite všetky zatúlané pierka.
  • Nechajte morku ohriať na izbovú teplotu.
  • Zvážte morku a vypočítajte dobu pečenia, ktorá bude cca 30-35 minút na kg.
  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Mrkvu a pór nasypte na dno veľkého, pevného pekáča a navrch dajte morku (prsia hore).
  • Nohy voľne zviažte kuchynským povrázkom, potrite olejom a okoreňte.
  • Nalejte cider do pekáča a potom pekáč voľne zakryte alobalom.
  • Pečte vypočítanú dobu, občas podlievajte.
  • 45 minút pred tým, než má byť morka hotová, nakrájajte každé jablko na 6 nechtíkov a pridajte do pekáča.
  • Ak morka nezhnedne, odstráňte alobal.
  • Ak chcete skontrolovať, že je prepečená, zapichnite vidličku do najhrubšej časti pŕs a skontrolujte, či šťava, ktorá vyteká je zlatistá a číra.
  • Pokiaľ má šťava červený nádych, vráťte morku do rúry a kontrolujte každých 10 minút.
  • Prípadne použite teplomer na mäso – teplota musí byť minimálne 72°C pri vložení do najsilnejšej časti pŕs.
  • Preložte morku na doštičku a jablká do misy (šťavu z morky si nechajte v pekáčiku).
  • Morku dobre zakryte alobalom a čistými utierkami, aby sa teplo udržalo.
  • Nechajte na teplom mieste odpočívať aspoň 30 minút alebo až 1 a 1⁄4 hodiny.
  • Omáčku pripravíte tak, že vareškou oškrabete dno pekáča, aby ste odstránili lepivé kúsky, a sceďte do džbánu.
  • Z vrchnej časti džbánu odstráňte lyžicou všetok tuk.
  • Do veľkého hrnca pridajte múku a niekoľko lyžíc prepasírovanej tekutiny a varte na strednom plameni 1 minútu.
  • Prišľahajte cider alebo vývar, potom precedenú šťavu z varenia, 100 ml vody a horčicu, aby vznikla hladká omáčka a za občasného miešania nechajte prebublávať, kým nezhustne.
  • Môžete dokoreniť.
  • Ak chcete podávať, morku odkryte a preložte na teplý tanier.
  • Ozdobte odloženými mesiačikmi jabĺk a podávajte s omáčkou (v prípade potreby ohriatou).
Morka s pečenými jablkami a plnkou v slanine na veľkom tanieri s vedľa položeným príborom.
www.goodhousekeeping.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na morčacie pečienku pre milovníkov hydiny. Pochutnáte si!

Šťavnatá morka na masle

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jemnú a šťavnatú pečenú morku s maslom. Vďaka nemu hravo vyskúzlite vianočnú večeru bez stresu.

INGREDIENCIA

  • 20 ml repkového oleja
  • 1 x 5 kg kvalitná morka (nechajte si od mäsiara odstrániť krídla a krk a nech vám ich nakrája na kúsky o veľkosti 2,5 cm)
  • 40 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 2 štipky vločiek morskej soli
  • 2 štipky čerstvo mletého bieleho korenia
  • 200 ml vody
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 1-2 lyžičky koreňového škrobu arrowroot, rozpusteného v 1 lyžici studenej vody
  • opečené zemiaky a dusená sezónna zelenina, na podávanie

POSTUP

  • Morku vyberte z chladničky a priveďte k izbovej teplote – bude to trvať minimálne hodinu.
  • Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
  • Zahrejte repkový olej vo veľkom pekáči na sporáku.
  • Pridajte nakrájané morčacie krídla a krk a opekajte 8–10 minút, pričom kúsky otočte každé 2–3 minúty.
  • Medzitým v malej miske zmäkčite maslo, potom dochuťte soľou a mletým bielym korením.
  • Ochuteným maslom potrite celú morku.
  • Akonáhle nakrájané krídla a krk zhnednú, pridajte zvyšné maslo do pekáča.
  • Položte morku na krídla a pečte v rúre 30 minút.
  • Morku vyberte z rúry a všetko pokvapkajte šťavou z pečenia.
  • Znížte teplotu rúry na 160 stupňov Celzia.
  • Nalejte vodu do pekáča, vráťte morku do rúry a pokračujte v pečení ďalšiu hodinu, každých 20 minút zalievajte morku šťavou z pečenia.
  • Na konci doby pečenia vyskúšajte, že je morka prepečená, zapichnutím špajle do najhrubšej časti stehna; pokiaľ šťava vyteká, je mäso prepečené.
  • Prípadne použite teplomer na mäso; teplota by mala byť 65 °C počas 10 minút alebo až 74 °C počas 2 minút.
  • Pokiaľ nie je morka úplne upečená, vráťte ju do rúry.
  • Vyberte morku z rúry a preložte ju na hlbokú tácku, pričom si ponechajte pekáč, v ktorom sa morka varila spolu so šťavou.
  • Morku dajte bokom, aby odpočívala minimálne 30 minút až 1 a ½ hodiny.
  • Pripravte si pečené zemiaky a zeleninu.
  • Keď ste pripravení podávať, vráťte pekáč na sporák.
  • Šťavu priveďte do varu a zoškrabnite všetky pripálené kúsky z dna.
  • Pozbierajte šťavu, ktorú morka pustila pri odpočívaní a pridajte do omáčky.
  • Dochuťte soľou a mletým čiernym korením, ak je to potrebné.
  • Znížte plameň, kým sa omáčka nevyvarí, potom vmiešajte rozpustený koreňový škrob a varte, kým omáčka nezhustne.
  • Omáčku preceďte cez jemné sitko do nahriatej nádoby.
  • Morku dajte na stôl a nakrájajte ju na plátky.
  • Podávajte s opečenými zemiakmi a zeleninou.
  • Prelejte omáčkou.
Pečená morka na tanieri s vedľa položenou mištičkou brusníc.
www.bbc.co.uk

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Pečené morčacie mäso so zeleninou

Chcete sa cez tohtoročné Vianoce zbaviť stresu z varenia? Chcete tráviť viac času tým, že si Štedrý deň skutočne užívate, než aby ste zostali trčať sami v kuchyni a pripravovali zložité pochúťky? Ale zároveň chcete svojej rodine pripraviť niečo lahodné, na čom si pochutí? Potom je tento recept to pravé pre vás! Užite si ho.

INGREDIENCIA

  • 6 lyžíc olivového oleja
  • 1 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na 50 g kúsky
  • soľ a korenie
  • 500 g pastiera, olúpaného a nakrájaného na tyčinky
  • 500 g mrkvy malých mrkví
  • 8 strúčikov cesnaku, jemne rozdrvených, šupky ponechajte
  • 1 veľká červená cibuľa, olúpaná a nakrájaná na 8 mesiačikov
  • 10 koktailových párkov zabalených v slanine
  • 8 plátkov z morčacích pŕs, každý s hmotnosťou približne 100 g
  • 8 listov šalvie
  • 200 g ružičkového kelu
  • omáčky na podávanie podľa voľby

POSTUP

  • Predhrejte si rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Na dno veľkého hlbokého plechu (približne 40 x 33 cm) nakvapkajte 6 lyžíc olivového oleja a vložte plech do rúry, aby sa zahrial.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na kúsky, ktoré sú veľké zhruba 50 cm.
  • Vložte ich do veľkého hrnca a zalejte vriacou vodou.
  • Pridajte lyžičku soli a varte na stredne vysokom ohni 12 minút.
  • Medzitým olúpte pastier a nakrájajte ho na veľké tyčinky.
  • Jemne rozdrvte 8 strúčikov cesnaku a olúpte a nakrájajte červenú cibuľu na štvrtky.
  • Prekrájajte ružičkový kel na polovice a pripravte si šalviu a mrkvu.
  • Keď sú zemiaky hotové, sceďte ich a pretrepte v hrnci s pokrievkou.
  • Potom zemiaky vyklopte do rozpáleného tuku na plechu.
  • Pridajte pastier a mrkva.
  • Posypte trochou soli a korenia a potom všetko pridajte na rozpálený plech.
  • Plech vložte do rúry a pečte 20 minút.
  • Po 20 minútach plech vyberte a pridajte strúčiky cesnaku a červenú cibuľu.
  • Plech vráťte do rúry a všetko pečte ďalších 15 minút.
  • Po 15 minútach osoľte plátky morčacích pŕs a pridajte ich na plech spolu s rozpoleným ružičkovým kelom, koktailovými párkami v slanine a lístkami šalvie.
  • Plech vložte späť do rúry na ďalších 20 minút.
  • Medzitým si pripravte omáčky na podávanie.
  • Po posledných 20 minútach skontrolujte, či je morka hotová (najväčší plátok rozrežte na polovicu a skontrolujte, či nie je ružový).
  • Podávajte s omáčkami podľa voľby.
Pečené morčacie plátky so zeleninou na plechu.
www.easypeasyfoodie.com

Vianočná morka s plnkou z brusníc, gaštanov a šalvie

Máme pre vás úplne luxusný pokrm, ktorý skvele poslúži ako bezlepková vianočná večera. Nerobí kompromisy v chuti ani úprave a zaiste na vašich hostí zapôsobí!

INGREDIENCIA

  • 5 kg morka z voľného výbehu, bez drobov
  • 1 šalotka, polená
  • 2 bobkové listy
  • 4 stopky stopkového zeleru, rozpolené

Na plnku:

  • 50 g zmäknutého masla
  • 3 – 4 šalotky (asi 200 g), jemne nasekané
  • 75 g sušených brusníc, nasekaných nahrubo
  • 24 lístkov šalvie, 12 jemne nasekaných a 12 ponechaných vcelku
  • 50 g varených gaštanov, nasekaných nahrubo
  • 350g bravčových klobás bez lepku
  • 75 g bezlepkovej strúhanky
  • 1 pomaranč, jemne nastrúhaný
  • celý muškátový oriešok, nastrúhaný
  • 110g údené pancetty, nakrájané na plátky

Na omáčku:

  • 125 ml suchého sherry
  • 1 lyžica želé z červených ríbezlí a navyše podľa chuti
  • bezlepkový kurací bujón (na prípravu 800 ml – 1 l vývaru)
  • 1 bobkový list
  • šťava z citróna (voliteľne)
  • 3 lyžice kukuričnej múky, zmiešané s 3 lyžicami studenej vody

POSTUP

  • Nechajte morku zahriať na izbovú teplotu.
  • Do hlavnej dutiny vložte rozpolenú šalotku a 1 bobkový list, stehienka zviažte kuchynským povrázkom.
  • Na panvici rozpustite 25 g masla, pridajte šalotku, varte 10 minút a preložte do misy.
  • Pridajte brusnice, šalvia, gaštany, klobásu, strúhanku, polovicu pomarančovej kôry a muškátový oriešok.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • K zvyšnému maslu v miske pridajte zvyšnú pomarančovú kôru a ďalší muškátový oriešok.
  • Maslovú zmes opatrne rozotrite pod kožu a cez prsia.
  • Umiestnite 300 g plnky do krčnej dutiny, potom otočte morku prsiami dole, pretiahnite chlopňu krku dole cez plnku a zaistite špajľami.
  • Zvážte plnenú morku, aby ste vypočítali dobu pečenia (20 minút na kg plus 105 minút).
  • Uložte stopkový zeler na dno pekáča a naň položte morku a zvyšný bobkový list.
  • Prikryte alobalom potretým maslom.
  • po vypočítanú dobu, po prvej hodine podlejte a potom každých 45 minút.
  • Na posledných 45 minút odoberte alobal.
  • Zo zvyšnej plnky vytvarujte 12 guličiek, každú zabaľte do plátku pancetty a vložte do šalvie.
  • Vložte teplomer na mäso do najsilnejších častí pŕs.
  • Ak je teplota 75 °C alebo viac, je morka hotová.
  • Preložte morku na doštičku a prikryte alobalom.
  • Nechajte odpočívať aspoň 30 minút.
  • Pečte guličky plnky 25-30 minút.
  • Vydlabajte stopkový zeler a preložte na panvicu.
  • Šťavu z mäsa nalejte do kanvice a odstráňte prebytočný tuk.
  • Pokiaľ máte menej ako 400 ml šťavy, môžete doliať vývarom.
  • Pekáč dajte na sporák, pridajte sherry a zoškrabnite dno pekáča.
  • Zmes nalejte do panvice s zelerom, mäsovou šťavou, ríbezľovým želém, 800 ml kuracieho vývaru a bobkovým listom.
  • Priveďte do varu a varte 10 minút, kým omáčka nezačne redukovať.
  • V prípade potreby pridajte ešte trochu želé.
  • Preceďte cez sitko a vráťte do panvice.
  • Postupne vmiešajte zmes kukuričnej múky do omáčky, kým nezhustne.
  • Morku nakrájajte a podávajte s omáčkou, guličkami a obľúbenou zeleninou.
Pečená plnená morka na tácke.
www.realfood.tesco.com

Sviatočné morčacie roláda

Vyskúšajte túto luxusnú roládu z prosciutta, mletého morčacieho mäsa a plnky. Je to perfektný vianočný recept, ktorý vás navyše nezruinuje. Podávajte s pečenou zeleninou, zeleným šalátom a brusnicovou omáčkou.

INGREDIENCIA

  • 500 g morčacieho mletého mäsa
  • 2 plátky bieleho chleba, natrhané na malé kúsky (bez kôrok)
  • ½ šálky kuracieho vývaru
  • 6-8 plátkov prosciutta
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ lyžice masla
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 1 jablko granny smith, nastrúhané
  • ½ šálky strúhanky
  • 2 lyžice petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
  • 2 polievkové šalvie, jemne nasekané
  • ½ šálky sušených brusníc, nasekaných
  • kôra z 1 pomaranča

Na servírovanie:

  • 1 lyžica masla
  • 1 zväzok listov šalvie
  • ¼ šálky pistácií

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Do strednej misy dajte chlieb a kuracie vývar.
  • Dobre premiešajte a dajte misku stranou.
  • Nechajte chlieb nasiaknuť vývar, aby zmäkol.
  • Umiestnite stredne veľkú panvicu na sporák na strednú teplotu.
  • Na panvicu dajte olej a maslo a nechajte maslo rozpustiť.
  • Do panvice pridajte cibuľu a restujte, kým nezosklovatí.
  • Potom pridajte cesnak a na miernom ohni restujte jednu minútu.
  • Odstráňte z tepla a vložte do veľkej misy, nechajte vychladnúť, zatiaľ čo budete pripravovať morčaciu zmes.
  • Premiešajte mleté ​​morčacie mäso so strúhankou.
  • Dajte do chladničky.
  • Do veľkej misy s cibuľovou zmesou pridajte jablko, zmäknutý chlieb, petržlenovú vňať, šalviu, brusnice a pomarančovú kôru.
  • Dobre premiešajte.
  • Na kus papiera na pečenie položte plátky prosciutta vedľa seba, aby sa mierne prekrývali.
  • Morčaciu zmes vyberte z chladničky.
  • Zmes položte na kus plastovej fólie na papier na pečenie a vyrovnajte do obdĺžnika s hrúbkou 2–3 cm.
  • Chcete, aby bol obdĺžnik morčacieho mletého mäsa o niečo menší ako plátky prosciutta.
  • Na morčaciu zmes položte plnku.
  • Morčaciu zmes a plnku opatrne zrolujte do tvaru klobásy.
  • Uistite sa, že morka úplne obklopuje plnku.
  • Na prosciutto rozbaľte morčaciu „klobásu“.
  • Umiestnite „klobásu“ na jeden okraj a zarolujte.
  • Morčaciu roládu položte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Vložte do rúry a pečte asi 45 minút.
  • Položte morčaciu roládu na servírovaciu tácku, voľne prikryte alobalom a pripravte si pistácie.
  • V nepriľnavej panvici rozpustite na strednom plameni maslo.
  • Keď maslo začne peniť, pridajte pistácie a lístky šalvie.
  • Restujte, kým listy šalvie nie sú chrumkavé.
  • Nalejte zmes na morčaciu roládu a podávajte.
Roláda z prosciutta, mletého morčacieho mäsa a plnky na tácke, ozdobená pistáciami a šalviou.
www.bellyrumbles.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na morčaciu roládu , na ktorých si pochutná celá vaša rodina!
Vyskúšajte variant so špenátom, sušenými paradajkami aj šampiňónmi.

Ako upiecť tú najlepšiu morku?

  1. Kúpte tú najkvalitnejšiu morku . Pokiaľ nemôžete použiť čerstvú, mrazenú pred pečením dôkladne rozmrazte. Dôležité je mať mäso izbovej teploty .
  2. Vždy nechajte pečenú morku odležať . Vďaka tomu bude mäso krehké a šťavnaté.
  3. Dôležitá je s právna doba pečenia .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.