Čo by to bolo za leto bez toľko obľúbených ovocných knedlí.
Na ich prípravu máte na výber z niekoľkých druhov ciest a niekoľkých druhov ovocia, ktoré možno aj nahradiť zaváraninou alebo lekvárom.
My si pre vás pripravili recepty na tie najlepšie ovocné knedle z rôznych druhov ciest.
Môžete si vybrať medzi tvarohovým, zemiakovým, kysnutým, ale napríklad aj bezlepkovým.
Užite si to!
Jahodové knedle z tvarohu
Kombinácia jahôd a jemného tvarohového cesta je bezkonkurenčná. Bonusom je rýchla príprava cesta.
INGREDIENCIA
- 500 g mäkkého tvarohu (najlepšie balený, vo vaničke je príliš riedky)
- 5 lyžíc hrubej múky
- 2 lyžice krupicového cukru
- 4 lyžice detskej krupičky
- 1 vajce
- štipka soli
- jahody
- tvrdý tvaroh na ozdobu
- práškový cukor na posypanie
- maslo na preliatie
POSTUP
- Ingrediencie premiešame a vypracujeme cesto.
- Vezmeme kus cesta a vytvoríme menšiu placku.
- Do placky zabalíme jahodu.
- Do väčšieho hrnca vlejeme vodu a privedieme do varu.
- Vložíme knedle a varíme približne 5 minút.
- Podávame zasypané tvarohom, cukrom a poliate maslom.

Máme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na knedle s tvarohom . Tradičné aj netradičné varianty!
Slivkové knedle z odpaľovaného cesta
Už ste niekedy skúšali ovocné knedle z odpaľovaného cesta? Ak nie, je čas ich práve vyskúšať! Sú jednoduché a veľmi dobré.
INGREDIENCIA
- 400 g hrubej múky
- 2 vajcia
- 2 lyžice masla
- 4 lyžice rozpusteného masla
- 5 lyžíc strúhanky
- 2 lyžice oleja na vyprážanie
- 4 dl mlieka
- 4 lyžice práškového cukru
- slivky
- voda
- soľ
POSTUP
- Mlieko osolíme štipkou soli a necháme variť, pričom za stáleho miešania prisypeme polovičnú dávku múky a necháme zhustnúť.
- Odložíme zo sporáka a miešame do vychladnutia.
- Potom pridáme po jednom vajci a zakaždým dobre premiešame.
- Zvyšnú múku nasypeme na dosku, pridáme k nej vychladnuté cesto a spolu zamiešame.
- Z vypracovaného cesta utvoríme valček, nakrájame ho na kúsky, ktoré roztlačíme rukou.
- Do každého kúska cesta vložíme slivku a vytvoríme guličky, ktoré vhadzujeme do osolenej vriacej vody a varíme približne 5 minút.
- Uvarené knedličky vyberieme sitkom, polejeme rozpusteným maslom, posypeme osmaženou strúhankou a premiešame.
- Pred servírovaním na tanieri posypeme práškovým cukrom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na knedle zo sliviek 5x inak!
Kysnuté marhuľové knedle
Už trochu pracnejšie sú knedle kysnuté. Vy ich však hravo zvládnete a navyše si skvele pochutnáte.
INGREDIENCIA
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička soli
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 1 vajce
- 1 kocka droždia
- marhule
- maslo
- tvrdý tvaroh
- práškový cukor
POSTUP
- Do misy nasypeme múku.
- Vytvoríme jamku a nalejeme do nej trochu mlieka a zasypeme droždím.
- Posypeme cukrom a múkou.
- Necháme v teple kysnúť.
- Pridáme soľ, vajcia a zvyšok mlieko.
- Miešame a vypracujeme cesto.
- Opäť necháme chvíľu kysnúť.
- Z cesta tvoríme knedle, do stredu každého vložíme vykôstkovanú marhuľu.
- Knedle vložíme do vriacej vody a varíme približne 8 minút.
- Každá knedľa prepichneme, aby vyšla para.
- Podávame zasypané tvarohom, cukrom a poliate maslom.

Objavte podobné tipy
Jablkové knedle zo zemiakového cesta
Zemiakové cesto je menej obvyklé ako kysnuté alebo tvarohové. Chuťovo je však minimálne rovnako dobré a stojí za vyskúšanie.
INGREDIENCIA
- 500 g zemiakov
- 150 g hrubej múky
- 50 g krupicového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
- jablká
- škorica
- 2 vanilkové cukry
- maslo
- tvrdý tvaroh
- práškový cukor
POSTUP
- Zemiaky ošúpeme, uvaríme a necháme vychladnúť.
- Potom ich postrúhame najemno.
- Pridáme vajcia, krupicový cukor, múku a štipku soli.
- Rozprávame cesto.
- Cesto rozvaľkáme a vykrajujeme štvorčeky.
- Do každého dáme niekoľko plátkov jabĺk, trocha vanilkového cukru a škoricu.
- Knedle zabalíme.
- Vložíme do vriacej vody a varíme približne 5 minút.
- Podávame zasypané tvarohom, cukrom a poliate maslom.

Bezlepkové ovocné knedle
Tieto bezlepkové knedle neobsahujú žiadne alergény a tak sú vhodné aj pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou. Môžete ich podľa chuti naplniť ľubovoľným ovocím a užiť si ich!
INGREDIENCIA
- 4 stredne veľké zemiaky ( cca 450 g )
- 180 g prirodzene bezlepkovej hladkej bielej ryžovej múky
- 65 g prirodzene bezlepkovej hladkej kukuričnej múky
- 20 g prirodzene bezlepkového kukuričného škrobu
- 2 celé vajcia
- štipka soli
- ovocie podľa chuti
- mletý mak, opražená bezlepková strúhanka či kakao na posypanie
- bezlaktózové maslo alebo kokosový olej na preliatie
POSTUP
- Zemiaky so šupkou dáme variť do dostatočne osolenej vody.
- Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ich na jemnom strúhadle nastrúhame.
- Vo väčšej miske zmiešame prirodzene bezlepkovú hladkú bielu ryžovú múku s rovnako prirodzene bezlepkovou hladkou kukuričnou múkou a kukuričným.
- Do zmesi múk vložíme nastrúhané zemiaky a celé vajcia.
- Cesto miešame rukou kým nám nevznikne hladké, pevné cesto, ktoré sa len jemne lepí.
- Vyhnetený bochník cesta necháme odpočinúť po dobu 20 minút (cesto nezakrývame).
- Po 20 minútach z cesta s pomocou rúk tvoríme 16 guličiek, ktoré sploštíme a plníme ovocím.
- Naplnené knedle vkladáme do vriacej jemne osolenej vody.
- Bezlepkové knedle varíme cca 5 minút pod pokrievkou a po vyplávaní na hladinu bez pokrievky 1 minútu (samozrejme záleží na veľkosti knedlí).
- Uvarené bezlepkové knedle opatrne vyberieme z vody, posypeme mletým makom, kakom či strúhankou a prelejeme rozpusteným bezlaktózovým maslom alebo kokosovým olejom.

Krupicové knedle s jahodami
Knedle sa dajú pripraviť aj z detskej krupičky a sú úžasne vláčne! Prelejte ich vanilkovou smotanou a jahodovou omáčkou. Delikatesa!
INGREDIENCIA
- 500 ml mlieka
- 2 lyžice kryštálového cukru
- štipka soli
- 150 g detskej krupice
- 1 vajce
- 250 g hladkej múky
- 200 g jahôd
- maslo na preliatie
Na jahodovú omáčku:
- 100 g jahôd
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Na vanilkovú smotanu:
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g kyslej smotany 16%
POSTUP
- V hrnci, za stáleho miešania uvaríme z mlieka, cukru, soli a krupice hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť.
- Do vlažnej kaše zašľaháme celé vajcia a hmotu navrstvíme na naváženú múku na pracovnej doske.
- Rukami vypracujeme tuhšie cesto, ktoré vyvaľkáme na plát.
- Cesto rozrežeme na štvorce a do stredu každého vložíme celú jahodu.
- V dlaniach vypracujeme guličky a necháme ich bokom, kým nepripravíme zálievky.
- V jednej miske zmiešame prepolené jahody s práškovým aj vanilkovým cukrom a vidličkou ich roztlačíme na kašu.
- V inej miske vymiešame kyslú smotanu s vanilkovým cukrom.
- Knedle vložíme do vriacej vody, počkáme kým vystúpi na povrch a ešte ich pár minút povaríme, aby cesto nebolo surové.
- Knedle scedíme, omastíme trochou rozpusteného masla a servírujeme preliate vanilkovou smotanou aj jahodovou omáčkou.

Ako si doma navodiť príjemnú klímu uprostred letných dní? Mrknite, ako fungujú mobilné klimatizácie z nášho veľkého testu .
Tipy na servírovanie ovocných knedlí
- Ak sa vám knedle nechce plniť, môžete z cesta urobiť menšie neplnené knedle . Tie potom servírujete preliate ovocnú omáčku. Tú vytvoríme zvarením ovocia s cukrom.
- Knedle môžeme podávať aj preliate pudingom alebo s kopčekom zmrzliny.
- Skvelé sú aj posypané nasekanými mandľami.
- Knedle sa môžu polievať ovocnými omáčkami , riedkym osladeným tvarohom alebo jogurtom.
- Ak ich chceme omastiť, potom len rozpusteným maslom.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!