Pečené kura nemusí byť vôbec nudné!
Stačí mu dodať ten správny šmrnc.
A toho docielite pomocou našich receptov na plnku do kurčaťa!
Vybrali sme pre vás vynikajúce varianty, ktoré ocenia aj tí najnáročnejší stravníci.
Tak poďme na to!
Pečené kura s bylinkovo-špaldovou plnkou
Toto luxusné kura upečené v rúre s plnkou z čerstvých byliniek, citrónu, semienok feniklu a špaldy jednoducho musíte vyskúšať! Prekvapivo je jednoduché na prípravu a pritom by ste sa ho nemuseli hanbiť servírovať ani v lepšej reštaurácii. Tak si ho poďte s nami upiecť!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžičky semienok feniklu
- nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
- štipka sušených chilli vločiek
- 50 g masla, zmäknutého
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2-3 vetvičky tymiánu
- 150 g špaldy
- 500 ml kuracieho vývaru
- hrsť listov žihľavy, blanšírované a nakrájané
- hrsť nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
- hrsť nasekaného estragónu
- 1 veľké kurča (s hmotnosťou cca 2-2,5 kg), izbové teploty
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Semená feniklu opekajte na malej panvici na strednom plameni asi minútu, kým sa nerozvonia.
- Rozdrvte v mažiari na hrubý prášok.
- Vezmite ½ nasekané žihľavy a zmiešajte ju so zmäknutým maslom, rozdrvenými feniklovými semienkami, čili vločkami, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a tymián a opekajte asi 10 minút, kým cibuľa nezosklovatí.
- Pridajte špaldu.
- Zalejte vývarom a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a za občasného miešania varte odkryté, kým špalda nezmäkne a väčšina tekutiny sa nevsiakne – to bude trvať 20–25 minút.
- Pokiaľ zmes začne vyzerať sucho, dolejte ju vriacou vodou.
- Zložte z platne a vmiešajte zvyšné žihľavy, nasekanú petržlenovú vňať a estragón dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Uvoľnite na kurčaťu všetky výstuhy, vyberte droby, pokiaľ sú vo vnútri (uložte si ich do zásoby) a trochu odtiahnite nohy od tela, aby mohol horúci vzduch cirkulovať.
- Opatrne nadvihnite kožu, natrite polovicou masla prsia a prepracujte maslo až k stehnám.
- Kurča naplňte asi polovicou horúcej špaldovej zmesi – dutina by nemala byť zaplnená viac ako do dvoch tretín, pretože sa náplň zväčší.
- Kurča vložte do pekáča, prsia a stehná premasírujte zvyšným maslom a dochuťte soľou a korením.
- Do pekáča nalejte pohár horúcej vody, voľne prikryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C.
- Pečte 30 minút, potom odkryte, kura polejte maslovou šťavou a vráťte do rúry.
- Znížte teplotu na 170 ° C a varte ďalších 45 minút až 1 hodinu, na posledných 10 minút zvýšte teplotu, ak chcete, aby bola koža trochu hnedšia a chrumkavejšia.
- Skontrolujte, či je kura prepečené prepichnutím stehna pri kosti ostrým nožom – šťava by mala vytiecť.
- Pred podávaním nechajte 20 minút odpočívať na teplom mieste.
- Plnku vydlabte a zmiešajte so šťavou a zvyšnou špaldou, mierne prehrejte.
- Každú porciu kurčaťa podávajte so štedrou lyžicou plnky a so šalátom.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?
Kurča plnené cuketovou plnkou s parmezánom
Skúste si upiecť kura plnené zmesou z cukety, parmezánu a strúhanky! Je to lahôdka, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.
Čo budete potrebovať
- 750 g zemiakov
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1 a ½ lyžičky korenia
- 2 stredné cukety, nastrúhané
- 2 lyžice strúhanky
- 3 lyžice strúhaného parmezánu
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžičky sušeného oregána
- 1 celé kura s hmotnosťou cca 1,75 kg
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C
- Do pekáča pridajte na štvrťky nakrájané zemiakmi, zalejte ich 1 lyžicou a dochuťte 1/4 lyžičkou soli a korenia.
- Premiešajte cuketu so strúhankou, parmezánom, 2 lyžicami olivového oleja, polovicou lisovaného cesnaku, 1 lyžičkou oregana, 1/4 lyžičkou soli a ¼ lyžičkou korenia.
- Dajte bokom.
- Prstami uvoľnite kožu z kuracích pŕs a cuketovú zmes rovnomerne natlačte pod kožu.
- Celé kura potrite zvyšným olejom.
- Do priehlbiny pridajte nasekaný cesnak a dochuťte dutinu a kura zvyšným oreganom, soľou a čiernym korením.
- Nohy zviažte potravinárskym povrázkom.
- Kurča vložte prsiami hore do pekáča na zemiaky a pečieme v spodnej tretine rúry 70 až 80 minút. alebo pokiaľ teplomer na mäso zasunutý do najhrubšej časti vnútornej strany stehna nezaznamená 85°C.
- Preneste kura na servírovací tanier alebo doštičku a zakryte ho alobalom na 10 až 15 minút.
- Zemiaky vyberte a uchovávajte v teple.
- Dobrú chuť!

Pečeňová plnka do kurčaťa
Vyskúšajte túto jednoduchú, bohatú plnku, ktorá skvele kontrastuje s jemným kuracím mäsom. Je to pochúťka!
Čo budete potrebovať
- 1 malá cibuľa
- 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaná na kocky
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 1 lyžica masla
- 100 g kuracej pečene, nakrájaných
- 250 g klobásy, vybraté z črievka
- 2 šálky šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 3 šálky strúhanky
- 2 lyžičky čerstvej šalvie, nasekané
- 2 lyžičky čerstvej majoránky, nasekané
- 1 lyžička soli
- 1⁄2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup
- Cibuľu, stopkový zeler a petržlenovú vňať restujte na masle na stredne miernom plameni asi 10 minút do zmäknutia.
- Pridajte kuraciu pečeň a restujte do stuhnutia, asi 1 minútu.
- Odoberte z platne, nechajte vychladnúť a premiešajte so zvyšnými prísadami.
- Plnka je hotová a vám potom len stačí jej naplniť kura a dať piecť.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj výborné recepty na pečeňové kuracie paštéty v 7 variantoch. Ktorú si pripravíte ako prvú?
Objavte podobné tipy
Kurča s plnkou zo sušených sliviek a orechov
Povýšte svoje pečené kura o minimálne dva levely vyššie! Plnka zo sušených sliviek, slaniny, vlašských orechov a šalvie mu dodá úplne nový rozmer. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 2 malé (asi 800 g každé) celé čerstvé kurčatá
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 veľké zemiaky, nakrájané na štvrtky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 šálky suchého bieleho vína
- 1 šálka kuracieho vývaru
- dusený hrášok na podávanie
- fazuľa v pare, na podávanie
Na plnku:
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 plátky slaniny, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 70 g čerstvej strúhanky (vyrobené z deň starého chleba)
- 95 g vykôstkovaných sušených sliviek, nahrubo nasekaných
- 35 g opražených vlašských orechov, hrubo nasekaných
- 2 lyžice najemno nasekané šalvie
- 1 vajce, ľahko rozšľahané
Postup
- Na prípravu plnky rozohrejte olej na strednej panvici na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu, slaninu a cesnak a restujte za stáleho miešania 5 minút alebo kým cibuľa nezmäkne.
- Odstráňte z ohňa a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Preneste do strednej misky.
- Pridajte strúhanku, sušené slivky, vlašské orechy, šalvia a vajcia a miešajte, aby sa všetko spojilo.
- Dochuťte soľou a korením.
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Kuracie dutiny opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
- Osušte papierovou utierkou zvnútra aj zvonku.
- Lyžicou vložte plnku medzi kuracie dutiny.
- Nohy zviažte k sebe kuchynským povrázkom.
- Vložte do pekáča.
- Rovnomerne pokvapkajte polovicou oleja a dochuťte soľou a korením.
- Zemiaky dajte do misy a pokvapkajte zvyšným olejom.
- Dochuťte soľou a čiernym korením a jemne premiešajte.
- Rozložte zemiaky okolo kurčiat.
- Pečte v predhriatej rúre 45 minút.
- Vyberte z rúry.
- Presuňte kurčatá a zemiaky na servírovací tanier.
- Tekutinu z pekáča preložte do hrnca a dajte na sporák na vysoký plameň.
- Pridajte múku a varte za stáleho miešania 2 minúty.
- Pridajte víno a priveďte do varu.
- Prilejte kurací vývar a za stáleho miešania varte 3–4 minúty alebo kým sa omáčka nevyvarí a nezhustne.
- Omáčku ihneď podávajte s kuracím mäsom a zemiakmi.
- Podľa chuti servírujte aj s hráškom a fazuľami.

Pečené kura s gaštanovou plnkou
V tomto recepte tvorí bohatú plnku slanina, šampiňóny, gaštany a čerstvé bylinky. V kombinácii s kuracím mäsom a zeleninou sa jedná o úplnú delikatesu!
Čo budete potrebovať
- 15 g masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 1/2 cibule, nakrájané nadrobno
- 2 plátky slaniny, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 100 g hnedých šampiňónov, jemne nasekaných
- 1 lyžica nasekané čerstvé šalvie
- 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 450 g čerstvých gaštanov, olúpaných
- 60 g strúhanky
- 1/2 lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 celé kura s hmotnosťou 1,8 kg
- 8 šalotiek, olúpaných
- 3 pastieri, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
- 60 ml suchého sherry
- 250 ml kuracieho vývaru
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Na panvici na strednom plameni rozohrejte maslo a 1 lyžicu oleja.
- Cibuľu, slaninu a cesnak restujte za stáleho miešania 4–5 minút alebo do zmäknutia.
- Pridajte šampiňóny, šalvia a tymian.
- Restujte 4 minúty alebo do zmäknutia.
- Pridajte 150 g gaštanov.
- Miešajte 1 minútu.
- Vmiešajte strúhanku a pomarančovú kôru.
- Nechajte 10 minút chladiť.
- Kurča naplňte strúhankovou zmesou.
- Pomocou kuchynského povrázku zviažte nohy k sebe.
- Vložte kura, šalotku a pastinák do veľkej panvice vhodnej do rúry.
- Pokvapkajte olejom.
- Okoreňte.
- Pečte, zeleninu počas toho raz otočte, po dobu 1 hodiny.
- Pridajte zvyšné gaštany.
- Pečte 15–20 minút alebo pokiaľ nie je kura prepečené.
- Kurča a zeleninu preložte na tanier.
- Udržujte v teple.
- Nalejte šťavu z panvice do džbánu.
- Odstráňte tuk z povrchu.
- Pridajte na panvicu sherry.
- Varte za stáleho miešania na strednom plameni 2–3 minúty alebo do zredukovania na polovicu.
- Pridajte šťavu z panvice a vývar.
- Varte za stáleho miešania 4–5 minút alebo do mierneho zredukovania.
- Preceďte do džbánu.
- Podávajte s kuracím mäsom a zeleninou.

Vychutnajte si aj naše recepty na šťavnaté kuracie mäso pripravované v alobale 5x inak. Je to delikatesa!
Kurča s veľkonočnou plnkou z medvedieho cesnaku
Veľká noc sa blíži a preto sme si pre vás pripravili tento recept. Na plnku použite čerstvý medvedí cesnak a petržlenovú vňať, ktoré kurčaťu dodajú úžasný šmrnc.
Čo budete potrebovať
- 1 kura (cca 1,5 kg)
- 2x 1,5 cm hrubý plátok masla
- soľ
- korenie
Na plnku:
- 4 žemle alebo rožky (1 – 3 dni staré)
- 2 vajcia
- 150 g medvedieho cesnaku
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 150 g smotany na šľahanie
- 100 g masla
- muškátový oriešok
- soľ
- korenie
- ghí alebo olej
Postup
- Rožky alebo žemle nakrájajte na 1 – 2 cm kocky a opečte ich na panvici s olejom alebo ghí.
- Pridajte ich do veľkej misy a pridajte aj smotanu na šľahanie.
- Opatrne premiešajte a nechajte 10-15 minút lúhovať.
- Oddeľte žĺtok od bielkov.
- Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
- Žĺtky zmiešajte so zmäknutým maslom.
- Medvedí cesnak nakrájajte na 1 cm prúžky.
- K namočenému pečivu pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok, medvedí cesnak a nasekanú petržlenovú vňať – opatrne premiešajte.
- Vmiešajte ušľahaný sneh z bielkov a žĺtky s maslom.
- Dobre premiešajte.
- Kurča dôkladne osoľte a okoreňte, zvnútra aj vonku.
- Dva kúsky masla pridajte pod kožu kuracích pŕs z ľavej aj pravej strany (kožu od mäsa ľahko oddelíte ako vrecko).
- Kurča naplňte plnkou, uzavrieme špáradlom alebo potravinárskym povrázkom a dajte na panvicu vhodnú do rúry alebo do zapekacej misy.
- Zvyšok náplne pridajte do panvice alebo zapekacej misy ku kurčaťu.
- Všetko pečte na 200 °C.
- Plnka bude potrebovať asi 20 minút dozlatista a kura asi 45 – 60 minút.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na plnku na Veľkú noc ako od babičky (s mäsom aj bez mäsa)!
Pečené kura s plnkou zo šalvie a vlašských orechov
Pozvite svojich priateľov či širšiu rodinu na luxusnú hostinu s týmto pečeným plnené kuraťom v hlavnej úlohe. Plnka zo šalvie a vlašských orechov vás nadchne!
Čo budete potrebovať
- 1 celé kura
- extra panenský avokádový olej
- soľ a korenie
- zelený šalát na podávanie
Na plnku:
- 20 g masla
- 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov
- 10 čerstvých listov šalvie, nasekaných
- ¾ šálky strúhanky
- 1 vajce, rozšľahané
Na zemiaky:
- 700 g baby zemiakov
- 1 lyžica extra panenského avokádového oleja
- 1 lyžica masla nakrájaného na kocky
- 5 strúčikov cesnaku, olúpaných
- hrsť šalvie čerstvé šalvie
- soľ
Postup
- Rúru predhrejte na 190°C.
- V malej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte cibuľu a šalviu a opekajte 5 minút za častého miešania, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte vlašské orechy a premiešajte.
- Orechovú zmes pridajte do misy so zvyšnými prísadami na plnku.
- Dobre premiešajte a dajte bokom.
- Kuraciu dutinu naplňte plnkou, stehná potom zviažte povrázkom.
- Kurča dajte do veľkého pekáča, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom.
- Pečte v rúre 40 minút.
- Pomocou chňapiek pekáč vyberte a pridajte doň maslo a lístky šalvie.
- Okolo rozhádžte zemiaky a strúčiky cesnaku.
- Bohato osoľte.
- Vráťte kura so zemiakmi do rúry na ďalších 50 minút, alebo kým nebude kura prepečené a zemiaky mäkké a zlaté.
- Pred podávaním nechajte kura 10 minút odpočívať a servírujte so zeleným šalátom (voliteľne).

Neotvárajte dvierka rúry počas pečenia. Len tak získate super chrumkavú kôrku . Ak chcete kura počas pečenia potrieť trochou šťavy/tuku, urobte to 10 minút pred koncom.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!