Luxusné recepty na kura s plnkou 7x inak. Ktoré sa stane vašim favoritom?

Pečené kura nemusí byť vôbec nudné!

Stačí mu dodať ten správny šmrnc.

A toho docielite pomocou našich receptov na plnku do kurčaťa!

Vybrali sme pre vás vynikajúce varianty, ktoré ocenia aj tí najnáročnejší stravníci.

Tak poďme na to!

Pečené kura s bylinkovo-špaldovou plnkou

Toto luxusné kura upečené v rúre s plnkou z čerstvých byliniek, citrónu, semienok feniklu a špaldy jednoducho musíte vyskúšať! Prekvapivo je jednoduché na prípravu a pritom by ste sa ho nemuseli hanbiť servírovať ani v lepšej reštaurácii. Tak si ho poďte s nami upiecť!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžičky semienok feniklu
  • nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
  • štipka sušených chilli vločiek
  • 50 g masla, zmäknutého
  • 1 lyžica repkového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2-3 vetvičky tymiánu
  • 150 g špaldy
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • hrsť listov žihľavy, blanšírované a nakrájané
  • hrsť nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
  • hrsť nasekaného estragónu
  • 1 veľké kurča (s hmotnosťou cca 2-2,5 kg), izbové teploty
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  • Semená feniklu opekajte na malej panvici na strednom plameni asi minútu, kým sa nerozvonia.
  • Rozdrvte v mažiari na hrubý prášok.
  • Vezmite ½ nasekané žihľavy a zmiešajte ju so zmäknutým maslom, rozdrvenými feniklovými semienkami, čili vločkami, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a tymián a opekajte asi 10 minút, kým cibuľa nezosklovatí.
  • Pridajte špaldu.
  • Zalejte vývarom a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a za občasného miešania varte odkryté, kým špalda nezmäkne a väčšina tekutiny sa nevsiakne – to bude trvať 20–25 minút.
  • Pokiaľ zmes začne vyzerať sucho, dolejte ju vriacou vodou.
  • Zložte z platne a vmiešajte zvyšné žihľavy, nasekanú petržlenovú vňať a estragón dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Uvoľnite na kurčaťu všetky výstuhy, vyberte droby, pokiaľ sú vo vnútri (uložte si ich do zásoby) a trochu odtiahnite nohy od tela, aby mohol horúci vzduch cirkulovať.
  • Opatrne nadvihnite kožu, natrite polovicou masla prsia a prepracujte maslo až k stehnám.
  • Kurča naplňte asi polovicou horúcej špaldovej zmesi – dutina by nemala byť zaplnená viac ako do dvoch tretín, pretože sa náplň zväčší.
  • Kurča vložte do pekáča, prsia a stehná premasírujte zvyšným maslom a dochuťte soľou a korením.
  • Do pekáča nalejte pohár horúcej vody, voľne prikryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C.
  • Pečte 30 minút, potom odkryte, kura polejte maslovou šťavou a vráťte do rúry.
  • Znížte teplotu na 170 ° C a varte ďalších 45 minút až 1 hodinu, na posledných 10 minút zvýšte teplotu, ak chcete, aby bola koža trochu hnedšia a chrumkavejšia.
  • Skontrolujte, či je kura prepečené prepichnutím stehna pri kosti ostrým nožom – šťava by mala vytiecť.
  • Pred podávaním nechajte 20 minút odpočívať na teplom mieste.
  • Plnku vydlabte a zmiešajte so šťavou a zvyšnou špaldou, mierne prehrejte.
  • Každú porciu kurčaťa podávajte so štedrou lyžicou plnky a so šalátom.
Kurča upečené v rúre s plnkou z čerstvých byliniek, citrónu, semienok feniklu a špaldy v pekáči.
www.edenprojectcommunities.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Kurča plnené cuketovou plnkou s parmezánom

Skúste si upiecť kura plnené zmesou z cukety, parmezánu a strúhanky! Je to lahôdka, ktorú si zamiluje celá vaša rodina.

Čo budete potrebovať

  • 750 g zemiakov
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 a ½ lyžičky korenia
  • 2 stredné cukety, nastrúhané
  • 2 lyžice strúhanky
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžičky sušeného oregána
  • 1 celé kura s hmotnosťou cca 1,75 kg

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C
  • Do pekáča pridajte na štvrťky nakrájané zemiakmi, zalejte ich 1 lyžicou a dochuťte 1/4 lyžičkou soli a korenia.
  • Premiešajte cuketu so strúhankou, parmezánom, 2 lyžicami olivového oleja, polovicou lisovaného cesnaku, 1 lyžičkou oregana, 1/4 lyžičkou soli a ¼ lyžičkou korenia.
  • Dajte bokom.
  • Prstami uvoľnite kožu z kuracích pŕs a cuketovú zmes rovnomerne natlačte pod kožu.
  • Celé kura potrite zvyšným olejom.
  • Do priehlbiny pridajte nasekaný cesnak a dochuťte dutinu a kura zvyšným oreganom, soľou a čiernym korením.
  • Nohy zviažte potravinárskym povrázkom.
  • Kurča vložte prsiami hore do pekáča na zemiaky a pečieme v spodnej tretine rúry 70 až 80 minút. alebo pokiaľ teplomer na mäso zasunutý do najhrubšej časti vnútornej strany stehna nezaznamená 85°C.
  • Preneste kura na servírovací tanier alebo doštičku a zakryte ho alobalom na 10 až 15 minút.
  • Zemiaky vyberte a uchovávajte v teple.
  • Dobrú chuť!
Kurča plnené zmesou z cukety, parmezánu a strúhanky na doske s príborom s vedľa položenou miskou pečených zemiakov.
www.sobeys.com

Pečeňová plnka do kurčaťa

Vyskúšajte túto jednoduchú, bohatú plnku, ktorá skvele kontrastuje s jemným kuracím mäsom. Je to pochúťka!

Čo budete potrebovať

  • 1 malá cibuľa
  • 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaná na kocky
  • 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
  • 1 lyžica masla
  • 100 g kuracej pečene, nakrájaných
  • 250 g klobásy, vybraté z črievka
  • 2 šálky šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 3 šálky strúhanky
  • 2 lyžičky čerstvej šalvie, nasekané
  • 2 lyžičky čerstvej majoránky, nasekané
  • 1 lyžička soli
  • 1⁄2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup

  • Cibuľu, stopkový zeler a petržlenovú vňať restujte na masle na stredne miernom plameni asi 10 minút do zmäknutia.
  • Pridajte kuraciu pečeň a restujte do stuhnutia, asi 1 minútu.
  • Odoberte z platne, nechajte vychladnúť a premiešajte so zvyšnými prísadami.
  • Plnka je hotová a vám potom len stačí jej naplniť kura a dať piecť.
  • Dobrú chuť!
Kurča plnené pečeňovou plnkou na tácke.
www.cuisine.co.nz

Máme pre vás aj výborné recepty na pečeňové kuracie paštéty v 7 variantoch. Ktorú si pripravíte ako prvú?

Kurča s plnkou zo sušených sliviek a orechov

Povýšte svoje pečené kura o minimálne dva levely vyššie! Plnka zo sušených sliviek, slaniny, vlašských orechov a šalvie mu dodá úplne nový rozmer. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  • 2 malé (asi 800 g každé) celé čerstvé kurčatá
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 veľké zemiaky, nakrájané na štvrtky
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1 šálka kuracieho vývaru
  • dusený hrášok na podávanie
  • fazuľa v pare, na podávanie

Na plnku:

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 plátky slaniny, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 70 g čerstvej strúhanky (vyrobené z deň starého chleba)
  • 95 g vykôstkovaných sušených sliviek, nahrubo nasekaných
  • 35 g opražených vlašských orechov, hrubo nasekaných
  • 2 lyžice najemno nasekané šalvie
  • 1 vajce, ľahko rozšľahané

Postup

  • Na prípravu plnky rozohrejte olej na strednej panvici na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu, slaninu a cesnak a restujte za stáleho miešania 5 minút alebo kým cibuľa nezmäkne.
  • Odstráňte z ohňa a nechajte 5 minút vychladnúť.
  • Preneste do strednej misky.
  • Pridajte strúhanku, sušené slivky, vlašské orechy, šalvia a vajcia a miešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Predhrejte rúru na 200°C.
  • Kuracie dutiny opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
  • Osušte papierovou utierkou zvnútra aj zvonku.
  • Lyžicou vložte plnku medzi kuracie dutiny.
  • Nohy zviažte k sebe kuchynským povrázkom.
  • Vložte do pekáča.
  • Rovnomerne pokvapkajte polovicou oleja a dochuťte soľou a korením.
  • Zemiaky dajte do misy a pokvapkajte zvyšným olejom.
  • Dochuťte soľou a čiernym korením a jemne premiešajte.
  • Rozložte zemiaky okolo kurčiat.
  • Pečte v predhriatej rúre 45 minút.
  • Vyberte z rúry.
  • Presuňte kurčatá a zemiaky na servírovací tanier.
  • Tekutinu z pekáča preložte do hrnca a dajte na sporák na vysoký plameň.
  • Pridajte múku a varte za stáleho miešania 2 minúty.
  • Pridajte víno a priveďte do varu.
  • Prilejte kurací vývar a za stáleho miešania varte 3–4 minúty alebo kým sa omáčka nevyvarí a nezhustne.
  • Omáčku ihneď podávajte s kuracím mäsom a zemiakmi.
  • Podľa chuti servírujte aj s hráškom a fazuľami.
Pečené kurčatá plnené slivkovou plnkou v pekáči.
www.taste.com.au

Pečené kura s gaštanovou plnkou

V tomto recepte tvorí bohatú plnku slanina, šampiňóny, gaštany a čerstvé bylinky. V kombinácii s kuracím mäsom a zeleninou sa jedná o úplnú delikatesu!

Čo budete potrebovať

  • 15 g masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 plátky slaniny, nakrájané nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 100 g hnedých šampiňónov, jemne nasekaných
  • 1 lyžica nasekané čerstvé šalvie
  • 2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 450 g čerstvých gaštanov, olúpaných
  • 60 g strúhanky
  • 1/2 lyžičky jemne nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 celé kura s hmotnosťou 1,8 kg
  • 8 šalotiek, olúpaných
  • 3 pastieri, olúpané a nakrájané na hrubé plátky
  • 60 ml suchého sherry
  • 250 ml kuracieho vývaru

Postup

  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Na panvici na strednom plameni rozohrejte maslo a 1 lyžicu oleja.
  • Cibuľu, slaninu a cesnak restujte za stáleho miešania 4–5 minút alebo do zmäknutia.
  • Pridajte šampiňóny, šalvia a tymian.
  • Restujte 4 minúty alebo do zmäknutia.
  • Pridajte 150 g gaštanov.
  • Miešajte 1 minútu.
  • Vmiešajte strúhanku a pomarančovú kôru.
  • Nechajte 10 minút chladiť.
  • Kurča naplňte strúhankovou zmesou.
  • Pomocou kuchynského povrázku zviažte nohy k sebe.
  • Vložte kura, šalotku a pastinák do veľkej panvice vhodnej do rúry.
  • Pokvapkajte olejom.
  • Okoreňte.
  • Pečte, zeleninu počas toho raz otočte, po dobu 1 hodiny.
  • Pridajte zvyšné gaštany.
  • Pečte 15–20 minút alebo pokiaľ nie je kura prepečené.
  • Kurča a zeleninu preložte na tanier.
  • Udržujte v teple.
  • Nalejte šťavu z panvice do džbánu.
  • Odstráňte tuk z povrchu.
  • Pridajte na panvicu sherry.
  • Varte za stáleho miešania na strednom plameni 2–3 minúty alebo do zredukovania na polovicu.
  • Pridajte šťavu z panvice a vývar.
  • Varte za stáleho miešania 4–5 minút alebo do mierneho zredukovania.
  • Preceďte do džbánu.
  • Podávajte s kuracím mäsom a zeleninou.
Kurča plnené plnkou zo slaniny, šampiňónov, gaštanov a byliniek v pekáči so zemiakmi.
www.taste.com.au

Vychutnajte si aj naše recepty na šťavnaté kuracie mäso pripravované v alobale 5x inak. Je to delikatesa!

Kurča s veľkonočnou plnkou z medvedieho cesnaku

Veľká noc sa blíži a preto sme si pre vás pripravili tento recept. Na plnku použite čerstvý medvedí cesnak a petržlenovú vňať, ktoré kurčaťu dodajú úžasný šmrnc.

Čo budete potrebovať

  • 1 kura (cca 1,5 kg)
  • 2x 1,5 cm hrubý plátok masla
  • soľ
  • korenie

Na plnku:

  • 4 žemle alebo rožky (1 – 3 dni staré)
  • 2 vajcia
  • 150 g medvedieho cesnaku
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • 150 g smotany na šľahanie
  • 100 g masla
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • korenie
  • ghí alebo olej

Postup

  • Rožky alebo žemle nakrájajte na 1 – 2 cm kocky a opečte ich na panvici s olejom alebo ghí.
  • Pridajte ich do veľkej misy a pridajte aj smotanu na šľahanie.
  • Opatrne premiešajte a nechajte 10-15 minút lúhovať.
  • Oddeľte žĺtok od bielkov.
  • Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
  • Žĺtky zmiešajte so zmäknutým maslom.
  • Medvedí cesnak nakrájajte na 1 cm prúžky.
  • K namočenému pečivu pridajte soľ, korenie, muškátový oriešok, medvedí cesnak a nasekanú petržlenovú vňať – opatrne premiešajte.
  • Vmiešajte ušľahaný sneh z bielkov a žĺtky s maslom.
  • Dobre premiešajte.
  • Kurča dôkladne osoľte a okoreňte, zvnútra aj vonku.
  • Dva kúsky masla pridajte pod kožu kuracích pŕs z ľavej aj pravej strany (kožu od mäsa ľahko oddelíte ako vrecko).
  • Kurča naplňte plnkou, uzavrieme špáradlom alebo potravinárskym povrázkom a dajte na panvicu vhodnú do rúry alebo do zapekacej misy.
  • Zvyšok náplne pridajte do panvice alebo zapekacej misy ku kurčaťu.
  • Všetko pečte na 200 °C.
  • Plnka bude potrebovať asi 20 minút dozlatista a kura asi 45 – 60 minút.
Pečené kura plnené plnkou z medvedieho cesnaku na panvici.
www.passionfood.cz

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na plnku na Veľkú noc ako od babičky (s mäsom aj bez mäsa)!

Pečené kura s plnkou zo šalvie a vlašských orechov

Pozvite svojich priateľov či širšiu rodinu na luxusnú hostinu s týmto pečeným plnené kuraťom v hlavnej úlohe. Plnka zo šalvie a vlašských orechov vás nadchne!

Čo budete potrebovať

  • 1 celé kura
  • extra panenský avokádový olej
  • soľ a korenie
  • zelený šalát na podávanie

Na plnku:

  • 20 g masla
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov
  • 10 čerstvých listov šalvie, nasekaných
  • ¾ šálky strúhanky
  • 1 vajce, rozšľahané

Na zemiaky:

  • 700 g baby zemiakov
  • 1 lyžica extra panenského avokádového oleja
  • 1 lyžica masla nakrájaného na kocky
  • 5 strúčikov cesnaku, olúpaných
  • hrsť šalvie čerstvé šalvie
  • soľ

Postup

  • Rúru predhrejte na 190°C.
  • V malej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
  • Pridajte cibuľu a šalviu a opekajte 5 minút za častého miešania, kým cibuľa nezmäkne.
  • Pridajte vlašské orechy a premiešajte.
  • Orechovú zmes pridajte do misy so zvyšnými prísadami na plnku.
  • Dobre premiešajte a dajte bokom.
  • Kuraciu dutinu naplňte plnkou, stehná potom zviažte povrázkom.
  • Kurča dajte do veľkého pekáča, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom.
  • Pečte v rúre 40 minút.
  • Pomocou chňapiek pekáč vyberte a pridajte doň maslo a lístky šalvie.
  • Okolo rozhádžte zemiaky a strúčiky cesnaku.
  • Bohato osoľte.
  • Vráťte kura so zemiakmi do rúry na ďalších 50 minút, alebo kým nebude kura prepečené a zemiaky mäkké a zlaté.
  • Pred podávaním nechajte kura 10 minút odpočívať a servírujte so zeleným šalátom (voliteľne).
Plnené kura zmesou šalvie a orechov na panvici so zemiakmi.
www.fresh.co.nz

Neotvárajte dvierka rúry počas pečenia. Len tak získate super chrumkavú kôrku . Pokiaľ chcete kura počas pečenia potrieť trochou šťavy/tuku, urobte to 10 minút pred koncom.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.