Obľúbené recepty na bezmäsité jedlá nielen pre vegetariánov

Bezmäsité jedlá by sme mali zaradiť do jedálnička párkrát za týždeň všetci. Mäso je síce chuťovo vynikajúce a obsahuje množstvo telu prospešných látok, jeho trávenie nám však zbytočne uberá energiu a nie je nutné ich jesť denne.

Dnešné recepty na bezmäsité jedlá asi nebudú novinkou pre vegetariánov. Zato milovníci mäsa by sa mohli presvedčiť, že bezmäsité jedlá nemusia byť vôbec fádne a bez chuti. Naopak, uvidíte, že v našich receptoch Vám mäso určite chýbať nebude.

Najpoužívanejšie ingrediencie v bezmäsitých jedlách sú huby alebo zelenina, prípadne ich kombinácie. Ak jedlo dobre okoreníme a pridáme navrch ešte dobrý syr, vzniknú skutočne lahodné recepty, ktoré sa nemusíte hanbiť servírovať ani ako nedeľný obed. Taký zapečený karfiol so zemiakmi, hubový guláš bez mäsa alebo gnocchi so špenátom a smotanou budú zaujímavú zmenou na Vašom sviatočnom stole.

Ak hľadáte recept na chutnú a rýchlu večeru, potom vyskúšajte jednoduché karfiolové placky s kyslou smotanou. O niečo zložitejšie na prípravu je zapečená cuketa so zemiakmi , ale jej vynikajúcu chuť za tú trochu námahy navyše určite stojí. Dobrú chuť.

Hubový guláš bez mäsa

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa na kocky
  • 250 g šampiňónov na plátky
  • 2 lyžičky soli
  • 3 lyžice červenej papriky
  • 1 lyžica drveného cesnaku
  • 1-2 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 lyžička majoránky alebo rozmarínu

POSTUP

  1. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu a huby. Smažíme do zmäknutia. Pridáme cesnak, papriku a dobre premiešame.
  2. Zasypeme kukuričným škrobom a dôkladne premiešame. Prilejeme kurací vývar, pridáme majoránku a rozmarín. Varíme do zhustnutia.
  3. Hubový guláš bez mäsa je hotový. Podávame ho s cestovinami alebo obľúbeným pečivom.

Hotový recept na hubový guláš bez mäsa mooshujenne.com

Dusená kapusta so zemiakmi

INGREDIENCIE (2 porcie)

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 1 lyžička drveného zázvoru
  • 1 nasekaná zelená čili paprička
  • 1/2 šálky jemne nasekanej cibule
  • 1/4 lyžičky rímskej rasce
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/4 lyžičky kardamónu
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1/8 lyžičky drveného klinčekov
  • 3/4 šálky mrkvy na plátky
  • veľká štipka čierneho korenia
  • 2 stredné pokrájané zemiaky
  • 1/2 hlávky jemne sekané kelu
  • 1/2 lyžičky soli

POSTUP

  1. Vo veľkej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja. Pridajte cesnak, zázvor, čili papričku a cibuľu. Premiešajte a smažte 5 minút.
  2. Pridajte rímska rasca, zázvor, kurkumu, škoricu, klinčeky a čierne korenie. Premiešajte a varte 2 minúty.
  3. Pridajte mrkvu, zemiaky a dobre premiešajte. Pridajte kel, 1/4 lyžice soli a stlmte oheň na polovicu. Dobre premiešajte, prikryte pokrievkou a varte 15 minút. Občas premiešajte.
  4. Dosoľte podľa chuti a prilejte jednu lyžicu olivového oleja. Dolejte podľa potreby vodou, prikryte a varte ďalších 15 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
  5. Dusená kapusta so zemiakmi je hotová. Servírujeme ju s chlebom alebo s varenou šošovkou.

Hotová dusená kapusta so zemiakmi veganricha.com

Zapečená cuketa so zemiakmi

INGREDIENCIE

  • 900 g cukety (2 veľké cukiny)
  • 900 g zemiakov (s rovnakým priemerom ako cuketa)
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 2 šálky smotany na šľahanie
  • 1 a 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 2 lyžice sekanej pažítky alebo jarné cibuľky

POSTUP

  1. V strednej mise zmiešajte smotanu s jedným šálkou parmezánu, cesnakom a dvoma lyžicami pažítky.
  2. Cuketu nakrájajte na tenké plátky. Mali by byť ale hrubšie ako plátky zemiakov. Zemiaky nakrájame na ešte tenšie plátky. Pokrájanú cuketu a zemiakov dajte do veľkej misy, osoľte, okoreňte a pridajte 1/2 lyžičky sušeného oregana.
  3. Pripravte si zapekaciu misu a poskladajte do nej nastojato striedavo plátky zemiakov a cukety.
  4. Celé rovnomerne zalejte smotanovou zmesou a posypte 1/2 šálkou parmezánu. Vložte do rúry a pečte na 200 ° C 40-45minut alebo kým zemiaky nezmäknú.
  5. Vyberte z rúry a zapečená cuketa so zemiakmi je na svete. Nechajte 10 minút odpočívať a posypte ešte zvyškom pažítky.

Hotová zapečená cuketa so zemiakmi natashaskitchen.com

Zapečený karfiol so zemiakmi

INGREDIENCIE

  • 600 g zemiakov (sladkých zemiakov) na 1cm plátky
  • 550 g karfiolu na malé ružičky
  • lyžička olivového oleja
  • 1 pór rozkrojený pozdĺžne a tenko nakrájaný
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 2 lyžice vody
  • 40 g margarínu
  • 3 lyžičky hladkej múky
  • 500 ml odstredeného mlieka
  • 40 g nízkotučného syra
  • 1 plátok nastrúhaného chleba
  • 1 lyžica sekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Do hrnca nalejte trochu vody a vložte parátko. Na neho naskladajte plátky zemiakov, priklopte pokrievkou a nechajte variť na miernom ohni asi 8-10 minút alebo kým nezmäknú. Zemiaky vyberte na tanier a dajte zatiaľ bokom. Teraz vložte na parátko karfiol na malé ružičky a nechajte pod pokrievkou variť 6-8 minút a preložte na tanier.
  2. Zatiaľ si rozohrejte na nepriľnavé panvici olej. Pridajte pór a cesnak. Miešajte a varte asi 2 minúty. Prilejte vodu, prikryte a varte asi 8 minút kým nie je pór mäkký.
  3. Rovnomerne rozložte zemiaky, pór a karfiol do nižšej zapekacej misy.
  4. Predhrejte rúru na 190 ° C. Na panvici rozohrejte margarín alebo maslo. Panva zložte z ohňa a primiešajte múku. Vráťte späť na oheň a svižne miešajte asi 1 minútu, aby sa nevytvorili hrudky. Opäť zložte z ohňa a za stáleho miešania prilievajte postupne všetko mlieko. Vráťte na oheň a varte za častého miešania asi 6 minút, kým zmes nezhustne.
  5. Zmes prelejte do zapekacej misy, posypte syrom a chlebovou strúhankou. Pečte 25-30 minút, kým nie je vrchná vrstva dozlata prepečené.
  6. Zapečený karfiol so zemiakmi vytiahneme z rúry, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.

Hotový recept na zapečený karfiol so zemiakmi foodiful.com.au

karfiolové placky

INGREDIENCIE

  • 5 šálok malých karfiolových ružičiek
  • 2 vajíčka
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • soľ, korenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Dajte karfiol do mixéra a rozmixujte na jemno.
  2. Premiestnite karfiol do väčšej misy a pridajte všetky ostatné ingrediencie, okrem oleja. Dôkladne všetko premiešajte. Ak sa Vám zmes zdá príliš riedka, pridajte ďalšie múku.
  3. Zo zmesi vytvarujte guľôčky a z nich následne placky. Veľkosť si zvoľte sami, či Vám budú vyhovovať väčšie alebo menšie placky.
  4. Karfiolové placky vyprážame na troche oleja na strednom ohni, 2 minúty z každej strany.
  5. Karfiolové placky servírujte s kyslou smotanou alebo s Vašou obľúbenou omáčkou.

Hotový recept na karfiolové placky cooktoria.com

Gnocchi so špenátom a smotanou

INGREDIENCIE (2 porcie)

  • 450 g gnocchi
  • 3 + 2 lyžice olivového oleja
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 1 strúčik rozdrveného cesnaku
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu
  • soľ a korenie
  • trocha strúhaného parmezánu na posypanie

POSTUP

  1. V nízkej panvici rozohrejte 3 lyžice olivového oleja na strednej teplote. Pridajte uvarené gnocchi a smažte ich za stáleho miešania, kým nedostanú zlatistú farbu.
  2. Pridajte ďalšie dve lyžice oleja, cesnak a nasekaný špenát. Chvíľu premiešajte, potom prilejte smotanu, pridajte parmezán, osoľte a okoreňte.
  3. Dobre premiešajte a odstavte s ohňa. Gnocchi so špenátom sú hotové a na tanieri ich môžete posypať ešte trochou strúhaného parmezánu.

Hotový recept na gnocchi so špenátom a smotanou veroathome.com

Zapekané cestoviny s hubami

INGREDIENCIE (4 porcie)

  • 225 g ľubovoľných cestovín
  • 15 ml (1 lyžica) olivového oleja
  • 340 g čerstvých húb na plátky
  • 1 menšia cibuľa, rozdelená na polovicu a na tenké plátky
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 60 ml suchého vína Marsala
  • 45 g (3 lyžice) masla
  • 25 g (3 lyžice) múky
  • 355 ml vývaru (kuracie, zeleninový alebo hubový)
  • 50 g jemne strúhaného parmezánu
  • 115 g mozzarelly na malé kocky
  • 3 lyžice čerstvej sekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu. Zlejte je a zatiaľ dajte bokom.
  2. Predhrejte rúru na 200 ° C
  3. V hrnci si rozohrejte olej, pridajte huby a smažte ich. Huby sú hotové, akonáhle sa lesknú a začnú hnednúť. V túto chvíľu stlmte oheň a pridajte cibuľu, soľ a korenie. Dobre premiešajte a počkajte kým sa úplne nevyparí všetka voda z húb.
  4. Prilejte Marsala zamiešajte a povarte, kým sa takmer neodparí. Pridajte maslo a premiešajte kým sa nerozpustí. Prisypte múku a dobre premiešajte. Po častiach začnite za stáleho miešania prilievať vývar. Miešajte dobre, aby sa nevytvorili hrudky a zmes sa nezačala pripaľovať. Po pridaní vývaru varte za stáleho miešania ešte asi 2 minúty.
  5. Uvarenú zmes vložte do zapekacej misy, premiešajte s uvarenými cestovinami, mozzarellou a polovicou parmezánu. Zvyškom parmezánu posypte povrch a vložte do vyhriatej rúry. Pečte 25-30 minút, kým cestoviny na okrajoch nezačnú chytať zlatistú farbu.
  6. Zapekané cestoviny s hubami vyberte z rúry a pred servírovaním ešte posypte čerstvo posekanou petržlenovou vňaťou.

Hotový recept na zapekané cestoviny s hubami smittenkitchen.com

Víno Marsala je polosladké dezertné víno zo Sicílie. Pokiaľ ho práve nemáte po ruke, môže sa v recepte na zapekané cestoviny s hubami nahradiť iným dezertnom vínom – portským alebo tokajským.

Vo väčšine receptov sa ako syr používa parmezán, ak je to len trochu možné, odporúčame nenahradzovať ho iným syrom. Parmezán je natoľko výrazný, že ho nespotrebujete toľko a tá chuť za nejakú korunku navyše určite stojí.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.