Čo treba vyskúšať hruškový koláč?
Hruška je pre nás veľmi dostupnou surovinou a zároveň sa z nej dajú vytvoriť dokonalé recepty.
A ak máte úrodu v záhradke, využite to a pustite sa do pečenia.
Obrátený hruškový koláč
Chcete koláč z hrušiek vo vegan variante? Ani to nie je problém. Ochutnajte tento luxusný recept. A prečo sa mu vôbec hovorí obrátený? Tak sa na to pozrite a zistite to!
Ingrediencie:
- 2 hrušky
- 3 lyžice javorového sirupu
Tekuté ingrediencie:
- ¾ hrnčeka sójového, mandľového alebo kokosového (pre neveganov obyčajného kravského) mlieka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- ⅓ hrnčeka cukru
- ¼ hrnčeka oleja
Suché ingrediencie:
- ¾ hrnčeka hladkej múky
- ¾ hrnčeka polohrubej (špaldovej) múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička škorice
Postup:
- Tortovú formu s priemerom asi 23 cm si vyložte papierom na pečenie.
- Hrušky si olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Tie potom podľa ľubovôle vyskladajte (napríklad do kruhu) na dno tortovej formy. Nejaké kúsky hrušky si nechajte bokom na pyré (potrebujeme ho ¼ hrnčeka)
- Takto nadekorované hrušky polejte javorovým sirupom alebo posypte cukrom.
- Pripravte si pyré zo zvyšku hrušiek.
- Dajte ich do mixéra spolu s 1-2 lyžičkami vody a rozmixujte na hladké pyré.
- Odmerajte si ¼ hrnčeka a pridajte ho ku všetkým tekutým ingredienciám, premiešajte.
- Suché ingrediencie (okrem múky) si zmiešajte.
- Potom k nim pridajte dohromady 1 a ¼ hrnčeka múky a premiešajte.
- Suché ingrediencie pridajte k tekutým a podľa potreby ešte opatrne prisypávajte zvyšok múky, aby cesto nebolo príliš husté.
- Hotové cesto nalejte na hrušky a dajte piecť.
- Pečte na 180 ° C po dobu 35-40 minút.

Tak už viete prečo je obrátený? Áno! Tým, že hrušky vyskladáte ako prvé a až potom sa zalejú cestom. Klasicky to robievame naopak.
Zdravý hruškový koláč s tvarohom
Tento hruškový koláč s tvarohom je doslova gurmánsky kúsok. Hrušky sa pripravujú na bielom víne.
Ingrediencie:
- 150 g hladkej múky
- 50 g mletých mandlí
- 65 g cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 130 g masla
Na náplň:
- 700 ml suchého bieleho vína
- 1 celá škorica
- 4 klinčeky
- ⅛ lyžičky kardamómu
- 1 vanilkový struk
- 225 g cukru
- 5 hrušiek
- 8 plátkov želatíny
- 500 g tvarohu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 100 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Pripravte si cesto zmiešaním všetkých suchých ingrediencií.
- Pridajte vajcia, premiešajte a pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
- Všetko dôkladne zmiešajte, urobte bochník, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Do hrnca si nalejte víno, pridajte cukor, korenie a priveďte zmes do varu.
- Nechajte prebublávať asi 10 minút.
- Potom do hrnca pridajte olúpané, na polovice nakrájané hrušky bez jadrovníka.
- Nechajte variť ešte 5 minút, potom odstavte z horáka.
- Želatínové plátky dajte napučať do studenej vody.
- Vychladené cesto rozvaľkajte podľa veľkosti tortovej formy tak, aby mierne presahovalo jej horné okraje.
- Cesto prepichajte vidličkou, dajte naň papier na pečenie a nasypte naň k zaťaženiu fazuľa alebo inú strukovinu.
- Pečte pri 180 °C počas 20 minút.
- Medzitým si nachystajte náplň.
- Hrušky vyberte zo šťavy, polovicu z nich nakrájajte na kocky a polovicu z nich roztlačte na pyré.
- Zmiešajte tvaroh, cukor a citrónovú šťavu.
- Z tejto zmesi si odoberte 2 lyžice a dajte v rajnici pomaly ohrievať, k teplej zmesi pridajte vylisované plátky želatíny a nechajte rozpustiť.
- Túto zmes pridajte k zvyšku tvarohu a dôkladne premiešajte.
- Náplň si rozdeľte na 2 polovice. Do jednej polovice pridajte hruškové pyré a navrstvite na upečený korpus.
- Druhú časť náplne zmiešajte s kockami hrušiek a vyšľahanou šľahačkou.
- Navŕšte na prvé poschodie náplne.
- Dajte na 3 hodiny vychladiť do chladničky a môžete podávať.

Tip: Máte radi múčniky s tvarohom ? Inšpirujte sa a pustite sa do pečenia.
Hrnčekový hruškový koláč
Leží vám hrušky úhorom? Nenapadá vás, čo z nich pripraviť? Čo tak vyskúšať tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je úplne jednoduchý a rýchly vďaka tomu, že sa nič nemusí vážiť. Stačí klasický hrnček.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček polohrubej múky
- 1 malá lyžička soli
- ⅔ hrnčeka vychladnutého rastlinného tuku (Hera)
- ½ hrnčeka ľadovej vody
Na náplň:
- ½ hrnčeka cukru
- ¼ hrnčeka hladkej múky
- ¼ lyžičky mletej škorice
- ⅛ lyžičky mletého klinčeka
- 8 ks hrušiek
- 1 lyžica masla
Na mliečnu glazúru:
- 1 lyžica mlieka
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica masla
Postup:
- V mise si zmiešajte múky so soľou, potom pridajte na kocky nakrájaný tuk a miešajte najlepšie vidličkou.
- Cesto by sa nemalo miešať príliš dlho, malo by si zachovať štruktúru podobnú drobenca.
- Potom pridajte ľadovú vodu a cesto premiešajte, nech sa všetko spojí.
- Nakoniec ho rozdeľte na 2 polovice. Z každej polovice urobte placku, zabaľte ich do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
- Hrušky si olúpte, vylúpnite jadrovník a nakrájajte na cca 1 cm hrubé plátky.
- V mise si zmiešajte múku, cukor, škoricu, klinčeky a pridajte hrušky.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Na pomúčenej doske si vyvaľkajte vychladnuté cesto, aby malo priemer asi 30 cm.
- Využite okrúhly plech na francúzsky koláč s priemerom zhruba 25 cm.
- Jedno cesto dajte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornému okraju.
- Na cesto položte hruškovú náplň a navrch dajte na kocky nakrájané maslo.
- Druhé cesto si vyvaľkajte na asi 25 cm placku, dajte ju na vrch spájky a spojte okraje dohromady.
- Vrchnú časť ozdobne prepichajte nožom a pripravte si glazúru.
- Zmiešajte si v miske na glazúru potrebné suroviny a potrite jej povrch spájky.
- Pečte na 175 °C asi 50 minút, priebežne kontrolujte.

Tip: Vyskúšajte aj naše ovocné bublaniny na mnoho spôsobov . Napríklad objavíte niečo lahodné.
Objavte podobné tipy
Krehký hruškový koláč s mandľami
Kombinácia hrušiek a mandlí neznie vôbec zle, čo? Premýšľate, čo si upiecť ku kávičke? Tak prečo nevyskúšať tento skvelý dezert? Máme pre vás aj videorecept, pečenie môže byť o to jednoduchšie.
Ingrediencie:
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka masla
- ½ hrnčeka cukru
- ⅓ hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček mletých mandlí
- 1 a ½ hrnčeka mandľových lupienkov
- 3 hrušky
- 1-2 lyžičky mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu alebo pasty
- 1-2 lyžičky vanilkového cukru
- ½ lyžičky prášku do pečiva
Postup:
- Cukor s maslom si vyšľahajte do nadýchanej peny.
- Pridajte vanilkový extrakt alebo pastu, zamiešajte.
- Pridajte vajcia jedno po druhom, prešľahajte.
- Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva, mleté mandle a polovicu mandľových lupienkov a premiešajte.
- Nakoniec pridajte mlieko a premiešajte.
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom asi 20 cm.
- Na vrch cesta naskladajte olúpané a na polovice nakrájané hrušky a mierne ich zatlačte, aby stále vykukovali nad hladinu cesta.
- Pečte na 180 °C počas 25 minút.
- Potom koláč vytiahnite z rúry, posypte zvyškom mandľových lupienkov a vanilkovým cukrom a dajte piecť ešte na ďalších 10 minút.

Videorecept tu:
Jednoduchý hruškový koláč na plech
Nemáte tortovú formu? Nevadí. Upečte si tento jednoduchý koláč z plechu. Je to klasika, ktorá nesklame, a možno aj nadmieru prekvapí.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 300 g cukru
- 100 g masla
- 150 ml mlieka
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky vanilkového cukru
Na náplň:
- 5-7 hrušiek
Postup:
- Vajcia rozšľahajte spolu s cukrom do bielej peny.
- Pridajte rozpustené maslo zmiešané s mliekom.
- Prisypte všetky suché ingrediencie, dôkladne premiešajte a cesto nalejte na papierom na pečenie vyložený alebo maslom vymastený plech s rozmermi cca 20×30 cm.
- Hrušky olúpte a nakrájajte na plátky a naskladajte na cesto.
- Pečte pri 200 ° C asi 25-30 minút.

Koláč podávajte so svojim obľúbeným nápojom, napríklad kávou. Pripraviť si ju môžete v jednom z kávovarov Sencor z našej recenzie .
Hruškový koláč s posýpkou
Drobenkové koláče sú pre nás dobre známe a obľúbené. Pokiaľ vás naháňa maškrtná na chrumkavú a maslom voňavú posýpku, neodolávajte dlho. Už ste vyskúšali hruškový variant?
Ingrediencie:
- 125 g zmäknutého a na kocky nakrájaného masla
- ¾ hrnčeka cukru krupica
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 vajcia
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 a ½ lyžice mletých mandlí
- ½ hrnčeka mlieka
- 2 hrušky
Na posýpku:
- ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 a ½ lyžice trstinového cukru
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
- 60 g zmäknutého a na kocky nakrájaného masla
Postup:
- Maslo, cukor a vanilkový extrakt rozmixujte do hladkej, bielej peny.
- Pridajte vajcia jedno po druhom, dôkladne premixujte.
- Pridajte múku, prášok do pečiva, mleté mandle a dôkladne premiešajte.
- Pridajte olúpané a na kúsky nakrájané hrušky, prilejte mlieko a premiešajte.
- Drobenku si pripravte zmiešaním múky, cukru a kypriaceho prášku.
- Pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo a rukou premiešajte.
- Cesto si nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Na vrch cesta nasypte posýpku.
- Dajte piecť na 160 ° C na dobu 40 minút.
- Koláč strážte, niekedy je hotový skôr.

Tip: Máte radi posýpkové koláče? Ochutnajte niektoré z našich koláčov s posýpkou v rôznych variantoch .
Francúzsky hruškový koláč s mandľami
Určite poznáte francúzske koláče a spájky. Kto milujete sladké pochúťky, ochutnajte tento koláč z hrušiek. Máme pre vás aj návod na Crème Fraîche. A ak sa vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny alebo šľahačka.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka zmäknutého masla
- 1 hrnček cukru krupica
- 2 vajcia izbovej teploty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a ⅓ hrnčeka múky – hladká a polohrubá (50:50)
- 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
- ½ hrnčeka kyslej smotany
Na náplň:
- 3 hrušky
Na posypanie:
- ¼ hrnčeka cukru krupica
- mandľové plátky (kto chce)
Postup:
- Hrušky si olúpte alebo nechajte so šupkou, prekrojte vertikálne na polovice, vyberte jadrovník.
- Poloviny hrušiek potom nakrájajte na vertikálne plátky s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Na pečenie je ideálne zvoliť tortovú formu s veľkosťou zhruba 25 cm.
- Formu si vymažte maslom a vysypte múkou.
- Na dno formy vyskladajte plátky hrušiek do vejára okolo okrajov dna.
- Prostriedok nechajte voľný.
- Nachystajte si cesto. Vo veľkej mise zmiešajte maslo a 1 hrnček cukru a vyšľahajte do hladkej, bielej peny (trvá to asi 5 minút).
- Pridajte vajíčka jedno po druhom, medzitým šľahajte.
- Pridajte vanilku, premiešajte.
- V inej mise si zmiešajte múky s práškom do pečiva a solí.
- Po častiach primiešavajte múčnu zmes do maslového cesta striedavo s kyslou smotanou.
- Hotové cesto nalejte na hrušky a rozotrite.
- Nedeste sa, že je cesta málo, normálne sotva pokryje hrušky.
- Posypte ¼ hrnčeka cukru a mandľovými lupienkami.
- Pečte po dobu 35-40 minút na 175 °C.
- Po upečení nechajte schladiť.
- Najlepšie chutí teplý s crème Fraîche.

Tip: Máte chuť na niečo slané? Veľmi famózne sú tiež francúzske slané quiche koláče . Skúste si ich upiecť!
Recept na Crème Fraîche
Ingrediencie:
- 1 hrnček smotany na šľahanie min. 35%
- 2 lyžice dobre premiešaného cmaru
Postup:
- Zmiešajte dôkladne tieto 2 ingrediencie a nalejte do zaváracieho pohára, vrch zakryte vzdušnou tkaninou a pripevnite gumičkou alebo špagátom.
- Takto nechajte stáť pri izbovej teplote 12-24 hodín.
- Konzistencia by mala byť krémová, nie tuhá.
Ak máte bohatú úrodu hrušiek a neviete, čo z nich urobiť, pokojne experimentujte a pozrite sa, ako si vytvoriť výborné zdravé smoothie z hrušiek alebo jablčné torty , kde môžete s kľudom jablko zameniť za hrušku.
Jablká a hrušky totiž tvoria skvelú partiu.