Recepty na koláče z hrušiek v 7 lahodných variantách

Čo treba vyskúšať hruškový koláč?

Hruška je pre nás veľmi dostupnou surovinou a zároveň sa z nej dajú vytvoriť dokonalé recepty.

A ak máte úrodu v záhradke, využite to a pustite sa do pečenia.

Obrátený hruškový koláč

Chcete koláč z hrušiek vo vegan variante? Ani to nie je problém. Ochutnajte tento luxusný recept. A prečo sa mu vôbec hovorí obrátený? Tak sa na to pozrite a zistite to!

Ingrediencie:

  • 2 hrušky
  • 3 lyžice javorového sirupu

Tekuté ingrediencie:

  • ¾ hrnčeka sójového, mandľového alebo kokosového (pre neveganov obyčajného kravského) mlieka
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • ⅓ hrnčeka cukru
  • ¼ hrnčeka oleja

Suché ingrediencie:

  • ¾ hrnčeka hladkej múky
  • ¾ hrnčeka polohrubej (špaldovej) múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička škorice

Postup:

  • Tortovú formu s priemerom asi 23 cm si vyložte papierom na pečenie.
  • Hrušky si olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  • Tie potom podľa ľubovôle vyskladajte (napríklad do kruhu) na dno tortovej formy. Nejaké kúsky hrušky si nechajte bokom na pyré (potrebujeme ho ¼ hrnčeka)
  • Takto nadekorované hrušky polejte javorovým sirupom alebo posypte cukrom.
  • Pripravte si pyré zo zvyšku hrušiek.
  • Dajte ich do mixéra spolu s 1-2 lyžičkami vody a rozmixujte na hladké pyré.
  • Odmerajte si ¼ hrnčeka a pridajte ho ku všetkým tekutým ingredienciám, premiešajte.
  • Suché ingrediencie (okrem múky) si zmiešajte.
  • Potom k nim pridajte dohromady 1 a ¼ hrnčeka múky a premiešajte.
  • Suché ingrediencie pridajte k tekutým a podľa potreby ešte opatrne prisypávajte zvyšok múky, aby cesto nebolo príliš husté.
  • Hotové cesto nalejte na hrušky a dajte piecť.
  • Pečte na 180 ° C po dobu 35-40 minút.
obrátený hruškový koláč
Zdroj: marthastewart.com

Tak už viete prečo je obrátený? Áno! Tým, že hrušky vyskladáte ako prvé a až potom sa zalejú cestom. Klasicky to robievame naopak.

Zdravý hruškový koláč s tvarohom

Tento hruškový koláč s tvarohom je doslova gurmánsky kúsok. Hrušky sa pripravujú na bielom víne.

Ingrediencie:

  • 150 g hladkej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 65 g cukru
  • štipka soli
  • 1 vajce
  • 130 g masla

Na náplň:

  • 700 ml suchého bieleho vína
  • 1 celá škorica
  • 4 klinčeky
  • ⅛ lyžičky kardamómu
  • 1 vanilkový struk
  • 225 g cukru
  • 5 hrušiek
  • 8 plátkov želatíny
  • 500 g tvarohu
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 100 ml smotany na šľahanie

Postup:

  • Pripravte si cesto zmiešaním všetkých suchých ingrediencií.
  • Pridajte vajcia, premiešajte a pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
  • Všetko dôkladne zmiešajte, urobte bochník, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  • Do hrnca si nalejte víno, pridajte cukor, korenie a priveďte zmes do varu.
  • Nechajte prebublávať asi 10 minút.
  • Potom do hrnca pridajte olúpané, na polovice nakrájané hrušky bez jadrovníka.
  • Nechajte variť ešte 5 minút, potom odstavte z horáka.
  • Želatínové plátky dajte napučať do studenej vody.
  • Vychladené cesto rozvaľkajte podľa veľkosti tortovej formy tak, aby mierne presahovalo jej horné okraje.
  • Cesto prepichajte vidličkou, dajte naň papier na pečenie a nasypte naň k zaťaženiu fazuľa alebo inú strukovinu.
  • Pečte pri 180 °C počas 20 minút.
  • Medzitým si nachystajte náplň.
  • Hrušky vyberte zo šťavy, polovicu z nich nakrájajte na kocky a polovicu z nich roztlačte na pyré.
  • Zmiešajte tvaroh, cukor a citrónovú šťavu.
  • Z tejto zmesi si odoberte 2 lyžice a dajte v rajnici pomaly ohrievať, k teplej zmesi pridajte vylisované plátky želatíny a nechajte rozpustiť.
  • Túto zmes pridajte k zvyšku tvarohu a dôkladne premiešajte.
  • Náplň si rozdeľte na 2 polovice. Do jednej polovice pridajte hruškové pyré a navrstvite na upečený korpus.
  • Druhú časť náplne zmiešajte s kockami hrušiek a vyšľahanou šľahačkou.
  • Navŕšte na prvé poschodie náplne.
  • Dajte na 3 hodiny vychladiť do chladničky a môžete podávať.
Cheesecake s hruškami
Zdroj: rhodesquuality.com

Tip: Máte radi múčniky s tvarohom ? Inšpirujte sa a pustite sa do pečenia.

Hrnčekový hruškový koláč

Leží vám hrušky úhorom? Nenapadá vás, čo z nich pripraviť? Čo tak vyskúšať tento voňavý hruškový koláč? Tento recept je úplne jednoduchý a rýchly vďaka tomu, že sa nič nemusí vážiť. Stačí klasický hrnček.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 malá lyžička soli
  • ⅔ hrnčeka vychladnutého rastlinného tuku (Hera)
  • ½ hrnčeka ľadovej vody

Na náplň:

  • ½ hrnčeka cukru
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  • 8 ks hrušiek
  • 1 lyžica masla

Na mliečnu glazúru:

  • 1 lyžica mlieka
  • 1 lyžica cukru
  • 1 lyžica masla

Postup:

  • V mise si zmiešajte múky so soľou, potom pridajte na kocky nakrájaný tuk a miešajte najlepšie vidličkou.
  • Cesto by sa nemalo miešať príliš dlho, malo by si zachovať štruktúru podobnú drobenca.
  • Potom pridajte ľadovú vodu a cesto premiešajte, nech sa všetko spojí.
  • Nakoniec ho rozdeľte na 2 polovice. Z každej polovice urobte placku, zabaľte ich do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
  • Hrušky si olúpte, vylúpnite jadrovník a nakrájajte na cca 1 cm hrubé plátky.
  • V mise si zmiešajte múku, cukor, škoricu, klinčeky a pridajte hrušky.
  • Všetko dôkladne premiešajte.
  • Na pomúčenej doske si vyvaľkajte vychladnuté cesto, aby malo priemer asi 30 cm.
  • Využite okrúhly plech na francúzsky koláč s priemerom zhruba 25 cm.
  • Jedno cesto dajte na dno plechu, tak aby dosahovalo až k hornému okraju.
  • Na cesto položte hruškovú náplň a navrch dajte na kocky nakrájané maslo.
  • Druhé cesto si vyvaľkajte na asi 25 cm placku, dajte ju na vrch spájky a spojte okraje dohromady.
  • Vrchnú časť ozdobne prepichajte nožom a pripravte si glazúru.
  • Zmiešajte si v miske na glazúru potrebné suroviny a potrite jej povrch spájky.
  • Pečte na 175 °C asi 50 minút, priebežne kontrolujte.
hruškový spáj z krehkého cesta
Zdroj: canolaeatwell.com

Tip: Vyskúšajte aj naše ovocné bublaniny na mnoho spôsobov . Napríklad objavíte niečo lahodné.

Krehký hruškový koláč s mandľami

Kombinácia hrušiek a mandlí neznie vôbec zle, čo? Premýšľate, čo si upiecť ku kávičke? Tak prečo nevyskúšať tento skvelý dezert? Máme pre vás aj videorecept, pečenie môže byť o to jednoduchšie.

Ingrediencie:

  • 2 vajcia
  • ½ hrnčeka masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • ⅓ hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček mletých mandlí
  • 1 a ½ hrnčeka mandľových lupienkov
  • 3 hrušky
  • 1-2 lyžičky mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo pasty
  • 1-2 lyžičky vanilkového cukru
  • ½ lyžičky prášku do pečiva

Postup:

  • Cukor s maslom si vyšľahajte do nadýchanej peny.
  • Pridajte vanilkový extrakt alebo pastu, zamiešajte.
  • Pridajte vajcia jedno po druhom, prešľahajte.
  • Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva, mleté mandle a polovicu mandľových lupienkov a premiešajte.
  • Nakoniec pridajte mlieko a premiešajte.
  • Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom asi 20 cm.
  • Na vrch cesta naskladajte olúpané a na polovice nakrájané hrušky a mierne ich zatlačte, aby stále vykukovali nad hladinu cesta.
  • Pečte na 180 °C počas 25 minút.
  • Potom koláč vytiahnite z rúry, posypte zvyškom mandľových lupienkov a vanilkovým cukrom a dajte piecť ešte na ďalších 10 minút.
hruškový koláč s mandľami
Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Videorecept tu:

Pear and Almond Cake - Easy and Delicious
Zdroj: seasonsandsuppers.ca

Jednoduchý hruškový koláč na plech

Nemáte tortovú formu? Nevadí. Upečte si tento jednoduchý koláč z plechu. Je to klasika, ktorá nesklame, a možno aj nadmieru prekvapí.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g cukru
  • 100 g masla
  • 150 ml mlieka
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky vanilkového cukru

Na náplň:

  • 5-7 hrušiek

Postup:

  • Vajcia rozšľahajte spolu s cukrom do bielej peny.
  • Pridajte rozpustené maslo zmiešané s mliekom.
  • Prisypte všetky suché ingrediencie, dôkladne premiešajte a cesto nalejte na papierom na pečenie vyložený alebo maslom vymastený plech s rozmermi cca 20×30 cm.
  • Hrušky olúpte a nakrájajte na plátky a naskladajte na cesto.
  • Pečte pri 200 ° C asi 25-30 minút.
hruškový koláč z plechu
Zdroj: culinaryginger.com

Koláč podávajte so svojim obľúbeným nápojom, napríklad kávou. Pripraviť si ju môžete v jednom z kávovarov Sencor z našej recenzie .

Hruškový koláč s posýpkou

Drobenkové koláče sú pre nás dobre známe a obľúbené. Pokiaľ vás naháňa maškrtná na chrumkavú a maslom voňavú posýpku, neodolávajte dlho. Už ste vyskúšali hruškový variant?

Ingrediencie:

  • 125 g zmäknutého a na kocky nakrájaného masla
  • ¾ hrnčeka cukru krupica
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 a ½ lyžice mletých mandlí
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 2 hrušky

Na posýpku:

  • ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 a ½ lyžice trstinového cukru
  • ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • 60 g zmäknutého a na kocky nakrájaného masla

Postup:

  • Maslo, cukor a vanilkový extrakt rozmixujte do hladkej, bielej peny.
  • Pridajte vajcia jedno po druhom, dôkladne premixujte.
  • Pridajte múku, prášok do pečiva, mleté mandle a dôkladne premiešajte.
  • Pridajte olúpané a na kúsky nakrájané hrušky, prilejte mlieko a premiešajte.
  • Drobenku si pripravte zmiešaním múky, cukru a kypriaceho prášku.
  • Pridajte na kocky nakrájané zmäknuté maslo a rukou premiešajte.
  • Cesto si nalejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
  • Na vrch cesta nasypte posýpku.
  • Dajte piecť na 160 ° C na dobu 40 minút.
  • Koláč strážte, niekedy je hotový skôr.
koláč s hruškami a posýpkou
Zdroj: thebusybaker.ca

Tip: Máte radi posýpkové koláče? Ochutnajte niektoré z našich koláčov s posýpkou v rôznych variantoch .

Francúzsky hruškový koláč s mandľami

Určite poznáte francúzske koláče a spájky. Kto milujete sladké pochúťky, ochutnajte tento koláč z hrušiek. Máme pre vás aj návod na Crème Fraîche. A ak sa vám do toho nechce, postačí trocha zmrzliny alebo šľahačka.

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 2 vajcia izbovej teploty
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a ⅓ hrnčeka múky – hladká a polohrubá (50:50)
  • 1 a ¼ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ hrnčeka kyslej smotany

Na náplň:

  • 3 hrušky

Na posypanie:

  • ¼ hrnčeka cukru krupica
  • mandľové plátky (kto chce)

Postup:

  • Hrušky si olúpte alebo nechajte so šupkou, prekrojte vertikálne na polovice, vyberte jadrovník.
  • Poloviny hrušiek potom nakrájajte na vertikálne plátky s hrúbkou asi 0,5 cm.
  • Na pečenie je ideálne zvoliť tortovú formu s veľkosťou zhruba 25 cm.
  • Formu si vymažte maslom a vysypte múkou.
  • Na dno formy vyskladajte plátky hrušiek do vejára okolo okrajov dna.
  • Prostriedok nechajte voľný.
  • Nachystajte si cesto. Vo veľkej mise zmiešajte maslo a 1 hrnček cukru a vyšľahajte do hladkej, bielej peny (trvá to asi 5 minút).
  • Pridajte vajíčka jedno po druhom, medzitým šľahajte.
  • Pridajte vanilku, premiešajte.
  • V inej mise si zmiešajte múky s práškom do pečiva a solí.
  • Po častiach primiešavajte múčnu zmes do maslového cesta striedavo s kyslou smotanou.
  • Hotové cesto nalejte na hrušky a rozotrite.
  • Nedeste sa, že je cesta málo, normálne sotva pokryje hrušky.
  • Posypte ¼ hrnčeka cukru a mandľovými lupienkami.
  • Pečte po dobu 35-40 minút na 175 °C.
  • Po upečení nechajte schladiť.
  • Najlepšie chutí teplý s crème Fraîche.

Tip: Máte chuť na niečo slané? Veľmi famózne sú tiež francúzske slané quiche koláče . Skúste si ich upiecť!

Recept na Crème Fraîche

Ingrediencie:

  • 1 hrnček smotany na šľahanie min. 35%
  • 2 lyžice dobre premiešaného cmaru

Postup:

  • Zmiešajte dôkladne tieto 2 ingrediencie a nalejte do zaváracieho pohára, vrch zakryte vzdušnou tkaninou a pripevnite gumičkou alebo špagátom.
  • Takto nechajte stáť pri izbovej teplote 12-24 hodín.
  • Konzistencia by mala byť krémová, nie tuhá.

Ak máte bohatú úrodu hrušiek a neviete, čo z nich urobiť, pokojne experimentujte a pozrite sa, ako si vytvoriť výborné zdravé smoothie z hrušiek alebo jablčné torty , kde môžete s kľudom jablko zameniť za hrušku.

Jablká a hrušky totiž tvoria skvelú partiu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.