Recepty na čínske rezance 4x inak: ázijská špecialita s mäsom aj vegetariánska

Ázijská kuchyňa je známa svojimi pestrofarebnými pokrmami plnými exotických chutí.

Aj vy si môžete vyskúšať tradičné recepty na čínske rezance či už s mäsom alebo bez mäsa.

Poďme sa inšpirovať variantami ryžových alebo vaječných rezancov, ktoré sú na prípravu ľahké a vo finále veľmi chutné!

Vegetariánske čínske rezance so zeleninou

Aj napriek tomu, že je čínska kuchyňa známa tým, že obsahuje mäso na desiatky spôsobov, neznamená, že si nemôžete tento pokrm pripraviť na vegetariánsky spôsob.

Ingrediencie

  • 1/2 nasekanej strednej cibule
  • 1 lyžica mletého zázvoru
  • 1 stredná mrkva
  • 1/2 nakrájanej brokolice
  • 1/2 nakrájanej červenej papriky
  • 4 strúčiky drveného cesnaku
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 PL vody
  • 1 ČL trstinového cukru
  • 1 PL ryžového octu
  • 2 PL ustrícovej omáčky (ak nemáte, stačí sójová)
  • 3 PL sójovej omáčky
  • Balenie vaječných čínskych rezancov

Postup

  • V miske si zmiešajte sójovú, ustricovú omáčku, ryžový ocot, trstinový cukor, vodu a nechajte bokom odležať.
  • Na panvici si na oleji osmažte do zlatova cibuľu, cesnak a mletý zázvor.
  • Pridajte nakrájanú mrkvu, papriku, brokolicu a nechajte variť aspoň 5 minút, kým zelenina nezmäkne.
  • Potom zalejte pripravenou omáčkovou zmesou a ešte chvíľu poduste.
  • Medzitým si podľa návodu na obale uvarte rezance v osolenej vode.
  • Po uvarení rezance sceďte a zmiešajte s hotovou zmesou na panvici, potom môžete podávať.
Vegetariánske rezance so zeleninou
Zdroj: cupfulofkale.com

Vyprážané čínske rezance s kuracím mäsom

Tento recept je lahodnou kombináciou chrumkavých rezancov s jemnými kuracími prsiami. Keďže je mäso obalené vaječným bielkom a kukuričnou múkou, tak zostane stále jemné a nevysuší sa.

Ingrediencie

  • 200g nakrájaných kuracích pŕs
  • 1 vaječný bielok
  • 2 PL ustricové omáčky
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 3 PL rastlinného oleja na vyprážanie
  • 175g fazuľových klíčkov
  • 2 PL červeného vína
  • 300ml kuracieho vývaru (alebo použite bujón)
  • 1 PL kukuričnej múky rozmiešanej v 1/2 PL vody
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 3 ks nakrájanej jarnej cibuľky na ozdobu
  • 1 balenie vaječných čínskych rezancov

Postup

  • V miske zmiešajte vaječný bielok s kukuričnou múkou, soľou a čiernym korením.
  • Kuracie kúsky v kukuričnej zmesi obaľte a nechajte aspoň 20 minút v chladničke.
  • Uvarte si rezance podľa pokynov na balenie v osolenej vode.
  • Na panvici rozpáľte olej a naňho rozprestrite uvarené a scedené rezance.
  • Znížte teplotu ohňa a rezance nechajte zhnednúť (asi 5-8 minút smažte).
  • Keď sú rezance hnedé, pomaly ich otočte a osmažte aj druhú stranu (v prípade potreby pridajte viac oleja).
  • Potom čo sú rezance hotové z oboch strán, dajte ich stranou.
  • Na panvici nechajte rozpáliť zvyšný olej a po jeho rozpálení panvicu snímte z ohňa.
  • Na rozpálený olej ihneď dajte kúsky kurčaťa a nechajte ich zbelieť (asi 2 minúty)
  • Na čistú rozpálenú panvicu dajte fazuľové klíčky, víno, sójovú a ustricovú omáčku, kurací vývar, soľ a korenie.
  • Zmes priveďte do varu a pridajte zvyšnú zmes kukuričnej múky.
  • Potom pridáte osmahnuté kura a chvíľu miešajte.
  • Rezance podávate poliate zmesou a ozdobené jarnou cibuľkou.
Rezance posypané jarnou cibuľkou
Zdroj: masalaherb.com

Zdravé ryžové rezance s krevetami

Tzv. „Singapurské rezance“ sú populárnym ázijským jedlom pripraveným z tenkých ryžových rezancov a zeleniny. Vďaka kari koreniu dá jedlu žltý exotický odtieň. Tento recept obsahuje krevety, môžete ich však nahradiť iným mäsom alebo ho pripraviť na vegetariánsky spôsob.

Ingrediencie

  • 450g stredných kreviet
  • 2 šálky fazuľových klíčkov
  • 1 červená paprika
  • 2 šálky nastrúhanej čínskej kapusty
  • 2 ks mrkvy
  • 2 ks jarnej cibuľky
  • 3 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 šálky vody alebo kuracieho vývaru
  • 1/2 ČL trstinového cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého korenia
  • 4 PL rastlinného oleja na vyprážanie
  • 1,5 PL korenie kari
  • 1 balenie tenkých ryžových rezancov

Postup

  • Uvarte/namočte ryžové rezance podľa návodu na obale.
  • Krevety pripravte, prípadne olúpte a namočte na 5 minút do teplej slanej vody.
  • Všetku zeleninu očistite, papriku a mrkvu nakrájajte na tenké plátky, nasekajte čínsku kapustu.
  • Fazuľové klíčky sceďte z konzervy.
  • V miske pripravte omáčku – kurací vývar alebo vodu zmiešajte s hnedým cukrom, soľou a čiernym korením a dajte bokom.
  • Zahrejte menšiu panvicu na stredne vysokú až vysokú teplotu, pridajte olej a osmažte krevety kým sa nesfarbí.
  • Na väčšej panvici rozpáľte olej, pridajte karí a miešajte asi 30 sekúnd, potom pridajte zázvor a stále miešajte.
  • Až začne byť zázvor aromatický, pridajte zeleninu a klíčky.
  • Miešajte asi 30 sekúnd, potom vmiešajte krevety, nakrájanú jarnú cibuľku a rezance.
  • Všetko chvíľu povarte a pokiaľ je zmes suchá, pridajte trochu vody alebo vývaru.
  • Nakoniec dochuťte podľa potreby soľou, korením alebo karí korením a podávajte teplé.
Ryžové rezance so zeleninou a krevetami
Zdroj: rasamalaysia.com

TIP: Prečítajte si naše recenzie na najlepšie WOK panvice na prípravu ázijských pokrmov a inšpirujte sa kúpou tej svojej.

Čínske rezance s mletým bravčovým mäsom

Máte v obľube inšpiráciu neobyčajnými receptami? Vyskúšajte bolonské špagety na čínsky spôsob.

Ingrediencie

  • 350g mletého bravčového mäsa
  • 6 ks jarných cibuliek
  • 1 strúčik drveného cesnaku
  • 2 PL omáčky z hnedých fazule
  • 1 PL omáčky hoisin, sójovej omáčky a červeného vína
  • 1 PL mletého zázvoru
  • 350ml kuracieho vývaru (môže byť aj bujón)
  • 50ml rastlinného oleja
  • 1 balenie čínskych rezancov podľa vášho výberu

Postup

  • Najprv si nakrájajte jarnú cibuľku tak, že bielu časť nakrájate na tenké plátky a zelenú šikmo.
  • Na stredne vysokom ohni rozpáľte olej, pridajte bielu časť cibuľky, zázvor, cesnak a za stáleho miešania smažte 1 minútu.
  • Pridajte mleté mäso a pokračujte v vyprážaní, lyžicou rozdrobujte hrudky pokiaľ mäso nezhnedne (3-4 minúty)
  • V miske zmiešajte fazuľovú omáčku, hoisin, sójovú omáčku, víno, vývar a všetko nalejte do bravčovej zmesi.
  • Duste 4-5 minút kým omáčka neklesne.
  • Medzitým uvarte rezance v osolenej vode podľa návodu na obale, potom sceďte a rozdeľte do misiek/na taniere.
  • Rezance podávajte poliate hotovou bravčovou zmesou.
  • Posypte sezamovými semienkami a zelenou časťou jarnej cibuľky.
Čínske rezance na bolonský spôsob
Zdroj: gourmettraveller.com.au

Dávate prednosť pokrmom s ryžou? Vyskúšajte niektorý z receptov na tradičnú čínu!

Ako si pripraviť neodolateľnú omáčku na čínske rezance?

Omáčka, ktorá sa podáva v ázijských bistroch je na prípravu vcelku jednoduchou záležitosťou. Stačí vám na to niektoré produkty, ktoré nájdete v obchode v regáli s ázijskými ingredienciami.

Zmiešate 1/3 šálky sójovej omáčky, 1 lyžicu ustricovej omáčky, 1 lyžičku sezamového oleja, 1 lyžica mletej čílskej pasty, 3 strúčiky namletého cesnaku, 2 lyžice trstinového cukru a 1 lyžica čerstvo.

Dobré chutenie!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.