Koláče s tvarohom sú ľahké a chutné múčniky. Aké sú najlepšie?

Viete, že tvaroh je druh syra, ktorý nepodlieha procesu starnutia?

Vyznačuje sa hlavne svojou jemnou chuťou.

Tvaroh je obľúbený najmä u športovcov…

… a to vďaka veľkému obsahu bielkovín a základných živín.

Tak si pripravte chutné tvarohové koláče.

Marhuľový koláč s tvarohom

Máte radi hrnčekové recepty? Jeden tu pre vás máme, vyskúšajte tento koláč s marhuľami, ktorý si vás získa svojou ľahkosťou a nadýchanosťou.

Budete potrebovať:

  • ½ hrnčeka cukru krupica
  • 3 vajcia
  • 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla
  • 1 hrnček tvarohu
  • 1 hrnček nízkotučného gréckeho jogurtu
  • 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
  • ¾ hrnčeka polohrubej múky
  • štipka soli
  • 1 ¼ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 ½ hrnčeka plátkov marhúľ

Postup prípravy:

  • Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Potom do misy vložte vajcia s cukrom a vyšľahajte do peny.
  • Do vyšľahanej peny pomaly zašľahávajte tvaroh, maslo, jogurt a vanilkový extrakt.
  • Nakoniec pridajte preosiatu múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  • Cesto nalejte do vopred pripravenej formy.
  • Na cesto opatrne a rovnomerne naskladajte plátky marhúľ.
  • Formu s cestom vložte do rúry a pečte asi 50 minút.
  • Akonáhle je koláč hotový, vytiahnite ho z rúry a nechajte ho ešte 30 minút voľne stáť, aby sa spevnil.
pečený koláč s marhuľami na povrchu
Zdroj foto: realfood.com

Tvarohový koláč s perinkou

Tento tvarohový koláč vyzerá úžasne, ale keď ochutnáte jeho kúsok, zamilujete si ho. A ak vás sladká varianta netiahne, vyskúšajte recepty na úžasné tvarohové nátierky .

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 110 gramov hladkej múky
  • štipka soli
  • 60 gramov zmäknutého masla
  • 1 žĺtok
  • 25 gramov krupicového cukru
  • 1 čajová lyžička vody
  • guľatá forma na pečenie s priemerom 22 centimetrov

Náplň:

  • 110 gramov mäkkého tvarohu
  • 1 vajce
  • 50 gramov práškového cukru
  • 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • 3 polievkové lyžice vysokopercentnej smotany

Postup prípravy:

  • V mise zmiešajte preosiatu múku a soľ.
  • Vytvorte jamku a pridajte maslo, žĺtok, cukor a vodu a pomaly ingrediencie pomocou vidličky zmiešajte.
  • Nakoniec cesto spojíte a nechajte štvrť hodiny oddýchnuť.
  • Odpočaté cesto rozvaľkajte do okrúhleho tvaru, potom ho preneste do vymastenej guľatej formy – okraje by mali byť aspoň 1,5 centimetra vysoké.
  • Aby sa vám cesto pri pečení nenafúklo, položte naň kus papiera na pečenie a naň nasypte napríklad fazuľu alebo cícer.
  • Formu s cestom vložte do rúry a pečte pri teplote 200 stupňov asi 15 minút.
  • Pečiaci papier so záťažou oddeľte a teplotu znížte na 170 stupňov.
  • V mise zmiešajte tvaroh, žĺtok, cukor, kukuričný škrob, citrónovú kôru, šťavu a smotanu.
  • Zmes nalejte na predpečený koláč.
  • Zvyšný bielok vyšľahajte do tuhého snehu, ktorý opatrne naneste ako poslednú vrstvu na koláč a položte slivkami.
  • Formu vložte do rúry a pečte ďalších 40-45 minút – tvarohový koláč je potrebné strážiť, aby sa sneh na povrchu nepripálil.
pečený koláč s tvarohom, so slivkami na povrchu a posypaný nasekanými mandľami
Zdroj foto: štandard.co.uk

Tvarohový koláč s rebarborou

Už ste vyskúšali sladkú rebarboru? Rebarborový koláč za skúšku rozhodne stojí.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 250 gramov hladkej múky
  • 150 gramov masla
  • 150 gramov práškového cukru
  • 4 vajcia
  • 4 lyžice smotany (jogurtu)
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva

Náplň:

  • 1 téglik kyslej smotany
  • 2 mäkké tvarohy
  • 1 čajová lyžička vanilkového pudingu
  • trochu cukru – podľa chuti
  • rebarbora
  • 1 žĺtok
  • práškový cukor

Drobenka:

  • 150 gramov hrubej múky
  • 100 gramov masla
  • 100 gramov krupicového cukru
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice

Postup prípravy:

  • Rebarboru olúpte a nakrájajte na kúsky – asi 1 centimeter.
  • Kúsky rebarbory poduste na masle 5 minút.
  • Potom pridajte cukor – záleží na vašej chuti a vmiešajte pudingový prášok, ktorý vám zmes zahustí – nechajte vychladnúť.
  • Ďalej si pripravte tvarohovú náplň.
  • Do misy dajte tvaroh a práškový cukor a všetko vyšľahajte.
  • Potom pridajte žĺtok a kyslú smotanu – náplň dajte do chladničky.
  • Pripravte si cesto – utrite tuk s cukrom a postupne pomalým zašľahávaním pridajte žĺtky a vanilkový cukor.
  • Do zmesi pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva, pridajte smotanu a ušľahaný sneh z bielkov.
  • Pripravte si formu alebo plech a cesto do nej rozotrite.
  • Na cesto po lyžiciach vkladajte kopčeky tvarohovej náplne a opatrne ju po ceste rozotrite.
  • Ďalšiu vrstvu koláča tvorí rebarbora, ktorú pokladajte na tvarohovú náplň.
  • Pripravte si posýpku a husto ju nasypte na koláč.
  • Pečte asi 35-40 minút na 180 stupňov.
pečený koláč s tvarohom a rebarborou na plech
zdroj foto: standarofgrace.com

Bezlepková tvarohová torta s mandľami

Aj ľudia s bezlepkovou diétou môžu maškrtiť.

Budete potrebovať:

  • 250 gramov pomarančového pyré
  • 200 gramov mäkkého tvarohu
  • 50 gramov jemnej ryžovej múky
  • 250 gramov mandľovej múky
  • 250 gramov hnedého cukru
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 vajcia
  • 2 polievkové lyžice mandľových plátkov

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte pomarančové pyré.
  • Dva umyté pomaranče vložte do studenej vody a duste ich jednu hodinu.
  • Dusené pomaranče nakrájajte na štvrťky, odstráňte semienka a nechajte vychladnúť.
  • Nakoniec ich rozmixujte do hrubého pyré – malé kúsky dodajú koláču lepšiu štruktúru.
  • Vymažte formu na pečenie na koláč maslom, dno vysypte ryžovou múkou a boky formy vysypte cukrom.
  • Oddeľte bielky od žĺtkov a vyšľahajte ich s polovicou cukru v tuhý sneh.
  • Ďalej utrite žĺtky so zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom – môžete použiť aj vanilkový cukor.
  • Pridajte tvaroh a pomarančové pyré a vyšľahajte.
  • Mandľovú a ryžovú múku preosejte a pridajte ku pomarančovej zmesi.
  • Poriadne premiešajte a pridajte tuhý sneh z bielkov.
  • Sneh zľahka vmiešajte do cesta, ktoré vložte do formy.
  • Na povrch cesta položte plátky mandlí, ktoré koláč ozdobia.
  • Rúru zapnite na 170 stupňov, ale až do nej vložíte formu s cestom – to zaistí rovnomerné pečenie, koláč sa nenafúkne.
  • Pečte asi jednu hodinu.
okrúhly koláč s tvarohovou polevou a nasekanými mandľami
zdroj foto: deliciousmagaznie.co.uk

Tieto tvarohové dezerty môžete doplniť obľúbenou šálkou kávy. V našej recenzii kapsulových kávovarov sme si okrem iného uviedli modely, ktoré vedia studené nápoje. Mrknite sa!

Linecký koláč s tvarohom

Tvaroh a linecké cesto – tá krehkosť hovorí už iba z názvu. Prekvapte svojich stravníkov sladkou odmenou – tento tvarohový koláč si určite všetci zamilujete. A čo pripraviť na návštevu? No samozrejme recept na bábovku s tvarohom !

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 400 gramov hladkej múky
  • 90 gramov cukru krupice
  • 1,5 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
  • 250 gramov masla
  • 1 vrecko škoricového cukru
  • 3 žĺtky
  • 6 polievkových lyžíc mlieka
  • 3 polievkové lyžice rumu
  • citrónová kôra

Náplň:

  • 2 mäkké tvarohy
  • 0,5 balíčka vanilkového pudingu
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • trochu mlieka
  • 1 vajíčko

Postup prípravy:

  • Najskôr si pripravte cesto – zo všetkých ingrediencií vypracujte vláčne cesto, ktoré dajte do chladničky aspoň na hodinu oddýchnuť.
  • Medzitým si pripravte náplň – tvaroh, puding, vajcia, vanilkový cukor a mlieko vyšľahajte.
  • Cesto z chladničky si rozdeľte na dve časti.
  • Z jednej polovice vyvaľkajte plát, ktorý položíte na vopred pripravenú formu alebo plech.
  • Tvarohovú náplň nalejte na cesto a rovnomerne rozotrite.
  • Vyvaľkajte druhú časť cesta a plát položte na tvarohovú náplň.
  • Okraje pomocou vidličky upravte a cesto niekoľkokrát vidličkou prepichajte – nedôjde tak k jeho nafúknutiu.
  • Pečte v predhriatej rúre na 150 stupňov asi pol hodiny.
okrúhly tvarohový koláč z lineckého cesta
Zdroj foto: bakingthegoods.com

Jablkový tvarohový koláč

Kto má rád kombináciu jabĺk a tvarohu, môže vyskúšať recept na tento vynikajúci tvarohový koláč s jablkami, ktorého príprava vám nezaberie toľko času.

Budete potrebovať:

  • 1 ¼ hrnčeka cukru
  • ½ hrnčeka oleja
  • 200 gramov mäkkého tvarohu
  • 2 vajcia
  • 1 ½ hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 jablká

Postup prípravy:

  • Zapnite rúru na 175 stupňov.
  • Tvaroh, hrnček cukru a vajcia utrite.
  • K zmesi pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a poriadne premiešajte.
  • Jablká očistite, zbavte šupky aj jadier a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  • Pridajte do cesta a opäť premiešajte.
  • Hotové cesto dajte na vopred pripravenú formu.
  • Na cesto nasypte zvyšnú ¼ hrnčeka cukru a mletú škoricu.
  • Vložte do rúry a pečte asi hodinu a štvrť.
tvarohový koláč so zapečenými jablkami na povrchu
Zdroj foto: joyofbaking.com

Strúhaný koláč s tvarohom

A teraz jeden rýchly tvarohový koláč, ktorého cesto sa na plech iba nastrúha.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 400 gramov hladkej múky
  • 120 gramov krupicového cukru
  • ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 lyžice holandského kakaa
  • 1 Hera
  • 1 vajce

Náplň:

  • 3 mäkké tvarohy
  • 2 žĺtky
  • ½ vrecka vanilkového pudingu
  • cukor – podľa chuti

Postup prípravy:

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Zo všetkých ingrediencií na cesto vytvorte vláčne cesto, ktoré vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky odpočinúť.
  • Medzitým, čo bude cesto odpočívať, pripravte si tvarohovú náplň.
  • Tvaroh s cukrom a vanilkovým pudingom vyšľahajte, postupne pridávajte žĺtky s cukrom.
  • Cesto z chladničky rozdeľte na dve polovice.
  • Prvú časť cesta nastrúhajte na hrubom strúhadle na vopred pripravený plech alebo guľatú formu.
  • Na nastrúhané cesto na plechu nalejte tvarohovú náplň a rovnomerne ju rozotrite.
  • Nakoniec na tvarohovú náplň postrúhajte zvyšnú časť cesta.
  • Plech vložte do rúry a pečte na 180 stupňov.
strúhaný koláč s tvarohovou náplňou
Zdroj foto: pinterest.com

Tvaroh je nepostrádateľnou ingredienciou ako v kuchyni, tak v domácej kozmetike.

Tvarohová maska na pleť

Tajomstvo pleťovej masky z tvarohu

Celá podstata masky z tvarohu spočíva v jeho chemickom zložení. Tvaroh obsahuje mnoho vitamínov a mikroprvkov, medzi ktoré patria:

  • Vápnik – vyhladzuje pokožku;
  • Horčík – pomáha kožným bunkám produkovať kolagén
  • Vitamín PP – chráni pokožku pred chladom a pred škodlivými ultrafialovými lúčmi slnka
  • Vitamín B2
  • Vitamín A – zabraňuje zápalu, najmä akné

Tvarohová maska pre suchú pleť

  • Vidličkou roztlačte banán.
  • Pridajte tvaroh – rovnaké množstvo ako banánu.
  • Nakoniec vmiešajte dve čajové lyžičky pleťového krému.
  • Masku naneste na tvár a nechajte 25 minút pôsobiť.
  • Potom opláchnite teplou vodou.

Tvarohová maska pre mastnú pleť

  • Zmiešajte 150 gramov tvarohu, 2 čajové lyžičky medu a jeden žĺtok.
  • Suroviny vymiešajte na hladkú kašu.
  • Masku naneste na tvár a nechajte 20 minút pôsobiť.
  • Opláchnite teplou vodou.
maska na pleť z tvarohu
Zdroj foto: youtube.com

Tvaroh je úžasná surovina, ktorú môžete využiť aj napríklad na recepty chutných a jednoduchých vianočných cukroviniek alebo ich môžete použiť do výborných tvarohových nátierok.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.