Viete, že tvaroh je druh syra, ktorý nepodlieha procesu starnutia?
Vyznačuje sa hlavne svojou jemnou chuťou.
Tvaroh je obľúbený najmä u športovcov…
… a to vďaka veľkému obsahu bielkovín a základných živín.
Tak si pripravte chutné tvarohové koláče.
Marhuľový koláč s tvarohom
Máte radi hrnčekové recepty? Jeden tu pre vás máme, vyskúšajte tento koláč s marhuľami, ktorý si vás získa svojou ľahkosťou a nadýchanosťou.
Budete potrebovať:
- ½ hrnčeka cukru krupica
- 3 vajcia
- 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla
- 1 hrnček tvarohu
- 1 hrnček nízkotučného gréckeho jogurtu
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- ¾ hrnčeka polohrubej múky
- štipka soli
- 1 ¼ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 ½ hrnčeka plátkov marhúľ
Postup prípravy:
- Zo všetkého najskôr si predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Potom do misy vložte vajcia s cukrom a vyšľahajte do peny.
- Do vyšľahanej peny pomaly zašľahávajte tvaroh, maslo, jogurt a vanilkový extrakt.
- Nakoniec pridajte preosiatu múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva a miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Cesto nalejte do vopred pripravenej formy.
- Na cesto opatrne a rovnomerne naskladajte plátky marhúľ.
- Formu s cestom vložte do rúry a pečte asi 50 minút.
- Akonáhle je koláč hotový, vytiahnite ho z rúry a nechajte ho ešte 30 minút voľne stáť, aby sa spevnil.

Tvarohový koláč s perinkou
Tento tvarohový koláč vyzerá úžasne, ale keď ochutnáte jeho kúsok, zamilujete si ho. A ak vás sladká varianta netiahne, vyskúšajte recepty na úžasné tvarohové nátierky .
Budete potrebovať:
Cesto:
- 110 gramov hladkej múky
- štipka soli
- 60 gramov zmäknutého masla
- 1 žĺtok
- 25 gramov krupicového cukru
- 1 čajová lyžička vody
- guľatá forma na pečenie s priemerom 22 centimetrov
Náplň:
- 110 gramov mäkkého tvarohu
- 1 vajce
- 50 gramov práškového cukru
- 1 polievková lyžica kukuričného škrobu
- kôra a šťava z jedného citróna
- 3 polievkové lyžice vysokopercentnej smotany
Postup prípravy:
- V mise zmiešajte preosiatu múku a soľ.
- Vytvorte jamku a pridajte maslo, žĺtok, cukor a vodu a pomaly ingrediencie pomocou vidličky zmiešajte.
- Nakoniec cesto spojíte a nechajte štvrť hodiny oddýchnuť.
- Odpočaté cesto rozvaľkajte do okrúhleho tvaru, potom ho preneste do vymastenej guľatej formy – okraje by mali byť aspoň 1,5 centimetra vysoké.
- Aby sa vám cesto pri pečení nenafúklo, položte naň kus papiera na pečenie a naň nasypte napríklad fazuľu alebo cícer.
- Formu s cestom vložte do rúry a pečte pri teplote 200 stupňov asi 15 minút.
- Pečiaci papier so záťažou oddeľte a teplotu znížte na 170 stupňov.
- V mise zmiešajte tvaroh, žĺtok, cukor, kukuričný škrob, citrónovú kôru, šťavu a smotanu.
- Zmes nalejte na predpečený koláč.
- Zvyšný bielok vyšľahajte do tuhého snehu, ktorý opatrne naneste ako poslednú vrstvu na koláč a položte slivkami.
- Formu vložte do rúry a pečte ďalších 40-45 minút – tvarohový koláč je potrebné strážiť, aby sa sneh na povrchu nepripálil.

Tvarohový koláč s rebarborou
Už ste vyskúšali sladkú rebarboru? Rebarborový koláč za skúšku rozhodne stojí.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 250 gramov hladkej múky
- 150 gramov masla
- 150 gramov práškového cukru
- 4 vajcia
- 4 lyžice smotany (jogurtu)
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
Náplň:
- 1 téglik kyslej smotany
- 2 mäkké tvarohy
- 1 čajová lyžička vanilkového pudingu
- trochu cukru – podľa chuti
- rebarbora
- 1 žĺtok
- práškový cukor
Drobenka:
- 150 gramov hrubej múky
- 100 gramov masla
- 100 gramov krupicového cukru
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
Postup prípravy:
- Rebarboru olúpte a nakrájajte na kúsky – asi 1 centimeter.
- Kúsky rebarbory poduste na masle 5 minút.
- Potom pridajte cukor – záleží na vašej chuti a vmiešajte pudingový prášok, ktorý vám zmes zahustí – nechajte vychladnúť.
- Ďalej si pripravte tvarohovú náplň.
- Do misy dajte tvaroh a práškový cukor a všetko vyšľahajte.
- Potom pridajte žĺtok a kyslú smotanu – náplň dajte do chladničky.
- Pripravte si cesto – utrite tuk s cukrom a postupne pomalým zašľahávaním pridajte žĺtky a vanilkový cukor.
- Do zmesi pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva, pridajte smotanu a ušľahaný sneh z bielkov.
- Pripravte si formu alebo plech a cesto do nej rozotrite.
- Na cesto po lyžiciach vkladajte kopčeky tvarohovej náplne a opatrne ju po ceste rozotrite.
- Ďalšiu vrstvu koláča tvorí rebarbora, ktorú pokladajte na tvarohovú náplň.
- Pripravte si posýpku a husto ju nasypte na koláč.
- Pečte asi 35-40 minút na 180 stupňov.

Bezlepková tvarohová torta s mandľami
Aj ľudia s bezlepkovou diétou môžu maškrtiť.
Budete potrebovať:
- 250 gramov pomarančového pyré
- 200 gramov mäkkého tvarohu
- 50 gramov jemnej ryžovej múky
- 250 gramov mandľovej múky
- 250 gramov hnedého cukru
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 4 vajcia
- 2 polievkové lyžice mandľových plátkov
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte pomarančové pyré.
- Dva umyté pomaranče vložte do studenej vody a duste ich jednu hodinu.
- Dusené pomaranče nakrájajte na štvrťky, odstráňte semienka a nechajte vychladnúť.
- Nakoniec ich rozmixujte do hrubého pyré – malé kúsky dodajú koláču lepšiu štruktúru.
- Vymažte formu na pečenie na koláč maslom, dno vysypte ryžovou múkou a boky formy vysypte cukrom.
- Oddeľte bielky od žĺtkov a vyšľahajte ich s polovicou cukru v tuhý sneh.
- Ďalej utrite žĺtky so zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom – môžete použiť aj vanilkový cukor.
- Pridajte tvaroh a pomarančové pyré a vyšľahajte.
- Mandľovú a ryžovú múku preosejte a pridajte ku pomarančovej zmesi.
- Poriadne premiešajte a pridajte tuhý sneh z bielkov.
- Sneh zľahka vmiešajte do cesta, ktoré vložte do formy.
- Na povrch cesta položte plátky mandlí, ktoré koláč ozdobia.
- Rúru zapnite na 170 stupňov, ale až do nej vložíte formu s cestom – to zaistí rovnomerné pečenie, koláč sa nenafúkne.
- Pečte asi jednu hodinu.

Tieto tvarohové dezerty môžete doplniť obľúbenou šálkou kávy. V našej recenzii kapsulových kávovarov sme si okrem iného uviedli modely, ktoré vedia studené nápoje. Mrknite sa!
Objavte podobné tipy
Linecký koláč s tvarohom
Tvaroh a linecké cesto – tá krehkosť hovorí už iba z názvu. Prekvapte svojich stravníkov sladkou odmenou – tento tvarohový koláč si určite všetci zamilujete. A čo pripraviť na návštevu? No samozrejme recept na bábovku s tvarohom !
Budete potrebovať:
Cesto:
- 400 gramov hladkej múky
- 90 gramov cukru krupice
- 1,5 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 250 gramov masla
- 1 vrecko škoricového cukru
- 3 žĺtky
- 6 polievkových lyžíc mlieka
- 3 polievkové lyžice rumu
- citrónová kôra
Náplň:
- 2 mäkké tvarohy
- 0,5 balíčka vanilkového pudingu
- 1 vrecko vanilkového cukru
- trochu mlieka
- 1 vajíčko
Postup prípravy:
- Najskôr si pripravte cesto – zo všetkých ingrediencií vypracujte vláčne cesto, ktoré dajte do chladničky aspoň na hodinu oddýchnuť.
- Medzitým si pripravte náplň – tvaroh, puding, vajcia, vanilkový cukor a mlieko vyšľahajte.
- Cesto z chladničky si rozdeľte na dve časti.
- Z jednej polovice vyvaľkajte plát, ktorý položíte na vopred pripravenú formu alebo plech.
- Tvarohovú náplň nalejte na cesto a rovnomerne rozotrite.
- Vyvaľkajte druhú časť cesta a plát položte na tvarohovú náplň.
- Okraje pomocou vidličky upravte a cesto niekoľkokrát vidličkou prepichajte – nedôjde tak k jeho nafúknutiu.
- Pečte v predhriatej rúre na 150 stupňov asi pol hodiny.

Jablkový tvarohový koláč
Kto má rád kombináciu jabĺk a tvarohu, môže vyskúšať recept na tento vynikajúci tvarohový koláč s jablkami, ktorého príprava vám nezaberie toľko času.
Budete potrebovať:
- 1 ¼ hrnčeka cukru
- ½ hrnčeka oleja
- 200 gramov mäkkého tvarohu
- 2 vajcia
- 1 ½ hladkej múky
- štipka soli
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 3 jablká
Postup prípravy:
- Zapnite rúru na 175 stupňov.
- Tvaroh, hrnček cukru a vajcia utrite.
- K zmesi pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a poriadne premiešajte.
- Jablká očistite, zbavte šupky aj jadier a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Pridajte do cesta a opäť premiešajte.
- Hotové cesto dajte na vopred pripravenú formu.
- Na cesto nasypte zvyšnú ¼ hrnčeka cukru a mletú škoricu.
- Vložte do rúry a pečte asi hodinu a štvrť.

Strúhaný koláč s tvarohom
A teraz jeden rýchly tvarohový koláč, ktorého cesto sa na plech iba nastrúha.
Budete potrebovať:
Cesto:
- 400 gramov hladkej múky
- 120 gramov krupicového cukru
- ½ vrecka kypriaceho prášku do pečiva
- 3 lyžice holandského kakaa
- 1 Hera
- 1 vajce
Náplň:
- 3 mäkké tvarohy
- 2 žĺtky
- ½ vrecka vanilkového pudingu
- cukor – podľa chuti
Postup prípravy:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Zo všetkých ingrediencií na cesto vytvorte vláčne cesto, ktoré vložte aspoň na jednu hodinu do chladničky odpočinúť.
- Medzitým, čo bude cesto odpočívať, pripravte si tvarohovú náplň.
- Tvaroh s cukrom a vanilkovým pudingom vyšľahajte, postupne pridávajte žĺtky s cukrom.
- Cesto z chladničky rozdeľte na dve polovice.
- Prvú časť cesta nastrúhajte na hrubom strúhadle na vopred pripravený plech alebo guľatú formu.
- Na nastrúhané cesto na plechu nalejte tvarohovú náplň a rovnomerne ju rozotrite.
- Nakoniec na tvarohovú náplň postrúhajte zvyšnú časť cesta.
- Plech vložte do rúry a pečte na 180 stupňov.

Tvaroh je nepostrádateľnou ingredienciou ako v kuchyni, tak v domácej kozmetike.
Tvarohová maska na pleť
Tajomstvo pleťovej masky z tvarohu
Celá podstata masky z tvarohu spočíva v jeho chemickom zložení. Tvaroh obsahuje mnoho vitamínov a mikroprvkov, medzi ktoré patria:
- Vápnik – vyhladzuje pokožku;
- Horčík – pomáha kožným bunkám produkovať kolagén
- Vitamín PP – chráni pokožku pred chladom a pred škodlivými ultrafialovými lúčmi slnka
- Vitamín B2
- Vitamín A – zabraňuje zápalu, najmä akné
Tvarohová maska pre suchú pleť
- Vidličkou roztlačte banán.
- Pridajte tvaroh – rovnaké množstvo ako banánu.
- Nakoniec vmiešajte dve čajové lyžičky pleťového krému.
- Masku naneste na tvár a nechajte 25 minút pôsobiť.
- Potom opláchnite teplou vodou.
Tvarohová maska pre mastnú pleť
- Zmiešajte 150 gramov tvarohu, 2 čajové lyžičky medu a jeden žĺtok.
- Suroviny vymiešajte na hladkú kašu.
- Masku naneste na tvár a nechajte 20 minút pôsobiť.
- Opláchnite teplou vodou.

Tvaroh je úžasná surovina, ktorú môžete využiť aj napríklad na recepty chutných a jednoduchých vianočných cukroviniek alebo ich môžete použiť do výborných tvarohových nátierok.