Luxusné recepty na bezmäsité vegetariánske gulášy nielen pre vegetariánov. Inšpirujte sa!

Nemusíte byť ani priaznivci vegetariánskej stravy, aby ste občas dali prednosť bezmäsitým pokrmom.

Vyskúšajte naše recepty na guláša bez mäsa 5x inak!

Budete sami prekvapení, že vám v nich mäso vôbec nechýba.

Máme pre vás variant z fazule, húb alebo napríklad zemiakov.

Tak poďme na to!

Vegánsky maďarský guláš

Luxusný bezmäsitý guláš, ktorý je výdatný a príjemne pikantný, a červené víno mu dodáva ten správny šmrnc. To jednoducho musíte ochutnať!

Ingrediencie

  • 320 g jemne nakrájanej bielej cibule
  • 2 červené papriky, nakrájané
  • 6 extra veľkých strúčikov cesnaku, lisovaného
  • 2 a 1/2 – 3 šálky vývaru
  • 1 lyžička jemnej soli
  • 3-5 lyžíc maďarskej papriky (uistite sa, že nie je údená)
  • 1/4 šálky suchého červeného vína
  • 8 malých zemiakov, nakrájaných na kúsky
  • 410 ml plechovka nakrájaných paradajok so šťavou
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • štipka kajenského korenia

Postup

  1. Nakrájajte si všetku zeleninu.
  2. Do veľkého hrnca na strednom plameni pridajte cibuľu, papriku, cesnak, 1 šálku vývaru a 1/2 lyžičky soli.
  3. Akonáhle to po celom povrchu začne bublať, varte asi 8 minút, kým zelenina nezmäkne a všetok vývar nezmizne.
  4. Pred pridaním vína chcete, aby sa vývar vyvaril, omáčka tak zostane hustá a na konci nebude vodová.
  5. Pridajte papriku a víno a varte asi 3 minúty.
  6. Pridajte zemiaky, paradajky, korenie, ďalšie 1/2 lyžičky soli a zvyšný vývar.
  7. Začnite s 1 a 1/2 šálky a pridajte ďalšie, ak je to potrebné.
  8. Dobre premiešajte a zvýšte plameň.
  9. Akonáhle dôjde zmes k varu, prikryte a znížte teplotu na stredne nízku.
  10. Varte asi 15–20 minút, kým zemiaky nezmäknú, ale nebudú kašovité.
  11. Ochutnajte av prípade potreby pridajte ďalšie korenie.
  12. Ihneď podávajte buď samotné alebo s bielou ryžou.
Guláš zo zemiakov a červených paprík servírovaný vo veľkej nádobe a posypaný čerstvými bylinkami.
www.hevegan8.com

Zeleninový guláš so zemiakmi

Cuketa je výborným základom pre guláš, pretože ho jednak pomerne dobre zahustí a jednak vďaka nej bude objemnejší. Vyskúšajte tento výdatný zeleninový pokrm, ktorý vás po dlhom studenom dni krásne zahreje!

INGREDIENCIA

  • 3 veľké zemiaky
  • 1 mladá cuketa
  • 1 červená paprika
  • 3 paradajky
  • 1 cibuľa
  • olej
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • majorán
  • korenie
  • soľ
  • polohrubá múka

POSTUP

  1. V kastróle na tuku osmažte nakrájanú cibuľu.
  2. Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky.
  3. Zeleninu opláchnite a nakrájajte na rezančeky alebo na kocky.
  4. Všetko pridajte k cibuli v kastróle.
  5. Osoľte a okoreňte.
  6. Dochuťte rascou, sladkou paprikou a majoránom.
  7. Duste domäkka.
  8. Pokiaľ sa vám zdá guláš málo hustý, zahustite ho lyžičkou múky, ktorú dobre povarte.
Guláš zo zemiakov a ďalšej zeleniny servírovaný v hlbokom tanieri.
www.chefdehome.com

Bezmästý hubový guláš

Jednoduchý pokrm s hubami vám dokáže, že chutný guláš sa urobiť aj bez mäsa. Podávajte ho s cestovinami alebo akoukoľvek inou prílohou a získate tak výdatné jedlo plné živín.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 červená paprika, nakrájaná
  • 1 kg ľubovoľných húb, nakrájaných (na guláš sa najviac hodia mladé tvrdé huby ako suchohríby alebo praváky)
  • 1 plechovka (400 ml) nakrájaných paradajok
  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 a ½ lyžičky papriky
  • 5 až 6 vetvička čerstvého tymiánu
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Vo veľkej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja.
  2. Pridajte cibuľu a opekajte, kým cibuľa nezačne mäknúť, asi 4 minúty.
  3. Pridajte červenú papriku a restujte, kým paprika a cibuľa nezačnú karamelizovať asi 3 až 5 minút.
  4. Preložte na tanier a odložte bokom.
  5. V rovnakej panvici rozohrejte jednu lyžicu olivového oleja.
  6. Pridajte huby a za občasného miešania varte, kým sa voda, ktorú huby pustili, nezačne odparovať.
  7. Huby ochuťte soľou a sušeným cesnakom a pokračujte vo varení, kým huby nezmäknú, nezmenší objem a hubová tekutina sa takmer neodparí, ešte asi 5 až 7 minút.
  8. Pridajte predvarenú papriku a cibuľu, nakrájané paradajky, zeleninový vývar, papriku a tymián.
  9. Dobre premiešajte.
  10. Priveďte do varu, prikryte, znížte plameň a nechajte asi 20 minút prebublávať.
  11. Užite si to!
Guláš z húb a zeleniny v hrnci s vareškou.
www.mariaushakova.com

Jednoduchý zemiakový guláš

Skvele ochutené jedlo, ktoré je neuveriteľne jednoduché na prípravu! Pred podávaním do neho môžete pridať trochu kyslej smotany, dodá mu tú správnu chuť.

Ingrediencie

  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa nakrájaná na plátky
  • 3 veľké zemiaky nakrájané na kúsky o veľkosti sústa
  • 1 lyžička čerstvého cesnaku, nasekaného
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 5 šálok vody zmiešanej s koncentrovaným vývarom
  • 2 polievkové lyžice papriky
  • 1 polievková lyžica rasce
  • 1 bobkový list
  • ¼ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky čierneho korenia
  • petržlenová vňať na ozdobu
  • kyslá smotana na servírovanie

Postup

  1. Rozpáľte panvicu s olejom.
  2. Pridajte cibuľu a orestujte domäkka.
  3. Pridajte cesnak a minútu restujte.
  4. Ďalej pridajte bobkový list a zemiaky.
  5. Dochuťte rascou a paprikou.
  6. Celú zmes dobre premiešajte na miernom ohni.
  7. Na zemiaky v hrnci pridajte paradajkový pretlak, dochuťte soľou a korením.
  8. Zemiaky zalejte vývarom a premiešajte.
  9. Varte, kým nie sú zemiaky mäkké.
  10. Občas premiešajte.
  11. Doba varenia zemiakov do mäkka môže trvať asi 20–30 minút, záleží na veľkosti kúska zemiakov a odrode.
  12. Kúsok bobkového listu vyberte a zlikvidujte.
  13. Horúci guláš podávajte v miskách a ozdobte kyslou smotanou a čerstvou petržlenovou vňaťou.
Guláš zo zemiakov servírovaný v miske a naberaný lyžicou.
www.masalaherb.com

Pozrite sa aj na naše recepty na buřtguláš v masovej aj vegánskej verzii! Toto sýte a veľmi chutné jedlo je možné upraviť v mnohých variantoch, či už doma alebo napríklad vonku nad ohňom.

Fazuľový guláš bez mäsa

Pikantný hustý vege guláš ochutený údenou paprikou si musí obľúbiť snáď každý! Vďaka fazuľkám a zelenine je pokrm skvele výdatný a sýty. Navyše je vegánsky, bez lepku a hotový do 30 minút.

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 červené cibule, nakrájané
  • 2 červené papriky, zbavené semienok, nakrájané na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku, olúpané a rozdrvené
  • 2 – 3 lyžice sladkej údenej papriky
  • 800 g nakrájaných konzervovaných paradajok
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica trstinového cukru
  • 1 štipka mletého čierneho korenia
  • 1 štipka soli
  • 800 g konzervovaného fazuľového mixu, odkvapkaného a prepláchnutého
  • 4 lyžice čerstvej petržlenovej vňate, nasekané, na ozdobu (voliteľne)
  • 4 lyžice kyslej smotany na podávanie (voliteľne)

Postup

  1. Vo veľkej panvici rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja a na strednom plameni 5 minút opekajte cibuľu a červenú papriku.
  2. Pridajte cesnak a opekajte 1 minútu.
  3. Vmiešajte sladkú údenú papriku a opekajte po dobu 1 minúty.
  4. Dávajte pozor, aby ste papriku nenechali restovať dlhšie, mohla by zhorknúť.
  5. Vmiešajte konzervované paradajky, zeleninový vývar a cukor a dochuťte soľou a korením.
  6. Varte 10 minút, občas zamiešajte.
  7. Pridajte fazuľu a varte 2 minúty, kým sa fazuľa neprehreje.
  8. Posypte lístky čerstvej petržlenovej vňate a podávajte.
Guláš z fazule a zeleniny servírovaný v hlbokom tanieri, ozdobený kyslou smotanou a čerstvými bylinkami.
www.therealmealdeal.com

K vegetariánskym gulášom môžeme podávať ako prílohu prakticky čokoľvek. Hodí sa samozrejme žemľová aj zemiaková knedľa, nočky, ryža alebo aj zemiaky. Chybu neurobíte, ani keď podáte na zahryznutie chrumkavé pečivo.

Ak ste sem predsa len zavítali omylom a mäso milujete, vyskúšajte tradičné gulášy , o ktorých tiež píšeme.

Napíšte nám do komentárov, ako vám naše recepty chutili. Budeme sa tešiť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.