Možno poznáte klasické recepty na plnené papriky s rajskou omáčkou a ryžou.
My pre vás máme oveľa nápaditejšie recepty nielen od nás z Čiech, ale aj zo zahraničia!
Inšpirujte sa paprikovými dobrotami a pustite sa do varenia.
Rýchle papriky plnené mletým mäsom
Tento recept pochádza z Grécka a je nesmierne jednoduchý. Vyskúšajte ho!
Ingrediencie
- 4 papriky
- 1–2 polievkové lyžice olivového oleja
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 100 g jarnej cibuľky
- 2 veľké strúčiky cesnaku (prelisovať)
- 125 ml červeného vína alebo hovädzieho mäsa
- 2 lyžice paradajkového pyré
- 340 g sušených paradajok
- 1 čajová lyžička oregana
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- 50 g strúhaného syra, napríklad zmesi parmezánu a čedaru alebo fety
- miešaný šalát na podávanie (voliteľne)
- chrumkavý chlieb na podávanie (voliteľne)
Postup
- Očistite papriky. Odrežte vrchnú časť a vydlabajte vnútro. Papriky by mali v pekáči stáť. Preto, ak je to nutné, ich môžete zrezať aj v spodnej časti.
- Aby papriky zmäkli, vložte ich na 5 minút do vriacej vody. Potom ich vyberte a odložte bokom.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Na veľkej panvici rozohrejte olej a opražte na ňom mleté mäso. Smažte aspoň 5 minút, kým mäso nezhnedne.
- Pridajte odrezky papriky, ktoré vám ostali, jarnú cibuľku, cesnak a restujte ďalšie 1–2 minúty.
- Pridajte červené víno alebo vývar a nechajte 1 minútu bublať.
- Vmiešajte paradajkový pretlak, sušené paradajky (nakrájané nadrobno), paradajkové pyré, oregano, papriku a škoricu. Premiešajte a pokračujte v tepelnej úprave ďalších 7 minút.
- Papriky postavte do vymasteného pekáča a mäsovou zmesou ich naplňte. Každú papriku následne posypte syrom.
- Pečte 20 minút, kým nezačne syr zlátnuť.
- Podávajte s miešaným šalátom a trochou chrumkavého chleba.

Nakladané papriky s kapustou
Ak ste fanúšik nakladaných delikates, občas nemáte čas na varenie a potrebujete po niečom rýchlo siahnuť, nakladané papriky plnené kapustou budú to pravé.
Ingrediencie
Nálev:
- 2 dl octu
- 1 čajová lyžička korenia
- 1 bobkový list
- 2 čajové lyžičky cukru
- 2 čajové lyžičky horčičného semienka
- 1 čajová lyžička soli
Postup
- Kapustu nastrúhajte na strednej veľkosti strúhadla. Vložte ho do väčšej nádoby, posoľte a nechajte zhruba 1–2 hodiny odležať, aby zvláčnilo.
- Papriky, ktoré ste starostlivo umyli, naplňte odležanou kapustou.
- Papriky vložte do zaváracích pohárov, zalejte nálevom a sterilizujte.
- Nakladané papriky plnené kapustou sú hotové!

Poctivá paradajka s plnenými paprikami
Tento recept je trošku netradičný. Ryža je totiž obsiahnutá už priamo v paprikách.
Pochutnajte si na tomto výbornom, rýchlom a jednoduchom jedle.
Ingrediencie
Papriky:
- 450 g hovädzieho mäsa
- ½ šálky dlhozrnnej bielej ryže (nevarené)
- 1 šálka vody
- 6 zelených paprík
- 1 plechovka krájaných paradajok
- 1 polievková lyžica worcestrovej omáčky
- ¼ čajovej lyžičky sušeného cesnaku
- ¼ čajovej lyžičky sušenej cibule
- soľ
- korenie
Omáčka:
- tymián a bazalka na dochutenie
- 1 bobkový list
- 10 ks celého korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 1 cibuľa
- 25 g masla
- 1 paradajkový pretlak
- cukor (na dochutenie)
- ½ citróna
- 1 plechovka krájaných paradajok
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a dajte variť ryžu, približne na 20 minút, do osolenej vody.
- Na panvici opražte hovädzie mäso. Vymažte, kým mäso nezačne hnednúť.
- Papriky umyte a ich vrcholky odrežte. Odstráňte z ich stredu semená a všetky membrány.
- Papriky vložte do panvice nastojato. Pokiaľ by vám papriky nechceli v pekáči stáť, je možné odrezať aj spodnú časť.
- V miske zmiešajte uvarenú ryžu, opečené hovädzie mäso, paradajky z 1 plechovky, worcestrovú omáčku, cibuľu, cesnak a soľ s korením.
- Touto zmesi naplňte každú papriku v pekáči, ktorý je vymastený olejom, aby sa papriky neprichytili ku dnu.
- Vložte do rúry a pečte asi 1 hodinu, kým papriky nezmäknú.
- Zatiaľ čo sa papriky pečú, pripravte si omáčku.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a na rozpustenom masle ju opražíme do sklovata.
- Pridajte pretlak s druhou plechovkou paradajok a premiešajte.
- Po chvíli všetko rozmixujte do hladka a pridajte všetko korenie.
- Prilejte asi 0,5 l vývaru a dochuťte soľou a korením.
- Varte asi 10 minút. Ak je to nutné, pridajte múku na zahustenie.
- Výslednú omáčku oslaďte podľa vlastnej chuti a pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy pre kyslejšiu chuť.
- Akonáhle je paradajková omáčka s plnenými paprikami hotová, môžete ihneď podávať.

Zapečené papriky plnené zemiakmi
Ste milovníkom zemiakov? Potom si ich skúste pripraviť trochu inak.
Ingrediencie
Kaša:
- 500 g zemiakov
- 50 g masla
- 150 ml mlieka
- soľ
Papriky:
- 450 g mletého mäsa (mix hovädzieho a bravčového)
- 1 cibuľa
- 4 zelené alebo červené papriky
- 1 šálka strúhaného syra čedar
- soľ
- korenie
- 1 pretlak
Postup
- Rozohrejte rúru na 180 °C.
- Zatiaľ čo sa rúra rozohrieva, oškrabte zemiaky, nakrájajte ich na menšie kúsky (aby sa rýchlejšie uvarili) a dajte variť, na 20–25 minút, do osolenej vody.
- Teraz máte čas pripraviť si papriky.
- Papriky umyte, odrežte z nich vrchnú časť a vyberte semienka z vnútornej časti. Odložte bokom.
- Nadrobno nakrájanú cibuľku opražte na panvici a pridajte k nej mäso. Mäso osoľte, okoreňte a pridajte k nemu pretlak. Vymažte, kým nie je mäso hotové.
- Zlejte vodu z uvarených zemiakov. K teplým zemiakom pridajte maslo, mlieko a vytvorte kašu. Dochuťte soľou.
- Hotovou mäsovou zmesou a zemiakovou kašou striedavo naplňte papriky. Na záver papriky posypte čedarom a vložte do vymastenej zapekacej misy alebo ich dajte na plech, vyložený papierom na pečenie.
- Dajte piecť na 30–45 minút. Strážte, aby papriky zmäkli, ale nespálili sa.
- Hotové zapečené plnené papriky môžete podávať s osmaženým toustom.

Objavte podobné tipy
Plnené paprikové struky po maďarsku
Vychutnajte si pravý maďarský recept, ktorý je hotový za pár minút.
Ingrediencie
- 4 papriky (viacfarebné)
- 1 malá cibuľa (jemne nasekaná)
- 250 g mletého bravčového mäsa
- ½ šálky ryže (opláchnutá a predvarená)
- 1 veľké vajcia (rozšľahané)
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1 čajová lyžička soli
- ½ čajovej lyžičky čierneho korenia
- 1 strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- 2 plechovky krájaných paradajok (nutné rozmixovať)
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 kyslá smotana (voliteľne)
Postup
- Papriky umyte, vnútornú stranu vydlabte a ochuťte soľou a korením. Vršky paprík, ktoré ste odrezali, nasekajte nadrobno a vložte do misy.
- Do rovnakej misy pridajte nasekanú cibuľu, mäso, predvarenú ryžu, vajcia, papriku, soľ, korenie a cesnak. Dobre premiešajte.
- Papriky touto zmesou naplňte, ale nie do plna. Od vrcholu papriky nechajte asi centimeter voľného priestoru.
- Ak ste naplnili všetky papriky a zostala vám nejaká mäsová zmes, vytvorte z nej mäsové guličky.
- Naplnené papriky, aj s prípadnými mäsovými guľami, umiestnite do pekáča alebo na plech, vyložený papierom na pečenie.
- Paradajky rozmixujte, ochuťte cukrom a rozmixujte. Touto omáčkou polejte každú papriku.
- Papriky pečte v rúre, rozohriatej na 180 ° C, asi 1 hodinu.
- Papriky môžete podávať s kyslou smotanou alebo chrumkavým bielym či ražným chlebom.
- Ak urobíte viac porcií, môžete papriky tiež zmraziť a uchovať ich inokedy.

Vegetariánskej papriky plnené syrom Cottage
Tieto papriky sú super rýchle, a navyše ich nemusíte upravovať tepelne.
Pochutnajte si na osviežujúcom recepte, ktorý vám urobí radosť hlavne v sparnom lete.
Ingrediencie
- 1 žltá paprika, 1 červená paprika, 1 zelená paprika
- 200 g syra Cottage
- ½ uhorky
- 2 polievkové lyžice konzervovanej kukurice
- soľ
- 1 čajová lyžička mletej papriky
Postup
- Papriky opláchnite, rozkrojte ich na polovicu a vydlabte vnútornú časť.
- Opláchnite aj uhorku a nakrájajte ju na drobné kocky.
- Syr Cottage s uhorkou a kukuricou premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Touto zmesou naplňte papriky a podávajte ozdobené bylinkami podľa vlastného výberu.
- Teraz už len stačí, aby ste si na svojich plnených paprikách bez mäsa pochutnali.

Slovenské plnené papriky s rajskou
V čom sa tieto papriky líšia od tých českých?
Slovenské papriky sa nepečú, ale dusí sa v paradajkovej omáčke, ktorá zachováva ich šťavnatosť.
Ingrediencie
Papriky:
- 200 g ryže (1 šálka)
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 malá cibuľa
- 1 čajová lyžička soli
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička majoránky
- 1 vajce
- 8 pozdĺžnych paprík
Paradajková omáčka:
- 2 polievkové lyžice sadla (môžete zvoliť aj iný tuk)
- 4 polievkové lyžice múky (pri bezlepkovej alternatíve môžete použiť kukuričný škrob)
- 500 g paradajkového pyré (2 šálky)
- 1 bobkový list
- 1 čajová lyžička soli
- 2 čajové lyžičky vegety
Postup
- Dajte variť ryžu.
- Než bude ryža hotová a trochu vychladne, nakrájajte cibuľu nadrobno a vmiešajte ju do mletého mäsa. Pridajte soľ, korenie, majorán a vajcia.
- Do mäsovej zmesi pridajte vychladenú ryžu a premiešajte.
- Touto mäsovou zmesou naplňte očistené papriky. Zo zvyšnej zmesi môžete vytvoriť mäsové gule.
- Keď sú papriky hotové, pripravte si paradajkovú omáčku.
- Do hrnca dajte tuk a posypte ho múkou. Akonáhle múka začne zlátnuť, pridajte paradajkový pretlak, soľ a bobkový list. Prisypte aj vegetu.
- Do takto pripravenej omáčky vložte papriky. Môžete ich omáčkou tiež poliať po povrchu. Priklopte vekom a, na miernom ohni, duste 40 minút.
- Papriky s omáčkou občas premiešajte, aby sa vám neprichytili ku dnu.
- Papriky podávajte len tak, alebo s pečivom, cestovinami či knedľou.

Zaujíma vás, čo zvedú domáce konvektomaty ? Pozrite sa, ako sme ich ohodnotili a aký prínos pre zdravie má jedlo v nich pripravované.
Prečo jesť papriky?
Papriky majú nízky obsah kalórií a sú nabité živinami.
Sú vynikajúcim zdrojom vitamínov A a C, draslíka, kyseliny listovej a vlákniny.
Farba paprík je spôsobená dobou, kedy sú papriky zberané. Zelené papriky sa zbierajú skôr, preto nemajú šancu sfarbiť sa do žlta, oranžova a následne do červena.
V porovnaní so zelenými paprikami, majú červené papriky takmer 11x viac beta-karoténu a 1,5x viac vitamínu C.
Pomáhajú papriky s chudnutím?
Ak ste počuli, že majú papriky výrazný účinok na znižovanie váhy, berte toto oznámenie s rezervou.
Papriky obsahujú kapsaicín. Bolo preukázané, že táto látka sa nachádza v pálivých paprikách a podporuje funkciu metabolizmu a potláča chuť do jedla.
Výskumy ukazujú, že kapsaicín ovplyvňuje metabolizmus hlavne zvýšením telesnej teploty, ktorá spôsobí väčšiu spotrebu energie, ktorú telo berie z tukov. Na základe toho sú tuky viac spaľované a vy chudnete.
V priebehu času vám teda môže tento efekt poskytnúť istú výhodu pri chudnutí, ale nie nijak výrazne.