Viete, že špargľa patrí k jarnej zelenine?
Súčasne je to zelenina pochúťková, z ktorej môžeme pripraviť množstvo chutných a zaujímavých pokrmov.
Nechajte sa inšpirovať našimi receptami so špargľou!
Špargľový krém
Chcete uvariť naozaj delikátnu krémovú polievku? Potom zvoľte špargľový krém so smotanou a bielym vínom.
INGREDIENCIA
- 600 g bielej špargle
- 1 cibuľa
- 1 dl bieleho vína
- 1 téglik sladkej smotany
- 30 g masla
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ
- korenie
POSTUP
- Špargľu si musíme pripraviť tým, že ju olúpeme.
- V hrnci na masle orestujeme nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájanú špargľu.
- Osolíme a okoreníme a prilejeme biele víno.
- Uvedieme do varu a pridáme asi pol litra horúcej vody.
- Všetko varíme tak dlho, až je špargľa mäkká. Stačí asi 9 minút.
- Potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkého krému.
- Pridáme smotanu a môžeme ochutiť citrónom.

Špargľa s holandskou omáčkou
INGREDIENCIA
- asi 20 výhonkov špargle – biely alebo zelený
- 3 žĺtky
- 50 ml vývaru
- 50 ml bieleho vína
- biele korenie
- soľ
- 100 g masla
POSTUP
- Prepustíme maslo.
- Špargľu očistíme a zlúpneme a odrežeme drevnaté končeky.
- Žĺtky rozmiešame vo vodnom kúpeli s bielym vínom a vývarom.
- Ochutíme soľou a korením.
- Všetko šľaháme až do zhustnutia.
- Potom zašľaháme prepustené maslo.
- Uvaríme špargľu a na tanieriku ju polievame omáčkou.
- Podávame s bielym toastom.

Grilovaná špargľa
Tento recept vás presvedčí, že aj grilovaná špargľa skvele chutí.
INGREDIENCIA
- 20 výhonkov zelenej špargle
- plátky anglickej slaniny
- olivový olej
- cesnak
- sójová omáčka
POSTUP
- Špargľu opláchneme.
- V miske si zmiešame olej, rozotrený cesnak, sójovú omáčku a vzniknutou zmesou potrieme výhonky špargle.
- Necháme marinovať aspoň hodinu.
- Potom jednotlivé výhonky špargle obalíme v plátku anglickej slaniny a dáme na gril.
- Grilujeme asi 5 minút, pri grilovaní otáčame špargľou zo všetkých strán.

Objavte podobné tipy
Šalát so špargľou
Nebojte sa špargľu použiť aj do zeleninového šalátu.
INGREDIENCIA
- 500 g špargle
- 250 g rajských jabĺk
- 2 vajcia
- 1 téglik bieleho jogurtu
- 1 téglik sladkej smotany na šľahanie
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- mleté korenie
POSTUP
- Vajcia uvaríme natvrdo.
- Špargľu uvaríme v osolenej vode domäkka.
- Pripravíme si paradajky, ktoré nakrájame na kúsky a dáme do misky.
- Pokrájame aj uvarené vajcia a špargľu.
- Zeleninu zalejeme jogurtom, ktorý sme zmiešali so sladkou smotanou.
- Osolíme a okoreníme.
- Dobre premiešame a dáme do chladu, aby sa šalát vychladil.

zdroj: cookingwithcarlee.com
Špargľové rizoto
Keď doplníme špargľu dusenou ryžou, získame báječné rizoto, ktoré bude výborne chutiť s parmezánom.
INGREDIENCIA:
- asi 300 g špargle
- 1 cibuľa
- lyžice masla
- 2 lyžice oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice vňate petržlenu
- 300 g ryže
- 100 ml bieleho vína
- 100 g parmezánu
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
POSTUP:
- Najprv si pripravíme ryžu. V hrnci orestujeme na oleji nakrájanú cibuľu a rozotrený cesnak, do ktorej pridáme ryžu.
- Prilejeme víno a vodu a dusíme asi 15 minút.
- Potom k ryži pridáme nakrájanú špargľu a ďalej dusíme do zmäknutia ryže aj špargle.
- Rizoto podávame sypané zeleným petržlenom a strúhaným parmezánom.

Tip: Na prípravu špargľového rizota využite hlbšiu panvicu s pokrievkou . Páčila by sa vám nejaká z našej recenzie?
Špargľová omáčka
K cestovinám sa výborne špargľová omáčka, ktorú rozriedime mliekom.
INGREDIENCIA
- 500 g špargle
- 1 cibuľa
- soľ
- mlieko
- polohrubá múka
- mleté korenie
- olej
POSTUP
- Špargľu uvaríme v osolenej vode a nakrájame na malé kúsky.
- V hrnci na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme kúsky špargle.
- Osolíme a okoreníme.
- Zalejeme mliekom, zahustíme múkou a povaríme.
- Podávame s cestovinami.

Ako upraviť špargľu pred varením?
Aby nám špargľa naozaj zachutila, musíme ju vedieť pripraviť. Špargľa vyžaduje tepelnú úpravu varením.
Pred varením ho očistíme, odkrojíme spodnú, spravidla drevnatú časť a necháme len kratšiu časť od hlavičky, tj asi 8-10 cm.
Hlavičky sú na špargle najcennejšie, preto špargľu tenko lúpeme od hlavičiek dole. Po zlúpnutí ho opláchneme studenou vodou.
Umytú špargľu potom zviažeme lykom alebo niťou do malých snopčekov alebo otýpok, a to asi po 10-15 kúskoch.
Takto pripravenú špargľu vkladáme do vriacej osolenej vody a varíme 15-20 minút do zmäknutia. Potom už ho pripravujeme rôznymi spôsobmi.
Chutili vám naše recepty so špargľou? Skúste aj ďalšie, ako napríklad špargľovú polievku či špargľové rizoto .
Špargľa a jeho charakteristika
Málokto vie, že kuchynská špargľa je veľmi blízko príbuzná s všeobecne známym izbovým kvetom a doplnkom viazaných kytíc, ktorému sa bežne hovorí asparágus. Na kuchynské použitie však boli vypestované špeciálne odrody.
Zo špargle sa používajú mladé dužinaté výhonky, a to buď vybielené, alebo zelené. Biele výhonky sa v kuchyni považujú za cennejšie, ale pravda je taká, že zelené výhonky obsahujú viac vitamínu C. Celkovo špargľa obsahuje menšie množstvo vitamínu C, minerálnych látok, cukrov a bielkovín. Obsah výživných látok je veľmi nízky, preto sa ideálne hodí pre diéty zamerané na zníženie váhy.
Nezanedbateľné nie sú ani jeho liečivé vlastnosti, pretože upravuje hodnoty krvného tlaku, podporuje kardiovaskulárny systém a prospieva obličkám. Všeobecne priaznivý účinok má na zníženie pocitu únavy a povzbudenia organizmu.