Z tuniaka, šprotov, sardiniek. Rybičkovú nátierku môžete pripraviť rôznymi spôsobmi.
Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na nátierky z údenej makrely.
Všetky sú chutné, výživné a zdravé.
Môžete ich pripraviť na večeru, deťom na desiatu, ale hodí sa aj na posedenie s priateľmi.
Vyskúšajte ich ešte dnes!
Najlepšia nátierka z údenej makrely
Neviete, čo netradičného pripraviť na rodinnú oslavu či večierok? Vyskúšajte túto lahodnú nátierku!
Ingrediencie:
- 250 g údené makrely
- 180 g smotanového syra typu Philadelphia
- 2 PL chrenové pasty alebo krému
- 1 PL kaparov
- čerstvá šťava z jedného citróna
- čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Údenú makrelu zbavte kostí a kože.
- Kúsky makrely vložte spoločne so smotanovým syrom, chrenom, kaparmi a čerstvou pažítkou či kôprom do kuchynského robota a krátko spracujte.
- Pridajte citrónovú šťavu, zamiešajte a ochutnajte.
- V prípade potreby dochuťte soľou, čiernym korením alebo pridajte viac citrónovej šťavy.
- Pred podávaním dajte nátierku z údenej makrely vychladiť do chladničky.
Túto nátierku môžete podávať nielen na pečive, ale aj s rozmanitými slanými krekermi.

Rybia nátierka s údenou makrelou a tvarohom
Spojenie makrely, tvarohu a kyslej smotany s chrenom a jarnou cibuľkou robí z tejto nátierky naozaj skvelý gurmánsky zážitok.
Ingrediencie:
- 250 g údené makrely
- 100 g tvarohu
- 50 g kyslej smotany
- 4 PL chrenové pasty alebo krému
- zväzok jarnej cibuľky
- soľ, korenie podľa chuti
- kúsky rozmanitej surovej zeleniny na podávanie (mrkva, uhorka, karfiol, paprika)
Postup:
- Kúsky vykostené a koža zbavené makrely vložte do misky.
- Pridajte tvaroh a kyslú smotanu a vidličkou do seba zapracujte.
- Vmiešajte chrenovú pastu a nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte štipku soli či korenia.
Táto nátierka z údenej makrely chutí znamenite najmä s najrôznejšou surovou zeleninou. Servírujte ju napríklad s paprikou, mrkvou, paradajkami, karfiolom či brokolicou.

Nátierka z údenej makrely s najrôznejšími tyčinkami, krekry či praclíky sa skvele hodí na oslavy a večierky. Inšpirujte sa našimi receptami na slané pečivo !
Jemné makrelové piate
Veľmi jednoduchý recept, ktorý si ale vďaka jeho lahodnej chuti určite zamilujete.
Ingrediencie:
- 150 g údené makrely
- 100 g smotanového syra typu Philadelphia
- čerstvá šťava z jedného citróna
- soľ, korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať, cherry paradajky, plátky citróna na ozdobu
Postup:
- Údenú makrelu zbavte kostí a kože.
- Spoločne so smotanovým syrom a citrónovou šťavou ju vložte do kuchynského robota.
- Rozmixujte dohladka.
- Dochuťte pomocou korenia.
- Dajte na približne 20 minút vychladiť do chladničky.
- Podávajte natretú na čerstvom pečive a ozdobenú cherry paradajkami, petržlenovou vňaťou a plátkami citróna.
Táto nátierka s údenou makrelou môže byť skvelou a zdravou desiatou aj večerou.

Recepty na nátierky z údenej makrely nie sú jediným spôsobom, ako môžete túto rybu využiť. Pridať ju môžete aj do rozmanitých rybích šalátov !
Objavte podobné tipy
Chutná nátierka z údenej makrely s majonézou
Bohatá nátierka, ktorá sa od ostatných receptov odlišuje niektorými netradičnými ingredienciami, ako sú sterilizované uhorky či worcestrová omáčka.
Ingrediencie:
- 200 g údené makrely
- 200 g smotanového syra typu Philadelphia
- 1/4 šálky majonézy
- 4 sterilizované uhorky
- 1 PL kaparov
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 čajové lyžičky chrenovej pasty alebo krému
- 2 čajová lyžičky worcestrovej omáčky
- pažítka
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Vyšľahajte dohladka smotanový syr s majonézou.
- Pridajte nakrájané uhorky, nasekanú pažítku, kapary, chren, citrónovú šťavu a worcestrovú omáčku.
- Dôkladne premiešajte.
- Údenú makrelu zbavte kostí a kože a kúsky mäsa postupne primiešajte do zmesi.
- Dochuťte pomocou korenia a soli.

Výživná makrelovo-chrenová nátierka
Kombinácia údenej makrely, chrenu, kyslej smotany, korenia a byliniek je dokonalým spojením mnohých rozmanitých chutí. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.
Ingrediencie:
- 150 g údené makrely
- 2 PL kyslej smotany
- 1 čajová lyžička chrenovej pasty či krému
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
- čerstvá šťava z 1/2 citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- V kuchynskom robote spracujte kúsky vykostené a kože zbavené makrely, kyslú smotanu, chrenovú pastu a citrónovú šťavu.
- Prípadne je možné všetky ingrediencie spracovať a zmiešať tiež v miske za pomoci vidličky.
- Do vzniknutej zmesi prideľte petržlenovú vňať a premiešajte.
- Na záver dochuťte soľou s korením, prípadne pridajte viac citrónovej šťavy.
Nátierku podávajte namazanú na čerstvom pečive.

Skvelé nátierky sa dajú pripraviť nielen z makrely, ale aj z lososa. Vyskúšajte naše lahodné lososové nátierky na mnoho spôsobov!
Zdravá nátierka s makrelou a chrenom
Čerstvý chren dodá tejto nátierke šmrnc aj veľa zdraviu prospešných látok. Kôpor môžete v prípade potreby nahradiť petržlenovou vňaťou.
Ingrediencie:
- 180 g údené makrely
- 60 g smotanového syra typu Philadelphia
- 60 g kyslej smotany
- 1 PL čerstvého strúhaného chrenu
- 1 PL nasekaného kôpru
- čerstvá citrónová šťava z 1/2 citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Údenú makrelu vykostite a stiahnite z kože.
- Vložte všetky ingrediencie naraz do kuchynského robota, teda kúsky makrely, strúhaný chren, smotanový syr, kyslú smotanu, kôpor a citrónovú šťavu.
- Spracujte do hladkého pyré.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
- Nátierku pred podávaním vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
Túto lahodnú nátierku z makrely servírujte najlepšie na opečených plátkoch pečiva.

Makrela nie je jediná ryba, že ktoré možno pripraviť chutné nátierky. Inšpirujte sa našimi nátierkami z tuniaka .
Rýchla nátierka zo zaúdenej makrely
Jednoduchá a zdravá nátierka, z ktorej si ľahko pripravíte ľahký obed do práce v podobe sendviča.
Ingrediencie:
- 250 g údené makrely
- 4 PL bieleho jogurtu gréckeho typu
- 2 PL čerstvé nasekané pažítky
- čerstvá šťava z jedného citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Z makrely odstráňte kožu a kosti a mäso vložte do kuchynského robota spolu s jogurtom.
- Pridajte citrónovú šťavu a rozmixujte na podoby hladkého pyré.
- Pridajte nasekanú pažítku, soľ a korenie.

Recepty na nátierku z údenej makrely sa výborne snúbia predovšetkým s čerstvým pečivom. Upečte si k nej naše chrumkavé domáce bagety !
Prečo zaradiť makrelu do svojho jedálnička?
Odborníci na zdravú výživu vo všeobecnosti odporúčajú konzumáciu rýb aspoň dvakrát týždenne. Okrem obľúbeného lososa či tuniaka môžete svojmu telu dodať zdravé omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny aj minerály aj prostredníctvom makrely.
Z vitamínov je bohatá predovšetkým na vitamín B12 a B3, z minerálnych látok obsahuje napríklad selén, jód alebo fosfor. Táto dravá ryba dorastá väčšinou do dĺžky okolo 40 cm a jedným z vyhlásených spôsobov jej spracovania je údenie.
Ako údenú makrelu konzumovať?
Rozmanité recepty na nátierky z údenej makrely sú jedným z najjednoduchších spôsobov, ako túto pochúťku do svojho jedálnička zaradiť.
Okrem toho môžete kúsky údené makrely pridať tiež do rozmanitých zeleninových šalátov, dá sa v šalátoch ľahko nahradiť napríklad kuracie mäso. Výborne ale chutí aj s cestovinami či len tak s čerstvým pečivom.