7 skvelých receptov na nátierky s údenou makrelou, ktoré je radosť ochutnať!

Z tuniaka, šprotov, sardiniek. Rybičkovú nátierku môžete pripraviť rôznymi spôsobmi.

Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na nátierky z údenej makrely.

Všetky sú chutné, výživné a zdravé.

Môžete ich pripraviť na večeru, deťom na desiatu, ale hodí sa aj na posedenie s priateľmi.

Vyskúšajte ich ešte dnes!

Najlepšia nátierka z údenej makrely

Neviete, čo netradičného pripraviť na rodinnú oslavu či večierok? Vyskúšajte túto lahodnú nátierku!

Ingrediencie:

  • 250 g údené makrely
  • 180 g smotanového syra typu Philadelphia
  • 2 PL chrenové pasty alebo krému
  • 1 PL kaparov
  • čerstvá šťava z jedného citróna
  • čerstvá petržlenová vňať alebo kôpor
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Údenú makrelu zbavte kostí a kože.
  2. Kúsky makrely vložte spoločne so smotanovým syrom, chrenom, kaparmi a čerstvou pažítkou či kôprom do kuchynského robota a krátko spracujte.
  3. Pridajte citrónovú šťavu, zamiešajte a ochutnajte.
  4. V prípade potreby dochuťte soľou, čiernym korením alebo pridajte viac citrónovej šťavy.
  5. Pred podávaním dajte nátierku z údenej makrely vychladiť do chladničky.

Túto nátierku môžete podávať nielen na pečive, ale aj s rozmanitými slanými krekermi.

Miska so zmesou údenej makrely, smotanového syra a chrenu s plátkami opečeného pečiva.
zdroj: deliciousmagazine.co.uk.

Rybia nátierka s údenou makrelou a tvarohom

Spojenie makrely, tvarohu a kyslej smotany s chrenom a jarnou cibuľkou robí z tejto nátierky naozaj skvelý gurmánsky zážitok.

Ingrediencie:

  • 250 g údené makrely
  • 100 g tvarohu
  • 50 g kyslej smotany
  • 4 PL chrenové pasty alebo krému
  • zväzok jarnej cibuľky
  • soľ, korenie podľa chuti
  • kúsky rozmanitej surovej zeleniny na podávanie (mrkva, uhorka, karfiol, paprika)

Postup:

  1. Kúsky vykostené a koža zbavené makrely vložte do misky.
  2. Pridajte tvaroh a kyslú smotanu a vidličkou do seba zapracujte.
  3. Vmiešajte chrenovú pastu a nadrobno nakrájanú jarnú cibuľku.
  4. Ochutnajte av prípade potreby pridajte štipku soli či korenia.

Táto nátierka z údenej makrely chutí znamenite najmä s najrôznejšou surovou zeleninou. Servírujte ju napríklad s paprikou, mrkvou, paradajkami, karfiolom či brokolicou.

Miska s nátierkou pripravenou z tvarohu, kyslej smotany a údené makrely s kúskami zeleniny.
zdroj: bbcgoodfood.com

Nátierka z údenej makrely s najrôznejšími tyčinkami, krekry či praclíky sa skvele hodí na oslavy a večierky. Inšpirujte sa našimi receptami na slané pečivo !

Jemné makrelové piate

Veľmi jednoduchý recept, ktorý si ale vďaka jeho lahodnej chuti určite zamilujete.

Ingrediencie:

  • 150 g údené makrely
  • 100 g smotanového syra typu Philadelphia
  • čerstvá šťava z jedného citróna
  • soľ, korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať, cherry paradajky, plátky citróna na ozdobu

Postup:

  1. Údenú makrelu zbavte kostí a kože.
  2. Spoločne so smotanovým syrom a citrónovou šťavou ju vložte do kuchynského robota.
  3. Rozmixujte dohladka.
  4. Dochuťte pomocou korenia.
  5. Dajte na približne 20 minút vychladiť do chladničky.
  6. Podávajte natretú na čerstvom pečive a ozdobenú cherry paradajkami, petržlenovou vňaťou a plátkami citróna.

Táto nátierka s údenou makrelou môže byť skvelou a zdravou desiatou aj večerou.

Plátky chleba natreté nátierkou zo zaúdenej makrely.
zdroj: viva.co.nz

Recepty na nátierky z údenej makrely nie sú jediným spôsobom, ako môžete túto rybu využiť. Pridať ju môžete aj do rozmanitých rybích šalátov !

Chutná nátierka z údenej makrely s majonézou

Bohatá nátierka, ktorá sa od ostatných receptov odlišuje niektorými netradičnými ingredienciami, ako sú sterilizované uhorky či worcestrová omáčka.

Ingrediencie:

  • 200 g údené makrely
  • 200 g smotanového syra typu Philadelphia
  • 1/4 šálky majonézy
  • 4 sterilizované uhorky
  • 1 PL kaparov
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 čajové lyžičky chrenovej pasty alebo krému
  • 2 čajová lyžičky worcestrovej omáčky
  • pažítka
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Vyšľahajte dohladka smotanový syr s majonézou.
  2. Pridajte nakrájané uhorky, nasekanú pažítku, kapary, chren, citrónovú šťavu a worcestrovú omáčku.
  3. Dôkladne premiešajte.
  4. Údenú makrelu zbavte kostí a kože a kúsky mäsa postupne primiešajte do zmesi.
  5. Dochuťte pomocou korenia a soli.
Jednohubky natreté nátierkou z makrely a ozdobené kaviárom.
zdroj: recipeswinners.com

Výživná makrelovo-chrenová nátierka

Kombinácia údenej makrely, chrenu, kyslej smotany, korenia a byliniek je dokonalým spojením mnohých rozmanitých chutí. Natretá na krekry môže byť skvelým spestrením na domáce oslavy či večierky.

Ingrediencie:

  • 150 g údené makrely
  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 čajová lyžička chrenovej pasty či krému
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • čerstvá šťava z 1/2 citróna
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. V kuchynskom robote spracujte kúsky vykostené a kože zbavené makrely, kyslú smotanu, chrenovú pastu a citrónovú šťavu.
  2. Prípadne je možné všetky ingrediencie spracovať a zmiešať tiež v miske za pomoci vidličky.
  3. Do vzniknutej zmesi prideľte petržlenovú vňať a premiešajte.
  4. Na záver dochuťte soľou s korením, prípadne pridajte viac citrónovej šťavy.

Nátierku podávajte namazanú na čerstvom pečive.

Miska v tvare srdiečka s makrelovou nátierkou.
zdroj: therealmealdeal.com

Skvelé nátierky sa dajú pripraviť nielen z makrely, ale aj z lososa. Vyskúšajte naše lahodné lososové nátierky na mnoho spôsobov!

Zdravá nátierka s makrelou a chrenom

Čerstvý chren dodá tejto nátierke šmrnc aj veľa zdraviu prospešných látok. Kôpor môžete v prípade potreby nahradiť petržlenovou vňaťou.

Ingrediencie:

  • 180 g údené makrely
  • 60 g smotanového syra typu Philadelphia
  • 60 g kyslej smotany
  • 1 PL čerstvého strúhaného chrenu
  • 1 PL nasekaného kôpru
  • čerstvá citrónová šťava z 1/2 citróna
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Údenú makrelu vykostite a stiahnite z kože.
  2. Vložte všetky ingrediencie naraz do kuchynského robota, teda kúsky makrely, strúhaný chren, smotanový syr, kyslú smotanu, kôpor a citrónovú šťavu.
  3. Spracujte do hladkého pyré.
  4. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
  5. Nátierku pred podávaním vložte aspoň na 30 minút do chladničky.

Túto lahodnú nátierku z makrely servírujte najlepšie na opečených plátkoch pečiva.

Opečené plátky bieleho pečiva a nátierka zo zaúdenej makrely, syra a chrenu.
zdroj: feed-your-sole.com

Makrela nie je jediná ryba, že ktoré možno pripraviť chutné nátierky. Inšpirujte sa našimi nátierkami z tuniaka .

Rýchla nátierka zo zaúdenej makrely

Jednoduchá a zdravá nátierka, z ktorej si ľahko pripravíte ľahký obed do práce v podobe sendviča.

Ingrediencie:

  • 250 g údené makrely
  • 4 PL bieleho jogurtu gréckeho typu
  • 2 PL čerstvé nasekané pažítky
  • čerstvá šťava z jedného citróna
  • soľ, korenie podľa chuti

Postup:

  1. Z makrely odstráňte kožu a kosti a mäso vložte do kuchynského robota spolu s jogurtom.
  2. Pridajte citrónovú šťavu a rozmixujte na podoby hladkého pyré.
  3. Pridajte nasekanú pažítku, soľ a korenie.
Paštéta z údenej makrely na ovsených sušienkach ozdobená pažítkou a citrónom.
zdroj: realfood.tesco.com

Recepty na nátierku z údenej makrely sa výborne snúbia predovšetkým s čerstvým pečivom. Upečte si k nej naše chrumkavé domáce bagety !

Prečo zaradiť makrelu do svojho jedálnička?

Odborníci na zdravú výživu vo všeobecnosti odporúčajú konzumáciu rýb aspoň dvakrát týždenne. Okrem obľúbeného lososa či tuniaka môžete svojmu telu dodať zdravé omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny aj minerály aj prostredníctvom makrely.

Z vitamínov je bohatá predovšetkým na vitamín B12 a B3, z minerálnych látok obsahuje napríklad selén, jód alebo fosfor. Táto dravá ryba dorastá väčšinou do dĺžky okolo 40 cm a jedným z vyhlásených spôsobov jej spracovania je údenie.

Ako údenú makrelu konzumovať?

Rozmanité recepty na nátierky z údenej makrely sú jedným z najjednoduchších spôsobov, ako túto pochúťku do svojho jedálnička zaradiť.

Okrem toho môžete kúsky údené makrely pridať tiež do rozmanitých zeleninových šalátov, dá sa v šalátoch ľahko nahradiť napríklad kuracie mäso. Výborne ale chutí aj s cestovinami či len tak s čerstvým pečivom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.