Čakáte návštevu a chcete jej namiesto obľúbeného dezertu ponúknuť niečo iné?
Inšpirujte sa našimi receptami na slané pečivo!
Krekry, sušienky, tyčinky, praclíky, fantázii sa medze nekladú.
Ponúkajte ich s rozmanitými typmi syrov a údenín alebo ich podávajte s pestrou variantou dipov.
Uvidíte, že nielen návšteva bude nadšená!
Najlepšie slané pečivo k vínu
Večerné posedenie s pohárom vína je jedným zo spôsobov, ako príjemne zakončiť ťažký deň. Pripravte si k nemu aj niečo na chrumkanie!
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 šálky múky
- 1/2 šálky vody
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 čajová lyžička rozmarínu
- 1 a 1/2 PL olivového oleja
- hrubozrnná soľ na posypanie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- V miske zmiešajte múku, soľ, cukor, nasekaný rozmarín a dôkladne premiešajte.
- Pridajte vodu a olej.
- Vypracujte v cesto.
- Cesto rozvaľkajte na doske na približne pol centimetra vysoký obdĺžnik.
- Ten následne nožom či krájačom na pizzu nakrájajte na štvorčeky.
- Štvorčeky preložte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite vodou a posypte soľou.
- Pred vložením do rúry každý štvorček prepichnite vidličkou.
- Pečte približne 10-12 minút dozlatista.

Slané pečivo s nivou
Niva s čerstvým rožkom či žemľou je pre mnohých gurmánskym zážitkom sama o sebe. Tento recept originálnym spôsobom spája 2 v 1.
Ingrediencie:
- 500 g múky
- 200 g syra niva
- 30 g čerstvého droždia
- 150 g vody
- 100 g masla
- 8 g soli
- 1 vajce
Postup:
- V malej miske si pripravte kvások
- Na doske si z múky urobte kopček s jamkou uprostred, do ktorého následne pridajte najemno nastrúhanú nivu, soľ, rozpustené maslo, vodu a kvások.
- Všetko rukami dôkladne spracujte do podoby hladkého cesta.
- Následne nechajte cesto na doske prekryté utierkou približne 50 minút kysnúť.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na obdĺžnik približne jeden a pol centimetra vysoký.
- Z tohto obdĺžnika potom nožom vykrájate štvrťce, obdĺžniky, trojuholníky či ďalšie tvary.
- Tieto tvary umiestnite na papier na pečenie vyložený plech a nechajte ešte chvíľku kysnúť.
- Vložte do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte približne 20-25 minút dozlatista.

Domáce slané krekry so syrom
Rýchle, ľahké a chutné! Tak by šlo niekoľkými slovami charakterizovať túto pochúťku. Ak máte radi pikantnú chuť, pridajte do cesta čili či ďalšie korenie!
Ingrediencie:
- 170 g syra čedar
- 1/4 šálky masla
- 3/4 šálky múky
- 1 PL mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky vločiek z červeného korenia
Postup:
- Predhrejte si rúru na 175°C.
- V miske dôkladne zmiešajte nastrúhaný čedar, zmäknuté maslo, múku, soľ a vločky červeného korenia.
- Následne pridajte mlieko a vypracujte v cesto.
- Na doske toto cesto pomocou valčeka vytvarujte do tvaru obdĺžnika, približne pol centimetra vysokého.
- Pomocou noža či krájača na pizzu cesto narezajte na štvorčeky či ďalšie tvary.
- Každý kreker následne pomocou vidličky či ostrej špajle prepichnite.
- Krekry vložte na plech s papierom na pečenie a pečte približne 12-15 minút.

Chrumkavé praclíky nielen k pivu
Slané praclíky chutia skvele k pivu aj ďalším pochutinám. Upečte si ich sami doma. Správne vytvarovanie je len otázkou cviku!
Ingrediencie:
- 4 šálky múky
- 1 a 1/2 šálky teplej vody
- 2 čajové lyžičky suchého droždia
- 1 PL cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soli
- hrubozrnná soľ na posypanie
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200°C.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- V miske s teplou vodou dôkladne rozpustite droždie.
- Následne pridajte cukor, soľ a opäť dôkladne miešajte, kým sa jednotlivé ingrediencie nerozpustia.
- K zmesi postupne pridávajte múku.
- Vareškou, rukami či pomocou hnetača vypracujte hladké nelepivé cesto. V prípade potreby pridajte viac múky.
- Nechajte cesto aspoň 40 minút kysnúť.
- Následne cesto z misy premiestnite na pomúčenú dosku, ešte chvíľku ho prehneťte a následne ho za pomoci noža rozdeľte na 6-8 rovnako veľkých kúskov. Závisí, aké veľké praclíky chcete mať.
- Z jednotlivých kúskov cesta vyvaľkajte valčeky, aspoň 40 centimetrov dlhé. Opäť záleží, akým veľkým praclíkom dávate prednosť.
- Následne z valčekov vytvarujte jednotlivé praclíky, položte ich na plech a nechajte ešte aspoň 10 minút kysnúť.
- Povrch praclíkov potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubozrnnou soľou.
- Vložte do predhriatej rúry av závislosti od veľkosti a hrúbky praclíkov pečte približne 20-25 minút dozlatista.

Pred potretím vajíčkom a vložením do rúry môžeme praclíky takzvane lúhovať. Stačí praclík po vykysnutí na 20-30 sekúnd ponoriť do litra vriacej vody, v ktorej ste rozpustili tri polievkové lyžice jedlej sódy. Praclíky potom budú mať typickú tmavšiu farbu, ktorú poznáme od našich západných susedov.
Objavte podobné tipy
Slané sušienky s parmezánom
Zmes parmezánu a byliniek robí z týchto sušienok nielen chuťový, ale aj jedinečný aromatický zážitok. Zatvorte oči a budete si prepadať ako v slnečnom Taliansku.
Ingrediencie:
- 1 šálka múky
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
- 1/2 čajovej lyžičky oregana
- 1/4 čajovej lyžičky petržlenovej vňate
- 4 PL masla
- 1/4 šálky mlieka
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- V miske zmiešajte všetky suché ingrediencie, teda múku, parmezán, bylinky a korenie.
- Premiešajte a pridajte zmäknuté maslo a mlieko.
- Spracujte do podoby cesta, ručne alebo je možné použiť aj vhodný kuchynský robot.
- Následne cesto premiestnite na dosku, rozvaľkajte na obdĺžnik a pomocou noža či vykrajovačov na vianočné pečivo vykrájajte rôzne tvary.
- Slané sušienky následne premiestnite na plech s papierom na pečenie a pečte približne 15-20 minút dozlatista.
Vo vzduchotesnom obale vám toto slané pečivo ľahko vydrží tri a štyri dni.

Najrôznejšie slané pochúťky môžete pri konzumácii namáčať v rozmanitých omáčkach. Inšpirujte sa našimi receptami na obľúbené dipy !
Kysnuté slané rožky
Rožteky môžete na záver posypať nielen makom a sezamovým semienkom, ale aj semienkom ľanovým, slnečnicovým či tekvicovým. Záleží, ktorému z nich dávate prednosť!
Ingrediencie:
- 5 šálok múky
- 200 g taveného syra
- 1 šálka teplého mlieka
- 2 čajové lyžičky suchého droždia
- 1 PL cukru
- 2 PL oleja
- 2 žĺtky
- 1 bielok
- 1 čajová lyžička soli
- mak a sezamové semienka na posypanie
Postup:
- Z droždia, cukru a trochy mlieka vypracujte kvások. Nechajte 5 minút odstáť.
- V medziobdobí si v miske zmiešajte múku a soľ.
- Následne k nim pridajte kvások.
- Zľahka premiešajte a pridajte zvyšok mlieka, žĺtky, olej a nadrobno nakrájaný syr.
- Ručne vypracujte do podoby hladkého nelepivého cesta.
- Nechajte aspoň 20 minút vykysnúť.
- Následne cesto rozvaľkajte valčekom, pomocou noža rozrežte na trojuholníky, ktoré následne zrolujte do podoby rožku. Veľkosť a silu cesta zvoľte podľa toho, aké veľké rožteky chcete vytvoriť.
- Rožteky premiestnite na plech a nechajte ich ešte chvíľku vykysnúť.
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Na záver potrite rožky bielkom a posypte makom a sezamovým semienkom.
- Pečte v predhriatej rúre približne 20-25 minút dozlatista.

Tieto rožky môžeme pred zabalením taktiež naplniť, napríklad zmesou syra a byliniek. Inšpirujte sa našimi receptami na plnené slané pečivo !
Cesnakové uzlíky s bylinkami
Tajomstvo tejto slanej pochúťky je ukryté predovšetkým v jej cesnakovo-bylinkovom prelive.
Ingrediencie:
Na cesto
- 3 a 1/2 šálky múky
- 1 a 1/3 šálky teplej vody
- 2 čajové lyžičky suchého droždia
- 1 PL cukru
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného mletého cesnaku
- 3/4 čajovej lyžičky soli
Na potretie
- 5 PL masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička talianskych byliniek
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
- soľ
Postup:
- V miske si pripravte z droždia, cukru a trochy vody kvások. Nechajte 5 minút odpočívať.
- Následne ku kvásku pridajte olivový olej, soľ, cesnakový prášok a polovicu množstva múky.
- Premiešajte a potom pridajte aj zvyšok múky a vody.
- Následne ručne alebo pomocou hnetača spracujte do podoby hladkého cesta.
- Cesto potom preložte do inej olejom vymastenej misy, prekryte alobalom a nechajte približne 60 minút kysnúť na teplom mieste.
- Následne cesto vyklopte na dosku a pripravte si z neho šestnásť rovnako veľkých kúskov.
- Tie následne spracujte do podoby približne 30 centimetrov dlhých valčekov, z ktorých uviažte uzlíky.
- Uzlíky položte na plech s papierom na pečenie a nechajte ešte chvíľu odpočinúť.
- Medzitým si predhrejte rúru na 180 ° C a pripravte si cesnakový preliv.
- V hrnci rozpustite maslo, pridajte doň prelisované strúčiky cesnaku, talianske bylinky a soľ.
- Približne polovicou tejto zmesi potom uzly potrite a dajte na 20-25 minút piecť.
Po vybratí z rúry ešte teplé pečivo znova potrite zvyškom cesnakového masla a posypte parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Jednotlivé kroky prípravy môžete vidieť aj prostredníctvom videoreceptu!
Slané tyčinky s mozzarellou
Máte radi pizzu? V tom prípade vám určite budú chutiť aj tieto tyčinky!
Ingrediencie:
- 500 g kúpeného cesta na pizzu alebo domáceho cesta na pizzu
- 1 a 3/4 šálky mozzarelly
- 2 PL masla
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
Postup:
- Predhrejte si rúru na 220°C.
- Pizza cesto na papieri na pečenie rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika.
- V miske rozmiešajte rozpustené maslo, pretlačený cesnak a bazalku.
- Touto zmesou následne cesto pretrite.
- Posypte cesto nastrúhanou mozzarellou.
- Takto pripravené cesto nakrájajte nožom na jednotlivé tyčinky.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 10-15 minút dozlatista.

Slané pečivo nie je iba z lístkového cesta
Aj keď mnoho ľudí si pod pojmom slané pečivo predstavuje predovšetkým najrôznejšie tyčinky, slimáky a ďalšie tvary vyrobené z lístkového cesta, nie je to zďaleka pravda.
Slané pochúťky sa dajú rovnako dobre pripraviť aj z cesta kysnutého či cesta obohateného o rôzne typy syrov, jogurt či kyslú smotanu. Okrem nich sú neoddeliteľnou ingredienciou tohto typu pečiva aj najrôznejšie bylinky a korenie. Dá sa povedať, že fantázii sa medze nekladú. Záleží na tom, akým chutiam dávate prednosť.
Užitočné pomôcky na prípravu slaného pečiva
Príprava slaného pečiva nie je väčšinou vôbec nijako náročná. Okrem základných pomôcok, ako je misa, vareška, doska či valček, sa vám predovšetkým na krekry bude hodiť krájač na pizzu, ktorý zaručí vlnité okraje krekrov.
Okrem toho možno na rozmanité tvary, z cesta nekysnutého aj kysnutého, využiť tiež najrôznejšie vykrajovače, napríklad kolieska, srdiečka či hviezdičky, ktoré za iných okolností používate na vianočné pečivo. Ľahko a rýchlo tak vytvoríte slané sušienky najrôznejších tvarov.