Prečo sú recepty na čerešňové koláče také obľúbené? Sú totiž neskutočne hravé.
Kombinujú v sebe sladkosť, kyslosť, chrumkavosť, ale aj nadýchanosť, a to nás jednoducho baví!
Vyskúšajte ich všetky a nájdite si svojho favorita!
Čerešňový koláč s posýpkou
Koláč s čerešňami a posýpkou je kyslý, sladký a je dokonalou kombináciou krehkého cesta a jemnej náplne. Drobenka mu dodáva lahodnú, maslovú chrumkavosť.
Čo budeme potrebovať
Na koláč
- 1 kg vykôstkovaných čerešní
- 150 g kryštálového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 1 lístkové cesto
Na posýpku
- 6 lyžíc masla
- 60 g hnedého cukru
- 90 g hrubej múky
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička mletej škorice
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Ak sú vaše čerešne zamrznuté, uistite sa, že ich úplne rozmrazíte a zbavíte väčšiny tekutiny.
- Pridajte čerešne, cukor, kukuričný škrob a citrónovú šťavu do stredného hrnca.
- Varte na miernu teplotu za občasného miešania, kým sa kukuričný škrob a cukor nerozpustia a zmes nezhustne.
- Zložte z platne, vmiešajte vanilkový a mandľový extrakt a odstavte.
- Vyvaľkajte lístkové cesto.
- Vložte cesto do koláčovej formy a zatlačte ho do formy.
- Pripravte si posýpku. Rozpustite maslo. Do rozpusteného masla vmiešame hnedý cukor, múku, vanilkový extrakt a škoricu. Miešajte, kým sa nevytvoria mäkké omrvinky.
- Nalejte čerešňovú náplň do pripravenej krusty.
- Navrch nasypte posýpku.
- Pečte, kým omrvinka nezhnedne a náplň nebude bublať, 50 až 60 minút.
- Počas pečenia koláč kontrolujte, a pokiaľ povrch príliš zhnedne, prikryte ho alobalom na zostávajúcu dobu pečenia.
- Čerešňový koláč necháme 15 minút vychladnúť.
- Podávajte s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Čerešňový koláč s tvarohom a čokoládou
Domáci tvaroh navrchu sladké čokoládové krusty. Len pri pomyslení na to, sa vám musia zbiehať sliny!
Čo budeme potrebovať
Na koláč
- 24 čokoládových sušienok, ako sú Oreo
- ¼ lyžičky soli
- 6 lyžíc rozpusteného masla
Na tvaroh
- 400 g čerešní
- 120 g cukru
- 4 veľké žĺtky
- ¼ šálky kukuričného škrobu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice mäkkého masla
- 100 g tvarohu
Na ozdobu
- 400 g čerešní
- Šľahačka
- Rozpustená horká čokoláda
Postup
- Zahrejte rúru na 180 stupňov.
- Vymažte tortovú formu maslom.
- Sušienky vložíme do kuchynského robota a rozmixujeme na jemnú strúhanku.
- Počas mixovania pridávajte 6 polievkových lyžíc rozpusteného masla, kým sa nespoja.
- Nasypte rozmixované sušienky do koláčovej formy. Pomocou prstov rozprestrite omrvinky do jednej vrstvy a zatlačte, aby bola pevná.
- Krustu pečte 8 až 10 minút, alebo pokiaľ nebude stred lesklý. Dajte bokom, aby úplne vychladla.
- V kuchynskom robote rozmixujte čerešne a vysypte ich do hrnca.
- Pridajte cukor, žĺtky, kukuričný škrob, vanilkový extrakt a soľ a miešajte, aby sa všetko spojil.
- Zmes priveďte do varu na strednú teplotu a neustále miešajte.
- Keď sa zmes dostane do varu, zhustne, stiahnite hrniec z platne.
- Čerešňovú zmes preceďte do veľkej misy a zašľahajte 2 lyžice mäkkého masla a tvaroh.
- Teplú náplň opatrne nalejeme do krusty a uhladíme.
- Koláč presuňte do chladničky a nechajte stuhnúť, aspoň na 3 hodiny.
- Koláč ozdobte scedenými tmavými čerešňami, šľahačkou a rozpustenou čokoládou podľa chuti.
Upiekli ste snáď všetko možné a napriek tomu vám zostala hromada čerešní?
Inšpirujte sa našimi receptami a zavarte ich !

Objavte podobné tipy
Črepníkový koláč s čerešňami
Jednoduchá varianta receptu na čerešňový koláč, ktorý vďaka bezej vyzerá naozaj rozprávkovo.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukor krupica
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 125 g masla
- 3 lyžice kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1 vajce
Bezé
- čerešňová marmeláda na povrch koláča
- 200 g cukor krupice
- 4 bielky
- 2–3 lyžice zemiakového škrobu
- 1 lyžica octu
Postup
- Zmiešame sypké ingrediencie, teda múku, cukor, kakao a prášok do pečiva.
- Pridáme mlieko, maslo a vajcia a vytvoríme cesto.
- Hmotu nalejeme do vopred vymastenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 20 minút.
- Ďalej si pripravíme bazé. Vyšľaháme do pevnej peny bielky s cukrom a zemiakovým škrobom.
- Vrátime sa späť k cestu. Potrieme čerešňovou marmeládou (nešetrite s ňou, môžete namazať poriadnu vrstvu).
- Hore nanesieme bazé, ideálne pomocou cukrárskych pomôcok na zdobenie vytvoríme pusinky, ružičky alebo iné obľúbené tvary.
- Opäť vložíme do rúry, tentoraz s nižšou teplotou (150 ° C). Pečieme opäť asi 20 minút, kým povrch nezružovie.
- Necháme pomaly vychladnúť – pri rýchlom ochladení by mohla krusta popraskať.
Výborným variantom je aj mriežkový koláč. Voľba náplne záleží len na vás.
Viete čo je béza? Kde sa používa a ako najlepšie ho pripraviť? Prečítate si všetko podstatné o tomto kréme v našom článku !

Koláč z čerešní, mandlí a kokosu
Vychutnajte si tento lahodný recept na čerešňový koláč s chrumkavými mandľami a vôňou kokosu.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 400 g lístkového cesta
Na náplň
- 600 g čerešní
- ½ lyžičky mletej škorice
- Štipka soli
- 1 lyžička citrónovej šťavy
Na polevu
- 120 g kokosu
- 60 g nakrájaných mandlí
- 30 g cukru
- štipka soli
- 40 ml mlieka
- 1 lyžica rozpusteného masla
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- 1 vajce, rozšľahané
Postup
- Zahrejte rúru na 200 stupňov.
- Vložte lístkové cesto do koláčovej formy.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky prísady na náplň.
- Zmes potom navrstvite na cesto.
- Zakryte okraje alobalom, aby ste zabránili nadmernému zhnednutiu alebo spáleniu.
- Koláč pečieme 20 minút.
- Medzitým v strednej miske zmiešame všetky ingrediencie na polevu.
- Polevu rovnomerne rozotrieme na koláč a pokrčujeme v pečení ďalších 15 až 30 minút dlhšie, alebo pokiaľ krusta a poleva nezezlátnu, počas posledných 10 až 15 minút pečenia odstráňte alobal.
Skvele chutí aj k popoludňajšej káve ako z kaviarne. K tomu vám môžu pomôcť profesionálne kávovary Jura

Sú čerešne zdravé?
Všetky odrody čerešní sú vysoko výživné a plné vlákniny, vitamínov a minerálov.
Vitamín C je nevyhnutný na udržanie vášho imunitného systému a zdravia pokožky, zatiaľ čo draslík je potrebný na svalovú kontrakciu, nervovú funkciu, reguláciu krvného tlaku a mnoho ďalších telesných procesov.
Čerešne sú tiež dobrým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržovať váš tráviaci systém zdravý tým, že podporuje prospešné črevné baktérie a podporuje pravidelnosť čriev.
Vysoký obsah antioxidantov môže pomôcť v boji proti oxidatívnemu stresu, čo je stav, ktorý je spojený s mnohými chronickými ochoreniami a predčasným starnutím.
Bolo zistené, že čerešňová šťava a jej koncentrát urýchľuje regeneráciu svalov, znižuje bolesť svalov spôsobenú cvičením a zabraňujú strate sily u elitných športovcov, ako sú cyklisti a maratónski bežci.
Zvýšenie príjmu ovocia bohatého na živiny, ako sú čerešne, je chutný spôsob, ako chrániť svoje srdce.
Čerešne sú v tomto ohľade obzvlášť prospešné, pretože sú bohaté na živiny a zlúčeniny, o ktorých je známe, že podporujú zdravie srdca, vrátane draslíka a polyfenolových antioxidantov.
Konzumácia čerešní alebo pitie čerešňového džúsu môže pomôcť zlepšiť kvalitu vášho spánku.