Tieto výborné recepty na fašírky z kelu a mletého mäsa sú jasnou voľbou, keď hľadáte niečo chutné!

Tieto recepty na kelové fašírky s mletým mäsom vám nesmú utiecť.

Sú mäkké, nadýchané a úplne dokonalé.

Rozplynú sa vám na jazyku.

Pochutnajte si s nami!

Kapustové fašírky s mletým mäsom pečené v rúre

Ide o recept, ktorý pochádza z Ruska alebo Nemecka. Karbonátky z kelu sú veľmi populárne a obľúbené. Táto varianta je ešte o to špeciálnejšia, že je zabalená do lístkového cesta a placky vyzerajú ako hamburgery. Ale ak chcete ochutnať klasický hamburger plný mäsa , potom sa pozrite na naše recepty.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g kysnutého cesta
  • 2,5 kg mletého hovädzieho mäsa
  • 60 ml šálky vody
  • 1 veľký kel (nakrájaný)
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané)
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice masla

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Cesto rozdeľte na 6 dielov a vyvaľkajte z neho guličky. Dajte bokom.
  • Mleté hovädzie mäso rozdrobte do veľkého hrnca na strednú teplotu.
  • Varte a miešajte, kým rovnomerne nezhnedne. Vysušte tuk.
  • Pridajte vodu, kel, cibuľu a cesnak.
  • Varte na stredne miernu teplotu a podľa potreby miešajte, kým kel nezmäkne.
  • Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Prebytočnú tekutinu zlejte a dajte bokom.
  • Cesto vyvarujte do štvorca a do stredu umiestnite asi 180 g kelovej zmesi.
  • Cesto nad zmesou uzavrite.
  • Položte ho na plech so švom dole.
  • Pečte 15 až 18 minút v predhriatej rúre do zlatista.
  • Kapustové fašírky s mletým mäsom vyberte z rúry a potrite rozpusteným maslom.

Kysnuté cesto si môžete pripraviť podľa našich receptov.

Malé mäkké briošky plnené zmesou zo kelu a mletého mäsa.
Zdroj: savoryspin.com

Karbonátky z kelu z mletého hovädzieho mäsa

Tieto placky zo kelu a mletého mäsa vás svojou chuťou rozhodne nesklamú. Akonáhle sa do nich zahryznete spoznáte, aké mäkké a vláčne môžu byť. Skúste aj plnené kelové listy mletým mäsom alebo bulgurom, pozrite sa na náš web, aké ďalšie varianty si môžete vychutnať.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 vajce
  • 60 ml hustej smotany
  • 30 g feta
  • 210 g nakrájaného kelu
  • 85 g masla
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 15 g petržlenu
  • 2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte hovädzie mäso, vajcia a syr feta.
  • Pridajte do zmesi polovicu soli, polovicu čierneho korenia a polovicu petržlenovej vňate.
  • Kel nakrájajte.
  • Rozohrejte 2/3 masla na nepriľnavej panvici.
  • Kapustu varíme na masle 15 minút za častého miešania.
  • Potom ho odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec ho pridáme do mäsovej zmesi.
  • Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte rukami a vytvorte niekoľko placiek.
  • Na nepriľnavej panvici rozohrejte zvyšné maslo a olivový olej.
  • Burgery varte pri strednej teplote 6 minút, potom ich otočte a opekajte ďalších 6 minút z druhej strany.
  • Zmiešajte hustú smotanu s paradajkovým pretlakom, zvyšnou petržlenovou vňaťou, čiernym korením a soľou.
  • Na posledné 2–3 minúty varenia pridajte smotanu do panvice s kelovými fašírkami.
Mleté mäso zmiešané so kelom a mrkvou, pred samotným vyprážaním.
Zdroj: sweetandsavory.co

Hamburger s fašírkou z mletého mäsa a kelu

V tomto Ázii inšpirovanom pokrme si naozaj pochutnáte. Jedlo dopĺňa jedinečný zemiakový šalát ochutený morskými riasami. Namiesto zemiakového šalátu môžete podávať aj chrumkavé domáce krokety , ako sa na ne dozviete v našich receptoch.

Čo budeme potrebovať

  • 300 g mletého bravčového mäsa
  • 2 hamburgerové žemle
  • 340 g zemiakov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 3 cm kus zázvoru
  • 1 lyžička morských rias
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžica kečupu
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžica cukru
  • 250 g kelu

Postup

  • Zemiaky nakrájajte na stredné kocky. Kapustu okrojte a vyhoďte jadrovník, listy nakrájame na tenké plátky. Zázvor olúpte a nasekajte nadrobno. Cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno. Žemle rozpolíte.
  • Do hrnca s vriacou vodou pridajte nakrájané zemiaky. Varte 14 až 16 minút, kým nie sú mäkké. Dôkladne sceďte a vráťte do hrnca.
  • Pridajte majonézu, kečup, riasu a polovicu octu, pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Všetko zmiešajte a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Vo veľkej mise zmiešajte nakrájaný kel, cukor, zvyšný ocot, polovicu nakrájaného zázvoru a kvapku olivového oleja a dochuťte soľou a korením.
  • Za občasného miešania nechajte marinovať aspoň 10 minút.
  • Počas marinovania zmiešajte vo veľkej miske bravčové mäso, nasekaný cesnak a zvyšný nasekaný zázvor. Nakoniec pridajte kel. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Rukami zo zmesi vytvarujte dve placky.
  • Na panvici zohrejte 1 lyžicu olivového oleja na strednú teplotu.
  • Pridajte kelové fašírky a voľne prikryte alobalom; opekajte 4 až 5 minút z každej strany, kým nezhnednú a neprepečú sa.
  • Do panvice pridajte žemle reznou stranou dole.
  • Pečte ich na stredne vysokú teplotu, 30 sekúnd až 1 minútu, kým ľahko nezhnednú.
  • Zostavte hamburgery a podávajte ich so zemiakovým šalátom.

V tomto recepte na kelové fašírky s mletým mäsom sa nezaobídete bez nepriľnavej panvičky na vyprážanie. Pozrite sa na tie najlepšie grilovacie panvice , ktoré sme pre vás zrecenzovali u nás na webe.

Mäkká žemľa naplnená lahodnými ingredienciami.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Karbonátky s kelom a mletým bravčovým mäsom

Takto výborné kelové fašírky sa podávajú v Japonsku a sú naozaj luxusné! Nechajte sa uniesť neobvyklými chuťovými kombináciami, ktoré vás okúzlia. Ďalšou japonskou delikatesou je sushi , aj pre to máme vlastné recepty, ktoré si môžete pripraviť v pohodlí domova.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 225 g múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 vajcia
  • 185 ml kuracieho vývaru
  • 1/2 hlávky kelu (jemne nakrájané)
  • 2 lyžice worcesterskej omáčky
  • 75 g majonézy
  • 75 g majonézy Sriracha
  • 1 mrkva (ošúpaná, nakrájaná na dlhé tyčinky)
  • 2 jarné cibuľky (nakrájaná na tenké plátky)

Postup

  • Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu na vysokú teplotu.
  • Mleté mäso varte za stáleho miešania vareškou, 5 minút alebo pokiaľ nezmení farbu.
  • Pridajte sójovú omáčku. Varte ďalšie 2 minúty.
  • Preložte do žiaruvzdornej misky.
  • Zmiešajte múku a vajcia vo veľkej mise. Pridajte kuracie vývar a miešajte do hladka. Pridajte mleté mäso a polovicu kelu. Dochuťte.
  • Postriekajte panvicu sprejom na varenie.
  • Nalejte štvrtinu cesta do panvice a varte 2 minúty alebo pokiaľ sa na povrchu neobjavia bublinky.
  • Placičku otočte a potrite trochou worcesterovej omáčky. Varte 1 minútu, kým nebude uvarená.
  • Placku preložte na tanier a prikryte fóliou, aby zostala teplá.
  • Kapustové fašírky pokvapkajte majonézou a omáčkou Sriracha.
  • Navrch dajte mrkvu, jarnú cibuľku a zvyšný kel.
Tenké placky zo kelu a mletého mäsa s lahodnou omáčkou zo sóje.
Zdroj: whiteplateblankslate.com

Je kel zdravý?

Obľuba kelu u nás za posledné štyri až päť rokov raketovo stúpla. Je k dispozícii nielen na farmárskych trhoch, ale aj v obchodoch s potravinami. Môžete si ju kúpiť vo zväzkoch alebo vopred opláchnutá a nakrájaná vo sáčkoch.

Zdravotné benefity

Rovnako ako iná listová zelenina má aj kel vysoký obsah antioxidantov. Patrí medzi ne beta-karotén a vitamín C, rovnako ako rôzne flavonoidy a polyfenoly.

Vitamín C je dôležitý vo vode rozpustný antioxidant, ktorý plní mnoho životne dôležitých funkcií v bunkách tela. Napríklad je nevyhnutný pre syntézu kolagénu.

Niektoré látky v keli môžu viazať žlčové kyseliny v tráviacom systéme a brániť ich spätnému vstrebávaniu. To znižuje celkové množstvo cholesterolu v tele.

Vitamín K je dôležitou živinou a je absolútne zásadný pre zrážanie krvi.

Kde kel používať?

Kel si pri varení dobre drží svoju textúru a dá sa dusiť, vyprážať, opekať alebo konzumovať surovú. Môžete z nej urobiť smoothie, kelové chipsy, zavädnúť do polievky, roztlačiť so zemiakmi alebo z nej urobiť pesto.

Ako vybrať ten najlepší kel? Vyvarujte sa zvädnutých alebo hnednúcich listov. Listy a stonky by mali byť tmavo zelené s malými až stredne veľkými listami bez akéhokoľvek žltnutia.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.