Tieto recepty na kelové fašírky s mletým mäsom vám nesmú utiecť.
Sú mäkké, nadýchané a úplne dokonalé.
Rozplynú sa vám na jazyku.
Pochutnajte si s nami!
Kapustové fašírky s mletým mäsom pečené v rúre
Ide o recept, ktorý pochádza z Ruska alebo Nemecka. Karbonátky z kelu sú veľmi populárne a obľúbené. Táto varianta je ešte o to špeciálnejšia, že je zabalená do lístkového cesta a placky vyzerajú ako hamburgery. Ale ak chcete ochutnať klasický hamburger plný mäsa , potom sa pozrite na naše recepty.
Čo budeme potrebovať
- 500 g kysnutého cesta
- 2,5 kg mletého hovädzieho mäsa
- 60 ml šálky vody
- 1 veľký kel (nakrájaný)
- 1 veľká cibuľa (nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané)
- soľ
- korenie
- 2 lyžice masla
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Cesto rozdeľte na 6 dielov a vyvaľkajte z neho guličky. Dajte bokom.
- Mleté hovädzie mäso rozdrobte do veľkého hrnca na strednú teplotu.
- Varte a miešajte, kým rovnomerne nezhnedne. Vysušte tuk.
- Pridajte vodu, kel, cibuľu a cesnak.
- Varte na stredne miernu teplotu a podľa potreby miešajte, kým kel nezmäkne.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Prebytočnú tekutinu zlejte a dajte bokom.
- Cesto vyvarujte do štvorca a do stredu umiestnite asi 180 g kelovej zmesi.
- Cesto nad zmesou uzavrite.
- Položte ho na plech so švom dole.
- Pečte 15 až 18 minút v predhriatej rúre do zlatista.
- Kapustové fašírky s mletým mäsom vyberte z rúry a potrite rozpusteným maslom.
Kysnuté cesto si môžete pripraviť podľa našich receptov.

Karbonátky z kelu z mletého hovädzieho mäsa
Tieto placky zo kelu a mletého mäsa vás svojou chuťou rozhodne nesklamú. Akonáhle sa do nich zahryznete spoznáte, aké mäkké a vláčne môžu byť. Skúste aj plnené kelové listy mletým mäsom alebo bulgurom, pozrite sa na náš web, aké ďalšie varianty si môžete vychutnať.
Čo budeme potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 vajce
- 60 ml hustej smotany
- 30 g feta
- 210 g nakrájaného kelu
- 85 g masla
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky olivového oleja
- 15 g petržlenu
- 2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky korenia
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte hovädzie mäso, vajcia a syr feta.
- Pridajte do zmesi polovicu soli, polovicu čierneho korenia a polovicu petržlenovej vňate.
- Kel nakrájajte.
- Rozohrejte 2/3 masla na nepriľnavej panvici.
- Kapustu varíme na masle 15 minút za častého miešania.
- Potom ho odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec ho pridáme do mäsovej zmesi.
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte rukami a vytvorte niekoľko placiek.
- Na nepriľnavej panvici rozohrejte zvyšné maslo a olivový olej.
- Burgery varte pri strednej teplote 6 minút, potom ich otočte a opekajte ďalších 6 minút z druhej strany.
- Zmiešajte hustú smotanu s paradajkovým pretlakom, zvyšnou petržlenovou vňaťou, čiernym korením a soľou.
- Na posledné 2–3 minúty varenia pridajte smotanu do panvice s kelovými fašírkami.

Objavte podobné tipy
Hamburger s fašírkou z mletého mäsa a kelu
V tomto Ázii inšpirovanom pokrme si naozaj pochutnáte. Jedlo dopĺňa jedinečný zemiakový šalát ochutený morskými riasami. Namiesto zemiakového šalátu môžete podávať aj chrumkavé domáce krokety , ako sa na ne dozviete v našich receptoch.
Čo budeme potrebovať
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 2 hamburgerové žemle
- 340 g zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 3 cm kus zázvoru
- 1 lyžička morských rias
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica kečupu
- 2 lyžice ryžového octu
- 1 lyžica cukru
- 250 g kelu
Postup
- Zemiaky nakrájajte na stredné kocky. Kapustu okrojte a vyhoďte jadrovník, listy nakrájame na tenké plátky. Zázvor olúpte a nasekajte nadrobno. Cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno. Žemle rozpolíte.
- Do hrnca s vriacou vodou pridajte nakrájané zemiaky. Varte 14 až 16 minút, kým nie sú mäkké. Dôkladne sceďte a vráťte do hrnca.
- Pridajte majonézu, kečup, riasu a polovicu octu, pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Všetko zmiešajte a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Vo veľkej mise zmiešajte nakrájaný kel, cukor, zvyšný ocot, polovicu nakrájaného zázvoru a kvapku olivového oleja a dochuťte soľou a korením.
- Za občasného miešania nechajte marinovať aspoň 10 minút.
- Počas marinovania zmiešajte vo veľkej miske bravčové mäso, nasekaný cesnak a zvyšný nasekaný zázvor. Nakoniec pridajte kel. Jemne premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Rukami zo zmesi vytvarujte dve placky.
- Na panvici zohrejte 1 lyžicu olivového oleja na strednú teplotu.
- Pridajte kelové fašírky a voľne prikryte alobalom; opekajte 4 až 5 minút z každej strany, kým nezhnednú a neprepečú sa.
- Do panvice pridajte žemle reznou stranou dole.
- Pečte ich na stredne vysokú teplotu, 30 sekúnd až 1 minútu, kým ľahko nezhnednú.
- Zostavte hamburgery a podávajte ich so zemiakovým šalátom.
V tomto recepte na kelové fašírky s mletým mäsom sa nezaobídete bez nepriľnavej panvičky na vyprážanie. Pozrite sa na tie najlepšie grilovacie panvice , ktoré sme pre vás zrecenzovali u nás na webe.

Karbonátky s kelom a mletým bravčovým mäsom
Takto výborné kelové fašírky sa podávajú v Japonsku a sú naozaj luxusné! Nechajte sa uniesť neobvyklými chuťovými kombináciami, ktoré vás okúzlia. Ďalšou japonskou delikatesou je sushi , aj pre to máme vlastné recepty, ktoré si môžete pripraviť v pohodlí domova.
Čo budeme potrebovať
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 225 g múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 2 vajcia
- 185 ml kuracieho vývaru
- 1/2 hlávky kelu (jemne nakrájané)
- 2 lyžice worcesterskej omáčky
- 75 g majonézy
- 75 g majonézy Sriracha
- 1 mrkva (ošúpaná, nakrájaná na dlhé tyčinky)
- 2 jarné cibuľky (nakrájaná na tenké plátky)
Postup
- Rozpáľte veľkú nepriľnavú panvicu na vysokú teplotu.
- Mleté mäso varte za stáleho miešania vareškou, 5 minút alebo pokiaľ nezmení farbu.
- Pridajte sójovú omáčku. Varte ďalšie 2 minúty.
- Preložte do žiaruvzdornej misky.
- Zmiešajte múku a vajcia vo veľkej mise. Pridajte kuracie vývar a miešajte do hladka. Pridajte mleté mäso a polovicu kelu. Dochuťte.
- Postriekajte panvicu sprejom na varenie.
- Nalejte štvrtinu cesta do panvice a varte 2 minúty alebo pokiaľ sa na povrchu neobjavia bublinky.
- Placičku otočte a potrite trochou worcesterovej omáčky. Varte 1 minútu, kým nebude uvarená.
- Placku preložte na tanier a prikryte fóliou, aby zostala teplá.
- Kapustové fašírky pokvapkajte majonézou a omáčkou Sriracha.
- Navrch dajte mrkvu, jarnú cibuľku a zvyšný kel.

Je kel zdravý?
Obľuba kelu u nás za posledné štyri až päť rokov raketovo stúpla. Je k dispozícii nielen na farmárskych trhoch, ale aj v obchodoch s potravinami. Môžete si ju kúpiť vo zväzkoch alebo vopred opláchnutá a nakrájaná vo sáčkoch.
Zdravotné benefity
Rovnako ako iná listová zelenina má aj kel vysoký obsah antioxidantov. Patrí medzi ne beta-karotén a vitamín C, rovnako ako rôzne flavonoidy a polyfenoly.
Vitamín C je dôležitý vo vode rozpustný antioxidant, ktorý plní mnoho životne dôležitých funkcií v bunkách tela. Napríklad je nevyhnutný pre syntézu kolagénu.
Niektoré látky v keli môžu viazať žlčové kyseliny v tráviacom systéme a brániť ich spätnému vstrebávaniu. To znižuje celkové množstvo cholesterolu v tele.
Vitamín K je dôležitou živinou a je absolútne zásadný pre zrážanie krvi.
Kde kel používať?
Kel si pri varení dobre drží svoju textúru a dá sa dusiť, vyprážať, opekať alebo konzumovať surovú. Môžete z nej urobiť smoothie, kelové chipsy, zavädnúť do polievky, roztlačiť so zemiakmi alebo z nej urobiť pesto.
Ako vybrať ten najlepší kel? Vyvarujte sa zvädnutých alebo hnednúcich listov. Listy a stonky by mali byť tmavo zelené s malými až stredne veľkými listami bez akéhokoľvek žltnutia.