Nátierky sú skvelým spôsobom, ako deťom podstrčiť zdravé suroviny bez odvrávania.
Na pekne nazdobenom a vykrojenom toastovom chlebe prepašujete deťom aj menej obľúbené ingrediencie, ako sú strukoviny alebo zelenina.
A aké recepty na nátierky pre deti máme pre vás?
Tešte sa na syrový, avokádový či tvarohový variant.
Nech vám aj deťom chutí!
Syrová nátierka s cesnakom a bylinkami
Táto nátierka je zemitá a bohatá, ale zároveň sa po nej nebudete cítiť ťažkí. Navyše je to skvelý spôsob, ako do detí dostať nie vždy obľúbený karfiol.
INGREDIENCIA
- 230 g smotanového syra, zmäkčeného
- 2 lyžice masla, zmäknutého
- 1 malý strúčik cesnaku, nakrájaný na štvrtky
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 šálky nasekaných listov petržlenu
- 1 lyžica nasekanej pažítky
- krekry alebo toasty (na podávanie)
POSTUP
- Zmiešajte smotanový syr, maslo, cesnak a soľ v miske kuchynského robota.
- Pulzujte do hladka.
- Pridajte petržlenovú vňať a pažítku a niekoľkokrát premiešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Preložte zmes do malej misky alebo sklenenej nádoby.
- Zakryte a dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Podávajte s krekermi alebo toastami.

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na nátierky zo syra ! Vytvorte jednoduchú, ale chutnú desiatu alebo večeru.
Vajíčkový šalát pre deti
Sendviče s vajíčkovým šalátom chutia vždy tak skvele! Je strašne jednoduché ich pripraviť a môžete ich použiť aj ako rýchly obed či desiatu na cesty.
INGREDIENCIA
- 4 natvrdo varené vajcia, nakrájané
- 1 nakladaná uhorka, nasekaná nadrobno
- 3 lyžice majonézy
- 1 lyžička čerstvého kôpru, nasekaného
- 1/2 lyžičky soli
- 1 stopka stopkového zeleru, nakrájaná
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 4 plátky chleba
POSTUP
- Zmiešajte prvých 7 ingrediencií v miske.
- Podľa potreby opečte chlieb dozlatista.
- Na 2 plátky chleba natrite šalát a zakryte zvyšnými plátkami chleba, aby ste vytvorili sendviče.
- Dobrú chuť!

Zdravá domáca nutella
Vyskúšajte tento jednoduchý a lahodný recept na domácu nutellu, z ktorej budú vaše ratolesti nadšené!
INGREDIENCIA
- 2 šálky lieskových orechov
- 1/4 šálky kakaového prášku
- 1/2 šálky plnotučného kokosového mlieka
- 1/4 šálky javorového sirupu
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 štipky soli
POSTUP
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Lieskové orechy položte na plech a pečte 12–15 minút, kým nebudú voňavé a ľahko hnedé.
- Vyberte z rúry.
- Ak chcete orechy zbaviť šupiek, vložte ich do záhybu kuchynskej utierky a jemne ich masírujte, kým sa neodstráni väčšina šupiek.
- Olúpané lieskové orechy vložte do kuchynského robota a spracujte do hladkého krému, čo môže trvať asi 8-10 minút.
- Nezabudnite niekoľkokrát oškrabať strany.
- Pridajte zvyšné ingrediencie a znovu spracujte do hladka.
- Môže to trvať niekoľko minút.
- Pokiaľ je nutella príliš hustá, pridajte trochu kokosového mlieka.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej sklenenej nádobe asi týždeň.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie kuchynských váh . Kto vyhral v našom porovnaní?
Tvarohová nátierka s pažítkou
Jednoduchá a nenáročná na suroviny! Taká je nasledujúca nátierka z tvarohu. Navyše je vhodná aj pre deti, ktoré si ju zaiste obľúbia.
INGREDIENCIA
- 200 g tvarohu
- 100 g masla
- 40 g tvrdého syra
- hrubší zväzok pažítky
- soľ
- biele korenie
POSTUP
- Maslo utrite s tvarohom, pridajte najemno nastrúhaný tvrdý syr, posekanú pažítku a dochuťte soľou a bielym korením.
- Dobrú chuť!

Chcete aj naše ďalšie perfektné recepty na nátierku z tvarohu ? Raz ochutnáte a neodoláte!
Objavte podobné tipy
Uhorkové tzatziki s paradajkami
Grécke tzatziki ocenia aj vaše deti! Táto nátierka je úžasne osviežujúca a zdravá. Plátky paradajok tu navyše tvoria skvelý farebný doplnok.
INGREDIENCIA
- 3 šálky gréckeho bieleho jogurtu
- 1 šalátová uhorka, olúpaná, pozdĺžne rozpolená, zbavená semienok
- 3 lyžice jemne nasekaného čerstvého kôpru
- 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný
- 1 veľká paradajka, nakrájaná na štvrtky, potom na tenké plátky
POSTUP
- Umiestnite sitko nad veľkú misu.
- Nalejte jogurt do sitka vyloženého tenkou tkaninou; nechajte 3 hodiny odstáť pri izbovej teplote (tekutina vytečie a jogurt zhustne).
- Preneste jogurt do strednej misky.
- Medzitým si nahrubo nastrúhajte uhorku.
- Umiestnite ju do iného sitka; nechajte stáť pri izbovej teplote, kým väčšina tekutiny nevytečie, asi 3 hodiny.
- Vytlačte z uhorky prebytočnú vlhkosť.
- Do jogurtu vmiešajte uhorku, kôpor a cesnak.
- Nakoniec vmiešajte paradajky, osoľte, okoreňte a podávajte.

Nátierka z hrášku a avokáda
Táto žiarivá zelená nátierka má sladkú, osviežujúcu chuť zeleného hrášku v kombinácii so smotanovým avokádom. Nielen, že je superzdravá, ale je aj supervšestranná! Použite ju ako dip k vašej obľúbenej zelenine, pridajte kopček do šalátov alebo si ju natrite na sendvič.
INGREDIENCIA
- 2 šálky zeleného hrášku, čerstvého alebo mrazeného
- 1 malé avokádo, vykôstkované a nahrubo nakrájané
- 3 lyžice jarnej cibuľky alebo pažítky, nasekané nadrobno
- 2 a 1/2 lyžice limetkovej šťavy
- 1/4 plus 1/8 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky čierneho korenia
- extra jarná cibuľka alebo pažítka, jemne nasekaná (na ozdobu)
POSTUP
- Rozmixujte zelený hrášok, avokádo, jarnú cibuľku, limetkovú šťavu, soľ a čierne korenie v kuchynskom robote.
- Spracovávajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše zdravé avokádové recepty naslano aj nasladko. Sú vynikajúce!
Mrkvový hummus
Vyskúšajte chutnejšiu, farebnejšiu a zdravšiu variáciu tradičného cícerového hummusu. Tento recept navyše obsahuje mrkvu, ktorá mu dodá trochu sladkosti a ďalšie živiny.
INGREDIENCIA
- 1 veľká mrkva, nakrájaná nahrubo
- 400 g konzervované cícery, odkvapkané a prepláchnuté
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredný strúčik cesnaku, lisovaný
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžičky Tahini
- 1/2 lyžičky údené papriky
POSTUP
- Vložte mrkvu do malého hrnca a zalejte vodou.
- Priveďte do varu.
- Varte 15-20 minút (do zmäknutia)
- Mrkva sceďte a nechajte vychladnúť.
- Pridajte všetky ingrediencie do kuchynského robota a rozmixujte dohladka.
- Užite si to!

Zdravý tuniakový šalát
Tento jednoduchý a zdravý šalát z tuniaka sa skvele hodí k surovej zelenine alebo krekrom, ale môžete si ho namazať napríklad aj na toasty. Pripravuje sa z gréckeho jogurtu, takže je oveľa zdravšia ako tradičná verzia s majonézou.
INGREDIENCIA
- 1 plechovka (185g) tuniaka vo vlastnej šťave, scedená
- 1/4 šálky (65 g) gréckeho jogurtu
- 1 malá jarná cibuľka, nakrájaná nadrobno
- šťava z 1/2 citróna
- 1 polievková lyžica nasekanej pažítky
POSTUP
- Vložte všetky ingrediencie do malej misy a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Podávajte so surovou zeleninou, krekry alebo na toustu.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na nátierky z rýb . Sú diétne, zdravé a jednoducho božské. Inšpirujte sa!
Ako vyberať suroviny na nátierky pre deti?
- Obľúbený a súčasne aj vhodný na základ je tvaroh , podobne ako syry .
- Nátierku môžeme pripraviť aj zo samotnej zeleniny alebo z jemnejších druhov tepelne upraveného mäsa alebo z vaječných žĺtkov .
- Solíme veľmi mierne a korenie pokiaľ možno úplne vynecháme , podobne ako dochucujúce prostriedky typu horčice alebo kečupu.
- V prípade potreby dochutíme citrónovou šťavou .
- Ak chceme nátierku zjemniť, tak použijeme trochu sladkej alebo kyslej smotany či jogurtu a vyhneme sa tak použitiu majonézy.
- Tiež s údeninou nakladáme veľmi opatrne .
- Vynechávame aj cibuľu alebo cesnak , zvlášť pre menšie deti a nátierku skôr mierne doplníme posekanou pažítkou, cibuľkovou vňaťou alebo lístkami žeruchy.
- Jednotlivé suroviny môžeme medzi sebou vzájomne kombinovať, vždy sa snažíme nátierku doplniť trochou čerstvej zeleniny alebo ovocia .
Ktorá detská nátierka u vás vedie? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!