Keď máte náročný pracovný týždeň, nie je nič jednoduchšie ako pripraviť jeden z týchto receptov na syrovú nátierku!
Vhodným zložením surovín a jednoduchým dozdobením nátierkou potretého pečiva spestríte a obohatíte váš stôl.
Vďaka pestrej ponuke rôznych ingrediencií prakticky môžeme mať nepreberné množstvo nátierok.
Pochutnajte si s nami!
Syrová nátierka s cesnakom
Cesnak je výrazná chuťová zložka, ktorá urobí každý pokrm pikantným. To isté platí o syrovej nátierke s cesnakom.
Čo budeme potrebovať
- 250 g syra Niva
- rastlinné maslo
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 80 g cibule
- soľ
Postup
- Rastlinné maslo vyšľaháme a vymiešame s nastrúhanou nivou.
- Pridáme rozotrený cesnak, jemne nakrájanú cibuľu, podľa potreby soľ a všetko dobre prešľaháme.
- Môžeme zjemniť mliekom alebo smotanou.

Hermelínová nátierka
Jemnú chuť hermelínu by sme nemali prebíjať ďalším korením ani inými chuťovo výraznými ingredienciami.
Čo budeme potrebovať
- 2 balenia Hermelínu
- 350 g kyslej smotany
- 4 jarné cibuľky
- 3 lyžičky sladkej papriky
- korenie
- soľ
Postup
- Hermelín nastrúhame alebo vidličkou rozdrvíme.
- Pridáme kyslú smotanu, nakrájanú cibuľu.
- Dochutíme mletou paprikou, korením a soľou.
- Všetko poriadne vymiešame.
- Nátierku natierame na pečivo.

Nivová nátierka
Niva patrí medzi chuťovo výrazné syry a do nátierky ju nastrúhame alebo rozdrvíme vidličkou. Ani u Nivy nie je príliš vhodné prehlušovať jej chuť ďalšími prísadami.
Čo budeme potrebovať
- 250 g smotanového syra
- 80 g kyslej smotany
- 1/2 lyžičky bieleho korenia
- 1/4 až 1/2 lyžičky soli
- 200 g Nivy
- 40 g mletej čerstvej pažítky
- Opečené a nasekané pekanové orechy (voliteľné)
- Plátky jabĺk a hrušiek
Postup
- Zmiešajte prvé 4 ingrediencie.
- Jemne vmiešajte nivu a pažítku.
- Ak chcete, nátierku posypte pekanovými orechmi. Podávame s plátkami jabĺk a hrušiek, alebo čerstvým pečivom.

Pikantná syrová nátierka na chlebíčky
Aby sme docielili pikantnú chuť syrovej nátierky, môžeme použiť rôzne výrazné korenie alebo syry – napríklad balkánsky.
Čo budeme potrebovať
- 50 g rastlinného tuku
- 100 g syra Lučina
- 2 lyžice smotany alebo bieleho jogurtu
- 100 g balkánskeho syra
- 2 vajcia natvrdo
- 50 g šunkovej salámy
- 100 g čerstvých paprík – zelené a červené
- 60 g sladkokyslých uhoriek
- soľ
- korenie
Postup
- Rastlinný tuk vyšľaháme do peny s Lučinou a smotanou alebo jogurtom.
- Pridáme nastrúhaný balkánsky syr, strúhané vajcia natvrdo, nadrobno nakrájanú šunkovú salámu a nadrobno nakrájané zelené a červené papriky a sladkokyslé uhorky.
- Osolíme a okoreníme.
- Všetko dôkladne premiešame.

Objavte podobné tipy
Syrová nátierka z olomouckých tvarôžkov
Tým, ktorí majú radi chuť a vôňu tvarôžkov určite príde vhod aj nátierka. Hodia sa okrúhle tvarôžky, ako aj tvarôžkové tyčinky.
Čo budeme potrebovať
- 1 balenie olomouckých tvarôžkov
- 250 g nátierkového masla
- 60 g cibule (najemno nakrájaná)
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ
Postup
- Nátierkové maslo vymiešame s nastrúhanými olomouckými syrečkami.
- Pridáme najemno nakrájanú cibuľu.
- Ochutíme mletou paprikou a soľou.

Syrová nátierka z tvrdého syra
Jedným z obľúbených syrov je eidam. Aj syrová nátierka z neho pripravená môže byť chutnou večerou alebo pohostením pre hostí.
Čo budeme potrebovať
- 200 g tvrdého syra Eidam
- 100 g majolky
- 50 g bieleho jogurtu
- 200 g mladých kalerábov
- 100 g čerstvých paprík
- 1 lyžica sekanej pažítky
- soľ
- korenie
Postup
- Do misy vložíme majolku, biely jogurt, nastrúhaný tvrdý syr, nastrúhané kaleráby, nadrobno nakrájané papriky, sekanú pažítku.
- Všetko osolíme a okoreníme a dobre premiešame.
- Podávame na bielom pečive.

Syrová nátierka z taveného syra
Vďačným doplnkom nátierky sú tavené syry, ktoré sa veľmi dobre spracovávajú a nátierka z nich je jemná a hladká.
Čo budeme potrebovať
- 100 g taveného syra
- 150 g nátierkového masla
- 1 lyžička horčica
- 100 g dobrej mäkkej salámy
- 50 g cibule
- 50 g sladkokyslých uhoriek
- soľ
- korenie
Postup
- Tavený syr vymiešame s nátierkovým maslom a horčicou.
- Pridáme jemne rozsekanú mäkkú salámu, nakrájanú cibuľu, nadrobno nasekanú sladkokyslú uhorku.
- Osolíme a okoreníme.
- Všetko dobre premiešame.

Pivná syrová nátierka
Pre túto syrovú nátierku si pripravíme zrejúci syr s výraznou chuťou – Romadúr.
Čo budeme potrebovať
- 100 g taveného syra
- 100 g juhočeského zrejúceho syra Romadúr
- 100 g tvrdého syra
- 3 lyžice kyslej smotany
- 100 g cibule
- 1 lyžička mletej papriky
- drvená rasca
- soľ
- korenie
Postup
- Do misy vložíme tavený syr, vidličkou roztlačený zrejúci syr, jemne nastrúhaný tvrdý syr.
- Pridáme kyslú smotanu a všetko dobre premiešame.
- Doplníme jemne nakrájanou cibuľou, mletou paprikou, drvenou rascou, soľou a korením.
- Všetko dôkladne prešľaháme.

Aké sú vhodné druhy syrov na syrové nátierky?
Nátierky môžeme pripravovať zo všetkých druhov syrov. Vhodnejšie sú samozrejme mäkké tvarohové syry alebo tavené syry, z ktorých je nátierka hladká a dobre sa maže na pečivo.
Veľmi dobre sa dajú využiť aj tvrdšie syry, ktoré najemno strúhame a spájame ich s mäkšími a hladšími ingredienciami. Tieto syry sa dajú aj rozmixovať alebo rozpustiť v mlieku.
Lahodné sú potom nátierky zo špeciálnych syrov ako je Hermelín alebo Niva a veľmi pikantnú nátierku pripravíme z chuťovo výrazných syrov ako sú napríklad Olomoucké syrečky.
Nátierky môžeme podávať ihneď po spracovaní, ale väčšinou im prospeje, keď ich necháme chvíľu preležať a jednotlivé chute prísad tak majú možnosť sa spojiť.
Nátierky natierame na biele aj tmavé pečivo rôznych tvarov, prednosť môžeme dať pečivu celozrnnému. Zdobíme kúsky farebnej zeleniny, kolieskami cibule, orechovými jadrami aj kúskom pikantného ovocia.
Ak hľadáte vhodnú nátierku pre deti, určite im okrem týchto syrových ponúknite aj zdravé nátierky pre deti , o ktorých píšeme v iných receptoch.