Nátierka z konzervovaných či vopred podusených rýb sa dá použiť na dobrú večeru alebo výdatnú desiatu.
Výživová hodnota tejto nátierky je vysoká, pretože ryby obsahujú množstvo dôležitých látok, ktorých nie je v našej strave nazvyš a pridaním vhodných ďalších ingrediencií nátierku môžeme ešte ďalej obohatiť.
Inšpirujte sa našimi 5 receptami na rybaciu nátierku!
Rybia nátierka z olejoviek
Olejovky sú pre nás obrovským a najdôležitejším zdrojom prírodného jódu , mäso obsahuje esenciálny rybí tuk, proteíny, minerály, stopové prvky a množstvo vitamínov A, B a D.
Mäso je ľahko stráviteľné, rybí tuk je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín – omega 3.
Čo budeme potrebovať
- 250 g tvarohu
- 1-2 uvarené vajcia
- konzervu sardiniek v oleji
- malá cibuľa, nasekaná
- 1-2 nakladané uhorky, nasekané
- soľ
- korenie
- horčica
- šťava z citróna
- čerstvý petržlen, sekaný
Postup
- Do misky vložíme všetky ingrediencie.
- Pridáme horčicu, citrónovú šťavu, sekanú petržlen a korenie.
- Dobre premiešame.

Rybia nátierka zo sardiniek
Na výrobu tejto sardínkovej nátierky stačí len pár ingrediencií, môže slúžiť ako rýchla večera alebo desiata.
Čo budeme potrebovať
- 2 konzervy sardiniek v paradajkovej omáčke
- 25 g masla
- 1 lyžička feferónik so soľou
- 1 cibuľa
- 1/2 téglika nátierkového masla
- 2 lyžice jemného kečupu
Postup
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na drobné kocky.
- Ryby v paradajkovej omáčke dáme aj s omáčkou do misky a roztlačíme.
- Spoločne s nátierkovým a klasickým maslom vyšľaháme.
- Nakoniec vmiešame kečup a feferónky soli.
- Pre pikantnosť môžeme kečup nahradiť ostrým alebo pridať trochu čili.
- Dáme odležať a vychladiť do chladničky.
- Tomatovú rybiu nátierku podávame najlepšie na čerstvom chlebe.
Všetky nátierky sa výborne kombinujú s bežne dostupným pečivom zo svetlej alebo celozrnnej múky – chleby, rožky, alebo aj pečivom doma pripraveným .

Rybia nátierka z údenej makrely
Makrela je morská dravá ryba.
Jej mäso obsahuje mnoho omega-3 mastných kyselín, ktorých máme v strave zúfalo málo.
Pripravte si makrelovú nátierku a urobíte aj niečo prospešné pre svoje zdravie.
Čo budeme potrebovať
- 200 g mäsa z údenej makrely
- 1 balenie lučiny
- 1 jarná cibuľka, nasekaná
- 1 lyžica sekaného kôpru
- soľ, korenie, citrónová šťava
Postup
- Oberieme mäso z makrely.
- Makrelu premiešame s lučinou.
- Podľa chuti osolíme a okoreníme.
- Pridáme sekanú cibuľku, kôpor a citrónovou šťavou.
- Premiešame.

Objavte podobné tipy
Tuniaková rybia nátierka
Chuť tuniaka je v tejto hustej a krémovej nátierke z ryby veľmi jemná. Je skvelá na slaných sušienkach alebo mrkvových a zelerových tyčinkách, plnená v paradajkách alebo používaná na sendvič.
Čo budeme potrebovať
- 250 g smotanového syra
- 60 g na tenké plátky nakrájanej jarnej cibuľky
- 30 g majonézy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 3/4 lyžičky kari
- soľ
- 200 g tuniaka, odkvapkaného
- Hrianky, sušienky, toast
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte prvých 6 ingrediencií.
- Vmiešame tuniaka.
- Podávajte s pečivom, podľa svojho výberu (alebo zeleninou).
Hrianky nemusia byť len vyprážané na oleji, ale môžete si ich pripraviť aj „nasucho.“ Stačí pečivo vložiť do hriankovača. Ak ich zbožňujete a chceli by ste ich pripravovať o niečo zdravšie, určite vás zaujme veľký test hriankovačov .

Rybie nátierky zo šprotov na chlebíčky
Patrí k chutným a zdravým s dávkou čerstvej koreňovej zeleniny.
INGREDIENCIA
- 400 g šprotov v konzerve
- 1 lyžica oleja
- 100 g zeleru
- 50 g mrkvy
- 2 lyžice majonézy
- 4 lyžice bieleho jogurtu
- citrónová šťava
- pažítka
- mleté korenie a soľ
POSTUP
- Šproty, pokvapkáme citrónom, osolíme, okoreníme a zmiešame.
- Očistený zeler a mrkvy nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Zmiešame so šproty, majonézou, jogurtom, ochutíme citrónovou šťavou, nasekanou pažítkou, mletým čiernym korením, soľou.
- Plátky bielej veky zľahka nasucho opečme, natrieme nátierkou, ozdobíme plátkom citróna a pažítkou.
O šprotoch si môžete prečítať viac v tomto špeciálnom článku , kde sa dozviete, ako s nimi v kuchyni pracovať a prečo ich zaradiť do svojho jedálnička!

Prečo jesť ryby?
Zaujíma vás, prečo všetci hovoria o zdravotných prínosoch rýb? Tu je niekoľko dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálnička.
- Zlepšite zdravie srdca
Dôvodom, prečo môžu ryby prospievať zdraviu srdca, je predovšetkým vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré obsahujú.
Zatiaľ čo všetky ryby obsahujú určité množstvo omega-3, tučné ryby, ako je losos, sardinky, tuniak, sleďa, makrela alebo jazerný pstruh, majú najvyšší obsah omega-3, a preto môžu poskytnúť najväčší prínos pre zdravie srdca.
- Podporte funkciu mozgu
Omega-3 tuky z rýb pochádzajú predovšetkým z kyseliny dokosahexaenovej (DHA). V mozgu a nervovom systéme je vysoká koncentrácia DHA. Preto konzumácia potravín s DHA môže priamo ovplyvniť zdravie mozgu a nervového systému.
- Pomoc s kontrolou hmotnosti
V porovnaní s inými druhmi mäsa má väčšina druhov rýb nižší obsah tuku a kalórií a zároveň vysoký obsah bielkovín. Vďaka tomu sú ryby vynikajúcou zložkou pre zdravé a sýte jedlá, ktoré môžu podporiť chudnutie a udržanie hmotnosti.
- Nižšie riziko detských alergií
Prehľad z roku 2019 naznačuje, že konzumácia rýb v ranom detstve môže zabrániť niektorým alergickým ochoreniam, vrátane astmy, ekzému a alergickej nádchy (chronická nádcha).
… a mnoho ďalších výhod!