Kto by nemiloval guláš!
Krehké mäso, omáčka bohatej chuti a jednoduchá príprava.
My sme si pre vás tentoraz pripravili 5 vynikajúcich receptov na hovädzí guláš, s ktorými zožnete zaručený úspech!
Vyskúšajte verziu so šampiňónmi, z pomalého hrnca či so kelom a zelenými fazuľkami.
Dobrú chuť!
Guláš s hovädzím mäsom a šampiňónmi
Tento hovädzí guláš je obohatený o šampiňóny, čo jeho chuti dodáva úžasnú zemitosť. Navyše je neuveriteľne jednoduchý na prípravu!
Čo budete potrebovať
- 700 g predného hovädzieho mäsa, nakrájaného na kocky
- 3 šálky hovädzieho vývaru
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1 nasekaný strúčik cesnaku
- 1 lyžica jemnej alebo pálivej papriky
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 lyžice masla
- 170 ml paradajkového pyré
- 1 lyžička cukru
- 300 g šampiňónov, nakrájaných na kocky
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu
Postup
- V hlbokom hrnci zmiešajte hovädzie mäso a vývar.
- Varte na miernom až strednom stupni 15–20 minút.
- Do hrnca pridajte cibuľu, cesnak, papriku, soľ a korenie.
- Dobre premiešajte a pokračujte vo varení 20 minút.
- Občas pridajte trochu horúcej vody. (Okrem vývaru budete počas celého procesu varenia pridávať 1 až 2 ďalšie šálky tekutiny, celkom teda 4-5 šálok tekutiny, aby ste doplnili odparenú tekutinu a dosiahli požadovanú hustotu guláša.)
- Do hrnca pridajte maslo, paradajkové pyré a cukor a dobre premiešajte.
- Znížte teplotu a za častého miešania varte ďalších 20 minút.
- Nakoniec pridajte šampiňóny.
- Dobre premiešajte a varte ďalších 10-15 minút, alebo kým huby nezmäknú.
- Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s ryžou, kuskusom alebo cestovinami.

Vyskúšajte aj naše lahodné recepty na segedínsky guláš ! Máme pre vás varianty s bravčovým aj hovädzím mäsom alebo bôčikom.
Bavorský guláš na pive
Hustý a chutný guláš s jemnými kúskami hovädzieho mäsa a tmavým ležiakom je úplne delikátna a pochutí si na ňom celá vaša rodina!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice oleja alebo ghí
- 1 kg cibule, nakrájané na malé kocky
- 1 kg falošné hovädzie sviečkové, nakrájané na kúsky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica sladkej papriky
- 340 ml tmavého ležiaka
- 2 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 2 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1 lyžička korenia
- 1 lyžička rasce
- 2 lyžičky sušenej majoránky
- 700 g zemiakov
Postup
- Vo veľkom hrnci s ťažkým dnom na stredne vysokom plameni rozohrejte olej a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne (7-10 minút).
- Pridajte hovädzie mäso, zamiešajte a opekajte, kým z neho nevytečie šťava a nevyparí sa väčšina tekutiny v hrnci (asi 10 minút).
- Vmiešajte paradajkový pretlak a papriku, varte asi 1 minútu.
- Pridajte pivo a oškrabajte dno hrnca.
- Pridajte hovädzí vývar, soľ a korenie, rascu a majoránku, premiešajte a priveďte do varu.
- Znížte teplotu, prikryte a varte asi 80 minút.
- Občas môžete zamiešať.
- Po 80 minútach pridajte zemiaky.
- Podľa potreby pridajte trochu vody.
- Varte ďalších asi 20 minút, podľa toho, aké veľké kusy zemiakov máte.
- Podávajte s ražným chlebom, nasekanou petržlenovou vňaťou a každú misku posypte štipkou papriky.

A čo také recepty na fazuľový guláš ? Vyskúšajte ho s klobásou, údeným kolenom či vo vegánskej podobe!
Hovädzí guláš s kelom
Veľmi chutí variácia gulášu z hovädzieho mäsa so kelom a zemiakmi. Podávajte ho s dusenými zelenými fazuľkami, kyslou smotanou a klinmi citróna a budete nadšení!
Čo budete potrebovať
- 800 g falošné hovädzie sviečkové, nakrájané na 4 cm kúsky
- 1 a ½ lyžičky sladkej papriky
- ½ lyžičky chilli vločiek
- 2 lyžičky rasce
- ¼ hrnčeka hladkej múky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 cibule, nakrájané na tenké plátky
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 8 zemiakov, nakrájaných na štvrtky
- 1/2 zväzku kelu (stonky odstránené, listy nakrájané)
- zelené fazuľky varené v pare, kyslá smotana, najemno nakrájaná pažítka a kolieska citróna na podávanie
Postup
- Vložte hovädzie mäso, papriku, chilli, rascu a múku do veľkého vrecka.
- Dobre premiešajte.
- Polovicu oleja rozohrejte vo veľkom hrnci na stredne vysokom plameni, z mäsa straste prebytočnú múku a opekajte ho na oleji po dávkach 4–5 minút alebo do zhnednutia.
- Dajte bokom na tanier.
- Zohrejte zostávajúci olej v rovnakom hrnci na strednom plameni.
- Pridajte cibuľu a restujte 4-5 minút alebo do zmäknutia.
- Vráťte hovädzie mäso do hrnca, pridajte vývar a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na mierny var a varte prikryté 1 hodinu 15 minút.
- Pridajte zemiaky, prikryte a varte ďalších 30 minút, alebo pokiaľ hovädzie mäso a zemiaky nezmäknú, v prípade potreby pridajte vývar alebo vodu.
- Vypnite sporák, pridajte kel, premiešajte, nasaďte pokrievku a nechajte 5 minút stáť.
- Guláš podávajte s fazuľkami, kyslou smotanou, pažítkou a kolieskami citróna.

Objavte podobné tipy
Guláš z hovädzích líčok
Už ste niekedy mali guláš z líčok? Je to úplná delikatesa! Vyskúšajte náš jednoduchý recept a iný guláš už nikdy nebudete chcieť jesť.
Čo budete potrebovať
- ⅓ šálky kačacieho tuku
- 5 veľkých cibulí, rozpolených a nakrájaných na tenké plátky
- 5 červených paprík, okrájaných a nahrubo nakrájaných
- ¾ šálky paradajkového pretlaku
- 1 lyžica plus 2 lyžičky sladkej papriky
- 1 a ½ lyžičky štipľavej papriky
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 2 lyžice sušenej majoránky
- 1 lyžica jemne nasekaného cesnaku
- 2 lyžičky rasce
- ⅛ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžičky jemne nasekané čerstvé majoránky plus ďalšie na ozdobu
- 1a ½ lyžičky jemne nasekaného čerstvého tymiánu
- ¼ lyžičky nadrobno nasekaného čerstvého rozmarínu
- 1,5 kg hovädzích líčok, rozpolených
- soľ a korenie
- 2 lyžice láku z nakladaných uhoriek
Postup
- Vo veľkom ťažkom hrnci na stredne miernom ohni rozpustite kačaciu masť a pridajte cibuľu.
- Znížte teplotu na veľmi nízku a pomaly varte za občasného miešania, kým cibuľa nie je tmavo hnedá, 1 a ½ až 2 hodiny.
- Pokiaľ je to nutné, ku koncu varenia zvýšte teplotu na strednú a neustále miešajte, kým cibuľa nezhnedne.
- Medzitým vložte červenú papriku do paráka nad vriacou vodou a varte 15 až 20 minút do mäkka.
- Preneste papriky do mixéra a rozmixujte na kašu.
- Potom preceďte.
- Mali by ste mať ¾ šálky pyré.
- Pridajte k cibuli paradajkový pretlak a varte, kým pretlak nestmavne, asi 5 minút.
- Pridajte sladkú a pálivú papriku a dobre premiešajte.
- Pridajte 7 šálok vody, pyré z červenej papriky, vínny ocot, sušenú majoránku, cesnak, rascu a citrónovú kôru.
- Pridajte polovicu čerstvej majoránky, tymianu a rozmarínu.
- Hovädzie líčka bohato osoľte, okoreňte a pridajte do hrnca.
- Tekutinu priveďte do varu a varte čiastočne zakryté aspoň 3 hodiny, potom pridajte zvyšok čerstvých byliniek a začnite vidličkou kontrolovať krehkosť líčok.
- Hotová budú asi po 4 hodinách.
- Mala by byť krehká, ale nemala by sa rozpadať.
- Pretože niektoré kúsky budú trvať dlhšie ako iné, vytiahnite ich z tekutiny, akonáhle budú hotové.
- Uvarené hovädzie líčka rozprestrite v jednej vrstve na plech.
- Keď sú všetky líčka hotové, prelejte tekutinu na varenie cez sitko.
- Scedenú omáčkou prelejte líčka a dochuťte soľou, čiernym korením, čerstvou majoránom a lákom z uhoriek.
- Ihneď podávajte!

Skúste preraz odklon od tradičného guláša a vyskúšajte naše skvelé recepty na hydinový guláš 5x inak!
Maďarský guláš z pomalého hrnca
Pomalý hrniec je na prípravu guláša ideálny. Mäso bude úžasne jemné a omáčka získa skvelú bohatú chuť!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice bravčového tuku alebo oleja
- 2 cibule nakrájané na kocky
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 červené papriky, zbavené semienok a nakrájané na kúsky
- 800 g falošné hovädzie sviečkové, nakrájané na plátky
- 2 paradajky, zbavené semienok a nakrájané na kocky
- 2 mrkvy nakrájané na kocky
- 2 zemiaky nakrájané na kocky
- 4 lyžice maďarskej papriky (sladké alebo pálivé)
- 800 ml hovädzieho vývaru
- 1 zväzok plocholistej petržlenovej vňate (listy a stonky nakrájané najemno)
- 1 bobkový list
- morská soľ a korenie
Postup
- V hrnci na stredne vysokej teplote rozpustite bravčový tuk.
- Pridajte cibuľu a opekajte 5 až 7 minút.
- Zvýšte teplotu, pridajte hovädzie mäso a dochuťte soľou a korením.
- Hovädzie mäso opečte z každej strany, bude to trvať 3 až 4 minúty.
- Pridajte cesnak, premiešajte a restujte 30 až 45 sekúnd.
- Pridajte červenú papriku a restujte 3 až 5 minút, kým mierne nezmäkne.
- Vypnite oheň, pridajte maďarskú papriku a dôkladne premiešajte.
- Na zvyškovom teple nechajte orestovať papriku.
- Pridajte všetky ingrediencie do pomalého hrnca.
- Varte na high 4 až 6 hodín alebo na low 8 až 10 hodín.
- Dobrú chuť!

Ak pomocníka na pomalé varenie ešte nevlastníte, možno sa vám budú hodiť naše recenzie pomalých hrncov , kde sa dozviete to najdôležitejšie!
História gulášu
Guláš (maďarsky gulyás) pochádza z Maďarska a existuje už od 9. storočia, kedy ho jedli maďarskí pastieri . Než vyrazili von so svojimi stádami, pripravili si so sebou jedlo, čo bolo pomaly varené nakrájané mäso s cibuľou a ďalšími dochucovadlami. Dusené mäso sa potom sušilo na slnku a balilo do vrecúšok z ovčích žalúdkov. V čase jedla bola k časti mäsa pridaná voda, aby sa rekonštituovalo do polievky alebo duseného pokrmu.
Recepty sa postupom času pomaly upravovali a zdokonaľovali. Až v 16. storočí bola pridaná paprika , ktorá je dnes považovaná za jednu z najdôležitejších ingrediencií gulášu
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!