Výborné recepty na guláš z hovädzieho mäsa 5x inak. Vyskúšajte všetky varianty!

Kto by nemiloval guláš!

Krehké mäso, omáčka bohatej chuti a jednoduchá príprava.

My sme si pre vás tentoraz pripravili 5 vynikajúcich receptov na hovädzí guláš, s ktorými zožnete zaručený úspech!

Vyskúšajte verziu so šampiňónmi, z pomalého hrnca či so kelom a zelenými fazuľkami.

Dobrú chuť!

Guláš s hovädzím mäsom a šampiňónmi

Tento hovädzí guláš je obohatený o šampiňóny, čo jeho chuti dodáva úžasnú zemitosť. Navyše je neuveriteľne jednoduchý na prípravu!

Čo budete potrebovať

  • 700 g predného hovädzieho mäsa, nakrájaného na kocky
  • 3 šálky hovädzieho vývaru
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 nasekaný strúčik cesnaku
  • 1 lyžica jemnej alebo pálivej papriky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 lyžice masla
  • 170 ml paradajkového pyré
  • 1 lyžička cukru
  • 300 g šampiňónov, nakrájaných na kocky
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup

  • V hlbokom hrnci zmiešajte hovädzie mäso a vývar.
  • Varte na miernom až strednom stupni 15–20 minút.
  • Do hrnca pridajte cibuľu, cesnak, papriku, soľ a korenie.
  • Dobre premiešajte a pokračujte vo varení 20 minút.
  • Občas pridajte trochu horúcej vody. (Okrem vývaru budete počas celého procesu varenia pridávať 1 až 2 ďalšie šálky tekutiny, celkom teda 4-5 šálok tekutiny, aby ste doplnili odparenú tekutinu a dosiahli požadovanú hustotu guláša.)
  • Do hrnca pridajte maslo, paradajkové pyré a cukor a dobre premiešajte.
  • Znížte teplotu a za častého miešania varte ďalších 20 minút.
  • Nakoniec pridajte šampiňóny.
  • Dobre premiešajte a varte ďalších 10-15 minút, alebo kým huby nezmäknú.
  • Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s ryžou, kuskusom alebo cestovinami.
Guláš so šampiňónmi v hrnci s vedľa položenou lyžicou.
www.balkanlunchbox.com

Vyskúšajte aj naše lahodné recepty na segedínsky guláš ! Máme pre vás varianty s bravčovým aj hovädzím mäsom alebo bôčikom.

Bavorský guláš na pive

Hustý a chutný guláš s jemnými kúskami hovädzieho mäsa a tmavým ležiakom je úplne delikátna a pochutí si na ňom celá vaša rodina!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice oleja alebo ghí
  • 1 kg cibule, nakrájané na malé kocky
  • 1 kg falošné hovädzie sviečkové, nakrájané na kúsky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 340 ml tmavého ležiaka
  • 2 a 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 2 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1 lyžička korenia
  • 1 lyžička rasce
  • 2 lyžičky sušenej majoránky
  • 700 g zemiakov

Postup

  • Vo veľkom hrnci s ťažkým dnom na stredne vysokom plameni rozohrejte olej a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne (7-10 minút).
  • Pridajte hovädzie mäso, zamiešajte a opekajte, kým z neho nevytečie šťava a nevyparí sa väčšina tekutiny v hrnci (asi 10 minút).
  • Vmiešajte paradajkový pretlak a papriku, varte asi 1 minútu.
  • Pridajte pivo a oškrabajte dno hrnca.
  • Pridajte hovädzí vývar, soľ a korenie, rascu a majoránku, premiešajte a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu, prikryte a varte asi 80 minút.
  • Občas môžete zamiešať.
  • Po 80 minútach pridajte zemiaky.
  • Podľa potreby pridajte trochu vody.
  • Varte ďalších asi 20 minút, podľa toho, aké veľké kusy zemiakov máte.
  • Podávajte s ražným chlebom, nasekanou petržlenovou vňaťou a každú misku posypte štipkou papriky.
Guláš s jemnými kúskami hovädzieho mäsa a tmavým ležiakom na tanieri s lyžicou. Vedľa je položené pečivo a hrniec guláša.
www.craftbeering.com

A čo také recepty na fazuľový guláš ? Vyskúšajte ho s klobásou, údeným kolenom či vo vegánskej podobe!

Hovädzí guláš s kelom

Veľmi chutí variácia gulášu z hovädzieho mäsa so kelom a zemiakmi. Podávajte ho s dusenými zelenými fazuľkami, kyslou smotanou a klinmi citróna a budete nadšení!

Čo budete potrebovať

  • 800 g falošné hovädzie sviečkové, nakrájané na 4 cm kúsky
  • 1 a ½ lyžičky sladkej papriky
  • ½ lyžičky chilli vločiek
  • 2 lyžičky rasce
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 cibule, nakrájané na tenké plátky
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 8 zemiakov, nakrájaných na štvrtky
  • 1/2 zväzku kelu (stonky odstránené, listy nakrájané)
  • zelené fazuľky varené v pare, kyslá smotana, najemno nakrájaná pažítka a kolieska citróna na podávanie

Postup

  • Vložte hovädzie mäso, papriku, chilli, rascu a múku do veľkého vrecka.
  • Dobre premiešajte.
  • Polovicu oleja rozohrejte vo veľkom hrnci na stredne vysokom plameni, z mäsa straste prebytočnú múku a opekajte ho na oleji po dávkach 4–5 minút alebo do zhnednutia.
  • Dajte bokom na tanier.
  • Zohrejte zostávajúci olej v rovnakom hrnci na strednom plameni.
  • Pridajte cibuľu a restujte 4-5 minút alebo do zmäknutia.
  • Vráťte hovädzie mäso do hrnca, pridajte vývar a priveďte do varu.
  • Znížte teplotu na mierny var a varte prikryté 1 hodinu 15 minút.
  • Pridajte zemiaky, prikryte a varte ďalších 30 minút, alebo pokiaľ hovädzie mäso a zemiaky nezmäknú, v prípade potreby pridajte vývar alebo vodu.
  • Vypnite sporák, pridajte kel, premiešajte, nasaďte pokrievku a nechajte 5 minút stáť.
  • Guláš podávajte s fazuľkami, kyslou smotanou, pažítkou a kolieskami citróna.
Guláš z hovädzieho mäsa s kelom a zemiakmi v hrnci s vedľa položenou porciou guláša a vareškou.
www.australianbeef.com.au

Guláš z hovädzích líčok

Už ste niekedy mali guláš z líčok? Je to úplná delikatesa! Vyskúšajte náš jednoduchý recept a iný guláš už nikdy nebudete chcieť jesť.

Čo budete potrebovať

  • ⅓ šálky kačacieho tuku
  • 5 veľkých cibulí, rozpolených a nakrájaných na tenké plátky
  • 5 červených paprík, okrájaných a nahrubo nakrájaných
  • ¾ šálky paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica plus 2 lyžičky sladkej papriky
  • 1 a ½ lyžičky štipľavej papriky
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 2 lyžice sušenej majoránky
  • 1 lyžica jemne nasekaného cesnaku
  • 2 lyžičky rasce
  • ⅛ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžičky jemne nasekané čerstvé majoránky plus ďalšie na ozdobu
  • 1a ½ lyžičky jemne nasekaného čerstvého tymiánu
  • ¼ lyžičky nadrobno nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1,5 kg hovädzích líčok, rozpolených
  • soľ a korenie
  • 2 lyžice láku z nakladaných uhoriek

Postup

  • Vo veľkom ťažkom hrnci na stredne miernom ohni rozpustite kačaciu masť a pridajte cibuľu.
  • Znížte teplotu na veľmi nízku a pomaly varte za občasného miešania, kým cibuľa nie je tmavo hnedá, 1 a ½ až 2 hodiny.
  • Pokiaľ je to nutné, ku koncu varenia zvýšte teplotu na strednú a neustále miešajte, kým cibuľa nezhnedne.
  • Medzitým vložte červenú papriku do paráka nad vriacou vodou a varte 15 až 20 minút do mäkka.
  • Preneste papriky do mixéra a rozmixujte na kašu.
  • Potom preceďte.
  • Mali by ste mať ¾ šálky pyré.
  • Pridajte k cibuli paradajkový pretlak a varte, kým pretlak nestmavne, asi 5 minút.
  • Pridajte sladkú a pálivú papriku a dobre premiešajte.
  • Pridajte 7 šálok vody, pyré z červenej papriky, vínny ocot, sušenú majoránku, cesnak, rascu a citrónovú kôru.
  • Pridajte polovicu čerstvej majoránky, tymianu a rozmarínu.
  • Hovädzie líčka bohato osoľte, okoreňte a pridajte do hrnca.
  • Tekutinu priveďte do varu a varte čiastočne zakryté aspoň 3 hodiny, potom pridajte zvyšok čerstvých byliniek a začnite vidličkou kontrolovať krehkosť líčok.
  • Hotová budú asi po 4 hodinách.
  • Mala by byť krehká, ale nemala by sa rozpadať.
  • Pretože niektoré kúsky budú trvať dlhšie ako iné, vytiahnite ich z tekutiny, akonáhle budú hotové.
  • Uvarené hovädzie líčka rozprestrite v jednej vrstve na plech.
  • Keď sú všetky líčka hotové, prelejte tekutinu na varenie cez sitko.
  • Scedenú omáčkou prelejte líčka a dochuťte soľou, čiernym korením, čerstvou majoránom a lákom z uhoriek.
  • Ihneď podávajte!
Hovädzie líčka s omáčkou na tanieri.
www.cooking.nytimes.com

Skúste preraz odklon od tradičného guláša a vyskúšajte naše skvelé recepty na hydinový guláš 5x inak!

Maďarský guláš z pomalého hrnca

Pomalý hrniec je na prípravu guláša ideálny. Mäso bude úžasne jemné a omáčka získa skvelú bohatú chuť!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice bravčového tuku alebo oleja
  • 2 cibule nakrájané na kocky
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 červené papriky, zbavené semienok a nakrájané na kúsky
  • 800 g falošné hovädzie sviečkové, nakrájané na plátky
  • 2 paradajky, zbavené semienok a nakrájané na kocky
  • 2 mrkvy nakrájané na kocky
  • 2 zemiaky nakrájané na kocky
  • 4 lyžice maďarskej papriky (sladké alebo pálivé)
  • 800 ml hovädzieho vývaru
  • 1 zväzok plocholistej petržlenovej vňate (listy a stonky nakrájané najemno)
  • 1 bobkový list
  • morská soľ a korenie

Postup

  • V hrnci na stredne vysokej teplote rozpustite bravčový tuk.
  • Pridajte cibuľu a opekajte 5 až 7 minút.
  • Zvýšte teplotu, pridajte hovädzie mäso a dochuťte soľou a korením.
  • Hovädzie mäso opečte z každej strany, bude to trvať 3 až 4 minúty.
  • Pridajte cesnak, premiešajte a restujte 30 až 45 sekúnd.
  • Pridajte červenú papriku a restujte 3 až 5 minút, kým mierne nezmäkne.
  • Vypnite oheň, pridajte maďarskú papriku a dôkladne premiešajte.
  • Na zvyškovom teple nechajte orestovať papriku.
  • Pridajte všetky ingrediencie do pomalého hrnca.
  • Varte na high 4 až 6 hodín alebo na low 8 až 10 hodín.
  • Dobrú chuť!
Omáčka s mäsom a zemiakmi na tanieri.
www.jackslobodian.com

Ak pomocníka na pomalé varenie ešte nevlastníte, možno sa vám budú hodiť naše recenzie pomalých hrncov , kde sa dozviete to najdôležitejšie!

História gulášu

Guláš (maďarsky gulyás) pochádza z Maďarska a existuje už od 9. storočia, kedy ho jedli maďarskí pastieri . Než vyrazili von so svojimi stádami, pripravili si so sebou jedlo, čo bolo pomaly varené nakrájané mäso s cibuľou a ďalšími dochucovadlami. Dusené mäso sa potom sušilo na slnku a balilo do vrecúšok z ovčích žalúdkov. V čase jedla bola k časti mäsa pridaná voda, aby sa rekonštituovalo do polievky alebo duseného pokrmu.

Recepty sa postupom času pomaly upravovali a zdokonaľovali. Až v 16. storočí bola pridaná paprika , ktorá je dnes považovaná za jednu z najdôležitejších ingrediencií gulášu

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.