Vynikajúce recepty na polievky po taliansky, ktoré sa hodia pre každé ročné obdobie. Inšpirujte sa!

Už ste niekedy skúšali recepty na talianske polievky, ktoré si môžete vychutnať v každom ročnom období?

Ak milujete tento druh kuchyne, môžete sa inšpirovať v našom článku a pripraviť si niektorú zo starostlivo vybraných pochúťok.

Môže to byť jednoduchý obed, malá večera alebo aj desiata. Stačí si len vybrať tú správnu receptúru. Ochutnajte to pravé Taliansko a nechajte svoje chuťové poháriky tancovať.

Minestrone – klasická talianska polievka

Pokiaľ nemáte chuť variť viac jedál, ale chcete len niečo výdatné a dostatočne výživné, potom je to jednoznačne tento populárny pokrm pôvodom z Talianska. Ostatne kto túto krajinu miluje, musí ochutnať. Jasné, že nás hlavne zaujímajú recepty na pizzu , ale niekedy stojí za to skúsiť aj netradičnú dobrotu.

Ingrediencie:

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená cibuľa
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 1 cuketa
  • 1 menší pór
  • 2 zemiaky
  • 1 plechovka bielych fazule cannellini (400 g)
  • 2 veľké plátky údenej slaniny s vyšším obsahom mäsa
  • 2 – 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 čerstvý bobkový list
  • 2 plechovky slivkových paradajok (2 x 400 g)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 hrsti sezónnej zeleniny (napr. kučeravý kel, mangold, savojská kapusta)
  • 100 g celozrnných cestovín
  • 1/2 zväzku čerstvej bazalky
  • Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • Strúhaný parmezán na posypanie (množstvo záleží na tom, koľko syra máte radi)

Postup:

  • Cesnak s cibuľou olúpeme, nakrájame najemno a dáme do väčšej misky. Z mrkvy, zeleru aj cukety odrežeme konce, rozkrájame nahrubo a tiež prihodíme do misy.
  • Pór očistíme, pozdĺžne rozštvrtíme a dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Potom nakrájame na plátky s hrúbkou 1 cm. Vhodíme do misky k ostatnej zelenine.
  • Zemiaky dôkladne vydrhneme a pokrájame na kocky. Precedíme fazuľu a zatiaľ odložíme bokom.
  • Slaninu nakrájame najemno, vhodíme do panvice, pridáme olivový olej a restujeme po dobu 2 minút, prípadne dozlatista.
  • Pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu, zeler, cuketu, pór, oregano a bobkový list. Privedieme do varu a za občasného premiešania varíme na miernom ohni cca 15 minút, kým nie je zelenina mäkká.
  • Prihodíme zemiaky, fazuľu cannellini i slivkové paradajky. Nakoniec všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Dôkladne rozmiešame a vareškou opatrne roztlačíme paradajky, pokiaľ nie sú krájané.
  • Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni privedieme znovu do varu a potom necháme 30 minút variť, prípadne pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
  • Medzitým si očistíme sezónnu zeleninu, odkrojíme všetky tvrdé stonky a nakrájame nahrubo.
  • Valčekom rozdrvíme cestoviny na malé kúsky, kým sú ešte v sáčku. Cestoviny aj sezónnu zeleninu dáme do panvice a necháme 10 minút variť.
  • Akonáhle sú cestoviny al dente, teda dostatočne mäkké, ale stále pevné. Podľa potreby môžeme ešte priliať vodu.
  • Bazalku opláchneme a vhodíme do zmesi. Zamiešame, dochutíme morskou soľou a korením.
  • Pri servírovaní môžeme ozdobiť strúhaným parmezánom. Ako príloha sa hodí čerstvo upečený chlieb.
Luxusná polievka v talianskom štýle plná zeleniny s cestovinami a syrom.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com/

Talianska paradajková polievka

Po tejto krémovej pochúťke sa budete olizovať až za ušami. Vôňa rozmarínu a bazalky rozjatí vaše zmysly. Uvidíte, že sa k tomuto receptu budete radi vracať.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 800 g nakrájaných konzervovaných paradajok
  • Soľ podľa chuti
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 10 čerstvých bazalkových listov
  • 1 čerstvá vetvička rozmarínu
  • 1 hrnček smotany na šľahanie

Postup:

  • Cesnak očistíme a prelisujeme. Cibuľu olúpeme a nakrájame drobné kúsky.
  • Do stredného hrnca dáme olej, zohrejeme a prihodíme cibuľu. Necháme restovať asi 5 minút, aby cibuľa zmäkla a potom pridáme cesnak.
  • Varíme ďalšie 2 – 3 minúty, kým cesnak neprevonia. Bazalku zviažeme pomocou kuchynského povrázku s rozmarínom a vhodíme do hrnca.
  • Prilejeme konzervované paradajky, osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Akonáhle ho dosiahneme, znížime teplotu a budeme variť ďalších 20 minút.
  • Odstavíme, vyberieme bazalku s rozmarínom a polievku rozmixujeme pomocou ručného ponorného tyčového mixéra dohladka.
  • Polievku vrátime späť na platňu, znova uvedieme do varu a prilejeme smotanu.
  • Podľa potreby ešte dochutíme soľou a môžeme servírovať.
Krémová polievka s paradajkami a bazalkou.
Zdroj: https://www.italianfoodforever.com

Cuketovka s klobásou

Talianske polievky majú špecifickú chuť a keď si niektorú z nich pripravíme, máme istotu, že bude veľmi lahodná a hlavne výdatná. Táto obsahuje samé dobré suroviny, vďaka ktorým bude vaše bruško spokojné.

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 450 g talianskej sladkej klobásy bez črievka
  • 2 veľké cibule
  • 1/2 stredne veľkého zeleru
  • 3 mrkvy
  • 2 červené papriky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/8 vločiek červeného korenia
  • 1/4 hrnčeka paradajkovej pasty
  • 5 čerstvých slivkových paradajok
  • 1 kg cukety
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 2 l kvalitného zeleninového vývaru
  • 1 hrnček hrubo strúhaného parmezánu + ďalší na ozdobu
  • 6 – 8 kúskov kôry z parmezánu
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
  • 1 lyžica nakrájaného čerstvého oregana

Postup:

  • Cibuľu, zeler, mrkvu, slivkové paradajky aj červené papriky nakrájame na kocky.
  • Cuketu opláchneme a nakrájame na rovnako veľké kocky, tak akurát na jednoduché uhryznutie.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme klobásu bez črievka. Vareškou ju rozdelíme na malé kúsky a necháme restovať, kým nie je mäso z klobásky zlatohnedej.
  • Prisypeme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu aj papriku a restujeme po dobu 4 minút. Odhrnieme na jednu stranu a znížime trochu teplotu.
  • Pridáme vločky červeného korenia, cukru, soľ, mleté čierne korenie, vývar, parmezán a kôrky parmezánu. Zasypeme bazalkou, oreganom a premiešame.
  • Privedieme do varu na strednom ohni a varíme, kým nie je zelenina jemná a mäkká. To môže trvať cca 10 – 20 minút.
  • Potom odstavíme a odstránime kúsky kôry z parmezánu.
  • Ihneď podávame a pred servírovaním ešte ozdobíme ďalším strúhaným parmezánom.
Cuketová talianska polievka s paradajkami a klobásou.
Zdroj: https://www.afamilyfeast.com

Šošovicová po taliansky

Tento recept je veľmi jednoduchý, veľmi dobre chutí, a ešte urobíte niečo pre svoje zdravie. Verte, že ako raz ochutnáte, nebude vám jedna miska rozhodne stačiť.

Ingrediencie:

  • 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2 hrnčeka bieleho vína
  • 2 hrnčeky celých konzervovaných paradajok
  • 2 hrnčeky šošovky (hnedú alebo zelenú)
  • 8 hrnčekov zeleninového alebo kuracieho mäsa
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 5 listov čerstvej bazalky
  • 1/2 lyžičky sladkej červenej papriky
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Morská soľ podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice strúhaného syra

Postup:

  • Cibuľu, mrkvu aj stopkový zeler nakrájame na jemné kocky. Cesnak prelisujeme a paradajky ručne rozdrvíme.
  • Šošovku prepláchneme a necháme odkvapkať. Vo väčšom hrnci zahrejeme olivový olej na stredne vysokom ohni.
  • Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a smažíme asi 10 minút, až všetko pekne zmäkne. Vhodíme prelisovaný cesnak a znova pár minút vyprážame.
  • Zvýšime teplotu na stredný stupeň a prilejeme 1/2 hrnčeka bieleho vína. Varíme zhruba 2 minúty.
  • Vložíme odkvapkanú šošovku, drvené paradajky a zalejeme kuracím alebo zeleninovým vývarom. Prihodíme bobkový list, sušený tymián, lístky bazalka, korenie aj soľ.
  • Privedieme do varu, zakryjeme pokrievkou, znížime teplotu a varíme zhruba 30 – 40 minút, až bude šošovka mäkká.
  • Pokiaľ bude polievka príliš hustá, prilejeme vodu podľa potreby. Dochutíme a odstránime bobkový list.
  • Podávame ozdobené nakrájanou petržlenovou vňaťou, syrom a pokvapkané extra panenským olivovým olejom.
Recept na jednoduchú taliansku šošovkovú polievku.
Zdroj: https://www.shelovesbiscotti.com

Zeleninový vývar

Táto talianska polievka má veľmi bohatú chuť, je výdatná a zdravá. Mnohí si ju pripravujú na Nový rok, ale je to skvelý recept na celé zimné obdobie.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • 2 lyžičky nakrájaného čerstvého oregana
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľká maslová tekvica
  • 4 stredne veľké cukety
  • 1 hrnček zmrazených kukuričných jadier
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
  • 2 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • Listy mangoldu z 1 zväzku
  • 1 lyžička morskej soli
  • 1 plechovka konzervovaných červených fazule
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 hrnčeka čerstvo strúhaného parmezánu

Postup:

  • Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak olúpeme a prelisujeme. Cuketu nakrájame na kocky.
  • Tekvicu olúpeme, zbavíme semien a nakrájame na rovnako veľké kocky o veľkosti cca 1 x 1 cm.
  • Vo veľkom hrnci zahrejeme olej na stredne vysokom ohni. Prihodíme cibuľu a niekoľko minút restujeme, aby zmäkla.
  • Prisypeme oregano, cesnak a 1 minútu restujeme. Vmiešame tekvicu, cuketu, kukuricu a ďalších pár minút restujeme.
  • Akonáhle je zelenina mäkká, odstavíme nabok. Do nádoby mixéra nalejeme plechovku paradajok a 1 hrnček vývaru, rozmixujeme dohladka.
  • Takto hotovú zmes vlejeme do hrnca so zeleninou a vrátime späť na platňu. Zalejeme zvyšným vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme zhruba 20 minút.
  • Pridáme mangold, fazuľu a premiešame. Varíme chvíľku, kým začne mangold vädnúť. To zaberie cca 5 minút.
  • Odstavíme, osolíme, okoreníme a rozdelíme do misiek. Posypeme parmezánom a môžete podávať.
Talianska zeleninová polievka s nízkym obsahom tuku a bohatou chuťou.
Zdroj: https://www.recipegirl.com

Toskánska zemiaková

Táto talianska polievka s chuťou klobásy pohladí vaše chuťové poháriky. Má bohatú krémovú chuť, ktorá je perfektná na každý všedný deň. Obsahuje len pár ingrediencií, ale výsledný pokrm je úplne dokonalý.

Ingrediencie:

  • 460 g talianskej klobásy
  • 6 hrnčekov kuracieho vývaru
  • 1 kg zemiakov (ideálne odroda Russet)
  • Soľ podľa chuti
  • 1/2 lyžičky drvených vločiek červeného korenia
  • 1/2 čerstvého kelu
  • 1 hrnček smotany na šľahanie

Postup:

  • Klobásu vyberieme z črievka. Zemiaky olúpeme a nakrájame na rovnako veľké kocky. Kel opláchneme a rozkrájame na kúsky.
  • Na strednom ohni zahrejeme veľký hrniec, vhodíme doň klobásu, vareškou ju rozdelíme na drobné kúsky a opekáme zhruba 5 minút, kým klobása nezhnedne.
  • Prilejeme kurací vývar, zemiaky, soľ, červené korenie a varíme asi 15 minút, až sú zemiaky mäkké.
  • Pomocou dierovanej naberačky odoberieme 1 hrnček zemiakov z polievky, dáme do misky a pomocou vidličky ich roztlačíme.
  • Vrátime ich späť do hrnca, pretože poslúži na zahustenie polievky.
  • Pridáme kel, smotanu a premiešame. Necháme ďalšie 3 – 4 minúty povariť, aby kel trochu zvädol.
  • Osolíme, okoreníme, zamiešame a môžeme odstaviť aj servírovať.
Talianska zemiaková polievka s klobásou a smotanou na šľahanie.
Zdroj: https://www.missinthekitchen.com

Pomodoro

Pokiaľ ide o tento recept, ide o tradičnú taliansku polievku, ktorá sa varí v Toskánsku. Je plná paradajok a ponúka tak úplne nezameniteľnú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 4 – 6 strúčikov cesnaku
  • 6 hrnčekov konzervovaných paradajok
  • 4 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 1/2 hrnčeka čerstvých bazalkových listov
  • 6 hrnčekov talianskeho chleba
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • Soľ podľa chuti

Postup:

  • Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Cesnak očistíme a prelisujeme.
  • Z chleba odkrojíme kôrky a nakrájame na kocky.
  • Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a vhodíme naň cibuľu. Orestujeme cca 2 minúty a pridáme cesnak. Vyprážame tak dlho, až bude cesnak veľmi voňať.
  • Pridáme paradajky a privedieme do varu. Varíme zhruba 20 minút a potom prilejeme vývar. Dobre premiešame a varíme ďalších 10 minút.
  • Vsypeme kocky chleba, bazalku a dochutíme čiernym korením i soľou.
  • Povaríme ešte 10 minút, vlejeme smotanu na šľahanie a vareškou rozdrvíme chlieb o steny hrnca, aby zahustil polievku.
  • Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Pri servírovaní môžeme posypať vločkami červeného korenia a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom.
Luxusná toskánska polievka pappapomodoro alebo paradajkové pyré.
Zdroj: https://www.italianfoodforever.com

Prečo vlastne konzumovať zrelé paradajky?

  • Pomáhajú pri redukcii hmotnosti vďaka vysokému obsahu vody – zrelá paradajka totiž obsahuje viac ako 90 % vody.
  • Podporujú správnu funkciu čriev – sú bohaté na vlákninu.
  • Obsahujú cca polovicu množstva vitamínu C, ktorá je bežne obsiahnutá v citróne.
  • Pôsobia proti šeroslepote a zvyšujú našu imunitu, to všetko vďaka provitamínu A.
  • Znižujú krvný tlak a pomáhajú ľuďom, ktorí majú problémy s reumatizmom.

Na čo si dať pozor?

Nezrelé, teda zelené paradajky sú úplne nevhodné pre tehotné ženy. Obsahujú totiž tzv. tomatín, ktorý je jedovaný a pri požití môže pri tehuľke vyvolať potrat.

Zaujímavosti na záver

Konzervované paradajky sú bežnou súčasťou našej kuchyne, pretože sa často hodia lepšie ako tie čerstvé. Ako sa vyrába priemyselne a čo predchádza tomu, než si ich doma môžeme otvoriť a vyklopiť z plechovky do pripravovaného pokrmu? Na to sa mrknite v nasledujúcom videu.

CANNED TOMATOES | How It's Made

Iste ste v jednom z receptov zaznamenali maslovú tekvicu, ktorá je jedným z mnohých druhov používaných v kuchyni. Ako jej správne krájať? Malú inštruktáž nájdete vo videu.

How to cut butternut pumpkin

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.