Už ste niekedy skúšali recepty na talianske polievky, ktoré si môžete vychutnať v každom ročnom období?
Ak milujete tento druh kuchyne, môžete sa inšpirovať v našom článku a pripraviť si niektorú zo starostlivo vybraných pochúťok.
Môže to byť jednoduchý obed, malá večera alebo aj desiata. Stačí si len vybrať tú správnu receptúru. Ochutnajte to pravé Taliansko a nechajte svoje chuťové poháriky tancovať.
Minestrone – klasická talianska polievka
Pokiaľ nemáte chuť variť viac jedál, ale chcete len niečo výdatné a dostatočne výživné, potom je to jednoznačne tento populárny pokrm pôvodom z Talianska. Ostatne kto túto krajinu miluje, musí ochutnať. Jasné, že nás hlavne zaujímajú recepty na pizzu , ale niekedy stojí za to skúsiť aj netradičnú dobrotu.
Ingrediencie:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 cuketa
- 1 menší pór
- 2 zemiaky
- 1 plechovka bielych fazule cannellini (400 g)
- 2 veľké plátky údenej slaniny s vyšším obsahom mäsa
- 2 – 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1 čerstvý bobkový list
- 2 plechovky slivkových paradajok (2 x 400 g)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 hrsti sezónnej zeleniny (napr. kučeravý kel, mangold, savojská kapusta)
- 100 g celozrnných cestovín
- 1/2 zväzku čerstvej bazalky
- Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Strúhaný parmezán na posypanie (množstvo záleží na tom, koľko syra máte radi)
Postup:
- Cesnak s cibuľou olúpeme, nakrájame najemno a dáme do väčšej misky. Z mrkvy, zeleru aj cukety odrežeme konce, rozkrájame nahrubo a tiež prihodíme do misy.
- Pór očistíme, pozdĺžne rozštvrtíme a dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Potom nakrájame na plátky s hrúbkou 1 cm. Vhodíme do misky k ostatnej zelenine.
- Zemiaky dôkladne vydrhneme a pokrájame na kocky. Precedíme fazuľu a zatiaľ odložíme bokom.
- Slaninu nakrájame najemno, vhodíme do panvice, pridáme olivový olej a restujeme po dobu 2 minút, prípadne dozlatista.
- Pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu, zeler, cuketu, pór, oregano a bobkový list. Privedieme do varu a za občasného premiešania varíme na miernom ohni cca 15 minút, kým nie je zelenina mäkká.
- Prihodíme zemiaky, fazuľu cannellini i slivkové paradajky. Nakoniec všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Dôkladne rozmiešame a vareškou opatrne roztlačíme paradajky, pokiaľ nie sú krájané.
- Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni privedieme znovu do varu a potom necháme 30 minút variť, prípadne pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
- Medzitým si očistíme sezónnu zeleninu, odkrojíme všetky tvrdé stonky a nakrájame nahrubo.
- Valčekom rozdrvíme cestoviny na malé kúsky, kým sú ešte v sáčku. Cestoviny aj sezónnu zeleninu dáme do panvice a necháme 10 minút variť.
- Akonáhle sú cestoviny al dente, teda dostatočne mäkké, ale stále pevné. Podľa potreby môžeme ešte priliať vodu.
- Bazalku opláchneme a vhodíme do zmesi. Zamiešame, dochutíme morskou soľou a korením.
- Pri servírovaní môžeme ozdobiť strúhaným parmezánom. Ako príloha sa hodí čerstvo upečený chlieb.

Talianska paradajková polievka
Po tejto krémovej pochúťke sa budete olizovať až za ušami. Vôňa rozmarínu a bazalky rozjatí vaše zmysly. Uvidíte, že sa k tomuto receptu budete radi vracať.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 800 g nakrájaných konzervovaných paradajok
- Soľ podľa chuti
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 10 čerstvých bazalkových listov
- 1 čerstvá vetvička rozmarínu
- 1 hrnček smotany na šľahanie
Postup:
- Cesnak očistíme a prelisujeme. Cibuľu olúpeme a nakrájame drobné kúsky.
- Do stredného hrnca dáme olej, zohrejeme a prihodíme cibuľu. Necháme restovať asi 5 minút, aby cibuľa zmäkla a potom pridáme cesnak.
- Varíme ďalšie 2 – 3 minúty, kým cesnak neprevonia. Bazalku zviažeme pomocou kuchynského povrázku s rozmarínom a vhodíme do hrnca.
- Prilejeme konzervované paradajky, osolíme, okoreníme a privedieme do varu. Akonáhle ho dosiahneme, znížime teplotu a budeme variť ďalších 20 minút.
- Odstavíme, vyberieme bazalku s rozmarínom a polievku rozmixujeme pomocou ručného ponorného tyčového mixéra dohladka.
- Polievku vrátime späť na platňu, znova uvedieme do varu a prilejeme smotanu.
- Podľa potreby ešte dochutíme soľou a môžeme servírovať.

Cuketovka s klobásou
Talianske polievky majú špecifickú chuť a keď si niektorú z nich pripravíme, máme istotu, že bude veľmi lahodná a hlavne výdatná. Táto obsahuje samé dobré suroviny, vďaka ktorým bude vaše bruško spokojné.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 450 g talianskej sladkej klobásy bez črievka
- 2 veľké cibule
- 1/2 stredne veľkého zeleru
- 3 mrkvy
- 2 červené papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/8 vločiek červeného korenia
- 1/4 hrnčeka paradajkovej pasty
- 5 čerstvých slivkových paradajok
- 1 kg cukety
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 2 l kvalitného zeleninového vývaru
- 1 hrnček hrubo strúhaného parmezánu + ďalší na ozdobu
- 6 – 8 kúskov kôry z parmezánu
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 1 lyžica nakrájaného čerstvého oregana
Postup:
- Cibuľu, zeler, mrkvu, slivkové paradajky aj červené papriky nakrájame na kocky.
- Cuketu opláchneme a nakrájame na rovnako veľké kocky, tak akurát na jednoduché uhryznutie.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olivový olej a pridáme klobásu bez črievka. Vareškou ju rozdelíme na malé kúsky a necháme restovať, kým nie je mäso z klobásky zlatohnedej.
- Prisypeme cibuľu, cesnak, zeler, mrkvu aj papriku a restujeme po dobu 4 minút. Odhrnieme na jednu stranu a znížime trochu teplotu.
- Pridáme vločky červeného korenia, cukru, soľ, mleté čierne korenie, vývar, parmezán a kôrky parmezánu. Zasypeme bazalkou, oreganom a premiešame.
- Privedieme do varu na strednom ohni a varíme, kým nie je zelenina jemná a mäkká. To môže trvať cca 10 – 20 minút.
- Potom odstavíme a odstránime kúsky kôry z parmezánu.
- Ihneď podávame a pred servírovaním ešte ozdobíme ďalším strúhaným parmezánom.

Objavte podobné tipy
Šošovicová po taliansky
Tento recept je veľmi jednoduchý, veľmi dobre chutí, a ešte urobíte niečo pre svoje zdravie. Verte, že ako raz ochutnáte, nebude vám jedna miska rozhodne stačiť.
Ingrediencie:
- 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka bieleho vína
- 2 hrnčeky celých konzervovaných paradajok
- 2 hrnčeky šošovky (hnedú alebo zelenú)
- 8 hrnčekov zeleninového alebo kuracieho mäsa
- 1 bobkový list
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 5 listov čerstvej bazalky
- 1/2 lyžičky sladkej červenej papriky
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Morská soľ podľa chuti
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice strúhaného syra
Postup:
- Cibuľu, mrkvu aj stopkový zeler nakrájame na jemné kocky. Cesnak prelisujeme a paradajky ručne rozdrvíme.
- Šošovku prepláchneme a necháme odkvapkať. Vo väčšom hrnci zahrejeme olivový olej na stredne vysokom ohni.
- Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a smažíme asi 10 minút, až všetko pekne zmäkne. Vhodíme prelisovaný cesnak a znova pár minút vyprážame.
- Zvýšime teplotu na stredný stupeň a prilejeme 1/2 hrnčeka bieleho vína. Varíme zhruba 2 minúty.
- Vložíme odkvapkanú šošovku, drvené paradajky a zalejeme kuracím alebo zeleninovým vývarom. Prihodíme bobkový list, sušený tymián, lístky bazalka, korenie aj soľ.
- Privedieme do varu, zakryjeme pokrievkou, znížime teplotu a varíme zhruba 30 – 40 minút, až bude šošovka mäkká.
- Pokiaľ bude polievka príliš hustá, prilejeme vodu podľa potreby. Dochutíme a odstránime bobkový list.
- Podávame ozdobené nakrájanou petržlenovou vňaťou, syrom a pokvapkané extra panenským olivovým olejom.

Zeleninový vývar
Táto talianska polievka má veľmi bohatú chuť, je výdatná a zdravá. Mnohí si ju pripravujú na Nový rok, ale je to skvelý recept na celé zimné obdobie.
Ingrediencie:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- 2 lyžičky nakrájaného čerstvého oregana
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká maslová tekvica
- 4 stredne veľké cukety
- 1 hrnček zmrazených kukuričných jadier
- 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
- 2 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- Listy mangoldu z 1 zväzku
- 1 lyžička morskej soli
- 1 plechovka konzervovaných červených fazule
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 hrnčeka čerstvo strúhaného parmezánu
Postup:
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak olúpeme a prelisujeme. Cuketu nakrájame na kocky.
- Tekvicu olúpeme, zbavíme semien a nakrájame na rovnako veľké kocky o veľkosti cca 1 x 1 cm.
- Vo veľkom hrnci zahrejeme olej na stredne vysokom ohni. Prihodíme cibuľu a niekoľko minút restujeme, aby zmäkla.
- Prisypeme oregano, cesnak a 1 minútu restujeme. Vmiešame tekvicu, cuketu, kukuricu a ďalších pár minút restujeme.
- Akonáhle je zelenina mäkká, odstavíme nabok. Do nádoby mixéra nalejeme plechovku paradajok a 1 hrnček vývaru, rozmixujeme dohladka.
- Takto hotovú zmes vlejeme do hrnca so zeleninou a vrátime späť na platňu. Zalejeme zvyšným vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme zhruba 20 minút.
- Pridáme mangold, fazuľu a premiešame. Varíme chvíľku, kým začne mangold vädnúť. To zaberie cca 5 minút.
- Odstavíme, osolíme, okoreníme a rozdelíme do misiek. Posypeme parmezánom a môžete podávať.

Toskánska zemiaková
Táto talianska polievka s chuťou klobásy pohladí vaše chuťové poháriky. Má bohatú krémovú chuť, ktorá je perfektná na každý všedný deň. Obsahuje len pár ingrediencií, ale výsledný pokrm je úplne dokonalý.
Ingrediencie:
- 460 g talianskej klobásy
- 6 hrnčekov kuracieho vývaru
- 1 kg zemiakov (ideálne odroda Russet)
- Soľ podľa chuti
- 1/2 lyžičky drvených vločiek červeného korenia
- 1/2 čerstvého kelu
- 1 hrnček smotany na šľahanie
Postup:
- Klobásu vyberieme z črievka. Zemiaky olúpeme a nakrájame na rovnako veľké kocky. Kel opláchneme a rozkrájame na kúsky.
- Na strednom ohni zahrejeme veľký hrniec, vhodíme doň klobásu, vareškou ju rozdelíme na drobné kúsky a opekáme zhruba 5 minút, kým klobása nezhnedne.
- Prilejeme kurací vývar, zemiaky, soľ, červené korenie a varíme asi 15 minút, až sú zemiaky mäkké.
- Pomocou dierovanej naberačky odoberieme 1 hrnček zemiakov z polievky, dáme do misky a pomocou vidličky ich roztlačíme.
- Vrátime ich späť do hrnca, pretože poslúži na zahustenie polievky.
- Pridáme kel, smotanu a premiešame. Necháme ďalšie 3 – 4 minúty povariť, aby kel trochu zvädol.
- Osolíme, okoreníme, zamiešame a môžeme odstaviť aj servírovať.

Pomodoro
Pokiaľ ide o tento recept, ide o tradičnú taliansku polievku, ktorá sa varí v Toskánsku. Je plná paradajok a ponúka tak úplne nezameniteľnú chuť.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 – 6 strúčikov cesnaku
- 6 hrnčekov konzervovaných paradajok
- 4 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1/2 hrnčeka čerstvých bazalkových listov
- 6 hrnčekov talianskeho chleba
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Cesnak očistíme a prelisujeme.
- Z chleba odkrojíme kôrky a nakrájame na kocky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a vhodíme naň cibuľu. Orestujeme cca 2 minúty a pridáme cesnak. Vyprážame tak dlho, až bude cesnak veľmi voňať.
- Pridáme paradajky a privedieme do varu. Varíme zhruba 20 minút a potom prilejeme vývar. Dobre premiešame a varíme ďalších 10 minút.
- Vsypeme kocky chleba, bazalku a dochutíme čiernym korením i soľou.
- Povaríme ešte 10 minút, vlejeme smotanu na šľahanie a vareškou rozdrvíme chlieb o steny hrnca, aby zahustil polievku.
- Odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pri servírovaní môžeme posypať vločkami červeného korenia a pokvapkáme extra panenským olivovým olejom.

Prečo vlastne konzumovať zrelé paradajky?
- Pomáhajú pri redukcii hmotnosti vďaka vysokému obsahu vody – zrelá paradajka totiž obsahuje viac ako 90 % vody.
- Podporujú správnu funkciu čriev – sú bohaté na vlákninu.
- Obsahujú cca polovicu množstva vitamínu C, ktorá je bežne obsiahnutá v citróne.
- Pôsobia proti šeroslepote a zvyšujú našu imunitu, to všetko vďaka provitamínu A.
- Znižujú krvný tlak a pomáhajú ľuďom, ktorí majú problémy s reumatizmom.
Na čo si dať pozor?
Nezrelé, teda zelené paradajky sú úplne nevhodné pre tehotné ženy. Obsahujú totiž tzv. tomatín, ktorý je jedovaný a pri požití môže pri tehuľke vyvolať potrat.
Zaujímavosti na záver
Konzervované paradajky sú bežnou súčasťou našej kuchyne, pretože sa často hodia lepšie ako tie čerstvé. Ako sa vyrába priemyselne a čo predchádza tomu, než si ich doma môžeme otvoriť a vyklopiť z plechovky do pripravovaného pokrmu? Na to sa mrknite v nasledujúcom videu.
Iste ste v jednom z receptov zaznamenali maslovú tekvicu, ktorá je jedným z mnohých druhov používaných v kuchyni. Ako jej správne krájať? Malú inštruktáž nájdete vo videu.